Салати и мезета
Moderator: Moridin
Авокадо = Ушна кал. баси три дена карах на бисквитки и сухари. еба си майката и гърча. От днес край на гнета - за обяд пилешка пържола с задушени картофки. уви малко 
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”
- BaYa
- Forsaken
- Posts: 3002
- Joined: Thu Jul 27, 2006 10:20 pm
- Location: На топличко, във въображението ми!
- Contact:
Tabulé, taboulé, taboulet
Марф, няма кой знае какви възможности за вариация в/у основната рецепта. Най-много да подменят някоя подправка с друга, освен ментата която не се пипа.
Горната е доста добре. И се извинявам на останлите, ако Марфа-та може ще я преведе. Ако ли не - скоро по вашите екрани, от Къщата на Грибоедов!!

Марф, няма кой знае какви възможности за вариация в/у основната рецепта. Най-много да подменят някоя подправка с друга, освен ментата която не се пипа.
Горната е доста добре. И се извинявам на останлите, ако Марфа-та може ще я преведе. Ако ли не - скоро по вашите екрани, от Къщата на Грибоедов!!
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
viewtopic.php?t=3053&postdays=0&postorder=asc&start=180
Марфе, баш тука бе. ^^^ Изпробвахме я поне 20 пъти тая зима.
А сега освен на салати и зеленчуци/риба на скара, съм и на супи (жалко, че ги няма в заглавието на темата). Голем кев!!
Досега пробвах най-различни зеленчукови и все стават страхотни. Може би шото винаги вкарвам един нарязан на ситно лимон с кората и два големи домата (тва на 1 голя-яма тенджера). Подправките отделно. Зехтин вместо олио и само щипка сол - има си най-различни маслини за целта.
Сега почвам рибени - с кило сьомга.
И гъбена ше опитам. Бе изобщо - една тенджера ми стига доволно за 2 дни, а не ми излиза повече от 2 до 8лв. (Иначе давах 25-30лв. на ден - и то когато не ходя на ресторанти.
) А самото готвене е бързо и приятно. И си правя квото аз искам - и то така, че едва ли да може по-вкусно. Като се замисля, че преди ходех на море главно заради рибената скара/чорба. 
Марфе, баш тука бе. ^^^ Изпробвахме я поне 20 пъти тая зима.
А сега освен на салати и зеленчуци/риба на скара, съм и на супи (жалко, че ги няма в заглавието на темата). Голем кев!!
Сега почвам рибени - с кило сьомга.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
- JohanVladimir
- Sorcerer
- Posts: 381
- Joined: Fri Mar 19, 2004 1:40 pm
Не знам колко е автентична, но е изпробвана многократно:Marfa wrote:Кажете рецепта за салата "Табуле", ама автентична и изпробвана!
- марокански кус-кус;
- домат;
- краставица;
- зелен лук (по желание);
- мента/джоджен/магданоз.
Всичко на ситно и в купата
+ сол, лимон и зехтин
Last edited by JohanVladimir on Mon Jun 16, 2008 8:16 pm, edited 1 time in total.
- JohanVladimir
- Sorcerer
- Posts: 381
- Joined: Fri Mar 19, 2004 1:40 pm
Тва не е честноBaYa wrote:Tabulé, taboulé, taboulet
Марф, няма кой знае какви възможности за вариация в/у основната рецепта. Най-много да подменят някоя подправка с друга, освен ментата която не се пипа.
Горната е доста добре. И се извинявам на останлите, ако Марфа-та може ще я преведе. Ако ли не - скоро по вашите екрани, от Къщата на Грибоедов!!![]()
- BaYa
- Forsaken
- Posts: 3002
- Joined: Thu Jul 27, 2006 10:20 pm
- Location: На топличко, във въображението ми!
- Contact:
Извинявам се много, много, много!!! Но ако се наложи да превеждам и на български в близките 3 дни - ще се гръмна!
Обещавам!
А Марфето превежда много добре.
И най-важното е кус-куса да е полу готов. Има такъв който е полу сварен (така да се каже) и после пак е изсушен. Защото се разчита само на течноста на домата и салтката изобщо, за да омекне той.
Йохан-е, не помня от къде си ми познат/а (А съм сигурна, че дори сме се виждали някак!
), но ти обещавам, че ще ти преведа няколко рецепти, само да доживея до първи юли. Пък и не само на табуле (Мисли какво друго те интересува от испанска, северно африканска или френска кухня.)!! 
А Марфето превежда много добре.
И най-важното е кус-куса да е полу готов. Има такъв който е полу сварен (така да се каже) и после пак е изсушен. Защото се разчита само на течноста на домата и салтката изобщо, за да омекне той.
Йохан-е, не помня от къде си ми познат/а (А съм сигурна, че дори сме се виждали някак!
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
- JohanVladimir
- Sorcerer
- Posts: 381
- Joined: Fri Mar 19, 2004 1:40 pm
Това е една от любимите ми салати, пък било то и с магданоз вместо мента...BaYa wrote:Йохан-е, не помня от къде си ми познат/а (А съм сигурна, че дори сме се виждали някак!), но ти обещавам, че ще ти преведа няколко рецепти, само да доживея до първи юли. Пък и не само на табуле (Мисли какво друго те интересува от испанска, северно африканска или френска кухня.)!!
Ще чакам превод
- BaYa
- Forsaken
- Posts: 3002
- Joined: Thu Jul 27, 2006 10:20 pm
- Location: На топличко, във въображението ми!
- Contact:
Нямаш проблем!!!JohanVladimir wrote:Това е една от любимите ми салати, пък било то и с магданоз вместо мента...BaYa wrote:Йохан-е, не помня от къде си ми познат/а (А съм сигурна, че дори сме се виждали някак!), но ти обещавам, че ще ти преведа няколко рецепти, само да доживея до първи юли. Пък и не само на табуле (Мисли какво друго те интересува от испанска, северно африканска или френска кухня.)!!
Ще чакам превод
Първите 2 дена, от кратката ми ваканция ще ги посветя на табуле-то и каквото още решиш да си избереш.
Но по-добре кориандър, вместо магданоз.
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Първата ми рибена чорба - и стана бижу.
Фърлате сьомгата (800гр. рагу в случая) да ври в голямата тенджура със супена лъжица сол (минимума).
Добавяте отрано нарязан дивисил/леощан и черен пипер на зърна, те правят рибената чорба. Може и нещо лютивичко за вкус, червен пипер или една шипка-скоросмъртница.
Докато ври рибата, режете по половин кило картофи и зелени чушки и по четвърт моркови и лук.
Тя се е сварила в това време, та я вадите от бульона да я обезкостите, а на нейно място шибвате зарзаватя.
Фърлате филенцата сьомга обратно в тенджурата и добавяте по 2 нарязани домата и лимона.
Последно шибвате две яйца за застройка, разбърквайки усилено, теглите контакта и посипвате с малко нарязан пресен магданоз и копър.
Няма никаква нужда от зехтин, шото сьомгата е толкова тлъста, че цялата тенджура вече плува в примамлива и изкл. полезна мазнина.
Воала! По-малко от час (шото е на най-силен огън) от-до, а стават поне 20-25 порции. Излиза 10 пъти по-евтино, отколкото да седнеш някъде - и вероятно и по-вкусно, ако спазвате простите правила и имате грам вкус.
Фърлате сьомгата (800гр. рагу в случая) да ври в голямата тенджура със супена лъжица сол (минимума).
Добавяте отрано нарязан дивисил/леощан и черен пипер на зърна, те правят рибената чорба. Може и нещо лютивичко за вкус, червен пипер или една шипка-скоросмъртница.
Докато ври рибата, режете по половин кило картофи и зелени чушки и по четвърт моркови и лук.
Тя се е сварила в това време, та я вадите от бульона да я обезкостите, а на нейно място шибвате зарзаватя.
Фърлате филенцата сьомга обратно в тенджурата и добавяте по 2 нарязани домата и лимона.
Последно шибвате две яйца за застройка, разбърквайки усилено, теглите контакта и посипвате с малко нарязан пресен магданоз и копър.
Няма никаква нужда от зехтин, шото сьомгата е толкова тлъста, че цялата тенджура вече плува в примамлива и изкл. полезна мазнина.
Воала! По-малко от час (шото е на най-силен огън) от-до, а стават поне 20-25 порции. Излиза 10 пъти по-евтино, отколкото да седнеш някъде - и вероятно и по-вкусно, ако спазвате простите правила и имате грам вкус.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

