Кой какво чете, part III

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Darkling
Paragon

Post by Darkling » Sat Feb 16, 2008 11:01 am

Преди около седмица довърших Лъвкрафтовия сборник, напълно си заслужаваше парите и времето. Като единствен негатив може да се счита наличието на някои слаби разкази ("The statement of Randolph Carter", "The horror at Red Hook", "Herbert West - Reanimator", "Cool Air", "The thing on the doorstep" и дори "The Shadow Over Innsmouth") за сметка на други, може би по-добри ( всичко от Dream Cycle-a ).

Сега се боря с разкази на Кафка, дали психиката ми ще ги понесе остава под въпрос.
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".

fantasy_fan
Scholar

Post by fantasy_fan » Sat Feb 16, 2008 11:51 am

Разказите на Кафка са чудесни, макар и леко трудни за четене.
Аз пък поря вълните на "Смъртта на Вергилий" от Херман Брох - текстът е на ръба между поезията и прозата, наистина великолепен. Със сигурност е сред най-добрите неща в световната литература.
“Reality is that which, when you stop believing in it, doesn’t go away.”

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Feb 17, 2008 10:22 am

Прочетох Коприна - нямам думи, това е книгата, която винаги съм искал да напиша. Поне една от тях, де. Не че няма своите малки дефекти, но.. абе уау :)
This is it. Ground zero.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Sun Feb 17, 2008 10:58 am

И филм има вече, Жоро :wink:

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Mon Feb 18, 2008 10:43 am

Moridin wrote:Прочетох Коприна - нямам думи, това е книгата, която винаги съм искал да напиша. Поне една от тях, де. Не че няма своите малки дефекти, но.. абе уау :)
Чак сега ли бе Жоре. Ако искаш още нещо от същия автор имам всичко излязло на български и мога да ти дам. Обаче всичките му книги са много различни. И нито една не е на нивото на Коприна поне според мен. :(
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Feb 18, 2008 10:46 am

Чак сега ;р
еми ще ги чета постепенно
Филмът излезе ли? Май няма да го пускат тук, но по арената/замундата поне?
This is it. Ground zero.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Mon Feb 18, 2008 11:17 am

Аз чета "Времетръс" на Вонегът...
Нещо не схващам идеята още, ама е приятна.
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Jen
Paragon

Post by Jen » Mon Feb 18, 2008 1:00 pm

DELgado wrote:
Moridin wrote:Прочетох Коприна - нямам думи, това е книгата, която винаги съм искал да напиша. Поне една от тях, де. Не че няма своите малки дефекти, но.. абе уау :)
Чак сега ли бе Жоре. Ако искаш още нещо от същия автор имам всичко излязло на български и мога да ти дам. Обаче всичките му книги са много различни. И нито една не е на нивото на Коприна поне според мен. :(
Аз пък дочитам „Океан море”. Уникален стил има тоя Барико. Изреченията му приличат на словесни халюцинации. :) Макар че на места тук сякаш не преценя правилно пределите на нормалното въображение – метафори и сравнения, вътре в други метафори и сравнения и така – изречения от по една страница, които от един момент нататък просто не успяваш да визуализираш напълно…(„Коприна” e доста по-стегнат и минималистичен). Ама пак се чете много леко, за две вечери буквално, и пак има ужасно красиви неща. И нещо в полза на "Океан море" за сметка на „Коприна”– първо сюреалистичността и второ, при цялата сериозност, имаше толкова абсурдно забавни сцени, че съм се смяла с глас.

Не съм гледала екранизацията на "Коприна", но отзивите май не са много добри. Въпреки че аз, за разлика от всички хора на света, го харесвам тоя младеж, дето са го избрали за Ерве.
If I never meet you in this life, let me feel the lack.

Stoly
Adept

Post by Stoly » Mon Feb 18, 2008 4:51 pm

Прочетох "Дамата с ренгеновите очи".Много тъп разказ,много безсмислен или може би с прекалено дълбока мисъл за да повлияе.Абе не ми хареса.Стигнах до 320-тата страница на колелото.МНого ме мъчи то.
Image

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Feb 18, 2008 5:09 pm

Довърших Мистериум-а на Уилсън и много ми хареса. Съвсем заслужена наград Филип К. Дик. Също се порбвах отново с един Пратчет - Цветът на Магията и ми харесва невероятно много. Затова награбих още една на Пратчет която имам в къщи, The Вromeliad Trilogy. Та тази проклета трилогия не ме остави да мигна до 4 сутринтаааа!! :? Не успях да мигна докато на изчетох около 3/4 от книгата. Тaaa, това е една страхотна, прекрасна книга!! :mrgreen: Т.е. - 3 книги в една. :wink:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

grellian
E'lir

Post by grellian » Mon Feb 18, 2008 9:29 pm

Stoly wrote:Прочетох "Дамата с ренгеновите очи".Много тъп разказ,много безсмислен или може би с прекалено дълбока мисъл за да повлияе.
На мен пък ми хареса, когато го четох, макар че не може да се сложат под общ знаменател всички от висшата класа... Приятен е, пък и името на хирурга беше убийствено :lol: Едва ли ще ти се иска, но защо не пробваш някой друг по-"сатанински" разказ на Минков? Те са доста по-въздействащи. :twisted:

По темата - чета "Star Wars: A New Hope"

Mushu
Aes Sedai

Post by Mushu » Tue Feb 19, 2008 1:03 pm

Хах, Байита, как е успяла да ти хареса тая пуста трилогия, просто не знам :? Това май е единственото на Пратчет, което тотално ме измъчи като го четох :roll:
Иначе аз прочетох "Загадката на Марголия", при това мноого бързо (като е болен човек и шефа забрани да се явявам на работа, така се получава :) ), та интересно ми беше :wink:

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Feb 19, 2008 1:10 pm

Бромелиадата (или Номите както е известна тук) не е лоша, но е сред най-слабите неща на Пратчет. Ако тя те е изкефила, Бая, другите ще те разбият отвсякъде :)
This is it. Ground zero.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Tue Feb 19, 2008 3:29 pm

JaimeLannister wrote:Аз чета "Времетръс" на Вонегът...
Нещо не схващам идеята още, ама е приятна.
Времетръс май беше сглобена от няколко негови разказа. Основна идея нямаше доколкото си спомням. Обаче беше много яка за четене. А разказите на неговия герой - писателя (все му забравям името :oops: ) владеят просто. :mrgreen:
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

Random
Ascendent

Post by Random » Tue Feb 19, 2008 3:41 pm

Идеята, доколкото си спомням, е, че в следствие на времетръс времето се е върнало с десет години назад, в началото на 90-те и хората преживяват всяко свое действие наново, без да могат променят нищо и против волята си. Имаше и доста автобиографични части. От Вонегът като че ли досега най ми е харесала "Точния мерник".

Писателят е Килгор Траут, който е много голям :D
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.