Лявата ръка на мрака

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
B. Delvig
Sorcerer

Post by B. Delvig » Wed Jun 23, 2004 11:53 am

Лявата ръка е точно love/hate сценарии. Аз съм я зарязвал точно два пъти някъде по средата. (Но аз и Хипериона зарязах на първия абзац...)

Книгата е абсолютно велика. Чувал съм да я слагат наред със Дюна, Фондацията и Соларис и бих се съгласил доколкото става дума за мащаб и новаторство. За много хора тя е абсолютно нечетивна главно заради трагично бавното и хаотично действие и детайлите които трябва да се следят.

Тука ще кажа че 'мнoгo хора' имат подобно отношение към ...Силмарилиона и..Достоевски да кажем.. Техен проблем, няма да коментирам.

Това което на мен лично не ми харесва в 'Ръката' (и 'Освободения също btw) е липсата на 'основа' Ursula Легуйн не е точно 'наи-подкования автор когато става дума за приложните науки. Цялата социална система и корелацията климат-общество малко 'виси'...

А Освободения (макар и супер книжка) ми се стори комунистическа пропаганда написана от западен интелектуалец които не е виждал жив комунизъм и на пощенска картичка.
Хеликоптерите са душите на взривени танкове...

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Jun 23, 2004 6:34 pm

А Освободения (макар и супер книжка) ми се стори комунистическа пропаганда написана от западен интелектуалец които не е виждал жив комунизъм и на пощенска картичка.
Първо обществото, описано в "освободеният", не е комунизъм всъщност. И второ, все пак това, че експериментът с комунизма се е провалил, не значи, че цялата му концепция е погрешна и няма някои ценни неща в нея.
Въпреки че съм съгласен, че обществото на анархистите си остава доянкъде нереалистично. Но пък е страхотно добър опит за описването на подобно нещо с всичките му плюсове и минуси поне според мен. Освен това най-важното е, че поне при мен ме накара да се замисля дали основата на цялата икономическа и социална система на обществото не може да е друга.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

B. Delvig
Sorcerer

Post by B. Delvig » Thu Jun 24, 2004 1:35 pm

Първо обществото, описано в "освободеният", не е комунизъм всъщност.
Съгласен. По-скоро анархо-синдикална организация имаща доста общи черти с 'кибуци'-те.
И второ, все пак това, че експериментът с комунизма се е провалил, не значи, че цялата му концепция е погрешна и няма някои ценни неща в нея.
Тук има опасност да затънем в една от най-старите социални дискусии. Комунизмът е най-ефективното социално устройство което може да бъде измислено на теория ако се вземат предвид само определени обществени и икономически елементи.

Освен това той е най-нехуманната и неприложима форма на управление от чисто практична и..аа.хуманна гледна точка.
Bottom line-а е че при сегашното психо-социално и еволюционно ниво на хомо сапиенс подобна социална ситема е наприложима.
Въпреки че съм съгласен, че обществото на анархистите си остава доянкъде нереалистично. Но пък е страхотно добър опит за описването на подобно нещо с всичките му плюсове и минуси поне според мен. Освен това най-важното е, че поне при мен ме накара да се замисля дали основата на цялата икономическа и социална система на обществото не може да е друга.
Наистина е добър. А основата на цялата икономическа и социална система на обществото може да е друга ако основната градивна единица на обществото се промени. Тосет пак стигаме до еволюцията на човеския род и Човека в частност...Чети Стругатски. Това което лаиците наричат пропаганда при тях...е нещо съвсем друго.....

caesar
Smallfolk

Post by caesar » Wed Aug 04, 2004 11:43 pm

Само една маалка дребнава забележчица-ъъъ кибуците са май, ама не май, аме хич не са анархо-синдикални организации...Те са си много строго организирани йерархични организации, един вид както е казвал Вайцман-"хуманен тоталитаризъм". Е, за такъв евфемизъм здраве му кажи :lol:

B. Delvig
Sorcerer

Post by B. Delvig » Thu Aug 05, 2004 10:45 am

цаесар wrote:Само една маалка дребнава забележчица-ъъъ кибуците са май, ама не май, аме хич не са анархо-синдикални организации...Те са си много строго организирани йерархични организации, един вид както е казвал Вайцман-"хуманен тоталитаризъм". Е, за такъв евфемизъм здраве му кажи :лол:
Знам, ама точно тоя лаф на Монти Паитън просто трррябваше да го използвам тука. Знаеш как е.. суета!

shanara
Commoner

Post by shanara » Sat Apr 15, 2006 5:10 pm

Преди време четох тази книга (добре де повече от един път) и съм останала с впечатлението, че е една от най - добрите творби на Ле Гуин, заедно с историите за Земемория и Планетата на прокълнатите.
Допода ми начина на мислене на главните герои и трите легенди, които се споменават вътре.
Който иска, успява!
Който опитва, го прави!
Който обича оживява!

PrivateRaio
Misting

Post by PrivateRaio » Fri Sep 08, 2006 12:06 pm

Книгата е железна, ма аз съм отнесен и чак сега видях топика :D
Като цяло Урсула си е мноо яка писателка, маи не се сещам за книга от нейна милост дет да не ме кефи :)

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Dec 01, 2006 1:22 am

http://bard.bg/forthcoming/?BookID=914& ... 1bca8b2f22

Ех, да ме хване яд са че ги събирах и почти ги събрах :mrgreen:
This is it. Ground zero.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Dec 01, 2006 8:26 am

Мене не, важни са книгите се пак.
And you can't dance with a devil on your back...

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Fri Dec 01, 2006 10:58 am

Интересно защо обаче томовете са кръстени "Лявата ръка на мрака", а не "Хейнски цикъл"...Както и да е, все пак хубаво е, че ще бъдат преиздадени. Вероятно вторият том ще включва самата "Лявата ръка на мрака" и "Освободеният"("The Dispossessed"), което значи, че го препоръчвам с два ръце, пет крака и седем глави. ;)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Dec 01, 2006 11:04 am

Еми щото "Хейнски цикъл" на никого нищо не говори, а Лявата ръка си е известна още от Галактическо време... Скапани комерсиалисти...

Regsa
Sorcerer

Post by Regsa » Sat Dec 02, 2006 11:27 am

Комерсиалисти, некомерсиалисти важното е, че я преиздават. И целият цикъл ще е събран в два тома. И има много по-голяма вероятност дечицата, гледащи с презрение на старата семейна библиотека да обърнат все пак внимание на тази книга вместо да четат разни глупости.
"Somewhere over the rainbow way up high
There's a land that I've heard of once in a lullaby..."

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Dec 02, 2006 11:50 am

Никак не ми е ясно как ще съберат целия цикъл в 2 тома, след като в първия са 3 книги от общо 8...

Yan
Site Admin

Post by Yan » Sat Dec 02, 2006 12:02 pm

Roland wrote:Никак не ми е ясно как ще съберат целия цикъл в 2 тома, след като в първия са 3 книги от общо 8...
А, Бард знаят ли, че книгите са 8 :lol: :lol: :lol: ?
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Dec 02, 2006 12:08 pm

Е, и ти имаш пойнт...