Теория на жанра/Любими жанрове
- Interpreter
- Forsaken
Ми в Ал Расан на Кай например няма нищо свръхестествено - дори в сетинга. Но се води фентъзи, защото глупакът вместо да си донаправи проучването и да си напише официален исторически роман, просто сменя (донякъде) имената на оригиналните герои, места, култури и т.н. Или пък е решил, че така ще продава повече.Morwen wrote:Какъв ти е примерът? Имаме някакъв магически предмет примерно, викаш, и в цялата книга се говори за него, ма никой не прави нищо с него? Ако има магия в така наречения сетинг (като "магия" ползвам много общо, може да е какво ли не), тя все някъде трябва да повлияе на действието, иначе имаме негръмнала пушка в пиеса, нали.

Представи си разказ за Конан без магия (има си и такива) - чиста сеч. Има и колкото искаш романи на същия принцип. А Мартин, например, щеше да е много по-интересен без насила привнесените дракончета и зомбита.
Morwen wrote:Има мъже, които четат розови романи, да. Може да са малко, но съм виждала.
Стига бе!

Въпросът е, че всичко, което не е от изрично женска (или детска) гледна точка (розовите романи) си е от мъжка.Morwen wrote:Хм, както можеш да опишеш нещата от женска гледна точка, така можеш и от мъжка, друг е въпросът, че мъжете може и да не са толкова благодатна аудитория.

Преводачо, тук обсъждаме по-скоро наративната структура.

passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
- Moridin
- Global Moderator
Ясно е, че мъжете четат повече книги, интересуват се от повече неща и далеч по-смислени, а също са по-умни, по-сръчни и по-готини принципно, но това няма връзка
(е ся си го изпросих
)
Мисълта ми е, че жените могат спокойно да са в армията и политиката и пак да са им скучни политтрилърите. Военните екшъни и на мен са ми скучни до болка, та ги разбирам
За Кай не се излагай - приказността е точно каквото прави от тоя роман такова страхотно преживяване, ако беше просто исторически, нямаше да е същото. Тъй че по-леко с квалификациите.

(е ся си го изпросих

Мисълта ми е, че жените могат спокойно да са в армията и политиката и пак да са им скучни политтрилърите. Военните екшъни и на мен са ми скучни до болка, та ги разбирам

За Кай не се излагай - приказността е точно каквото прави от тоя роман такова страхотно преживяване, ако беше просто исторически, нямаше да е същото. Тъй че по-леко с квалификациите.
This is it. Ground zero.
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Абе не че нещо, ама... ти... т'ва... сериозно ли?! Или просто от време на време пускаш по нещо, което дори не го мислиш, ама да има нещо, да поддържа там разговор, пък било то и подклаждане на безсмислени и идиотски спорове?! Щото за такива неща из online дискусиите си има имена и термини...shayhiri wrote:Morwen wrote:Има мъже, които четат розови романи, да. Може да са малко, но съм виждала.
Стига бе!![]()
![]()
Въпросът е, че всичко, което не е от изрично женска (или детска) гледна точка (розовите романи) си е от мъжка.Morwen wrote:Хм, както можеш да опишеш нещата от женска гледна точка, така можеш и от мъжка, друг е въпросът, че мъжете може и да не са толкова благодатна аудитория.Логично, нали?
Да, разбира се, че има - не много, но има - мъже, които четат розови романи и гледат филми за Бриджит Джоунс и така нататък. Да, има и жени, с които можеш да прекараш часове в задълбочени обсъждания на разликите в представянето на техническите детайли на живота и работата на подводничарите (а и на самите подводници) при Том Кланси, Клайв Къслър и Марк Джоузеф - да, ясно е, че и при тримата не е съвсем професионално, но това е съвсем друга тема

А колкото до това с "всичко, което не е изрично женска гледна точка, е мъжка" - да, сложил си някаква там усмивчица и подмигване и какво ли не, ама... мдам... *дано* наистина не го мислиш точно по този начин... ама и с изказването ти за сексизма преди два-три поста започва точно така да изглежда... и почваш много да ме шашкаш!

Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Целенасочени са.Moridin wrote:За Кай не се излагай - приказността е точно каквото прави от тоя роман такова страхотно преживяване, ако беше просто исторически, нямаше да е същото. Тъй че по-леко с квалификациите.

А ако под "приказност" имаш предвид усещане, епика, мироглед, красота и поетичност, значи се разбираме идеално. Точно това твърдя (и винаги съм): за да е приказна една история, няма никаква нужда от нереален сетинг. Нашият свят е достатъчно всеобхватен. Всъщност нищо друго няма. Повечето фентъзи сетинги са просто предъвкана и изплюта реална история и география. И защо, питам?
Рол, умри.

passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
- Moridin
- Global Moderator
Не, просто ти шикалкавиш
Тезата ти е, че фантастичността (доколкото я има) в Кай само наврежда на книгата. Напротив - няма нищо подобно. Именно чувството за "усещане, епика, мироглед, красота и поетичност" се ПОДСИЛВА от неща като двойни луни, сменени имена на личности, места, леко хиперболизирани герои и такива неща
Без тях пак няма да е зле, но ще е по-малко добре. Това е, точка, не спорим, ЗНАМ, че се разбрахме идеално ;р

Тезата ти е, че фантастичността (доколкото я има) в Кай само наврежда на книгата. Напротив - няма нищо подобно. Именно чувството за "усещане, епика, мироглед, красота и поетичност" се ПОДСИЛВА от неща като двойни луни, сменени имена на личности, места, леко хиперболизирани герои и такива неща

This is it. Ground zero.
- Interpreter
- Forsaken
Знам. За мен просто е все едно дали наративът се води от първо, второ, трето или няколко лица едновременно. Важното е текстът да ме накара да мисля по него и да го преживявам дълго след това. Авторът да е имал какво да ми каже. Има ли драма? Стиска ли ме за гърлото докато го чета? Или ще ми пусне 1000 с. фрашкани с безсмислици (съзнателно или не), аз да се мъча да ги поочовеча и междувременно да направя други гафове, и къде отиде наративът?shayhiri wrote:Преводачо, тук обсъждаме по-скоро наративната структура.Дали не можеш да дадеш аналогични примери и по тая линия?
С Мартин примерно нямах подобни трудности.
В смисъл, и много по-смотан преводач да го беше взел, пак нямаше да го развали.
Не, но пък ми дава правото да ги коментирамshayhiri wrote:Целенасочени са.Moridin wrote:За Кай не се излагай - приказността е точно каквото прави от тоя роман такова страхотно преживяване, ако беше просто исторически, нямаше да е същото. Тъй че по-леко с квалификациите.Кое точно е приказното (в смисъл фантастичното) в Лъвовете? Ми това си е баш ш*баната Реконкиста, Ел Сид, маврите, еврюхите и т.н. Все едно аз да ти разказвам точ в точ Първия кръстоносен поход, но да викам на арабите "ислямити", а на Ерусалим - "Ируселам". Адски лейм, ше извиняваш.
Макар че и точно това е правено - от Бакър - но той поне има що годе оригинален сетинг.
А ако под "приказност" имаш предвид усещане, епика, мироглед, красота и поетичност, значи се разбираме идеално. Точно това твърдя (и винаги съм): за да е приказна една история, няма никаква нужда от нереален сетинг. Нашият свят е достатъчно всеобхватен. Всъщност нищо друго няма. Повечето фентъзи сетинги са просто предъвкана и изплюта реална история и география. И защо, питам?
Рол, умри.Със сигурност си чел повече боклуци от мен, но това не е голям плюс, нали?

А ако те вълнува приказното при Кей, което щеше да знаеш, ако си чел поне първите, ъм, пет страници от книгата - има две луни

И най-вече книгата просто е върхово постижение в художествената литература, така че просто се скрий на МИГЪТ

And you can't dance with a devil on your back...
Естествено, че е голяма литература. Иначе нямаше да съм я чел.
И точно заради това се дразня, че я е осрал така. Двете луни ли намери да цитираш?
Е то не, че има нещо друго. Забрави епизодичния герой-момче, което можеше донякъде да предвижда бъдещето. Май имам по-добра памет, а?
Лъвовете по никакъв начин не е фентъзи. Можеше да е прекрасен и уважаван от всички исторически роман, ако Кай не беше сменил някои имена и не беше лепнал (ха-ха
) две луни. При това положение е уважаван само от фентъзи гийковете. 
И точно заради това се дразня, че я е осрал така. Двете луни ли намери да цитираш?

Лъвовете по никакъв начин не е фентъзи. Можеше да е прекрасен и уважаван от всички исторически роман, ако Кай не беше сменил някои имена и не беше лепнал (ха-ха

+1.Тезата ти е, че фантастичността (доколкото я има) в Кай само наврежда на книгата. Напротив - няма нищо подобно. Именно чувството за "усещане, епика, мироглед, красота и поетичност" се ПОДСИЛВА от неща като двойни луни, сменени имена на личности, места, леко хиперболизирани герои и такива неща
Плюс това така книгата става по-непредвидима за хората с добри познания по история и авторът има по-голяма свобода, може да промени някои исторически факти за целите на повествованието.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
"ОСРАЛ" е великолепната книга ЗАЩОТО и КАТО...?shayhiri wrote:Естествено, че е голяма литература. Иначе нямаше да съм я чел.
И точно заради това се дразня, че я е осрал така. Двете луни ли намери да цитираш?Е то не, че има нещо друго. Забрави епизодичния герой-момче, което можеше донякъде да предвижда бъдещето. Май имам по-добра памет, а?
Лъвовете по никакъв начин не е фентъзи. Можеше да е прекрасен и уважаван от всички исторически роман, ако Кай не беше сменил някои имена и не беше лепнал (ха-ха) две луни. При това положение е уважаван само от фентъзи гийковете.
And you can't dance with a devil on your back...
Маскирайки я като фентъзи, без да има каквато и да е нужда от това.
Дем, авторите на исторически романи как се справят? Ако толкова им пречи историческото развитие, или ще го донатаманят (все пак никой няма как да знае какво точно се е случило и как), или ще изберат не толкова известни събития и герои. Толкова просто е. Няма нужда авторът да се прави на клоун - че и читателите си - и да пробутва реални събития, лица и култури като плод на своята фантазия.
Дем, авторите на исторически романи как се справят? Ако толкова им пречи историческото развитие, или ще го донатаманят (все пак никой няма как да знае какво точно се е случило и как), или ще изберат не толкова известни събития и герои. Толкова просто е. Няма нужда авторът да се прави на клоун - че и читателите си - и да пробутва реални събития, лица и култури като плод на своята фантазия.

Лошо е без аргументи. 
Прост въпрос: защо Лъвовете трябваше да е фентъзи?

Прост въпрос: защо Лъвовете трябваше да е фентъзи?