Зоопарк

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Mon Sep 24, 2007 7:08 pm

Донякъде съм съгласна с Живик и Морви - пространствата на някои животни са малки, мръсни, с бетон и фаянсови плочки, без особена растителност и ми изглеждат ужасно подтискащо. Някои от тигрите, чувах последния път, когато ходих, че са ги иззели от някакъв цирк, защото ги пребивали; едното животно беше огромно и погледът му беше толкова обезумял, че тръпки да те побият. Действителност в погледа на тоя тигър се четеше ужас. Много гадно ми стана :roll:.

Иначе единствената друга зоологическа градина, с която мога да сравня нашата е тази във Виена, която също имаше клетки с решетки тук-там, но като цяло изглеждаше по коренно различен начин. Откритите пространства на жирафите, пандите, лъвовете, дивите котки от другите видове...

А нашият мъжки лъв беше много стар и опърпан последно като го видях, не зная дали още е жив и си е там :roll:.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Sep 24, 2007 7:45 pm

Бе като цяло е тегаво там с малки изключения ма може да напраим една разходка де.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Mon Sep 24, 2007 10:28 pm

Ще се ходи, то се е видяло. Романтично си е. Ех, спомени :roll:

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Tue Sep 25, 2007 3:53 pm

Аз никога не ходя по зоологически градини, освен ако не са като тукашните, например. Всички животи са "свободни" в грамадни пространства наподобяващи натуралната им среда. Но, по принцип, не обичам зоологочеките градини, нито цирковте. Освен Le Cirque du Soleil. :mrgreen:

Лично съм остро "против" зоологичеките градини, по причините които изтъкна Живик. И също понеже съм горд последовател на Джералд Дарел и на неговите идеи.
Модерните зоологичски градини са като каталози на живи същества, където децата не научават нищо друго освен да ги дразнят!! :evil: И остават с идеята че няма нужда да се опазва околната среда, нали има зоологичеки градини. Плюс това чисто научната работа в зоологическите градини е сведена до минималното, нужно за да оживеят животните.
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Oct 05, 2007 9:35 am

Птичи празник в зоопарка в събота
04 октомври 2007 / News.dir.bg
Spoiler: show
Тази събота център на вниманието в Софийския зоопарк са птиците, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).
Освен близо 70-те вида птици, за които се грижат в зоопарка, погледите ще съберат... врабчетата. Детска вокална група "Врабчета" ще пее на естрадата в зоопарка по случай Европейските дни на птиците, организирани от Българско дружество за защита на птиците. Наблюдения на птици, излети, конкурси, изложби и хепънинги са подготвили доброволците на БДЗП и в страната – програмата на дните е на уеб-страницата на БДЗП. Там следете и за промени, в случай че прогнозите за дъжд излязат верни, предаде "Фокус".
Европейските дни на птиците (EuroBirdwatch) се провеждат от 13 години всеки първи уикенд на октомври, когато десетки хиляди природолюбители в цяла Европа излизат по едно и също време сред природата, за да наблюдават птици и да се забавляват. Идеята е да се съберат данни за птиците едновременно в рамките на два дни от любителите на птиците в цяла Европа. През 2006 участници в дните са близо 40 000, а наблюдаваните птици - повече от 3 милиона.
Тази година участват 31 европейски страни, а организатори на събитията са партньорите в мрежата на най-старата световна организация за защита на птиците BirdLife International. Програмата е с повече от 300 събития, на европейско ниво се координира от Швейцария. Партньорът на BirdLife International там SVS ще събере и обобщи колко и какви птици са наблюдавани в Европа в рамките на един уикенд. Данните за България ще обработи и изпрати в ранния неделен следобед екип на БДЗП в Бургас.
Наблюдението на птици /бърдуочинг/ е любимо хоби за хората в редица европейски страни. Целта на EuroBirdwatch е да опознаваш и опазваш птиците като част от европейското и национално природно богатство. Птиците са красиви и вдъхновяващи, но и възлов индикатор за състоянието на околната среда. Практика по цял свят е, съчетавайки полезното с приятното, природолюбителите да следят за промените в околната среда – естествени природни процеси или резултат от човешка намеса. Идеята е, че човек обръща внимание и се грижи за това, което познава и колкото повече хора са загрижени за средата, в която живеят, токова по-ефективни са и механизмите за опазване на дивата природа.
България все още се радва на изключително птиче богатство, но за птиците напоследък се говори основно във връзка с обявавене на защитените зони от Натура 2000 по европейската Директива за птиците. Обявяването на зоните у нас драматично закъснява, а орнитологично важните места, предложени за включване в европейската екологична мрежа, се унищожават системно и необратимо.
БДЗП организира Европейските дни на птиците традиционно и от години. Тази година инициативата е оптичмистичната част в пъзела на гражданската активност в защита на българската природа, който обществото ни реди през последните месеци. Програмата на Дните на птиците у нас е насочена към децата и младите хора.
За Софийския зоопарк БДЗП е подготвило игри, викторини, конкурс за рисунка и други изненади - в компанията на градските певци – група "Врабчета". Партньори за столицата са Софийският зоопарк и Столичният център за работа с деца – филиал Надежда. Точки за наблюдение на птиците ще има в цялата страна. Най-запалените ще излязат сред природата - за мониторинг на местата, които обитават птиците. В населените места доброволците на БДЗП ще организират информационни пунктове, където с тръба или бинокъл в ръка, всеки ще има възможност да преоткрие птиците в града.
Ае на разходка ако е хубаво времето и после в KFC :)
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Oct 05, 2007 10:50 am

"За" винаги, даже мога ви доведа и колежки. :wink:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Bat Garo Still Rots
Moderator

Post by Bat Garo Still Rots » Fri Oct 05, 2007 11:17 am

За колко часа говорите? Аз в 11 свършвам работа и сигурно на вас ви е късно? :roll:
DIABLO 3: AND THE HEAVENS SHALL TREMBLE

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Oct 05, 2007 11:20 am

Работи до 19:00 зууто.

После отварят клетката на лъва и закъснелите се ориентират по най-бързия начин към изходите.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Oct 05, 2007 11:26 am

Аа към обяд некъде ако изобщо :)

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Oct 05, 2007 11:41 am

Е, нали за тогава се предвиждаше някво кино на дневната и нощната стража? Щото мен това ме блазни далеч повече от носорозите...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Oct 05, 2007 12:14 pm

Мня, наизуст ги знам. Ма така или иначе ше ме домързи и за зоо-то. :oops:

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Oct 05, 2007 1:02 pm

Киното е по-късно.

Значи аз в 13:00 утре ще съм на главния вход (към Дианабад и Ст. град, авт. 102). С колежки. Който ще идва, да казва. Не пропилявайте такъв хубав ден точно преди зимата.

За Лукяненко филмите пак има време после, ако ни се ходи. Никой не се е засилил окончателно и за там, обаче.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Fri Oct 05, 2007 1:09 pm

shayhiri wrote:Киното е по-късно.

Значи аз в 13:00 утре ще съм на главния вход (към Дианабад и Ст. град, авт. 102). С колежки. Който ще идва, да казва. Не пропилявайте такъв хубав ден точно преди зимата.

За Лукяненко филмите пак има време после, ако ни се ходи. Никой не се е засилил окончателно и за там, обаче.
Ако доведеш 2-3 неангажирани колежки със свободни разбирания (за литературата) - там съм :lol:

thunder
Forsaken

Post by thunder » Fri Oct 05, 2007 1:43 pm

shayhiri wrote:Киното е по-късно.

а прогнозата за времето видя ли я? :) щото се очертава да вали :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Oct 05, 2007 1:47 pm

Ако осезаемо вали, работата леко се разсъхва. :wink: Но не ми се вярва, съдейки по времето последната седмица.

Която прекарах главно вкъщи, зубрейки японски. :roll:

(Иначе е кеф. 8-) )