Страстите христови

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Lews
Scholar

Post by Lews » Thu Apr 29, 2004 11:17 pm

Ами Роланд, истината си е истина, така са го мъчилили и това си е. Ама за атеистите по-добре въобще да не го гледат, ще се получи само "дявол бяга от тамян" if you know what I mean.
"Сърцето ми е мрачен леден храм -
и боговете кървави не моля...
Изгубих всичко,за да го създам -
железен и студен по моя воля..." Дара

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Fri Apr 30, 2004 12:31 am

Lews wrote:Ами Роланд, истината си е истина, така са го мъчилили и това си е. Ама за атеистите по-добре въобще да не го гледат, ще се получи само "дявол бяга от тамян" if you know what I mean.
Истината? Я ми докажи, че наистина е имало такъв човек - Исус Христос, а и да е имало, че точно так са го мъчили. Стига глупости.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Samail
Sorcerer

Post by Samail » Fri Apr 30, 2004 1:50 am

:лол: Айде религиозните спорове се почнаха. Само Исус:P
Ама аз имам чувството че понякога Roland ще каже че не харесва нещо само защото е комерсиално и популярно. И момента с куките, както и цялото това насилие имаше за цел да въздейства на зрителя, а това че насилието беше на доста високо ниво, означава че и посланието на филма е силно. Поне според мен.
Last edited by Samail on Sat May 01, 2004 12:12 am, edited 1 time in total.
"Който ни освободи, той ще ни зароби" - Васил Левски
Живот на високи обороти

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Apr 30, 2004 7:15 am

Въздействието е погнуса, съкровище :р Има начини и начини да пресъздадеш насилие, сори. А тва кво оплювам...
And you can't dance with a devil on your back...

Lannis
Aes Sedai

Post by Lannis » Fri Apr 30, 2004 11:44 am

Жалък? Смешен? Странно чувство за хумор! То вярно, че човек трябва да може да вижда хубавата страна на всичко, обаче, чак пък толкова.... А филмът действително показва много насилие. Но нито "жалък", нито "смешен" са думите, които му подхождат. Но пък и определено не е за деца. :)

И не става дума за това, дали Исус е съществувал или не. Филмът е направен по Библията, а в тази книга пише, че така са се случили нещата, с такъв камшик е бил бит, така са го измъчвали, така са го разпнали, това е казал този или онзи. Не става дума за това, дали наистина се е случило. Отговорът на този въпрос, всеки сам си го дава и за него важи. Но аз смятам, че изпълнението е добро - актьори, музика, предаване на идеите, начин на заснемане. Фокусирането върху лицата. Не очаквах толкова добро представяне от Гибсън.

Е, не съм и изненадана, че филмът е и ще бъде неразбран от много. В край на сметка - който има очи - да види, и който има уши - да чуе:))). Това важи не само за вярата, но и за всичко останало. И никой не може да те накара да видиш нещо, ако не желаеш това :) .
Юда, егоист, луда и wow-холик :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Apr 30, 2004 12:42 pm

Ah, I do soooo enjoy, когато някой ми каже "не си го разбрал" :) А когато е с повече думи си е направо оргазмодокарващо. Ок, който не е видял колко е смешен и жалък, също не го е разбрал. С което спорът, доколкото го имаше, приключва поради липса на пътища за развитие.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Fri Apr 30, 2004 1:05 pm

В общи линии в момента, в който кукичките му изтръгнаха половината гръб на забавен кадър, се отказах да се опитвам да намеря позитивното във впечатленията си и само почнах си гледам с досада часовника.
Тази реплика съвсем ме разубеди да гледам този филм. Що за садистични безсмислици?
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Apr 30, 2004 1:13 pm

Му дженюин, ултимат садистични безсмислици са. Сори, но и зверски мъчения можеш да направиш по достатъчно не-анатомичен начин, че да достигне посредствената ти идея на съпреживяване на болката до зрителя. Както е сега, зрителят трепери от погнуса при мисълта на него да му го правят това...

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Apr 30, 2004 1:29 pm

Аз не съм го гледала, ама само да вмъкна, че в Библията никъде не пише, че са правили точно такива работи. Честно. особено дрането с куки хич не фигурира. За биенето с камшик - пише си, трънен венец - налице, ама чак пък куки... Не че съм била там като свидетел, но кадрите с излишно насилие никога не са ме вдъхновявали особено.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Apr 30, 2004 1:39 pm

За да изпреваря въпроса и да дефинирам "излишно" - излишно е това насилие, което съсредоточава вниманието в самия физически акт на насилието, а не в емоционалното усещане от него. Това е, което във филма не е уцелено. Ама изобщо.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Fri Apr 30, 2004 1:39 pm

Може в английския превод да има куки, знае ли ном...

Ама дори и така да е, не виждам какъв е смисъла от пресъздаването ан всички тези гадости в детайл. Каква е идеята - че Исус много се е мъчил, ама страшно много? Ами това всяко 8-годишно дете го знае отлично.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Apr 30, 2004 1:57 pm

Идеята според Мор (и замисляйки се, предполагам, че наистина е такава) е, че притчите и приказките малко или много са се изтъркали. И Мел е искал да ни го покаже от друг ъгъл - чисто емоционален, в който ние да съпреживеем болката на човека, унищожаван от хората, заради които се жертва. Само дето не баца, алас, щото през цялото време просто ти е гадно...

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Fri Apr 30, 2004 6:26 pm

Това че зрителят трепери от погнуса (всъщност не е само тя...преди да я изпиташ тази погнуса много умело си бил подготвен емоционално И за да съчувстваш *поне така мисля*) не е ли бил търсеният ефект? Мисля че съпричастността и тъгата не са били достатъчни (всъщност те не са нещо ново...повечето филми за Христос на финала си действат така на вярващите). Гибсън е търсел нова интерпретация. Емоционална, да (затова се набляга на визия, музика и актьорска игра), но и целенасочено пресилена от натурализма във всички сцени. Искал е (вероятно) да ни хвърли от първия до последния момент в шок и за да се застрахова, че всички, без изключение ще го изпитат е попрекалил. Всъщност така представено посланието звучи доста назидателно, нещо от рода на "Вижте през какви мъки е преминал вашият Бог, какви кретени сте били и какви кретени ще си останете. Хайде сега почувствайте се адски виновни до края на живота си!"...

Но пък аз не смятам, че това разваля цялостното впечатление от филма...Идеята я има (поне аз я виждам). Филм, който провокира толкова много чувства (пък било то и противоречиви *състрадание/ омраза/ погнуса/ тъга/ обреченост...*), без да залага на тонове реплики, който успешно се е спасил от евентуалния етикет "сълзлива мелодрама" е най-малкото добър.

P.C. Куките бяха "твърде", наистина.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Apr 30, 2004 6:47 pm

Съгласна съм, че филмът те хвърля в шок и те кара да го съпреживееш, но някак това не ми се вижда нова интерпретация. В смисъл, че не казва нищо ново. Просто хиберболизира нещата, но без да успее да ги промени по някакъв начин. Друг е въпросът, че то никой и е нямал намерение да ги променя...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Samail
Sorcerer

Post by Samail » Sat May 01, 2004 12:55 am

Demandred wrote:
Roland wrote:В общи линии в момента, в който кукичките му изтръгнаха половината гръб на забавен кадър, се отказах да се опитвам да намеря позитивното във впечатленията си и само почнах си гледам с досада часовника.
Тази реплика съвсем ме разубеди да гледам този филм. Що за садистични безсмислици?
и
Marfa wrote:Аз не съм го гледала, ама само да вмъкна, че в Библията никъде не пише, че са правили точно такива работи. Честно. особено дрането с куки хич не фигурира.
Нека се изясним - сценарият на филма е писан по Новия завет и по една книга мисля писана ако не се лъжа към 11 век :
"Печалните Страсти на Нашия Господ Исус Христос според виденията на Ане Катерине Емерих".
Roland wrote:Идеята според Мор (и замисляйки се, предполагам, че наистина е такава) е, че притчите и приказките малко или много са се изтъркали. И Мел е искал да ни го покаже от друг ъгъл - чисто емоционален, в който ние да съпреживеем болката на човека, унищожаван от хората, заради които се жертва. Само дето не баца, алас, щото през цялото време просто ти е гадно...
Съглаен съм наистина с това което казва Мор - има пълно право. Рол, не се онийдай но това накрая прозвуча все едно си малко дете и се уплашил от филма. Ама честно - все пак, както казах тези неща наистина са се случвали или поне според онази книга - но дори и да не са били точно по този ред все пак това е кино и е позволено пълната интерпретация на режисьора. И в тази насока цялото това насилие наистина е тягстно, гадно и втръсва до такава степен че те заболява главата - да в това си прав - но това е само за да покаже че след като Исус не е правел никумо зло и е се е жертвал за другите, всичките тези мъчения предхождащи убийството му са най голямата грешка на хората. Нещо повече той до такава степен ги принизява че човек започва да се пита това хора ли са били или животни!
"Който ни освободи, той ще ни зароби" - Васил Левски
Живот на високи обороти