Ади, те не го борят със здрав разум

, както казах, той е продуктът.
Трезвото мислене е резултат от горе-долу овладян страх. Може да е овладян след преминаването на опасността, може да е овладян с помощта на други хора, да е овладян благодарение на простичка наблюдателност (а, тая мечка има цип на гърба!), на някаква инстиктивна реакция и т.н.
Чак тогава човек поема контрол, малко по малко, над себе си и здравият разум ускорява процеса по справянето със страха. Така че в тоя смисъл, да, съвместими са. Но от начина на мислене и от практика зависи дали ще замръзнеш или ще се оправиш бързо.
А когато страхът премине, човек задейства мисленето си на пълни обороти, така че да знае следващия път как да избегне причината за страх, да се обърне към приятел и да поиска от него адекватен съвет, когато го налегне тежестта на битието, да гледа и преценява по-внимателно при първи знаци на нещо, което може да го притесни и т.н.
А внезапният страх е неизбежен, естествено, реакциите ни на него - в общи линии непредвидими. Но гореспоменатата подготовка може да ни помогне (щото тая подготовка води и до лека промяна в мисленето; никога не съм си позволявал да се уплаша от кучета и когато преди два дни някаква овчарка дойде при мен посред нощите и взе да ми се зъби и да лае, собствениците й притичаха бясно да я озаптят, а аз даже не забавих крачка). А също така може да ни помогне да се окопитим по-бързо след някаква случка, вместо да тънем в ужас.
А колко хора успяват? Де да знам, не знам колко хора са се замисляли по въпроса. Какво шубе от оная вечер, бтв?, май съм го пропуснал...