!! WARNING - HUGE POST AHEAD !!!
(абсолютно никакво ревю не е тва - тва са просто свободно нахвърляни "размисли и страсти" - написах го на един дъх - ревютата ми отнемат много повече време и усилие, защото не е уместно да напишеш точно каквото ти е на езика в момента и въобще трябва да се съобразяваш с разни неща).
OMFGNESS!!! Ебаси зарибявката!
Risen = Gothic 3 на стероиди.
Все повече ме кефи, а дори не съм кой знае колко напред. Играя по доста време, но супер бавно. Вече 30 часа и не съм напреднал много - някой за 30 часа може и да я превърти (доколкото четох в нета), обаче аз не бързам и буквално се наслаждавам на всяка крачка в играта. Експлорейшънът ме къдри от кеф - обикалям, разглеждам и се вра във всяка дупка. Намерих много яки неща. Всъщност реално не съм напред в историята (chapters), но пък острова вече съм го обходил в огромна степен и съм минал сума странични куестове. Също съм избил огромна част от фауната хъхъ. Неусетно отворих ачийвмънта Beast Slayer, който е за 500 убити монстъра. Утрепах вече и първия си Ashbeast (даде отделен Achievement). В едно гномско подземие убих и един мутант на име Gryger, който се оказа Secret ("must be unlocked first") ачийвмънт. Иначе дори скорпиони трепя ама скорпионите са корави и като цяло ми е рано за тях - напънах се за няколко (1v1) само за спорта (както и Ashbeast-а де, той е по-як от скорпионите). Сега последно срещнах някви Elite Warriors или нещо такова - някви уроди малко на орки мязат ма не са. Даже в историята не съм напреднал да разбера какви са тия (не е споменавано още) така че ми е супер рано за тях - то и един такъв ме сгъна с два шамара и аз културно си load-нах куик-сейва и се оттеглих с наведена глава хаха icon_biggrin
Бойната система е доста по-богата отколкото изглежда на пръв поглед. Особено като започнеш да изучаваш дисциплините в дълбочина. Нагоре се отварят комбота, париране, пък после подобрено париране, което прави и демидж, пък после странични удари, пък после чарджинг за силен удар, пък после допълнителни комбо удари и кво ли не, като към края (четох в един западен форум) ще можеш да държиш двурък меч само с едната ръка ябадабадууу.
При брадвите пък, сигурно се учат съвсем различен тип удари (там всичко е за мощ).
Та боя в началото може да фрустрира доста хора, ама като му се вникне си е доста готин. Е не е от класата на Blade of Darkness, но е мислен и не е простo hack'n'slash. Най-важното е, че не трябва да се бърза - цаката му е търпение (изчакване) и яко тайминг. Гадините доджват остро и таймват и контрират като във файтинг игра (едва ли не почти без хич). Но същото важи и за играча - с добро доджване, блокиране, париране, контриране и т.н. можеш да увъртиш и много по-силен противник. Освен това поредицата от удари може да се таймне правилно и да се забързат ударите (мисля, че и в Gothic 3 беше така, позабравил съм, но така или иначе сега говориме за Risen). Ако кликаш бързо/произволно най-много по случайност да нацелиш, но иначе идеята е да вкараш следващия удар в момента в който предишното движение завършва - тогава следващия удар влиза много по-бързо и като завърши кликаш за 3-ти и той също по-бързо се изпълнява (а то и всеки следващ вкарва по-голям демидж). Всичко е практика, щото скоростите варират при различните оръжия (най-вече 1H и 2H). Но като свикнеш и ги овладееш нещата почваш да къртиш зъби.
В началото се чудех какво да си избера да се бия - дали само меч и щит или само двурък меч, но всъщност за всеки враг е подходящо нещо различно, така че ползвам всякакви оръжия и варианти. Примерно повечето животни не можеш да ги парираш с оръжие и ти трябва щит за целта. От друга страна хуманоидите (хора, гноми, скелети и т.н.) се бият с оръжия и можеш да ги парираш добре и примерно двуръкия меч е екстра, щото ти дава и рейндж преимущество (ебаси мечовете еректилни са тва много яко от две педи над главата ти стърчи дръжката, та чак до земята почти опира острието. Фъкин олсъм).
Легендарните глигани тук са доста лесни вече. В началото се мъчех да ги блокирам с щита, но те го бутат и те зашеметяават малко - вадят те от равновесие. С практиката им намерих цаката - елементарно - движиш се назад (на блок, за да е по-бавно иначе ще се отдалечиш повече от нужното) и в момента в който те атакуват (и не те уцелват, защото като замахнат с муцуна ти си вече крачка назад) кликваш с мишката и той удара е с крачка напред така че компенсираш разстоянието точно. Ей по тоя начин глиганите мрат като сукалчета.
По подобен начин се бият и отвратителните Ghoul-ове. Пак назад се изтегляш на щит, като тука вече те удрят (по щита) и веднага им го връщаш като даже е добре с доджване да им влизаш. Е доста по-трудни са от глиганите де. Но най-важното е да дебнеш ако Ghoul-ът клекне да доджнеш НАЗАД (настрани не помага) за да му избягаш от шибаната ледена (май е ледена) атака.
Готиното е, че животните нямат блок и париране (е повечето де иначе има и такива с блок като например War Crickets).
Почти всяка гадина си има цака. Кефи ме да се бия със скелети с двуръки мечове и аз с двурък меч също. Като замахне веднага париране, щото замахва бавно с тоя меч. И така готини дуелчета стават. Иначе гномите замахват бързо и трудно се парират.
И те така.
Нагуших се с купища благинки намерени по широкия свят. Намерих два пръстена с +1 Sword Fighting (после в един западен форум мернах случайно споменаване, че в цялата игра са само тия 2 такива пръстена). Намерих още един Sneak и още един Acrobatics пръстен. Но при всички положения първите в Harbour City (тоя на Nelson и тоя дето е в заровения сандък дето обясних нагоре) са много по-лесни за взимане от прохождащ герой.
И купища амулети намерих. Като естествено най-яките са тия които можеш да си направиш сам (smithing 3/3). Изковах си пръстена с +8 protection (на blade, blunt и piercing) - той иска диамант, аз досега само 1 диамант намерих (не запомних къде), но ако намеря още един като нищо ще нося два такива пръстена щото +16 протекшън си е почти като още една броня. На тоя етап де - четох за някъв Titan Armor компект, който ще е лудница.
Междудругото нещо което открих случайно е, че като "копате" руда (желязо или злато) това дали ще пусне скъпоценен камък не е предварително зададено на определената руда, а е някъв random chance, така че с един quick save/load може да покопате нещо 5-6 пъти и да ви пусне камъче (са няма нужда да спориме дали е чийтване тва или нам-си-кво - тоя спор съм го водил вече за играта "Eschalon: Book I", където съдържанието на повечето сандъци беше random и с quick save/load се въртеше яко като на ротативки хаха).
Изковах си и оръжия. Като си го изковеш е с повече демидж от същите в магазина. Примерно нормален Sword е 15, като го изковах ми беше 30, но не всички са двойно демидж - двуръките са 50, а като си го изковеш сам е 58.
Което ми напомня, че намерих двете парчета на мечът Stormwind (да бе WoW хъх whatever), но още не съм го изковал и незнам какво ще дава. Трябва да е нещо яко, защото се поинтересувах и прочетох в нета, че е играта има само два такива меча, които парчета им се намират на различни места по света и се изковават. Другия още не съм го мяркал ама късмет, че намерих двете на тоя, вместо по едно от различни.
Значи (както и в предните готици) пазете повечето неща, които събирате. Особено цветята - не яжте цветята, не яжте месото (или поне го яжте умерено) и т.н. Всички тия неща влизат в много по-полезна употреба с рецепти. Месата и цветятата дават health, mana и т.н., но в рецепти (готварски за храната - яко манджи, или поушъни за билките) ефекта им е много по-ценен. Особено пък за цветята даващи перманентни точки - примерно Ogreroot дава +1 Strength, но на potion ще даде повече. А точно тия цветя (различните даващи бонуси) са от най-редките така че оптимизацията е доста важна. То си го пише в описанието на цветятатa, че на potion дава full potential, ама някой може да не обърне внимание. Alchemy му е майката.
В тоя смисъл яйцата дават +5 exp ама все се надявам да се появи няква рецепта за омлет и още не съм ял яйца хаха.
Кокалите, които се намират могат да се използват за summon-ване на скелети. И въобще повечето "боклуци" си имат приложение, така че по-добре не ги продавайте за жълти стотинки, а си ги пазете. Да живее лудия инвентар без ограничения хаха.
Телепортите идват на chapter 2 чак. Бая се чудех и търсех телепорти и накрая потърсих в нета.
Ето ви нещо, което ще ви зарадва: Map and Description of the all Teleport Stones in "Risen".
В описанийцето от ляво се обяснява, че са след chapter 2 и се появяват тия lizard man-и, които преди това ги няма.
Така че търпение всичко си идва с времето. Играта става все по-яка напред. Както си е нормално да бъде. Но наистина много хора може да се откажат след едва 2-3 часа в началото, защото започва бавно и мъчително. Но пък това е отличителна характеристика на RPG жанра принципно. В началото си гол и бос пръдльо и постепенно ставаш корав копелдак.
Четох че ако си Mage имаш магия да се превърнеш на Ashbeast о.0
И всякакви неща още лудници някви направо ми се доигра с Mage хаха. Ама ще гледам да си довърша засега боеца. Пък после ще се преиграва със сигурност. Игричката радва много.
Абе още някви неща исках да споделя, ама ми изскочиха от главата засега.
Вече мернах набързо в няколко форума някви "ууу баси тъпата игра, разцъках малко, не ми хареса, изтрих я". Емиии да като те ошамари още първия вълк не е много приятно, но то всичко си е мислено и е с цел. После като заякнеш отмъщението е сладко. Мен в Oblivion (първоначалния, щото после го оправиха с пачове/модове играл съм го пак) ме потресе това, че монстърите левълват с теб и винаги сте равни на практика - това беше една от мейн причините да заеба играта първончално. Но да не се отплесвам пък и ВЪОБЩЕ не искам да подклаждам някъв Oblivion vs. Risen (Gothic) спор.
Та Risen си е чудесна игра. Абсолютен Gothic 4. Даже си мисля, че "Arcania: A Gothic Tale" трудно ще бъде същото. Не казвам, че ще е по-лоша, може даже да е много по-добра от Risen, но надали ще е същия духовен (че и пряк) наследник на Gothic серията. В крайна сметка най-важни са хората, които я правят, а не лиценза.
Оф ае стига съм плямпал. Връщам се на острова...
Risen
Moderator: AlDim
- RRSunknown
- Elder God
Голям пост за играта от Agemo -автор във Forplay. Просто се респектирах като му го четох и ви го давам :
- armageddon
- Forsaken
Има едно две неща за които май принципно не е така - примерно според доста хора в нета особено голяма разлика м/у sword fighting и axe fighting-a, както и между 3те вида кристални магии много много няма и е не е особено смислено човек да ги вдига и 3те (е освен за съответните ъчийвмънти де). И кютека на мен ми е малко хаотичен все още, но вероятно е липса на тренинг. То навремето в Готик като го играх чак накрая се усетих за какво става въпрос.
- RRSunknown
- Elder God
Обаче вижте разликата между бокс версията и пс версията:
http://www.videogameszone.de/aid,696485 ... id=1201011
Направо ме е яд отвсякъде.
http://www.videogameszone.de/aid,696485 ... id=1201011
Направо ме е яд отвсякъде.
- armageddon
- Forsaken
- armageddon
- Forsaken
- RRSunknown
- Elder God
А дано че това е голям проблем.
IGN дадоха на Risen 8.6
http://pc.ign.com/articles/103/1033646p1.html
IGN дадоха на Risen 8.6

http://pc.ign.com/articles/103/1033646p1.html
Играта е страхотна! От доста време не бях виждал толкова силен RP. Всичко в играта е толкова добре изпипано, че автоматично отива към една от най-добрите игри за годината.
Аз също се наслаждавам на играта максимално, без да бързам. На 1920х1080 играта е изключителна. Направо не знам... Батман май си намери конкуренция за най-добра игра за годината in my book.
Аз също се наслаждавам на играта максимално, без да бързам. На 1920х1080 играта е изключителна. Направо не знам... Батман май си намери конкуренция за най-добра игра за годината in my book.
Пуснах я да я видя за малко на "стария" комп и определено изглежда много добре, малко ми е опростено като система, но бих го играл. Че е одрало кожата на предните Готици - спор няма.
Ще го пробвам като имам време на по-новия компютър, че е бая хищно откъм ресурс, но със сигурност ще е и много по-красиво.
Началото е бая тегавичко, ако не блокираш навреме си взимаш като пич
Ще го пробвам като имам време на по-новия компютър, че е бая хищно откъм ресурс, но със сигурност ще е и много по-красиво.
Началото е бая тегавичко, ако не блокираш навреме си взимаш като пич

Реших да я пробвам днес, поиграх час-два, все още съм доста залюхан, все пак досега съм играл на Готик около 1 час общо (един вълк ме уи 20-ина пъти и се отказах, май на двойката беше
). Тук нещата в боя не са толкова трагични засега, пак си го взех няколко пъти, но поне първият вълк го пребих без проблеми. 
Иначе доста странно изглежда графиката - околната среда много добре, обаче хората (особено мацката, която е корабокрушенец с теб в началото) са доста грозновати. Хубаво е, че с почти всичко на макс плюс antialiasing фреймреймейтът е добър и стабилен.
А, имаше доста мдразнеш момент, като се сбих с някакъв изглеждащ по-як от моя герой за проба общо взето, почнах да го точа, запазих си играта по време на боя, той обаче ме уби. Зареждам играта оттам, и още докато ми дава лоудинг екрана, чувам, че онзи ме удря вече, аз помпам на сляпо, но неизбежно ме източи сериозно докато мога да видя какво става, дано да е само някакъв бъг, че ще е тъпо така да е винаги като зареждаш в някое меле.

Иначе доста странно изглежда графиката - околната среда много добре, обаче хората (особено мацката, която е корабокрушенец с теб в началото) са доста грозновати. Хубаво е, че с почти всичко на макс плюс antialiasing фреймреймейтът е добър и стабилен.
А, имаше доста мдразнеш момент, като се сбих с някакъв изглеждащ по-як от моя герой за проба общо взето, почнах да го точа, запазих си играта по време на боя, той обаче ме уби. Зареждам играта оттам, и още докато ми дава лоудинг екрана, чувам, че онзи ме удря вече, аз помпам на сляпо, но неизбежно ме източи сериозно докато мога да видя какво става, дано да е само някакъв бъг, че ще е тъпо така да е винаги като зареждаш в някое меле.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
- RRSunknown
- Elder God
Набутах се в горския лагер на някакви бандити и почнаха интригите. 
Сега се чудя откъде да изкарам някоя жълтица, че да стане по-як трябват яко кинти, а ми писна да ме затрудняват таралежи и лешояди.

Сега се чудя откъде да изкарам някоя жълтица, че да стане по-як трябват яко кинти, а ми писна да ме затрудняват таралежи и лешояди.
Sure your parents might think you're a failure
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!