Кандидатстудентска кампания 2004

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Sat Jul 17, 2004 5:46 pm

А пък се изучава, защото в даден момент от историята се е оказало, че е написал първия български роман. Което повело съставителите на учебници по тънкото острие на грешните впечатления - те си помислили, че първият български роман е и най-добрият български роман. Наивници, какво да ги правиш...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Jul 17, 2004 5:51 pm

Обяснението е много просто, Вазов е просто митологозиран, затова "още се чете" (чете е силно казано, четат го ентусиасти като нас дето после го оплюват, щото критиците не го четат, а го дупчат за да си изсмучат белким нещо от пръстите, а учениците, ъм, просто не го четат).
Още от съвремието си, гато е бил министър, етц, етц, написал един тон литература и логично в тая бедна духовна атмосферица, която е горе-долу единственият момент в цялата ни история, когато е можело да минат плоските му патриотизми, е станал светило, пък после по инерция...
Не, да се слага пък поезията му в едно изречение с Яворов, Вапцаров, Смирненски, Дебелянов и т.н. е просто смешно не, ами отвъд. Има, признавам, едно-две силни стихотворения, но човекът просто се е унесъл малко в писането и те се губят в цялата боза. А прозата му си е просто глупава, с изключение евентуално на разказче или две, които поне леко успяват и чувства да събудят.
This is it. Ground zero.

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Sat Jul 17, 2004 7:15 pm

Първо малко светлина относно изучаването на биологията сега: :D (ще говоря за езикова гимназия, защото такава съм завършил :wink: )
Конспектът за медицинска обхваща материала от чебниците за 8, 9 и 10 клас, който се изучава с една година закъснение заради подготвителния клас. В 12 клас биология и химия (а и география, но за нея не говорим сега) учат само профилираните паралелки, от където е и моя милост. Съвсем друг е въпросът, че целия гимназиален курс по биология съм го учил много разбъркано и отчасти по немска, отчасти по българска или и по двете системи 8-) :lol:
Какво има в учебниците сега:
8 клас - анатомия/физиология или както там бихте ги нарекли за ниво осми клас
9 клас - екология и биохимия
10 клас - генетика, индивидуално развитие и най-голямата безсмислица и простотия - еволюцията
А темата за 10 клас тази година е "Съвременни тeории за произхода на живота" - урокът е като тема по история :evil:

А за Вазов (и не само) - за времето си може и да е бил "голям и велик" писател, но сега идеите и посланията му са толкова далечни и наивни за нас, че няма как да го харесаме. При него общочовешкото, което евентуално би трябвало да е актуално и днес, се гради именно на тези идеи и няма никаква стойност.
But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them

Havelock Vetinari
Scholar

Post by Havelock Vetinari » Sun Jul 18, 2004 4:23 pm

Eми, да, Вазов вече се възприема като боза от почти всеки ученик. Или по-точно като камион с боза, това заради обема на творчеството му.
Not the really high, creative loathsomeness of the great sinners but a sort of mass-produced darkness of the soul...
Танго

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Mon Jul 19, 2004 4:14 pm

:cry: :cry: :cry: Охххххххххххххххххх!!!!!! :cry: :cry: :cry:

Искам да скоча от балкона и да се свърши с всичко това!!!...

:cry: :cry: :cry: Чувствам се повече от изцедена, направо смазана от умора...!!! Гади ми се вече, боли ме перманентно главата, не мога да се съсредоточа!!! Меко казано видях ЗОР с темите по история ... Никой не вярваше, че ще си ги науча, но УСПЯХ!!!:cry: :cry: :cry:

Ама човек като се е родил глупак, че и НЕВЪОБРАЗИМ карък и неимоверно много да желае нещо все ще се проваля...с гръм и трясък!

Всъщност искам да кажа, че днес ми мина изпита по история :cry: :cry: :cry: падна се много приятна и лесна тема "Каравелов и Левски - начело на националнореволюционното движение"... и съответно ЕДИНСТВЕНАТА от 18-тте, които можеха да се паднат, която не бях научила!!!
Написах отличен увод от страница и половина. Успях да се сетя за всички автори, които са писали по темата, така че и историографията я написах. Дотук само две страници. Оттук нататък си нямах и идея откъде трябва да започна, как върви темата по план, кое след кое следва. Знам че в темата трябва да говоря за БРЦК, Каравелов и Левски, но не знаех откъде да започна. Всяка тема си има ред, план, който трябва да се следва ТОЧНО.
Биографията на Левски я знам, събитията в живота му ги знам, идеологията му я знам, но тъй като не съм учила темата си нямах и представа за годините (с изключение на рождената му дата и година, както и тези на смъртта му. Е да знаех също Първата и Втората българска легия, четата на Панайот Хитов, в която е бил знаменосец...,но други дати - не!).
Каравелов ми е абсолютно мазало. Виж, на литературата му мога да правя анализи, но как е протекъл животът му в подробности си нямам и идея...Освен, че е основал БРЦК, че е издавал вестниците "Свобода" и "Независимост"...
За БРЦК освен най-основното не знам (пак без да знам нито една дата).
Общо взето с оглед на това, че темата е лесна и много малко хора си излязоха, че повечето щяха да напишат пълни и последователни теми, реших, че няма никакъв смисъл да пиша празни, изсмукани от пръстите приказки, за които дори не съм сигурна, а и не съм подкрепила с дати.

Това беше ЕДИНСТВЕНАТА тема, която не успях да преговоря, ЕДИНСТВЕНАТА, за която не ми стигна времето да прочета дори!!! Вчера направих преговор на цялото шибано Средновековие и научих шибаната тема за Първата световна война!!! Онзи ден научих другите 2 теми (за Априлското въстание и Българската просвета по време на Възраждането, които се оказаха леки и кратки), които не бях научила!!!...

R.I.P. на доброто ми желание да уча в добър университет!... :cry: :cry: :cry:
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Mon Jul 19, 2004 4:29 pm

Съчувствам ти. :cry:
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Mon Jul 19, 2004 7:52 pm

Моите съболезнования.
...
И все пак, все още не е време да се хвърляш от Орлов мост ( а и да го направиш, нека бъдем честни, най-много да се изкаляш в оная локва отдолу ) - изпитът по история не е единственият път към вечността, доколкото ми е известно...просто ще трябва леко да се преориентираш.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Mon Jul 19, 2004 9:20 pm

Ами сигурно за 10-ти път ти го казвам - ако не успееш на изпитите, няма да се свърши светът, сериозно, в крайна сметка можеш и друг път да кандидатстваш.
Гадно се е получило, но не губи надежда - не си си видяла оценката още. А след това има и класирания...
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Mon Jul 19, 2004 11:30 pm

Гибли е много права. И знам, че не е успокояващо, но все пак теб казарма не те чака.
Once you find them

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Jul 19, 2004 11:41 pm

Хех, свиква се с невлизания, прекъсвания и тем подобни. Голяма работа - догодина пак. Образованието у нас не трябва да се взима твърде на сериозно. Хич даже. :twisted:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Havelock Vetinari
Scholar

Post by Havelock Vetinari » Tue Jul 20, 2004 8:34 am

Elayne wrote::cry: :cry: :cry: Охххххххххххххххххх!!!!!! :cry: :cry: :cry:

Искам да скоча от балкона и да се свърши с всичко това!!!...

:cry: :cry: :cry: Чувствам се повече от изцедена, направо смазана от умора...!!! Гади ми се вече, боли ме перманентно главата, не мога да се съсредоточа!!! Меко казано видях ЗОР с темите по история ... Никой не вярваше, че ще си ги науча, но УСПЯХ!!!:cry: :cry: :cry:

Ама човек като се е родил глупак, че и НЕВЪОБРАЗИМ карък и неимоверно много да желае нещо все ще се проваля...с гръм и трясък!

Всъщност искам да кажа, че днес ми мина изпита по история :cry: :cry: :cry: падна се много приятна и лесна тема "Каравелов и Левски - начело на националнореволюционното движение"... и съответно ЕДИНСТВЕНАТА от 18-тте, които можеха да се паднат, която не бях научила!!!
Написах отличен увод от страница и половина. Успях да се сетя за всички автори, които са писали по темата, така че и историографията я написах. Дотук само две страници. Оттук нататък си нямах и идея откъде трябва да започна, как върви темата по план, кое след кое следва. Знам че в темата трябва да говоря за БРЦК, Каравелов и Левски, но не знаех откъде да започна. Всяка тема си има ред, план, който трябва да се следва ТОЧНО.
Биографията на Левски я знам, събитията в живота му ги знам, идеологията му я знам, но тъй като не съм учила темата си нямах и представа за годините (с изключение на рождената му дата и година, както и тези на смъртта му. Е да знаех също Първата и Втората българска легия, четата на Панайот Хитов, в която е бил знаменосец...,но други дати - не!).
Каравелов ми е абсолютно мазало. Виж, на литературата му мога да правя анализи, но как е протекъл животът му в подробности си нямам и идея...Освен, че е основал БРЦК, че е издавал вестниците "Свобода" и "Независимост"...
За БРЦК освен най-основното не знам (пак без да знам нито една дата).
Общо взето с оглед на това, че темата е лесна и много малко хора си излязоха, че повечето щяха да напишат пълни и последователни теми, реших, че няма никакъв смисъл да пиша празни, изсмукани от пръстите приказки, за които дори не съм сигурна, а и не съм подкрепила с дати.

Това беше ЕДИНСТВЕНАТА тема, която не успях да преговоря, ЕДИНСТВЕНАТА, за която не ми стигна времето да прочета дори!!! Вчера направих преговор на цялото шибано Средновековие и научих шибаната тема за Първата световна война!!! Онзи ден научих другите 2 теми (за Априлското въстание и Българската просвета по време на Възраждането, които се оказаха леки и кратки), които не бях научила!!!...

R.I.P. на доброто ми желание да уча в добър университет!... :cry: :cry: :cry:
Интересно, да не си седяла зад мен на изпита??? (в смисъл, че и аз се представих почти по същия начин). Единствената разлика е в това, че аз имах около 8 теми, които не бях учил. А вечерта преди изпита преговорих всичко от Аспарух до... Раковски! Тоест - до предната тема. Още 45 минути, и щях да си изкарам 7 на изпита. Мамка му и прасе.
Not the really high, creative loathsomeness of the great sinners but a sort of mass-produced darkness of the soul...
Танго

Dark Wanderer
Scholar

Post by Dark Wanderer » Fri Jul 23, 2004 11:57 pm

тралалалала Смирненски... шалалала Смирненски... Буахахахахахахаха Смирненски :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: Когато в наалото на годината казах на един приятел че ще се падне Смирненски или Вапцаров, той ми каза "а дано, ма ме съмнява" 8-) Искренно се надиавам да ми се падне някой широко скроен оценител, защото по начина по който си написах темата... абе, ще видим утре :roll:
I'm just a stranger wandering alone into a land of shadows...

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Sat Jul 24, 2004 12:11 am

Бе не знам дали сме били в една зала или не, така се шашнах, че ми беше причерняло :cry: ...
Отврат е - цяла година учене, бая профукани пари за уроци, а и зверското киснене вкъщи последния месец с все зубренето на дати и години като ненормална - да отиде всичкото по дяволите изведнъж и то заради 90 % лош късмет. :shock: :?

И ВСЕ ПАК ---> по моите изчиследния ЩЕ вляза в университета. Изпита по френски беше повече от елементарен и освен ако не съм направила един куп глупави грешки от бързане (щото кретените го направили като маратон 5 елемента - диктовка, граматика, reading comprehension, есе и превод - за 3 часа!!!!), резултатът трябва да е достатъчен, че да се набутам някаква филология.

ЩЕ РАЗБИЯ всички гадни селяндурчета с джапанките и анцузите Адидас, мякаштия акцент, дето в 6,30 бяха завардили централния вход на СУ и раздуваха колко са гениални! Бррррр...
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Sat Jul 24, 2004 12:24 am

То филологията е много хубава и добре платена работа у нас. Трябва само да знаеш как да се възползваш от нея. :wink: 8-)
Once you find them

Havelock Vetinari
Scholar

Post by Havelock Vetinari » Sat Jul 24, 2004 11:28 am

Да си преводач е наистина доходна професия - виждал съм с очите си хора, изкарващи по 600 лева на седмица!

И при мен изпита по английски беше лесен. Нищичко не пречи да съм се осрал, разбира се, но се надявам и аз да се пъхна нещо.

Я да ме посъветвате: примерно, приемат ме МО в УНСС или Англ. филология в СУ. Кое бихте ми препоръчали?
Last edited by Havelock Vetinari on Sat Jul 24, 2004 6:46 pm, edited 1 time in total.
Танго