Е па много си е добър филмът.
Бонус точки за размазване за фенове на Уидън и/или хоръри. Аз както съм бос по хорър линия, пак разпознах чисто визуално няколко по-известни, обаче по Уидънова линия се изкефих на макс. Който е гледал "Бъфи" и "Долхаус" няма начин да не се забавлява.
(А и дори човек да не хване препратките, мисля, че пак ще се забавлява, просто има бонус намигвания за запознатите. Аз например не разбирам от игри и аниме, но адски харесах Скот Пилигрима, дори без да хвана препратките в него).
Някакъв пич в друг форум е изброил някои от хорър препратките:
- Spoiler: show
- F.E.A.R.
Hellraiser
Evil Dead
My Little Pony
King Kong
The Ring
Wolfman
The Hills have Eyes
13 Ghost
IT
H.P. Lovecraft
Left for Dead
The Strangers
Friday the 13th
The Thing
Night of the Living Dead
Any film that features the word Mega in the title.
Дори да не знаех, че Уидън има участие във филма, диалозите са толкова типични, че в първите пет минути се сещаш кой ги е писал. А Дейна можеше да е повече ранната Уилоу само ако я играеше Алисън Ханиган - и на външен вид, и на поведение го докара идеално. Фран Кранц от Долхауса също е попадение, знаем си, че свежите лафове умее да ги поднася и му бяха написали чуден персонаж. Брадли Уитфорд (от Студио 60 и Западното крило) също беше силно присъствие.
Чисто Уидъновите елементи от филма всъщност ме накараха сериозно да се замисля дали, когато намеря време, да не си направя ново гледане на Бъфарата и Долхауса, за което евала, идеално свири на струната на носталгията и фенщината по всичко, що е Уидъново (най-вече тия два сериала).
Историята няма да коментирам не толкова заради спойленето, а защото няма смисъл. Идеята се разкрива още в първите 10-15 минути, след което се набляга на свежи моменти/лафове, изненади и обрати в сюжета с все финала, който пасна идеално.
За спойлъра на Ваш -
- Spoiler: show
- клишетата са важен елемент, защото се предполага, че хорър филмите отразяват някаква (отминала?) реалност с Древните, които изискват спазване на ритуали с петима архетипни представители на човечеството (е, девицата трудно се намира в наше време вече
), както спомена Сигърни Уивър, или поне аз така си го обяснявам, какво значение има всъщност, филмът е коментар за хорър феновете, които се празнят на неща, които реално са ужасни и отвратителни - сцената с купона в офиса докато пичът от Texas Chainsaw Massacre (ако е оттам, че хорър фенът по-горе не го споменава в списъка си) трепеше Дейна на пристана беше адски точно попадение.
А за червения бутон - близо до него пишеше "Purge", може да е бил за едновременно отваряне на килиите за почистване/техническа поддръжка, което пак няма значение.
Направо не разбирам хората, които искат филмът да се бил приемел малко по-насериозно. Целта според мен беше именно да не го прави, пък и тежките моменти не липсваха, та не беше комедия като "Scream".
В заключение - който го е харесал, наистина трябва да пробва и комедията с хорър елементи
Tucker and Dale vs Evil. Страхотно добре направено преобръщане на клишето на един от хорър жанровете чрез поредица от недоразумения.
Two lovable West Virginian hillbillies, are headed to their "fixer-upper" vacation cabin to drink some beer, do some fishin', and have a good time. But when they run into a group of preppy college kids who assume from their looks that they must be in-bred, chainsaw wielding killers, Tucker & Dale's vacation takes a bloody & hilarious turn for the worse.
П.П. Симеоне, пробвай да го гледаш пак в по-подходящо настроение. Мисля, че тогава ще отпаднат колебанията ти дали е добър.