Windows vs Linux
Moderator: Moridin
- Moridin
- Global Moderator
Дам, още преди коментирахме, че Андроид е много зле откъм сигурност - сегашното състояние на пермишъните буквално си е измиване на ръце. Драскачите на програми трябва да бъдат задължени да описват в детайли защо искат достъп до едикакво си право на операционната система, и всеки достъп до данни трябва да бъде регулиран с попъп за разрешение от юзъра, докато той самият не ги забрани, след като се увери, че програмата не праща каквото не трябва.
This is it. Ground zero.
Благодаря на Ордо, че пусна линковете - точно това имам предвид. Между другото Google Chrome пък е най-зле защитеният браузър (наскоро гледах статистики, работата е плачевна). На тая компания не й пука особено за сигурността на потребителите...
"Google Chrome remains, as in 2010, the application with the largest number of vulnerabilities reported in NVD. More than that, the number of vulnerabilities reported in 2011 almost doubled compared to 2010, from 152 to 275"
"Google Chrome remains, as in 2010, the application with the largest number of vulnerabilities reported in NVD. More than that, the number of vulnerabilities reported in 2011 almost doubled compared to 2010, from 152 to 275"
Впечатляващо! Но ми е малко смешно, че точно в такава посока повеждате спора. Имайки предвид, че въпреки всичките си операционни системи и години опит, и know how на Microsoft, Windows 7 е изправен пред същите проблеми. 90% от проблемите на клиентите, които идват при нас, са свързани с нежелан софтуер и омазана операционна система.
Let's not go there...
Let's not go there...
- RRSunknown
- Elder God
Какво те кара да мислиш, че има някакво значение? Всяка акуратно инсталирана пиратска 7-ца със скрит 971033 се актуализира напълно и по нищо не се различава от закупената такава. В интерес на истината също в моя край на държавата не малко хора са с легален Windows и антивирусна. Нищо от това не ги спасява.RRSunknown wrote:Откога бай Ганьо с пиратския си софтуер е някъкъв показател за каквото и да е?
- The Dragon
- Elder God
И с изключен UAC нали ... как пък мама му стара никой от моите познати няма проблеми с вируси.Amikae wrote:Какво те кара да мислиш, че има някакво значение? Всяка акуратно инсталирана пиратска 7-ца със скрит 971033 се актуализира напълно и по нищо не се различава от закупената такава. В интерес на истината също в моя край на държавата не малко хора са с легален Windows и антивирусна. Нищо от това не ги спасява.RRSunknown wrote:Откога бай Ганьо с пиратския си софтуер е някъкъв показател за каквото и да е?
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
- RRSunknown
- Elder God
Да бе интересно и как никой от стотиците компютри в общината, съда, библиотеките, болници и няколко фирми които поддържахме няма и не е имал такива проблеми, а неизменно се появяват при някакви "супер разбирачи" с домашни компютри които или провеждат някаква "оптимизация" или упорито игнорират предупрежденията.
Last edited by RRSunknown on Mon Dec 03, 2012 12:44 pm, edited 1 time in total.
- The Dragon
- Elder God
Слагаш UAC на макс, забраняваш флаша и джавата които фейсват към уеб и си готов. Нищо не минава а съм имал взимане даване и с трейниъри и кракове и какъв ли не съмнителен софтуеър освен тях.Повечето вектори на атака са през уеб в наши дни или през идиоти които кликат на naked_girl_pic_cute.jpg.exe и след това игнорират трите предупредителни джама.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
И то като имаш предвид, че повечето уиндоуси в библиотеките са за свободен достъп. Са, верно, че са на потребителски профил с доста рестрикции, но това не винаги спира палавите пръстчета. Стабилен си е уиндоусът, юзър френдли е колкото си щеш, работи и със стари програми и стари игри, не иска от мен да пиша в някви конзоли, за да го накарам да прави нещо напълно нормално и ежедневно, какво повече да иска един среден потребител? А повечето хора са именно такива, не са някакви про-та.
Но хора всякакви има. Оня ден иде една девойка със сони вайо с доста добри параметри, оригинален уиндоус инсталиран и прочее, вайка се, че не знам каква флашка не можела да си намери и да си пуснела ексела или нещо такова. Трудно й разбрах какво иска, но в крайна сметка се оказа, че искала да си изтрие цялата уиндоуска папка, щото да не й заемало място (което е един терабайт, но не в това е въпросът). Само за няколко дни го беше сбозила до неузнаваемост. Пратих я в магазина да я оправят и да й го преинсталират, щото беше за там работата. Ей за такива хора са измислени маковете. Но това наистина са някакви много редки случаи. И по мои наблюдения, когато уиндоусът почне да приплаква, това е заради намесата на някакви пишман разбирачи.
Но хора всякакви има. Оня ден иде една девойка със сони вайо с доста добри параметри, оригинален уиндоус инсталиран и прочее, вайка се, че не знам каква флашка не можела да си намери и да си пуснела ексела или нещо такова. Трудно й разбрах какво иска, но в крайна сметка се оказа, че искала да си изтрие цялата уиндоуска папка, щото да не й заемало място (което е един терабайт, но не в това е въпросът). Само за няколко дни го беше сбозила до неузнаваемост. Пратих я в магазина да я оправят и да й го преинсталират, щото беше за там работата. Ей за такива хора са измислени маковете. Но това наистина са някакви много редки случаи. И по мои наблюдения, когато уиндоусът почне да приплаква, това е заради намесата на някакви пишман разбирачи.
- Ordo Malleus
- Mistborn
Amikae, от прост потребител никоя ОС не може да те спаси. Като (или ако) отидеш на обучение за информационна сигурност, първото клише, което всички вкарват е - "най-слабата брънка във веригата е човешкия фактор". Квито и операционни системи, файъруоли, IDS, IPS, антивирус, бла-бла да избереш, някой браузещ глупак, който бодро цъка из порнаци, сваля блещукащи тапети или отваря прикачени файлове от enlargeyourpenis@izklatime.com все ще успее да скапе нещо. Въпрос на време е.
И между другото, точно страхотното UAC, което въведоха с Вистата, беше ебати олелията. И Майкрософт направиха противоречив ход - малко ограничиха... ъм "ползваемостта", за да защитят потребителя си. И се почна - "ама то навсякъде ми излиза, ама непрекъснато ме пита". Ми ще те пита, щото си тъп.
Между другото, именно тази тяхна стратегия ми харесва - нито са особено бързи, нито са особени иновативни, но като направят продукт работят здраво по него, яка поддръжка, непрекъснато шлайфат и т.н. На моменти ТОЧНО по неща, които на типичния юзър са му transparent - никога няма да ги забележи. Аз например получавам месечен бюлетин по сигурността, не само от Майкрософт. И Оракъл, и други пращат. Обаче като видиш на MS как им работи машината, как са оформени нещата, как подробно е описано кое, как, защо и просто... как да ти кажа, няма място за сравение.
И за да върнем спора в релси, щото всъщност говорихме за Линукс, а не за Андроид конкретно:
1. средностатистическия потребител няма никаква причина да минава от една добре позната, работеща система, към друга. Айде, да не говорим за България, но на Запад първо парите са други и едва ли много хора им се свидят кинти за лиценз, а и бтв - никой не плаща пълния retail price. Има студентски намаления, намаления за служители на компании, сигурно и за шимпанзета има намаления. На мен 7-цата през портала на компанията знаеш ли колко ми струва? Ми няма и 50 лв. (Professional). Office 2003 е 13 долара, сега ще видя как ще пуснат новия. И кво - ще се мъча като грешен дявол и ще спестя 20 кинта, вместо да си турна отвърдена, ъпдейтвана и сигурна платформа? Пффф.....
Кажи ми една причина, освен тия 50-100-150лв., поради която един геймър или някоя домакиня, които поглеждат филмче чат-пат, поглеждат интернет чат-пат и слушкат музика, ще им е нужен линукс? Да, и аз не се сещам.
2. За корпоративни клиенти нуждата от Линукс, извън специализирани дейности (например да ужулиш BackTrack на KDE-то или Гнома и да се правиш на пентестър) е още по в гъза. Изброявам причини:
- по-лесно за служителите, 95% в къщи ползват Уиндоус;
- по-лесно набиране на IT персонал, хората с knowledge върху Windows-базирани системи са много повече от тези с Линукс;
- Като говорим за знания - knowledge base-а на Майкрософт е титаничен. Тоест - дори когато имаш проблем, който не можеш да решиш на място, доста по-лесно е да намериш или source, или човек, който може. За прозорците Майкрософт сигурно са изписали документация, с която можем да заринем София и ще остане да замеряме перничани;
- Support; все още дивелъпърите и дистрибуторите на Linux има да катерят планини, докато стигнат нивото на поддръжка на майкрософтци. Щото, когато в компании от по 100 000+ нещо се сговняса, трябва да имаш готово решение ВЕДНАГА;
- Interoperability - почти всичко бачка на Уиндоус. Няма да правиш проучвания и евентуално къстамизации на софтуер, щото трябва да върви на някой от трийсетте линукса, който ти е скимнало да разпляскаш в домейна.
И да завърша, че аз всъщност харесвам Линукс. Ползвал съм го и още го ползвам, но за строго специфични дейности. Дразни ме обаче, когато някой нарича Windows и като цяло Майкрософт "помия", когато те от бая години вече са страшно правилна компания.
И между другото, точно страхотното UAC, което въведоха с Вистата, беше ебати олелията. И Майкрософт направиха противоречив ход - малко ограничиха... ъм "ползваемостта", за да защитят потребителя си. И се почна - "ама то навсякъде ми излиза, ама непрекъснато ме пита". Ми ще те пита, щото си тъп.
Между другото, именно тази тяхна стратегия ми харесва - нито са особено бързи, нито са особени иновативни, но като направят продукт работят здраво по него, яка поддръжка, непрекъснато шлайфат и т.н. На моменти ТОЧНО по неща, които на типичния юзър са му transparent - никога няма да ги забележи. Аз например получавам месечен бюлетин по сигурността, не само от Майкрософт. И Оракъл, и други пращат. Обаче като видиш на MS как им работи машината, как са оформени нещата, как подробно е описано кое, как, защо и просто... как да ти кажа, няма място за сравение.
И за да върнем спора в релси, щото всъщност говорихме за Линукс, а не за Андроид конкретно:
1. средностатистическия потребител няма никаква причина да минава от една добре позната, работеща система, към друга. Айде, да не говорим за България, но на Запад първо парите са други и едва ли много хора им се свидят кинти за лиценз, а и бтв - никой не плаща пълния retail price. Има студентски намаления, намаления за служители на компании, сигурно и за шимпанзета има намаления. На мен 7-цата през портала на компанията знаеш ли колко ми струва? Ми няма и 50 лв. (Professional). Office 2003 е 13 долара, сега ще видя как ще пуснат новия. И кво - ще се мъча като грешен дявол и ще спестя 20 кинта, вместо да си турна отвърдена, ъпдейтвана и сигурна платформа? Пффф.....
Кажи ми една причина, освен тия 50-100-150лв., поради която един геймър или някоя домакиня, които поглеждат филмче чат-пат, поглеждат интернет чат-пат и слушкат музика, ще им е нужен линукс? Да, и аз не се сещам.
2. За корпоративни клиенти нуждата от Линукс, извън специализирани дейности (например да ужулиш BackTrack на KDE-то или Гнома и да се правиш на пентестър) е още по в гъза. Изброявам причини:
- по-лесно за служителите, 95% в къщи ползват Уиндоус;
- по-лесно набиране на IT персонал, хората с knowledge върху Windows-базирани системи са много повече от тези с Линукс;
- Като говорим за знания - knowledge base-а на Майкрософт е титаничен. Тоест - дори когато имаш проблем, който не можеш да решиш на място, доста по-лесно е да намериш или source, или човек, който може. За прозорците Майкрософт сигурно са изписали документация, с която можем да заринем София и ще остане да замеряме перничани;
- Support; все още дивелъпърите и дистрибуторите на Linux има да катерят планини, докато стигнат нивото на поддръжка на майкрософтци. Щото, когато в компании от по 100 000+ нещо се сговняса, трябва да имаш готово решение ВЕДНАГА;
- Interoperability - почти всичко бачка на Уиндоус. Няма да правиш проучвания и евентуално къстамизации на софтуер, щото трябва да върви на някой от трийсетте линукса, който ти е скимнало да разпляскаш в домейна.
И да завърша, че аз всъщност харесвам Линукс. Ползвал съм го и още го ползвам, но за строго специфични дейности. Дразни ме обаче, когато някой нарича Windows и като цяло Майкрософт "помия", когато те от бая години вече са страшно правилна компания.
What froze me was the fact that I had absolutely no reason to move in any direction. What had made me move through so many dead and pointless years was curiosity. Now even that had flickered out.
Еми всичко зависи от предклавиатурното устройство бря, а колкото повече хора толкова повече идиоти. Ей са един приятел си купи нова клавиатура щото не се сеща като сваля руски торенти с игри после що Q се натиска сам по 5 пъти... Аз ако не ми гръмне/сменя генерално хардуер не съм преинсталирал моя си машина от уин 98 насам с години. dos-a по често умираше с дискетите едно време, просто винаги ще мрънкат и реват за нестабилност разни ламуги вместо да признаят, че са кретени. Няма операционна система дето да помогне на човек дето твърди че му свършили листата на уърда... аз вдигнах ръце да оправям чужди компютри, просто не си заслужава нервите/парите, за стари лаптопи особено.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
- The Dragon
- Elder God
- Ordo Malleus
- Mistborn
Като бройка ли говориш? Щото големите бекбоуни ръбат Unix (AIX-like), а при middle class системите маркет шеъровете са ебаси противоречивите.The Dragon wrote:Бтв - линукс отдавна е превзел света. Сървърния. И там се справя страхотно. И не защото е безплатен.
What froze me was the fact that I had absolutely no reason to move in any direction. What had made me move through so many dead and pointless years was curiosity. Now even that had flickered out.