Dragon Age : Origins

Всичко, което ви вълнува около голфа, бингото и стрип-покера...

Moderator: AlDim

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Wed Nov 11, 2009 10:05 pm

Колето wrote:ЗОМГ ОМГ Dragon Age бла бла Fable 2 буу бла бла
Amikae wrote:-------||-------
Бал съм ви в опарените фенбои бе. :lol:

Ако искате аргументация, ето ви я:

Автоматично тръгвате от презумпцията, че по някакъв начин диалогът, количеството (за туй ще си поговорим по-долу) и комплексността на системата по някакъв начин преборват всичко.

Лично мен Fable 2 ме кефи много повече и то не поради една или две причини. Като за начало има интересен, различен свят без стандартните толкинизми, в които се давят игри като Dragon Age. Това е една чудесна приказка, не хай (он крак) фентъзи, което се взима на сериозно до пръсване.

Специално диалогът на мен въобще не ми липсваше във Fable 2, даже преобладаващата му липса ми дойде много добре, при положение че от стандартните RPG-та се очаква да те удавят в него. Интеракцията със света ми беше далеч по-зарибяваща с експрешъните, които ми позволяваха да правя ТОЧНО каквото си поискам. В Dragon Age имаме съкрушаващ излишък от диалози, повечето от които са посредствено написани - фрашкани с безсмислени или "грешни" опции, както и фентъзи клишета, изрецитирани само с половин идея по-добре отколкото в Oblivion и най-вече - пропити със скука. Вече всеки втори прочувствен безкраен диалог с рандъм незначителни хорица просто почнах да го скипвам, дотоколкова ми е тегав. За сметка на това във Fable 2 доста по-малката директна интеракция с разни персонажи беше озвучена чудесно и просто кефеше. Най-запомнящи се примери са гениалният Reaver, Charles (и майка му), Roland the Bard, Chesty, Victor и историйката му с Lady Gray и т.н. А и, как да ви кажа... Британски актьори > реднек джуджаци.

Друго голямо предимство на Fable 2 - страничните куестове. Тия в Dragon Age са силно недоклатени - събери телата и ги метни в кладенеца, изтреби ненам кво си, убеди елфката да се забие с Майкъл Сера. Мижави са на фона на целия мащаб в играта. Fable 2 също има разни рандъм мисийки, но има и невероятни странични куестове като този с пиратите, да речем. Но да, в Dragon Age има доста по-развита централна история, макар че едва ли може да мине за по-малко долнопробна в основите си.

Поредна причина Fable 2 да ми харесва повече - левъл дизайнът и цялостната визия. Dragon Age изглежда като всяко второ фентъзи и нито светът, нито персонажите са изобразени както трябва. Във Fable 2 светът често граничи с безбожно красив и докато бродиш из него не си ограничен до някакви смешни пътечки, въпреки че не е чак Oblivion-стил open world. Не може да не спомена и невероятното небе с въздействащия денонощен цикъл. Тук стигаме и до прословутата големина на Dragon Age. Еми просто не е вярно, че играта е по-голяма от Fable 2, ако гледаме чисто и просто локациите. Нито Денерим е по-голям от Бауърстоун, нито има повече места за посещаване, нито има повече дънджъни. И да не забравяме, че във Fable 2 можеш да влизаш във всяка сграда, докато в Dragon Age повечето врати са просто за украса. Просто битките и диалозите в DA отнемат повече време и на места има повече копи-пейст в нивата.

Fable 2 ме кефи повече и откъм екстри. Песът, гениалните гаргойлета, завърналите се от предишната част говорещи портали, възможността да изкупиш цялото кралство.

Предметите? Във Fable 2 определено можеше да са повече, особено що се отнася до дрешките, но и трите мейла в Dragon Age с по три-четири цвята всеки някак не успяват да ми влязат в класацията за разнообразие. За мен тия във Fable 2 имат лек превес, защото ВСЕ ПАК най-уникалните от тях може да се намерят из самите нива, а не трябва да зобиш кълектърс едишъни, DLC-та и да си ги купуваш за 130 злато.

Колкото до ролевата система - тук си говорим за хардкор ПеЦе RPG с 200 умения, от които 100 са само за присъствието vs екшън RPG с 20, които обаче се ползват постоянно, комбинирайки мелене със стрелба и магия, междувременно мешайки поне три жанра. Сега като се замисля като уориър в Dragon Age правя точно четири неща във всяка шибана битка: щит в мутрата, чакане докато враго стане, оувърпауър в мутрата, тройно комбо в мутрата, стън с щита в мутрата, ринс & рипийт. Евентуално давам и по някоя команда на мейджа, ако спи, и това е. Но няма спор, че магиите в Dragon Age са по-добри, във Fable 2 са ефектни, но не се открояват достатъчно една от друга. Също така трудността на Dragon Age със сигурност е предимство донякъде (Fable 2 е прекалено лесна като цяло), но пък в това отношение Bioware са попрекалили. DA е типичен пример за ПеЦе игра, разчитаща на постоянен quick load в по-злобните битки, докато хванеш "правилната стратегия" след опит-два. Чист трайъл енд ерър един вид. И държа да вметна, че Mass Effect също нямаше кой знае колко умения, но откъм геймплей пак ме радва много повече от Dragon Age.

Нито Dragon Age, нито Fable 2 са перфектни игри. Но Fable 2 определено ми харесва повече. И за да не се оцъклите, дълбаейки дълбоки бразди в бюрото с нокти - това не означава, че на ВАС трябва да ви харесва повече.

Говорете няколко пъти с Мориган. Направете си едно куик сейфче, да не объркате нещо и ще я ударите.
Говоря постоянно и не ми дава никакви интересни опции вече сума време. Поне откакто ми каза да се оправя с Флемет.

Колкото до забивациите - сейвя постоянно вече и не ми е забивало поне 15 часа.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Wed Nov 11, 2009 10:22 pm

Сашенце, пак си ги натворил едни изсмукани от пръстите, не е риба просто. За съжаление нямам време засега да ти напиша хубав отговор, така че очаквай такъв тези дни като помина няколко въпроса...

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Wed Nov 11, 2009 11:05 pm

Гледай си работата. Дал съм моите причини. Но добре си дошъл да ми стовариш фенбойската си обективност в защита на новия си гейм бог, клензвайки неприкосновената му тема от грешни гледни точки. :lol:

По темата:

Стен: I hate this place grumble grumble, nobody likes their pre-determined destiny, your dogs smell, it all sucks.
Аз: Is there ANYTHING you like about Ferelden, Sten?
Стен: Cookies!

След тоя диалог Стен ми даде +18 approval........

Леле, ами Лилянката и философията й за стила и обувките... Туй ми дойде в повече :lol:

Beric
Paragon

Post by Beric » Wed Nov 11, 2009 11:14 pm

Това за обувките беше гениално. След тоя разговор зарязах Мориган и реших, че твърдо трябва да опъна нея :)

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Wed Nov 11, 2009 11:58 pm

С роуга-0елф съм и Зевран започна да ми налита!

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Thu Nov 12, 2009 12:47 am

Нито Dragon Age, нито Fable 2 са перфектни игри. Но Fable 2 определено ми харесва повече. И за да не се оцъклите, дълбаейки дълбоки бразди в бюрото с нокти - това не означава, че на ВАС трябва да ви харесва повече.
Това е ключовото изречение. Просто си зависи какъв тип геймър е човек и какво му харесва повече в крайна сметка. Fable си е Fable. Аз лично не оспорвам качествата на играта. Разцъквал съм я веднъж 2-ката и ми хареса много, както ми хареса и 1-цата. Просто DA е по мой тип изживяване.

За Мориган не знам защо не се получава. Аз я ударих още преди да взема куеста за Флемет.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Thu Nov 12, 2009 1:29 am

Ако се е сбъгясала, ще пиша протестно писмо до Bioware :lol:

Дори гнусната Лиляна ми е на 70 вече, а не пуска, мамичката й!

Бтв Стен и големът се помирисаха и бързо, бързо се харесаха! Ей на, преди малко си лафиха страстно, хейтейки хората и сравнявайки ги с маймуни.

п.п. Като става въпрос за сех, някой опъвал ли е бабата??

Beric
Paragon

Post by Beric » Thu Nov 12, 2009 2:00 am

Може би не ти пуска щото си взел куеста за Флемет.

Лилито пуска чак на 90+

Хареса ми сцената с песента след куеста на елфите и как реагираха останалите в лагера. Даже и Стен се натъжи :lol: Клиширано, ама готино.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Thu Nov 12, 2009 2:39 am

Бабката не можеш да я такнеш, само Алистър, Зевран, Мориган и Лилето, никой друг уви.

Бтв интеракциите между всякакви двойки персонажи дори само като си вървиш из например Денерим ме размазват понякога, един диалог между Огрен и уин бая ми е останал в съзнанието за дали е била палава на младини :lol:

Мориган пуска и със, и без куеста за Флемет.

Аз си правя ачийвмънти с роуга на второ преиграване съвсем небрежно, всичко е ужасно по-бързо като знаеш къде, кво що, почнах да минавам куестите по "втория" начин, доста приятно сюжетно различно е:). Смисъла на избора на определена фракция ще го видите в последната битка, има пак лек Sacrifice елемент като в Бруталната Легенда:). Доста е небрежен, ама кефи. Кефи ме също много, че в последната битка не си сам баси.

Лек офтопик: Възнамерявам при случайно появило се време през ноември/декември (малко вероятно с тия проклети държавни) да си започна МАс Ефекта наново на бокса или на компа за правене на нов смазващ сейв за задаващата се със страшна сила двойка, а и за да си припомня това-онова. За комп доколкото знам DLC-тата на МАс Ефекта са фрий май. Амикае май скоро се беше занимавал с тях та плс ако може да ми драсне едно лично какво що се случва.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Thu Nov 12, 2009 2:47 am

Bring down the sky е безплатен, no Pinnacle Station струва 4 паунда мисля. И трябва да си го купиш през шибания сайт на ЕА, освен ако не си през Steam.

А аз имам друг един въпрос: има ли някакъв допълнителен диалог, ако ида с Shale при Caridin(или както там се казваше)? Питам щото май трябва да има някакъв Companion quest с Shale в земите на джуджетата, но почти до Анвила не ми го даде, а за Анвила предпочетох да махна Shale за кастър, че повече CC.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Thu Nov 12, 2009 2:49 am

Има специален допълнителен Thaig, но няма пречка да си го направиш и след като минеш джуджетата като цяло. Трябва да си го отключил чрез вдигане на достатъчно approval с Shale - подаръци + диалози като всички други....

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Thu Nov 12, 2009 2:53 am

Ъъъъ ще прощаваш, но Thaig какво е? И начи да разбирам, че няма някакви допълнителни опции при Caridin, като различен диалог, ако Shale e с мен? Тоест куеста му е другаде някъде в Deep Roads, но след като вдигна достатъчно Approval.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Thu Nov 12, 2009 2:57 am

Да, точно. За допълнителните опции при Каридин едва ли ще има такива, които да са решаващи за историята. Thaig след кратка справка с DAWiki, за да съм максимално точен: Thaigs are caverns within the Deep Roads where dwarves had built settlements from the stone in tribute to their Paragons.

Бтв споменах ли, че накрая на играта ако си джуджак ноубъл ставаш ПАРАГОН :mrgreen:

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Thu Nov 12, 2009 2:58 am

Не съм, но всепак си гаден спойлър :roll:

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Thu Nov 12, 2009 3:00 am

СОри наистина :neutral: . Ще те утеша с това, че това инфо е само по една от около 10те линии, за които накрая получаваш конкретен завършек какво точно се е случило през следващите години.