Ми не е. Но пък така или ниаче никога няма да го разбереш.shayhiri wrote:
Очевидно е трудно за обяснение, но конкретното ми притеснение е, че антирелигиозният плам на Пулман е повлиял необратимо на цялостната история. Която се води детска и фентъзи.
Колко и кои фентъзита е прочел Шайхири?
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
Е очевидно много добре знам, че не е.
Нали точно заради това се дърпам.
П.П.: Кво стана в Пловдив завчера? Засече ли представянето на новата книга на Боби или нещо друго интересно?

П.П.: Кво стана в Пловдив завчера? Засече ли представянето на новата книга на Боби или нещо друго интересно?
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Пак - защо религията или антирелигиозността трябва да е табу? Какво й е толкова лошото на тази тема?shayhiri wrote:
Добре, че е той, както стана въпрос.Освен другите предимства, там със сигурност ще озаптят (анти)религията.
Тук логиката се скрива засрамено в ъгъла. Не ти харесва Нарния, затова няма и да четеш нищо, което с всички сили се стреми да не е Нарния.За да не дълбаем излишно: самият Пулман смята трилогията си за Анти-Нарния. След като очевидно не съм Нарния фен, излиза, че не влизам в таргет-аудиторията му.Точно Спархоук по-скоро влиза.
А "Танц с вятъра" държи основната си тема за смисъла на организираната религия (ислям=християнство) на толкова дълбоко ниво, че да касае само хората, които са стигнали до него.
Колко дълбоко ниво? Религията в него е очевидна дори от откъсите, които пускаш:)
Нека задам въпроса конкретно - какво точно те дразни в Пулман? Щото за антирелигиозност говорят главно хора, които сигурно могат да видят такава и в Гумените мечета. Та на кое, което си прочел си се издразнил, толкова, че да се заречеш, че книгата не става за четене
П.С. Значи се дърпаш, защото антирелигиозността не е повлияла на книгата? Логиката вече плаче безутешно в ъгъла

I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
Оплех се кат пиле в кълчища.
Сори.
ОК. Още веднъж. Значи аз казвам "Не ми харесва, че Пулман оказва честта на (християнската) религия да пише за нея във фентъзи трилогия".
Морви казва (гадината) "Добре, тогава защо самият ти правиш същото в "Танц с вятъра"? А?"
Аз пробвам да се измъкна (пред себе си) някак си - а после се предавам и си давам сметка, че колегата Пулман с нищо не ми е крив.
Поне докато не прочета цялата трилогия.

ОК. Още веднъж. Значи аз казвам "Не ми харесва, че Пулман оказва честта на (християнската) религия да пише за нея във фентъзи трилогия".
Морви казва (гадината) "Добре, тогава защо самият ти правиш същото в "Танц с вятъра"? А?"
Аз пробвам да се измъкна (пред себе си) някак си - а после се предавам и си давам сметка, че колегата Пулман с нищо не ми е крив.

passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Това внимание към вкусовете на масовия читател как по-точно се връзва с неистовите ти напъни за оригиналност тогаз? Все си мислех, че не понасяш ония драскачи, които пишат само за да го угодят на детинските вкусове на таргет аудиторията си.Писател, но то е същото, ако не и по-отговорно и важно*. Ако не искаш да си четеш книжките сам после. Или да си ги менкате с няколко познати в някой уъркшоп.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
Алекс, чета споровете ви на тема книги и филми от месеци.
За мен те са сред най-забавните неща в двата съответни форума.
Упражненията по реторика и логика ряпа да ядат
Ти специално страшно ми напомняш на един персонаж на Джоузеф Хелър от Параграф 22 - "Клевинджър знаеше всичко за литературата, освен как да й се наслаждава".
Казвам го съвсем добронамерено.
За мен те са сред най-забавните неща в двата съответни форума.
Упражненията по реторика и логика ряпа да ядат

Ти специално страшно ми напомняш на един персонаж на Джоузеф Хелър от Параграф 22 - "Клевинджър знаеше всичко за литературата, освен как да й се наслаждава".
Казвам го съвсем добронамерено.

The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Е оставаше пък и да е злонамерено нали, след като толкова смях ми дължите.
And Clevinger's my middle name.
Точно Мат и Дем първи го забелязаха.
Обаче чувствам, че усилията ми бледнеят пред чутовните резултати на колеги теоретици: http://www.citadelata.com/index.php?show=1028
Или поне обратнопропорционални. Точно обратното е според мен и смятам да го докажа. За щастие и двете ми идват отвътре. А за вас, имам чувството, са мръсни думи.
А относно драскачите като Паолини - не, те не се стараят да угаждат на най-елементарната част от публиката. Те просто толкова си могат.

Обаче чувствам, че усилията ми бледнеят пред чутовните резултати на колеги теоретици: http://www.citadelata.com/index.php?show=1028
Мат, е много ми е интересно пък как така сте решили необратимо, че оригиналността и комерсиалността са несъвместими.Това внимание към вкусовете на масовия читател как по-точно се връзва с неистовите ти напъни за оригиналност тогаз? Все си мислех, че не понасяш ония драскачи, които пишат само за да го угодят на детинските вкусове на таргет аудиторията си.

А относно драскачите като Паолини - не, те не се стараят да угаждат на най-елементарната част от публиката. Те просто толкова си могат.
Няма и къде, да. Само да уточня набързо, че под "комерсиалност" разбирам достъпност и релевантност за максимален брой хора, а под "оригиналност" - специфична комбинация от елементи, без известен аналог.
Всички жанровоопределящи творби (Толкин, Гибсън и т.н.) например са очевидно оригинални - и както се оказва комерсиални. А сега де?
Всички жанровоопределящи творби (Толкин, Гибсън и т.н.) например са очевидно оригинални - и както се оказва комерсиални. А сега де?

Някои оригинални книги са и успешни комерсиално, но това е по-скоро изключение от правилото. Погледни списъка с бестселърите в фентъзи жанра примерно - доминиран е от творби тип Колелото, Мечът на истината, Шанара, Ерагон, поредното самоплагиатство на Дейвид Едингс и т.н.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Разбирането ти е в разрез с това, което обикновено се влага в думата, а именно създаване на продукт не защото на създателят му се иска да създаде такъв продукт, а защото аудиторията му, или ако щеш, пазарът му, търси (или поне авторът смята така) такъв продукт.Няма и къде, да. Само да уточня набързо, че под "комерсиалност" разбирам достъпност и релевантност за максимален брой хора
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
- BaYa
- Forsaken
Мда. Сега, освен адаш нa Спарки, стана колега
Възмутена съм, как ти се оставят!
Много се извинявам за спама, но не мога да взема на сериозно твоята част от диалога. От всякъде струй самовлюбване до уши, от типа К'ъф съм страхотен! Само дето, нещо няма много покритие.
Ааа, и много ми харесват новите два цвята, на разположение!!
на цитаделци!!!Обаче чувствам, че усилията ми бледнеят пред чутовните резултати на колеги теоретици: http://www.citadelata.com/index.php?show=1028

Възмутена съм, как ти се оставят!

Много се извинявам за спама, но не мога да взема на сериозно твоята част от диалога. От всякъде струй самовлюбване до уши, от типа К'ъф съм страхотен! Само дето, нещо няма много покритие.
Ааа, и много ми харесват новите два цвята, на разположение!!

Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Една размяна на реплики по повод филма Златният компас:
Като прочетох първия болд, инстинктивно прихнах да се смея. Добре, че другият пич бързо изясни нещата..Originally Posted by JediMoonShyne
I was looking forward to it immensely, but interviews and videos and such have left me feeling a little disappointed. We'll see though - they have one of the greatest stories of our generation to work with
Ummmm no.
The stories are essentially a bunch of metaphysical gobbledegook from a guy who wants to be the anti-CS Lewis much more than he wants to tell a good story about interesting characters.