viewtopic.php?t=1376
Moderator: Moridin
Това не само отразява собствените ми сантименти по въпроса, а ми припомня и няколко страници по-назад в тази тема, в която ти откри за пръв път през живота си подложното сказуемно определение. Беше трогателно, някак. Жалко, че от въпросния експириънс си успял (евентуално) да разбереш само, че има подложно сказуемно определение...То и аз бях за войнстващата просвета до неотдавна, но откакто прозрях собствената си неграмотност реших да го давам по-спокойно...
Да, и ми беше интересно да науча още нещо за българската граматика, вместо да използвам грешката си като аргумент за премахване на нейно правило, защото ще ми е по-лесно без него.Amelia wrote:Това не само отразява собствените ми сантименти по въпроса, а ми припомня и няколко страници по-назад в тази тема, в която ти откри за пръв път през живота си подложното сказуемно определение. Беше трогателно, някак. Жалко, че от въпросния експириънс си успял (евентуално) да разбереш само, че има подложно сказуемно определение...
Така ли смятат биолозите? Верно?Amelia wrote:Изобщо, маймуната е станала човек, не като е почнала да се храни с месо или да борави с оръдия на труда, както биолозите смятат...
От оная малка биляжчица в Уикипедия за историята на правописните и граматичните реформи ми стана ясно едно единствено нещо - в тях има твърде много политика и твърде малко връзка с реалността.
Смяташ ли, че това не е било винаги така? И че ще спре да бъде така?Заради нашата история с Османски ига, Освобождения, Световни и Балкански войни, Комунизми, Демокрации и прочее, ние всъщност се занимаваме с правописа и граматиката си сравнително отскоро, така че не е като да сме ги избарали както трябва. Особено с всичката политика в тях.
А 4 ще може ли да се ползва официално вместо ч? Същия въпрос стои и за 6 и ш.Interpreter wrote:Имам радостна новина за Амели![]()
Току що говорих по гсм-а със Серго, нали сме бивши колеги от тракологията. Споделих му за дискусията ни тука и той ме увери, че е подготвил наредба, съгласувана с Бойко:
- като компенсация на руснаците заради Белене, отпада определителният член (пълен и кратък) - в руския няма такъв;
- "й" ще се ползва повсеместно, поради наложилата се практика;
- в знак на добросъседство с Турция, въвеждаме двойственото число: еци, дубари, дюсе, джорджар, дюбеш и дюшеш.
Реформата влиза в сила догодина на днешна дата.
А траките са рижи, Амели, не са руси. Пият вино без да го разреждат и ядат кисело мляко. И който не си знае граматиката, го хвърлят жертва на Залмоксис
Грешно си разбрала. Траките са били безписмен народ. Затова и са се претопилиAmelia wrote:Бтв, аз от примера на Преводача разбрах основно, че строгото придържане към граматичните правила, води до изчезване на народността. За вас не знам.
Ми тогава го пускай само като име, а не като линк.Trip wrote:Хриси, аз като пуснах линка, даже не го бях отворил. Ама наименованието Illiteracy Communist е много яко и релевантно
Users browsing this forum: Google [Bot] and 4 guests