AlDim wrote:Как ще го връщаш за такива "проблеми" бе?
Това с Game of Thrones е от сорса - и компютър на НАСА ще го подкара по същия начин
Колкото до zoom-а, това обиновено става заради темата, която си избрал - тя Windows Aero ли е или е Basic? Абсолютно всичко се зуумва хардуерно, няма значение дали е IE, Skype или нещо друго, освен ако не си решил да ползваш Basic тема (или евентуално компа я пуска сам, докато е на батерия, за да "пести" - това също е елементарно да го оправиш от Power Options). Въобще да връщаш компютъра за подобно нещо е като да си върнеш обувките, защото не знаеш как да си вържеш връзките.
п.п. Сори за острия тон, но на мен прекалено често тръгват да ми връщат "бавни" компютри с i7 и 8GB RAM за подобни "проблеми".
Така, след няколко дни тестване и четене.
Това с Гейм ъф Троунс не можах да го възпроизведа при друго видео, следователно явно наистина е проблем на файла/кодирането му/уотевър.
Това със зуумването не е баш така. Прилагам скрийншоти, да се види за какво става дума. Не знам ТОЧНО как работи DPI сетингът, т.е. с какво е различен от смяна на резолюцията, но е очевидно, че не влияе по еднакъв начин на всичко.
Давам следните примери:
Скайп- след като на ръка си увеличих шрифта в прозорците, се чете. Няма как обаче да пипна шрифта на интерфейса му, който е престъпно дребен (близо два пъти по-дребен от уиндоуския шрифт, който се вижда в менютата).
Хром- абсолютно неафектиран от качване на DPI. На скрийншота се вижда какво става след зуумване от самия хром на 125% (слава богу може да се сетне за всички страници, а не на всяка поотделно) - текстът на страницата е четим, но бутоните на тулбара си остават точно както да не съм пипал DPI, същото важи и за таб-хедърите, които по някаква причина са по-големи в примерно файърфокс.
Интересно, че това ми наблюдение не е съвсем вярно, тъй като макар между 100% и 125% DPI разлика да няма, 150% DPI води до видима разлика, но всичко става прекалено размазано и грозно, което убива смисъла от упражнението.
(за протокола, на Аеро съм и не го превключва на бейсик, първо че съм на ток, второ че то изкарва туултип, когато го прави това)
Както и да е, стигнах до някакво задоволително положение, макар че е меко казано досадно да трябва да го нагласям за всеки софтуер.
По-големият проблем обаче е, че се сблъсках с някаква явно добре известна и документирана болка на тия модели, която Делл упорито отказват да признаят, а именно - вентилаторите им си играят на ролъркоустър, т.е. седят на 0 през повечето време, но в момента, в който процесорът направи пик, вентилаторът зашумява като ято отлитащи гъски за секунда-две и после пак спира, вместо да поддържа нискооборотно въртене и да не позволява изобщо да се загрее толкова процесорът.
Уъркараундът е ефективно да не ползваш външната графична карта почти за нищо и да забраниш intel turbo boost, с което се лишаваш от 20% от оптимума на процесора, които arguably едва ли ти трябват докато браузиш, но пък защо тогава изобщо да си взима човек такъв лаптоп.
При това не е особено работещ уъркараунд. Наистина вентилаторът се чува по-рядко, но продължава да прави същото нещо. Не е ясно и дали проблемът е в биос, в хардуера, или в драйверите. Четох един репорт, че това не се наблюдава под линукс, което говори, че са драйверите, но все пак втф......
Ако не беше тоя вентилатор, се бях решил, ама откакто започнах да чета повече за проблема и все повече ме дразни шумът!
п.п. тия скрийншоти са по-големи отколкото се виждат на екрана

This is it. Ground zero.