Споделете пак
Moderator: Moridin
Амели, ясно, че антибиотици трябват при определени случаи и могат да са животоспасяващи. Както бях казала в темата за тях, от личен опит знам колко са добри. В случая ми е странна позицията на Жоро, който по два пъти годишно пие някъв сериозен антибиотик май без лекарско предписание, за да не му тече носа, а същевременно обяснява колко зла може да е местната упойка към бъбреците и черния дроб. В смисъл, вижда ми се малко като да не ядеш банани, за да не надебелееш, но да си ок с шоколада.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
- RRSunknown
- Elder God
Ъм... сия, може моята да е била некадърна, дето удари нерва, но преди това беше духала няколко пъти със студения въздух. Този зъб си беше с нестандартен нерв. Много бил плитко. А пък и не болеше докато дълбаеше преди това.
А нерв може и сам са се умъртви без да заболи. Това ми е втория умъртвен зъб. Беше с дупка на много скришно място и... си се гътнал без да разбера.
Добре е, че се заговори за зъболекари. Утре ще си запиша час при моя, защото имам един кариес за без упойка
А нерв може и сам са се умъртви без да заболи. Това ми е втория умъртвен зъб. Беше с дупка на много скришно място и... си се гътнал без да разбера.

Добре е, че се заговори за зъболекари. Утре ще си запиша час при моя, защото имам един кариес за без упойка

(\ /)
(X.x)
(> <)
Reality is an obstacte to halllucination.
(X.x)
(> <)
Бе уж му духна, ама на. Явно просто отгоре е тръгнал да мре, но отдолу е бил жив, гадът му с гад!
Усещането обаче е незабравимо... Аз май оттогаз почнах да пищя профилактично пред зъболекарите. Преди това просто лягах, отварях уста, затварях очи, че да не гледам уредите за изтезание и кротко и мълчаливо страдах. Даже веднъж ме и похвалиха. Оня случай обаче ме превърна в друг човек. 

- Moridin
- Global Moderator
Морви стига спекулира с тия антибиотици ;Р
пия ги само по лекарско предписание и далеч не "за да не ми тече носът" (който по принцип рядко тече). и да, по принцип съм привърженик на химията, просто никога не ми е хрумвало, че може да се слага упойка при кариес и пломба и затова се учудвам. дали мойта зъболекарка е добра (не бих казал), дали е въпрос на психо-настройка (не малко вероятно), дали просто е индивидуална чувствителност - не знам. не само пулпит, но и гангрена на зъб са ми оправяли (наистина, млечен зъб беше това) и мисля, че щях да запомня, ако беше нечовешка болка.
специално за пломбите - години наред си мислех, че са много неприятни и боли докато дълбаят подложката, но в последните няколко години ми се наложи да си правя зъби покрай Япония и установих, че няма нищо такова просто (при мен). Особено с фотополимерните пломби, дори не дълбаят толкова, понеже не се иска толкова голяма дупка, за да хване.
Но дори и преди това никога не са ми предлагали упойка.
пия ги само по лекарско предписание и далеч не "за да не ми тече носът" (който по принцип рядко тече). и да, по принцип съм привърженик на химията, просто никога не ми е хрумвало, че може да се слага упойка при кариес и пломба и затова се учудвам. дали мойта зъболекарка е добра (не бих казал), дали е въпрос на психо-настройка (не малко вероятно), дали просто е индивидуална чувствителност - не знам. не само пулпит, но и гангрена на зъб са ми оправяли (наистина, млечен зъб беше това) и мисля, че щях да запомня, ако беше нечовешка болка.
специално за пломбите - години наред си мислех, че са много неприятни и боли докато дълбаят подложката, но в последните няколко години ми се наложи да си правя зъби покрай Япония и установих, че няма нищо такова просто (при мен). Особено с фотополимерните пломби, дори не дълбаят толкова, понеже не се иска толкова голяма дупка, за да хване.
Но дори и преди това никога не са ми предлагали упойка.
This is it. Ground zero.
Извинявай, ако съм придобила грешно впечатление, ама можеш ли да ме обвиниш?
И после нещо в смисъл, че си смятал за естествено, това да става поне два пъти на година и Алексис, която обяснява, че клацидът бил доста силен... Сори, ако съм те разбрала грешно, но мисля, че е донякъде обяснимо.Аз от опит си знам, че като почнат зелените сополи и храчките, по-добре директно да си зимам антибиотик - има по-лекички без рецепта като оспамокс (той е твърде лек, де), клацид и т.н. вместо да чакам да ме огрее личният лекар, който ще ми каже същото. Просто ако не съм се оправил за 2-3 дни, няма да стане работата без антибиотик, практиката го е доказала. Разбира се, после си залягаш здраво над витамините и гледаш да не зимаш антибиотици повече от седмица, че бъбреците и черният дроб се поскапват трайно.
I don't wanna die
- Moridin
- Global Moderator
Думите ми точно и ясно описват ситуацията, докато твоите са силна хипербола ;Р Има ли бактериална инфекция - има. Ще предпише ли лекарят антибиотици - да. Има ли как да се излекува иначе чукащият на врата бронхит - няма (от опит, поне два пъти избягвах да ходя на лекар навреме и резултатите никога не са закъснявали). Така че нито ги пия за щяло и не щяло, нито пък ги акламирам по какъвто и да е начин. Необходимо зло са. След тях си пия витаминките (още химия уви). Не казвам, че е много здравословно, но аз за себе си по-добър начин не съм открил да се лекувам, а не е като да не съм опитвал. Единственото не-антибиотично лечение, което работи, е да си толкова зает с изпуснати срокове, че щеш не щеш да караш болестта на крак и да не й обръщаш внимание (вземи тия хронични проблеми с белия дроб в следствие на което).
Тъй че стига йезуитизми. Казах ЕДНО изречение за потенциалните вреди от упойката. Вероятно съм казал ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНО за вредите от антибиотиците. Казусът тук основно е, че упойката за мен е излишна, защото никога не съм свързвал пломбите с някакви неистови болки. Слагали са ми местна упойка в устата - рязаха ми някаква юздичка по небцето или нещо такова. Не е като да не съм имал нужда. Но за разлика от антибиотика, където като го скипна, си докарвам милион беди на главата, просто бях искрено учуден от това, че някой ще иска упойка за пломба, която както и да гледаме на нещата е около две минути лек дълбеж на зъба (вариант 1 - тънка диамантена пила, боли леко и плаши, вариант 2 - дебела стържеща пила - не боли толкова, но вибрациите ги чувстваш в топките си) + три-четири минути облъчване със светлина и малко чегъртане на резултата. В смисъл... ? ОК, има дълбоки кариеси, закачат нерви, алабала - сигурно има шанс да се намаже нещо, но да слагаш упойка ей така за принципа, ми се струва аналогично на това аз да си пия клацида за профилактика, та да не земе се завъди некой бактер.
Тъй че стига йезуитизми. Казах ЕДНО изречение за потенциалните вреди от упойката. Вероятно съм казал ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНО за вредите от антибиотиците. Казусът тук основно е, че упойката за мен е излишна, защото никога не съм свързвал пломбите с някакви неистови болки. Слагали са ми местна упойка в устата - рязаха ми някаква юздичка по небцето или нещо такова. Не е като да не съм имал нужда. Но за разлика от антибиотика, където като го скипна, си докарвам милион беди на главата, просто бях искрено учуден от това, че някой ще иска упойка за пломба, която както и да гледаме на нещата е около две минути лек дълбеж на зъба (вариант 1 - тънка диамантена пила, боли леко и плаши, вариант 2 - дебела стържеща пила - не боли толкова, но вибрациите ги чувстваш в топките си) + три-четири минути облъчване със светлина и малко чегъртане на резултата. В смисъл... ? ОК, има дълбоки кариеси, закачат нерви, алабала - сигурно има шанс да се намаже нещо, но да слагаш упойка ей така за принципа, ми се струва аналогично на това аз да си пия клацида за профилактика, та да не земе се завъди некой бактер.
This is it. Ground zero.
Не е съвсем аналогично, доколкото обикновено на зъболекар не ходиш всекидневно по два пъти на ден:) А лекарят няма начин да знаеш какво със сигурност ще ти предпише - дали няма да е по-слаб антибиотик или някви капки с локален такъв. Макар че за Тодорова може и да си прав:))) Между другото, витамини не се пият за да ти предпазят черния дроб и бъбреците, а за да те опазят от дисбактериоза (или както там се казваше), от която могат да те хванат разни други гадни неща, примерно афти, всякакви странни инфекции...
Бтв, аз от години антибиотик при УНГ проблеми съм взимала само при някво зловещо възпаление на ухото. И обикновено ходя с течащ нос (включително в странни цветове) седмица-две, да, но го оправям без антибиотици. Ако ще сравняваме личен опит...
Не знам, сигурно аз рискувам от лигавщина и ти имаш по-добри причини, но мисля, че рискуваш повече.
Бтв, аз от години антибиотик при УНГ проблеми съм взимала само при някво зловещо възпаление на ухото. И обикновено ходя с течащ нос (включително в странни цветове) седмица-две, да, но го оправям без антибиотици. Ако ще сравняваме личен опит...
Не знам, сигурно аз рискувам от лигавщина и ти имаш по-добри причини, но мисля, че рискуваш повече.
Last edited by Morwen on Thu Dec 02, 2010 2:19 am, edited 1 time in total.
I don't wanna die
Жоре, само да те светна, че "чукащия на вратата" бронхит, и реално диагностицирания такъв, могат да се лекуват и без антибиотик. От личен опит го знам, защото ако редовно боледувам от нещо, то е бронхит. В 1 от 4 случая само съм стигала и до антибиотик, ако другите медикаменти с противовъзпалително действие не са помагали (на 3-ти или 4-ти ден от лечението). А се надявам силно да не е вярно, че се самолекуваш с антибиотици, за да не се стига до бронхит. 

(\ /)
(X.x)
(> <)
(X.x)
(> <)
И аз като Дафи. Брохитът за мен е като Отче наш. И кътните му зъбки ги знам на гада. В общия случай го лекувам с мукосолван на таблетки плюс Димекс - сироп. Проблеми имам, само ако се излигавя и не го подметна веднага. Но почна ли веднага лечението, особено ако е още в трахеитна форма, нямам проблеми.
- RRSunknown
- Elder God
- RRSunknown
- Elder God