Ми гледат в генотипа на даден човек специфични гени и алели, които са характерни за определена група (т.е. намират ги изобилно в нейни представители) - еди кви си славяни, еди кви си северни племена, еди кви си траки. Така могат да дадат информация и за това как са се преселвали народите през вековете и т.н.
Ние се водим със средиземноморски генотип, който е генотипа на местното население на Балканите - траки и т.н. Имаме малко славянски гени (много по-малко от средиземноморските), малко тюркски, да оправдаят легендите за хан Аспарух и така. Оттук-насетне Валерий да отговаря, че му е в специалността това. Аз наскоро четох хипотези за това, че славянския език е всъщност тракийски, който славяните после са взели от нас (наложил се е с кирилицата), така че никъв славянски не говорим всъщност. Ама не знам доколко са верни тия хипотези, щото си нямам хабер от славянска лингвистика и не знам доколко са ни общи езиците с тия на най-северните славяни примерно.
Изобщо кой кого как кога и къде е ебал все още не е много ясно...
Жоро и аз съм фенка на тия неща. Ето ти един готин сайт за славянска и българска митология:
http://mythology.tribak2007.com/bulgaria-history.htm
Не знам доколко е смислен, нека Валерий се произнесе по въпроса - вероятно историческата част не е много правдоподобна, надявам се митологичната да е, щото аз нея гледам.
Не виждам що да не се гордеем с миналото си - носим гените на тия хора (т.е. изглеждаме като тях), говорим езика им, ядем храната им, празнуваме празниците им. Поизменили сме бая неща през годините, но си има и такива, които си остават в културата и духовността ни. Това, че сме оскотяли напоследък не значи че трябва да плюем на едно от малкото неща, които могат да ни покажат, че сме имали и по-добри моменти и че можем да сме по-добри.