Споделете пак

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Dec 11, 2010 1:49 pm

Morwen wrote:Ако трябва да се върви към максимална ефективност, то трябва да се спестят и нещата, за които се казва 10х:)
И естествено, че зависи, просто вече е под път и над път.
Тва жените много говорите и без тва ;р

Учени изчислиха: жените говорят 3 пъти повече

Изследване, извършено от британски учени, показва, че жените говорят три пъти повече от мъжете. Представителките на нежния пол произнасят по около 20 хил. думи на ден, а тези на силния с 13 хил. по-малко, съобщи в. "Дейли мейл".

В книгата "The Female Mind" ("Женският мозък") на психиатърката Луан Бризендайн се твърди, че причина за по-голямата бъбривост на жените са вродените различия между мъжкия и женския мозък. Според изследването в женския мозък за речевите функции отговарят повече клетки, отколкото в мъжкия. Но това не е всичко. Самият акт на говорене предизвиква отделяне на хормони в мозъка на жените, които им дават усещане, подобно на изпитваното от наркомани, получили дозата си наркотик.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Dec 11, 2010 2:29 pm

Псевдонаучната статийка щеше да има някакво значение, ако говорехме за мъже и жени или за бъбрене, но пък ние не... :roll:
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Dec 11, 2010 2:41 pm

к.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Dec 13, 2010 8:47 am

Ей разгеле снежец стабилен, да видя за колко часа ще стигна до работа днес... ма поне красивичко.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Dec 13, 2010 9:56 am

Тука няма сняг! Дискриминация
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Vash
Paragon

Post by Vash » Mon Dec 13, 2010 11:45 am

Затънал съм в учение :(. Толкова ми е тъжно, че ще си позволя да пусна още едно тъжно смайли :(.

"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Dec 14, 2010 6:48 pm

А аз напоследък супер съм се зарибил по българска история и по-точно от кого произлизаме. Поизчетох Уикипедия за всякаква информация свързана с прабългарите, взех си сега и книжка-две по въпроса. Не по-малко ми е интересен и въпросът със славяните и траките, още повече в светлината на онова изследване, че генотипът ни е силно повлиян от последните (ок. 43%) и удобният факт, че почти всички техни останки се намират на наша територия, а няколкото езически обичая, които пазим, вероятно също идат от тях.

Супер съм зарибен! От езици, митология и етногенезис най-вече. :mrgreen:

Вкратце, всичко това разбира се е част от плана ми за изтупването от праха на българската идентичност и за осигуряването на мощно туристическо богатство.

Да, Морв, знам че не трябвало да се хвалим с някви преди нас на тая земя, но понеже темата е за споделяне... :mrgreen:
This is it. Ground zero.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Dec 14, 2010 9:52 pm

Според Капка Сидерова българите са потомци на лемуро-атлантите, а Мона Лиза е жрец на Хермес Трисмегист, който най-вероятно е Орфей. Но дори Орфей да не е Хермес Трисмегист, е бил в Египет докато Бог е раздавал Божиите заповеди и няма начин да не му е дал и на него Кивот. И после, както много добре се разбира от Бакхус на да Винчи, Кивотът е заровен в Странджа-Сакар, още повече, че има древноегипетски бог със соколска глава, наречен Сокар. И това е причина Людмила Живкова да се спомине заедно с още сума ти народ, дето се изпонаразболял от "проклятието на фараона".
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Tue Dec 14, 2010 10:19 pm

Marfa wrote:Според Капка Сидерова българите са потомци на лемуро-атлантите, а Мона Лиза е жрец на Хермес Трисмегист, който най-вероятно е Орфей. Но дори Орфей да не е Хермес Трисмегист, е бил в Египет докато Бог е раздавал Божиите заповеди и няма начин да не му е дал и на него Кивот. И после, както много добре се разбира от Бакхус на да Винчи, Кивотът е заровен в Странджа-Сакар, още повече, че има древноегипетски бог със соколска глава, наречен Сокар. И това е причина Людмила Живкова да се спомине заедно с още сума ти народ, дето се изпонаразболял от "проклятието на фараона".
Капка безусловно е права. Връзката Орфей - Хермес Трисмегистос е малко спорна, но иначе кивотът е локализиран, а за Волен няма никакво съмнение, че е лемур.
Моридин, вярвам, че подбираш смислена литература по темата, все пак :wink:
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Tue Dec 14, 2010 10:50 pm

Interpreter wrote: а за Волен няма никакво съмнение, че е лемур.
:lol: :lol: :lol:
VMITW!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Dec 15, 2010 12:44 am

Е, сигурно е интересно, има цял институт по тракология... (но продължава да е мижава основа за хвалба).
Бтв, по къв начин е изчислено това с генотипа?
I don't wanna die

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Dec 15, 2010 1:24 am

Ми гледат в генотипа на даден човек специфични гени и алели, които са характерни за определена група (т.е. намират ги изобилно в нейни представители) - еди кви си славяни, еди кви си северни племена, еди кви си траки. Така могат да дадат информация и за това как са се преселвали народите през вековете и т.н.
Ние се водим със средиземноморски генотип, който е генотипа на местното население на Балканите - траки и т.н. Имаме малко славянски гени (много по-малко от средиземноморските), малко тюркски, да оправдаят легендите за хан Аспарух и така. Оттук-насетне Валерий да отговаря, че му е в специалността това. Аз наскоро четох хипотези за това, че славянския език е всъщност тракийски, който славяните после са взели от нас (наложил се е с кирилицата), така че никъв славянски не говорим всъщност. Ама не знам доколко са верни тия хипотези, щото си нямам хабер от славянска лингвистика и не знам доколко са ни общи езиците с тия на най-северните славяни примерно.

Изобщо кой кого как кога и къде е ебал все още не е много ясно...

Жоро и аз съм фенка на тия неща. Ето ти един готин сайт за славянска и българска митология:
http://mythology.tribak2007.com/bulgaria-history.htm
Не знам доколко е смислен, нека Валерий се произнесе по въпроса - вероятно историческата част не е много правдоподобна, надявам се митологичната да е, щото аз нея гледам.

Не виждам що да не се гордеем с миналото си - носим гените на тия хора (т.е. изглеждаме като тях), говорим езика им, ядем храната им, празнуваме празниците им. Поизменили сме бая неща през годините, но си има и такива, които си остават в културата и духовността ни. Това, че сме оскотяли напоследък не значи че трябва да плюем на едно от малкото неща, които могат да ни покажат, че сме имали и по-добри моменти и че можем да сме по-добри.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Dec 15, 2010 2:09 am

Добре де, не е ли възможно така да стане объркване? Примерно за една група просто да не се знае какви са й повечето специфични гени, така че да не намират много, а всъщнот да е доста повлияна? Или две групи да имат еднакви?
I don't wanna die

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Dec 15, 2010 2:43 am

Еми не знам - не съм специалист и генетиката отдавна я забравих. Предполагам обаче, че си изследват разни доста специфични алели, които са изолирани в малък брой групи и са взели възможността за объркване предвид. То и това не е 100% точно и сигурно инфо, ама май може да се счита за по-точно от разни мъгляви лингвистични анализи и вадене на изводи по оскъдни супер субективни писмени източници от онова време.

Можеш да погледнеш в Уикипедия - там напоследък се намирва инфото за всяка нация кви гени има - може да има препратка към официалните резултати от генетичното изследване. Те споменават кои алели гледат - някви букви, цифри - нищо не ми говорят. И като ги съчетаят с бахти му и биологичната терминологията и работата отича. Така че съмърайзвам аз кво съм разбрала, пък то не е много...
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Dec 15, 2010 9:51 am

Това беше един масивен проект, който тече от десителитие нейде и започна да дава резултати преди няколко години. В общи линии, без да съм много спец, идеята е, както каза Хриси, че специфични алели могат да се проследят и нещо повече - разминават се при различни групи хора, дивергирали в генетичното си развитие. Естествено не можем да сравним гените си с тези на траките, тъй като тяхното ДНК е отдавна мъртво, но можем да установим, че дадени гени се срещат в голяма концентрация на Балканския полуостров, и ние имаме много от тях, докато другите славянски народи, ги нямат, а ние нямаме техните. Това води до сравнително очевидния извод, че славянската кръв не е силна в нашата популация, въпреки че говорим техния език.

Лингвистичните изследвания бтв са доста съществени. Да не забравяме, че един от основните компоненти на дефиницията за народ е хора, които говорят на един език. Са и според мен пренасят вода от десет кладенеца и правят силно неоправдани допускания, но ако цялата лингивистична общност се е съгласила за нещо, то най-вероятно си е така.

Морви, малко ме вълнува доколко е повод за хвалба. Повод е обаче за масивни туристически приходи, което е същественото в случая. Не знам що си мислиш, че гнухявите китайски комуняги имат някъв по-голям повод да се гордеят с китайската стена. Ма дават ли пари туристите да я гледат? Дават. Можем ли с тия пари да спрем оскотяването? Можем.

А това, че ти не се зарибяваш от епика, ако ще да те пуснат насред битката за Рохан, е вече пети въпрос :mrgreen:
This is it. Ground zero.