Бето не е подкрепян от мен кандидат, това мисля да е последният път, в който е нужно да го уточнявам.Dr. Horrible wrote: ↑Thu Mar 14, 2019 11:52 pmЗа гласуване с републиканците визирах Бето, за дроновете - Барак, а за фракинга - Хилъри. Която супер агресивно натискаше, дори в България дойде да ни размахва пръст за шистовия газ. Правех обзор на разните подкрепяни от теб демократи, не анализ само на Бето.![]()
Барак Обама беше добър президент на САЩ. Ти гледаш страната отвън, аз я гледам отвътре. Двете не са взаимноизключващи се гледни точки, и нито една от тях не е "грешна" или "правилна", но според мен трябва да е ясно дали говорим само за едната (ако да - коя?) или и двете. Международната му политика има големи дефекти и там критика можем да сипем с часове. Но фактът е, че положението в САЩ беше по-добро, когато той беше на власт, животът на много американци се подобри и до ден днешен здравната реформа, която все пак успя с триста зора да прокара, спасява животи. Може би трябва да приемем, че като човек, който живее и иска да продължи да живее в САЩ, моите приоритети тук винаги ще са в някаква степен различни от тези на човек, чийто живот се влияе единствено от външната политика на американците и тъпия им империализъм. Отново - не правя опит да оправдавам въпросната външна политика, просто отбелязвам, че за хората, живеещи ВЪТРЕ в държавата, има доста голямо значение какво прави един Президент за тях, а Барак Обама направи много.
Хилари Клинтън беше продукт на епохата си и на средата, в която се разви политическата й кариера. Не съжалявам, че я подкрепях, но нямам проблем да си призная, че има поне трима кандидати този път, за които съм МНОГО по-ентусиазиран (да не говорим, че има някакви 5% шанс да мога да гласувам 2020, така че това е доста по-директно свързано с мен сега, а не просто хипотетична привърженост). Колкото и да не им се вярва на много хора, аз искам тия идеални позиции да са реални политически цели. През 2015-2016 те бяха нереалистични. След това получихме Тръмп, видяхме точно колко зло може да причини безконтролен социопатичен бизнесмен в тази роля, стана ясно и че планетата буквално ще изгори след някое и друго десетилетие. Идеалните позиции и големите цели са много по-реалистични днес и за разлика от 2014, мидтърмс през 2018 демонстрираха, че избирателите са готови за тях.
Мразя да цитирам отделни изречения, но това е важно да бъде изолирано. Болднатата и подчертаната части от изречението ти са две отделни съждения. Първото е неоспорим социален, политически, и биологичен факт. Второто е сламенен човек, с който си добре дошъл да спориш, но това не е моята позиция. Моята позиция е "Да, добре, няма идеални хора, затова нека бъдем реалистични в изискванията си към хората, стремящи се да бъдат държавни глави." За мен има голяма разлика.Dr. Horrible wrote: ↑Thu Mar 14, 2019 11:52 pmДа, добре, няма идеални хора, затова всякакви приемаме за държавни глави.
Ето, че и ти си наясно, че нашите виждания са от различни позици. Което е ок. И абсолютно ти признавам правото да считаш "по-малкото" зло за "достатъчно голямо" зло. Това, с което не мога да се съглася, е концепцията за "моралното" гласуване. Колкото и да не ни кефи реалността, тя е неоспорима, а реалността е, че политиката в САЩ e zero-sum game: или едната страна ще спечели, или другата. Може би някой ден трета партия ще бъде валидна конкуренция, но този ден не беше през Ноември, 2016, не е днес, няма да бъде и през Ноември, 2020. "Принципният" глас е абдикация от отговорност, и докато ти наистина изначално нямаш глас, и за теб би следвало да има значение кой излиза победител от ДВЕТЕ конкретни партии, защото шансът една от тях да спечели, ВИНАГИ е стопроцентов. Колкото и вина да можеш да сложиш в краката на Демократите, те не отричат глобалното затопляне, нуждата от НАТО и други подобни световни проблеми. Републиканците ги отричат, и ще продължат да го правят, докато не стане твърде късно да сменят курса. Това е важно за всички ни, където и да се намираме и независимо дали можем да гласуваме. Изборът може да е между две злини, но за да перефразирам твоите думи, това "по-малко" зло на Демократите може да се окаже "достатъчно по-малко", за да бъде разликата между това планетата да се подпали след някое и друго десетилетие, или да не се.Dr. Horrible wrote: ↑Thu Mar 14, 2019 11:52 pmВинаги съществуват оправдания като "тая война е наследена от предишния", "този кандидат, колкото и да е прогнил, пак е по-добре от другия, да не бъдем пуристи" или "ами избирателите му това искат, той си е верен на тях, не е кофти човек". Но нека не се чудим защо половината държава изобщо не гласува. Тук ни се различават принципно позициите. Ако двама кандидати / две партии / две позиции ми се струват неприемливи, дори едната да е още по-малко приемлива от другата, аз пак не бих подкрепил нито едната. "Compromise where you can. Where you can't – don't." За мен е напълно морално оправдано човек да гласува за кандидат без шансове, ако го смята за достоен, или дори не гласува изобщо, ако всичко му се вижда фарс. Ти смяташ, че трябва на всяка цена да се подкрепи по-малкото зло. Ок, това не е нещо, което е правилно или грешно. Но като гледам международната им политика, това по-малко зло на демократите в световен мащаб ми се струва достатъчно голямо зло, че да са ми противни.
Обаче независимо къде по света живеем и коя политика на САЩ ни касае повече (вътрешната или външната), общото между мен и теб е, че и двамата нямаме право на глас при изборите в САЩ. Така че реално погледнато каква визия имам АЗ конкретно за подходящия президент е точно толкова важно, колкото каква визия имаш ТИ. И просто искам да не забряваме, че всичко това е някакъв теоретичен спор кой/какъв човек трябва да подкрепят реалните избиратели в САЩ, сред които ние не попадаме.
А моята визия за подходящия президент е може би 5% по-важна от твоята, доколкото аз интерактвам нон-стоп с хора, които МОГАТ да гласуват, и съм достатъчно запознат с политическите реалии тук, за да мога да го убедя да използват гласа си. И както казах, има някакъв минимален шанс да съм гражданин дотогава. Но това е ненужен спор, който не държа да спечеля