София прайд

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Zeiss_optik
Arcanist

Post by Zeiss_optik » Thu Jun 30, 2011 2:34 am

The Dragon wrote:Цайс - ектраполацията обикновенно е нещо което трябва да се върши от много интелигентни хора с много много образование в точните науки и то внимателно.
За точните науки - не съм на ниво "висше", но за лаик една Математическа гимназия във Варна стига ли? А IQ 148 позволява ли някои интелектуални експерименти?
The Dragon wrote:Това да кажеш за комфорт на пиенето в гей компания, е все едно да кажеш че никоя жена не би пила в компанията на хетеро. Абсурдно е.
Тук наистина не съм в час - за последен път си пийнах повечко през 2003 г. и може да съм забравил някои неща.
The Dragon wrote:А като чисто анекдотично доказателство - хетеро мъж доста по лесно разкарва потенциален ухажор, отколкото да речем едно момиче някой навлек който и се е лепвал в дискотека.
Това ще го приема на доверие: нито съм ухажвал, нито съм бил ухажван от хомо; не ми се е случвало и момиче да ме разкара...
(нали знаеш вица: "Пено, Пено.. аз с тая въдица в ръката нито една риба не хванах, ама с тая тенджера на главата - за днес си петата!):lol:
Така, че нямам абсолютно никакъв опит и в двете посоки.
Last edited by Zeiss_optik on Thu Jun 30, 2011 2:55 am, edited 1 time in total.
Hemos pasado!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Jun 30, 2011 2:54 am

Моите разбирания са, че Църквата не трябва да се бърка в личния живот на хората. На нея силно не й влиза в работата кой къде на кого го пъха, стига да има взаимно съгласие. Кришнарите са друга бира, там въпросът е религиозен, не личен, и касае църквата пряко.

А всъщност проблем не би имало, ако църквата (църквите, щото не е само ПБЦ) си лаеше, но не хапеше. Проблемът е, че законите се правят от хора, израснали с тия схващания, които забраняват, съответно, на други хора права, които всеки се очаква да има по подразбиране в една светска държава. Проблемът е, че пастор Смит ще изнесе фанатичната хомофобска проповед пред паството си в Чикънтаун, Кентъки, и по тоя повод 15-годишният Джими, който през живота си никому нищо не е направил, ще се озове обесен на някой стълб, понеже Джийзъс така бил казал.

Ако не вярваш в последното, ще ти пусна доказателствен материал. А можеш и сам да се поинтересуваш от името Матю Шепърд например.
And you can't dance with a devil on your back...

Zeiss_optik
Arcanist

Post by Zeiss_optik » Thu Jun 30, 2011 3:09 am

Roland wrote:Моите разбирания са, че Църквата не трябва да се бърка в личния живот на хората. На нея силно не й влиза в работата кой къде на кого го пъха, стига да има взаимно съгласие. Кришнарите са друга бира, там въпросът е религиозен, не личен, и касае църквата пряко.

А всъщност проблем не би имало, ако църквата (църквите, щото не е само ПБЦ) си лаеше, но не хапеше. Проблемът е, че законите се правят от хора, израснали с тия схващания, които забраняват, съответно, на други хора права, които всеки се очаква да има по подразбиране в една светска държава.
Прав си, че държавата е светска и трябва да бъде светска. Но в този случай не би трябвало да има организация (тук гей-организациите са вече само част), която да се обижда от мнението на БПЦ или да се опитва да й въздейства, камо ли - да я обвинява. Просто защото държавата е светска и от религиозните институции не зависи нищо в нея.
Но не съм съгласен, че църквата се меси в личния живот. В това можеш да се увериш и лично - по всяко време. Лесно е - просто се изповядай пред някой ерудиран православен свещеник. Всички имаме грехове. Но ще видиш, че каквото и да му кажеш - той няма да те упрекне в нищо. Може да поговори с теб, да препоръча нещо - но нито неприятно няма да каже.
За съжаление, има и свещеници - фанатици. Попадал съм на такива - и всеки от тях си е луд по своему. Най-гадното беше, че фанатик се оказа свещеникът, който извърши кръщенето на моя кръщелник - синът на най-добрия ми приятел. Беше някакъв ужас.
Hemos pasado!

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Jun 30, 2011 3:57 am

Примерите с БПЦ са чудесни, най-малкото за да докажем с тях, че въпросната БПЦ вече е била завряна от светската власт в кучи гъз за разни неща (като свобода на вероизповеданието и свобода да прелюбодействаш) и може преспокойно да се завре за още. По принцип църквата няма какво да бъде слушана вече, когато става дума за светски закони. Който желае да бъде припознат от нея - нека й следва правилата, без да нарушава светските закони. Който не желае - да следва само светските закони.

Всъщност на гей движението в България БПЦ надали му пречи особено - все пак никой не се вълнува от мнението на БПЦ в страната ни и законите ни определено не се гласуват от свещеници. Тя и самата БПЦ е трагикомедия с локалните велики схизми между синодите и борбите за църковните земи. Проблемът на гей движението е генералната хомофобия, която тресе населението - тя е остатък от някви отживели християнски догми, ама твърде малко хора си дават сметка за това.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Jun 30, 2011 4:08 am

Е да. Мен думата ми беше за църквите по моите ширини. Те лудите психопати са най-вече тук.
And you can't dance with a devil on your back...

Zeiss_optik
Arcanist

Post by Zeiss_optik » Thu Jun 30, 2011 8:29 am

Roland wrote: ще ти пусна доказателствен материал. А можеш и сам да се поинтересуваш от името Матю Шепърд например.
ПРИСЪДАТА И МОТИВИТЕ КЪМ НЕЯ!
Не съм толкова зле с английския - просто нямам събеседник, с когото да го поддържам. Затова текст, по-дълъг от две страници, ме уморява. Но този случай си заслужава вниманието!
Знам за това. Чел съм материали, но не съм видял нито едно факсимиле от присъдата и мотивите. Къде мога да ги намеря, има ли ги в нета?
Убийство на човек заради сексуалните му предпочитания е нещо ужасно и отвратително.
Както и убийство на човек на каквото и да било друго основание.
Само че от всичко това, което прочетох за случая: ако фактите са тези, точно тези, само тези и ако други факти няма - мисля си, че никак не са много европейските съдии, които биха приели, че става дума за убийство заради хомосексуализум или т. нар "гей-паника".
Това, разбира се - в никакъв случай не прави престъплението по-малко мръсно или по-малко подло.
Англо-саксонската правна система има някои решителни предимства пред европейската. Както и някои много сериозни недостатъка.
Hemos pasado!

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Jun 30, 2011 8:55 am

И как биха класифицирали въпросното престъпление тези стожери на европейското правосъдие? Щото аз както и да го гледам, все на хейт крайм ми мяза.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Jun 30, 2011 9:34 am

Аз пък за въргала съм съгласен с поста на Цайса донякъде. Определено църквата не може да променя произволно християнството заради желанията на всяка група хора, независимо колко универсално са признати. И определено колко богове почиташ, и къде си пъхаш пишката, са абсолютно еднакво лични и абсолютно еднакво могат да бъдат окуражавани или забранени от която и да е религия - тъй както яденето на свинско например, което също си е лично.

ОБАЧЕ истинската разлика не е тази. Истинската разлика е в това коя от тези забрани наистина е релевантна към съвременното общество и ролята на религията в него, и кое не е. Според мен НАИСТИНА трябва да има събор. И на този събор веднъж завинаги 3/4 от Библията трябва да се шкартират. 2000 години употреба и стигат на тая Библия. Напишете нова!

Християнството е повече от една книга, мамка му. Абсурдно е да базираш цялата си философия на книга отпреди 2000 години. Базирай я на ДОБРИТЕ и СМИСЛЕНИТЕ идеи в книгата. Как да прецениш кои са такива? Ами затова Бог ти е дал разум и 148 айкю.

Остани си със смиреността, почитането на бога, почитането на семейството, въздържането от убийство. Ако щеш остани си с постенето и кръщенето - те не са толкова релевантни, но всяка религия има нужда от ритуали, за да работи и за да свързва вярващите. Важното е, че не пречат на останалия свят. Не бъди нетолерантен. Търси Бог в себе си и в природата. Опитай се да не бъдеш грешен. Ако искаш, не прелюбодействай - но не забранявай на другите да го правят. Отрежи всички наказателни и нетолерантни части от проклетата си Книга. НЕ Е И НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ТВОЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ ДА ОБРЪЩАШ НЕВЕРНИЦИТЕ В ПРАВАТА ВЯРА. Твое задължение е - ако те искат - да ги насочиш към нея. Ти сам гледай да си праведен и да не грешиш. Но помисли какво означава наистина да грешиш. Това е нещо лично, а не нещо, което четеш в книга. За нещата, които всички приемат за грешни, ще ти каже държавата и правото. Не се обръщай към църквата за тях.

Време е християнството да се отърси от наказващия си синдром и най-вече от налагането му върху целия свят. Това е един от най-големите му абсурди, но особено голям е в 21 век, в ера на човешко равноправие и стремеж към мир между хората.

Никога не забравяй, че Библията е написана от ХОРА. За които самото християнство твърди, че никога не могат да разбера и осъзнаят Божията промисъл. Хората изкривяват, тълкуват, интерпретират. НЕ МОЖЕШ ДА базираш всичко на една книга. Ако днес имаше пророци, Библията би била съвсем различна - написана спрямо днешните порядки. И ИСТИНСКАТА воля на Бог - доколкото хората биха могли да я осъзнаят - би била в ОБЩОТО между тези две книги. В това между редовете. А не в изреченията и в "мрази или не мрази гейовете". Съгласи се, че като за вселенски принцип омразата към някаква си сексуална ориентация е леко невървежна - звучи бая частен случай :?
This is it. Ground zero.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Jun 30, 2011 9:46 am

Абсурдно или не Корана няма да право да се променя, никога не е променян и се преписва с правописните грешки едно към едно и само на арабски за да се запази оригинала.

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Jun 30, 2011 9:47 am

Жоре, надявам се много искрено да ти е ясно, че директните повели в Библията се съдържат в има-няма 5 страници?!?!?! Кви шкартирания, я по-леко:shock: Щото както си тръгнал, викам да шкартираме половината световна литература, за да останат "добрите" и "смислени" идеи в литературата... Как да прецениш? Затва Бог ти е дал разум, 148 айкю и фанатичен антиисторически плам...

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Jun 30, 2011 9:51 am

Ам, Емо, дори директните "И Бог каза" са много повече, а от много места можеш да извадиш по някое "И Бог направи така и така", което се възприема като конкретно изразена воля.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Jun 30, 2011 9:53 am

Значи си "за" да си унищожим митологичните корени?

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Jun 30, 2011 9:54 am

Ако има промяна чакайте я от католиците - вчера папата постна в Туитър за да е в крак с времето. Смениха си и позицията за аборта и презервативите - постоянно се променят макар с малко.
Нашите дедаци си карат както е било по византийско време.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Jun 30, 2011 10:02 am

Емо, понеже Църквата точно като митологични корени го възприема това. :roll: Извинявай, тук говорим за предписания за живеене, а не за абстрактната литературна и историческа стойност. Факт, че Жоро го кара през просото като изразяване, но идеята му колкото скандална, е и толкова всъщност интересна. Тя не е да горим Библии, просто да ги тълкуваме различно.
Едит: Стига бе, сериозно ли са си сменили позицията? Айде за презервативите разбирам, но за аборта не мога да го повярвам. Може би само при някакви крайни условия...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Jun 30, 2011 10:07 am

Trip wrote:Значи си "за" да си унищожим митологичните корени?
Що да ги унищожаваме? Просто всичко което не е в тия 5 страници се събира в едно томче староеврейски митове и легенди и ги слагаш на рафта до старогръцките :)
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.