"Последният" том на Колелото разцепен на 3 части
Според мен трябва да дадеш шанс на Mistborn или Elantris. И двете са стенд-алоун, въпреки че първата е част от трилогия, която я разширява. Като знаеш какво да очакваш (приключенско фентъзи от класически тип, без Големите Претенции, но с достатъчно оригиналност, за да не влиза под етикета "поредното хак клише"), мисля, че ще ти допаднат. Аз в Mistborn буквално се влюбих, нема такава яка магическа система просто!
Пък и е полезно, за да знаеш какво писане да очакваш за Колелото после. Пък и от bookdepository ше ти излезе някакви смешни пари - 15-тина лева на книжка.
Пък и е полезно, за да знаеш какво писане да очакваш за Колелото после. Пък и от bookdepository ше ти излезе някакви смешни пари - 15-тина лева на книжка.
And you can't dance with a devil on your back...
Някой ден...твърде много неща чакат ред преди това.
А и не искам после докато чета Колелото да си мисля "Аман от тази Хариет, накарала е човека да си развали стила, за да напомня на мъжа й".
П.С. Четох разни слухиове в нета, че за тези последни томове paperback версиите ще излизат по същото време като hardcover-ите. Ако това стане, веднага им прощамав на Тор за разцепването.
А и не искам после докато чета Колелото да си мисля "Аман от тази Хариет, накарала е човека да си развали стила, за да напомня на мъжа й".
П.С. Четох разни слухиове в нета, че за тези последни томове paperback версиите ще излизат по същото време като hardcover-ите. Ако това стане, веднага им прощамав на Тор за разцепването.
Last edited by Demandred on Wed Apr 01, 2009 7:20 pm, edited 1 time in total.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
хм,дали да си закупя още три тома гнусна феминистка пропаганда или да тегля една пичка мамина на джордън,жена му и който друг има нещо общо с поредицата?
най-добре ще е да вземат да сложат край на главната история в един единствен том колкото се може по-бързичко,пък после останалите странични сюжентни линии да си ги разтягат и в 15 допълнителни spinoff томове,щом толкова са я закъсали.
но пък реалността е гадно нещо,като гледам накъде се засили поредицата,нищо чудно накрая ролята на ранд като 'главен' герой в битката със злото да се изчерпа в ролята му на жребец,който някоя от главните патки ще яхне и ще засили към мордор за последна битка с тъмния...
най-добре ще е да вземат да сложат край на главната история в един единствен том колкото се може по-бързичко,пък после останалите странични сюжентни линии да си ги разтягат и в 15 допълнителни spinoff томове,щом толкова са я закъсали.
но пък реалността е гадно нещо,като гледам накъде се засили поредицата,нищо чудно накрая ролята на ранд като 'главен' герой в битката със злото да се изчерпа в ролята му на жребец,който някоя от главните патки ще яхне и ще засили към мордор за последна битка с тъмния...
И излитам в студения мрак,където порядъчни хора не летят.Тук има само дяволи и вещици, яхнали метли, и един Витя Суворов с неговия парашут.
- armageddon
- Forsaken
Сериала все пак се предполага че си излиза всяка седмица. Тук говорим за нещо което се чака повече от 20 години (лично аз по отскоро но все пак), и така или иначе повечето народ който има интерес към книгата отдавна е претръпнал. По скоро ми е все тая, просто се възмущавам от очевидно печалбарски подход на Тор към тази книга, както отбелязах точно за нея можеха да приложат друг подход. Едва ли са чак толкова закъсали за свежи кинти, халал да са им все пак.
От друга страна, както отбеляза, това за том през година е спекулативно. Може и по нарядко да е, и по вероятно, докато по начесто - едва ли. Прочетох онзи пост на Сандерсън (да бройкането да думи е полезно като ориентир за феновето къде се намираме, просто ми се струва непонятно като отношение на автор към творбата му да се бройка така) освен всичко друго това цепене ще му отнеме поне година отгоре на досегашните сметки т.е прибързаното издаване на този том води до допълнително такова в общия план на нещата, доколкото има, имало и ще има такъв.
И забравяме Хариет. На Сандерсън може и да не му се иска да прави цялата тази работа с (предполагаемо) 3те тома, но крайната дума е на въпросната ... особа. Сега са 3 тома, но винаги може да се допълни един от тези на Сандерсън, аз залагам на средния с 20на глави покупка на рокли, дърпане на плитки и неща от този сорт и да се сплитне на още 2.
От друга страна, както отбеляза, това за том през година е спекулативно. Може и по нарядко да е, и по вероятно, докато по начесто - едва ли. Прочетох онзи пост на Сандерсън (да бройкането да думи е полезно като ориентир за феновето къде се намираме, просто ми се струва непонятно като отношение на автор към творбата му да се бройка така) освен всичко друго това цепене ще му отнеме поне година отгоре на досегашните сметки т.е прибързаното издаване на този том води до допълнително такова в общия план на нещата, доколкото има, имало и ще има такъв.
И забравяме Хариет. На Сандерсън може и да не му се иска да прави цялата тази работа с (предполагаемо) 3те тома, но крайната дума е на въпросната ... особа. Сега са 3 тома, но винаги може да се допълни един от тези на Сандерсън, аз залагам на средния с 20на глави покупка на рокли, дърпане на плитки и неща от този сорт и да се сплитне на още 2.

Никой от големите фенове не е "притръпнал" и никой не иска да чака, забелязвам, две години отгоре за цялото, като може да го чете на части междувременно.armageddon wrote:Сериала все пак се предполага че си излиза всяка седмица. Тук говорим за нещо което се чака повече от 20 години (лично аз по отскоро но все пак), и така или иначе повечето народ който има интерес към книгата отдавна е претръпнал.
Не смяташ ли, че е доста смело това предположение? Всяка подобна голяма фирма има цял отдел, който да се занимава с поддържането на стабилен имидж. Не, че аз имам повече вътрешна информация от теб, но съм склонен да вярвам, че положението на Тор не е по-розово от цялата американска икономика в момента. И че този ход просто наистина им е нужен.armageddon wrote:По скоро ми е все тая, просто се възмущавам от очевидно печалбарски подход на Тор към тази книга, както отбелязах точно за нея можеха да приложат друг подход. Едва ли са чак толкова закъсали за свежи кинти, халал да са им все пак.
Защото? Издадеш ли част от книга, броячът се задейства. Повече от година просто не можеш да си позволиш и това всеки издател го знае. Освен това щом книгата излиза КРАЯ на 2009-та, практически максималното време за излизане на следващата е след една година, отново по Коледа. По-късно е автогол и безсмислено. Вече ако е по-рано, последната може да излезе и повече от година, но ПАК имаме по един том на календарна година, по което и време да се появи.armageddon wrote:От друга страна, както отбеляза, това за том през година е спекулативно. Може и по нарядко да е, и по вероятно, докато по начесто - едва ли.
Това забавяне се обезмисля от факта, че междувременно излизат части от книгата. Както не е било проблем за феновете да чакат три години за въздух като 9-та, 10-та или 11-та книга, така няма да им е проблем да чакат ЕДНА за част от 12-та.armageddon wrote:Прочетох онзи пост на Сандерсън (да бройкането да думи е полезно като ориентир за феновето къде се намираме, просто ми се струва непонятно като отношение на автор към творбата му да се бройка така) освен всичко друго това цепене ще му отнеме поне година отгоре на досегашните сметки т.е прибързаното издаване на този том води до допълнително такова в общия план на нещата, доколкото има, имало и ще има такъв.
Колкото до отношението и творбата - не живеем в 19-ти век и Сандерсън не е Достоевски. Той има фенове, те искат от него информация. Как да им я дава иначе? "Сега съм развил немалка част от важните събития, свързани с героя Х"? Ми естествено, че с броя думи. Забравяш, че човекът все пак не пише от вчера и има ясна представа колко думи отнема определена история. Като даде предварителна предполагаема цифра (то си има категории, бтв, тия цифри не падат от небето) и после пише прогреса си спрямо нея, читателите могат да си направят сметката. Не виждам нищо пошло в това, наистина. Все едно аз да не казвам до коя страница на превода си съм стигнал, като ме пита издателят. Или мислиш, че повечето автори не гонят срокове?
Малко вероятно. Първо заради "обещанието" на Джордан, което не може да понесе ОЩЕ разцепване, и второ заради нещо, което покрай обичайния хейт много хора забравят - няма НИКАКВО доказателство, че роклите, плитките и фустите са всъщност дело на Хариет. В смисъл, такъв е лафът, но в крайна сметка е напълно реално и да не е така.armageddon wrote:И забравяме Хариет. На Сандерсън може и да не му се иска да прави цялата тази работа с (предполагаемо) 3те тома, но крайната дума е на въпросната ... особа. Сега са 3 тома, но винаги може да се допълни един от тези на Сандерсън, аз залагам на средния с 20на глави покупка на рокли, дърпане на плитки и неща от този сорт и да се сплитне на още 2.
Прочее, ако бях на нейно място и исках да доя франчайза, нямаше да нервирам повече феновете с развлачване (и пак казвам, съмнявам се Сандерсън да се навие), ами щях да накарам тоя, дето ми е приключил серията, да напише и разните прикуели, които Джордан планираше (помня, че имаше поне два обявени).
- RRSunknown
- Elder God
в крайна сметка какво толкова има за заплитат като сюжетни линии че да напълнят толквоа място.
Да си припомним какво толкова свършиха в Нож от блянове :
някъде по средата Мазрим ще се сбие с Логаин и ще разцепят черната кула за да я обединят с бялата.
не че моите предксазания за 100% но си мисля че щом тези 4 линии от Нож от блянове ги проточиха толкова то за толкова много линии от последната книга ще отиде 3 пъти повече
Да си припомним какво толкова свършиха в Нож от блянове :
- Spoiler: show
- Spoiler: show
някъде по средата Мазрим ще се сбие с Логаин и ще разцепят черната кула за да я обединят с бялата.
не че моите предксазания за 100% но си мисля че щом тези 4 линии от Нож от блянове ги проточиха толкова то за толкова много линии от последната книга ще отиде 3 пъти повече

Много линии има, Радо. В първите книги, в пре-Хариет периода, Егвийн сънища сънува, па пророчества бидоха казвани, па кво ли не... А от всички изсънувани и изречени пророчества я се е сбъднала една десета, я не. Така че има с какво да си запълва времето Сандерсън.
А аз съм от хората, които, ако са живи и здрави, ще си купят книгата, защото по стечение на обстоятелствата това е нещото, което ги е зарибило към фентъзито. Дотогава не смятах, че тоя жанр има какво да ми предложи. А и много искам да разбера как свършва!
А аз съм от хората, които, ако са живи и здрави, ще си купят книгата, защото по стечение на обстоятелствата това е нещото, което ги е зарибило към фентъзито. Дотогава не смятах, че тоя жанр има какво да ми предложи. А и много искам да разбера как свършва!
- armageddon
- Forsaken
Повечето от които н-то степенни сюжетни линии имат малко до нищо общо с останалите и спокойно могат да се скипнат от основната книга в полза на нещо друго си там, което така или иначе вероятно ще го има - то няма да са прикуъли, спин-офи и разни други си там. Ако са толкова сериозно закъсали финансови, вече дори са ги поръчали, най-вероятно.
Няма никакво доказателство, и че Хариет не е отговорна за въпросните пасажи. А тя все пак беше редактор на Боби т.е и да не ги е писала тя, можеше да ги отреже отдавна.
Бройкането, се съгласих че е полезно. В доста отношения. Но е съвсем различно да говориш колко си написал с издателя си, и сам за собствената си творба с читателите си, и като комуникираш с последнита като с първя, вече е по скоро пошло.
О да, повече от година също ще е безмислено, иначе определно се изпуска коледния период. И пак ще е най-късно началото на Ноември, да не пропуснем Тенксгивинг-а, също. НО след като не е приключена, можем спокойно да спекулираме че както Сандерсън досега няколко пъти е надскочил очаквания обем на книгата, така може да го надскочи поне още веднъж.
Няма никакво доказателство, и че Хариет не е отговорна за въпросните пасажи. А тя все пак беше редактор на Боби т.е и да не ги е писала тя, можеше да ги отреже отдавна.
Бройкането, се съгласих че е полезно. В доста отношения. Но е съвсем различно да говориш колко си написал с издателя си, и сам за собствената си творба с читателите си, и като комуникираш с последнита като с първя, вече е по скоро пошло.
О да, повече от година също ще е безмислено, иначе определно се изпуска коледния период. И пак ще е най-късно началото на Ноември, да не пропуснем Тенксгивинг-а, също. НО след като не е приключена, можем спокойно да спекулираме че както Сандерсън досега няколко пъти е надскочил очаквания обем на книгата, така може да го надскочи поне още веднъж.
Бе "Мамин Гъргалчо" става вече работата.
Какво се кахърите, нали и без туй няма да си купте книгата? ОК, признавам, евтино беше, ама човекът поне си казва в прав текст. Явно има намерение освен с безбройните основни сюжетни завръзки и развръзки да приключи и с Хариетките. Което не е никак малко, защото и тези глупости станаха част от епоса. Тъпо ще е Ранд да отиде, да пролее кръвта си върху Шайол Гул и после да воскресе на връх Великден, а ние хал хабер да си нямаме кво става със сеанчанците, де се загубиха ония от Шара, да не говорим за по-забълбукващите неща. То или ще напише "Ранд загуби очите си, издебнат от Демандред, който все пак беше Лоиал. После Нинив взе едното ко на Мат и го даде на Ранд, който отиде в Шайол Гул, умря и воскресе", или ще се опита да придаде някакъв по-смислен край на готварската книга с домакински сюжет, в която накрая се превърна тая толкова обещаваща сага.

Това коя линия на теб ти е важна и коя не е, е ирелевантно. Важното е, че са там и трябва да бъдат затворени, а и Джордан е имал некви идеи за тях и не е ясно колко от тия идеи са налични в бележките му и съответно са задължителни за включване.armageddon wrote:Повечето от които н-то степенни сюжетни линии имат малко до нищо общо с останалите и спокойно могат да се скипнат от основната книга в полза на нещо друго си там, което така или иначе вероятно ще го има - то няма да са прикуъли, спин-офи и разни други си там. Ако са толкова сериозно закъсали финансови, вече дори са ги поръчали, най-вероятно.
За Хариет не говоря нищо, всичко са спекулации.
За броенето на думи продължавам да не виждам пошлост. Няма друг начин да кажеш на когото и да е, било то читател или издател, докъде си стигнал в писането. "До 1/3" е абсолютно същото като "300 000 от 900 000 думи". Хората на запад броят много силно в думи принципно текстовете си. Всички го правят, няма нищо нередно в това.
Бтв, Сандерсън колко пъти е надскочил очаквания обем? А и все пак нека не забравяме, че той е свикнал да пише кратки стегнати фентъзита. Каквото и надскачане да се случи, то ще е продиктувано от реална необходимост и ще е в необходимия минимум, а не самоцелно раздуване. И не мисля, че ще събере за 600 страници книга с надскачане на предвижданията

- RRSunknown
- Elder God
Нямам време да изчета всичко, но с това съм адски несъгласна. Ако бизнесът печели от клиентите си, то трябва да е лоялен към тях. Двупосочно е. И да, това е липса на професионален морал. Освен това аз като си купя книга, не купувам бизнес. Купувам си произведение. И ако се опитват да ми пробутат разказ за книга, цепят книги изкуствено или надуват обема им - не, това не е хубаво. Аз съм читател, а не техен бизнес партньор.По втория: това е повърхностната реакция. Няма такова нещо като "достатъчно пари са изцоцали". Това е бизнес. Бизнесът има за цел да печели и трябва да си служи с всички възможни средства, допустими морално, за да го постигне. В момента има криза. Във времена на криза, морално допустимите средства са повече. Неизбежно е.
Също така - това не са три части на една книга. Няма фентъзи история, която да е толкова конситентна, че 2000 страници да са твърдо една книга. Колкото и да са станали Айез Седайките, няма как за всеки герой да има само по една неделима история и тези герои да са толкова омешани, че историите им да са неразривно свързани. да не говорим, че това не са започнати и завършени в тази книга истории, а с много по-дълбоки корени, та съвсем не е ясно къде е началото и къде - краят.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
- RRSunknown
- Elder God