Какъв цвят е форумът?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

За кого гласувахте на изборите за парламент?

ГЕРБ
9
17%
Коалиция за България
4
8%
ДПС
0
No votes
Атака
2
4%
Синята Коалиция
25
47%
РЗС
1
2%
Лидер и Новото време
0
No votes
НДСВ
2
4%
друг
10
19%

Total votes: 53

Devoted of Slaanesh
Paragon

Post by Devoted of Slaanesh » Mon Jul 06, 2009 4:12 pm

Аз гласувах за Снията коалиция, с надеждата на Бойко да не му стигнат гласовете за да управлява сам. В коалиция винаги има малко по голяма конструктивност. Изключвам триглавата ламя - тея гадове бяха в пълен синхрон ... :cry:

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Jul 06, 2009 4:57 pm

Jen, аз имам едно много непосредствено наблюдение от управлението на НДСВ. Варна е мутренски град, както всички знаете. По времето на Костов обаче мутрите някак се бяха скатали. Процентът черни джипове с инсталирана блондинка тук беше драстично спаднал. Черните поръчкови мерцедеси с още по-черни стъкла на практика ги нямаше. Как изчезнаха, защо и кога се скриха, но ги нямаше. В резултат най-сетне във Варна започна да се развива някакъв смислен частен бизнес. Появиха се първите бирарии и китайски ресторантчета, избощо заведения, дето да стават за народа. И така нататък.

Нямаше няколко месеца от идването на оня безроден мелез, натоварен с генетични дефекти в резултат на усилено кръвосмешение, когато ТЕ се завърнаха. Изкупиха най-сочните части от града. Приватизираха си крайбрежната алея. Навряха се във властта. За бога, дори кмет успяха да си прокарат. Или по-точно намериха начин да му извиват показно ръцете. Джиповете и мерцедесите се завърнаха и в момента обикалят в стил "ето ме и тоя път няма да се махна".

Това съм го видяла с очите си. Не знам какви са били тези чуждестранни инвестиции, с които Велчев толкова се хвалеше. Освен ако не говореше за мътните капитали, народили за няколко години бетонните комплекси по морето, разбира се. И ако трябва да направим равносметка, за 4+4 години управление резултатите са:
- здравна реформа=слаб 2
- образователна реформа = слаб 2
- култура = слаб 2
- инфраструктура - оле мале
- цялостно икономическо развитие=среден 3 (и то зарад някаква инерция)
- енергетика - да не говорим
- правосъдие и вътрешни работи - няма такава оценка тука

Разбирам защо снощи Бойко не изглеждаше чак толкова щастлив.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Jen
Paragon

Post by Jen » Mon Jul 06, 2009 5:06 pm

Amikae wrote: Нищо от това, което каза за периода 2001-05 не е вярно. В този период започна здравото пране на пари, законодателството спря да мърда, макроикономическия прогрес беше някаква странична реакция на милиардите, които се изпраха, а прогреса във външните отношения им дойде от инерцията оставена от правителството на Костов, което за разлика от това на Царя и на БСП наистина хвана държавата в криза и успя да направи нещо. Честно бахти слабото и пагубно правителство! Няма да умаловажа и постижението на БСП да надмине НДСВ в унищожаването и източването на пари. Но тук излизаме от темата.
Сега ако тръгна да обяснявам защо това изказване, освен че ми прилича на представителна извадка на средностатистическото емоционално-лаишко мнение, е и в по-голямата си част невярно, ще излезе, че адвокатствам на мандат 2001-2005, нещо, което никак не желая да правя.
Затова, без да влизам в дискусия, само искам да отбележа, че „бизнесмените” с анцузи, сложиха вратовръзки и почнаха активно да легитимират парите си още през втората половина на 90-те. И да, този процес не е спрял до ден днешен. За законодателството ще трябва да приемеш честната ми дума, че не си съвсем прав, защото имам доста задълбочен поглед върху нещата (не че законодателната политика е била перфектна тогава, просто се направиха добри ходове). Макроикономическият прогрес беше странична реакция на придошлите отвън инвестиции, а те пък бяха странична реакция на развитието на данъчната политика и полагането на основите на един (сравнително) модерен капиталов пазар.

Мисълта ми беше, че тогава поне имаше добре подготвени хора, а сега зад Бойко не знаем какво има.

Edit:
@ Marfa,

тези утопични 4 години без джипове и мутри в София (пък и другаде из страната) не са се случили по моите наблюдения. Огледалните стъкла, лъскавите коли и жени и мътните капитали са продукт на "тъмните години" - първата половина на 90-те и изобщо не са изчезвали. Не, че изобщо през последните години някой направи опит да се бори с тоя продукт.

Инвестициите наистина бяха факт. Нещо от моите лични наблюдения - четирите най-големи световни консултанта, които оперират и в България, за всяка следваща година през този период са отчитали почти 100 % ръст в работата си. А за тях да обслужват нечист капитал е репутационен риск, който не могат да си позволят.

Иначе, да, както казах и преди, направиха много, много глупости, много злоупотреби. Съгласна съм и с повечето оценки, но аз не бих дала по-високи на предходния мандат. А на последващия, да не говорим.
Last edited by Jen on Mon Jul 06, 2009 5:28 pm, edited 1 time in total.
If I never meet you in this life, let me feel the lack.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jul 06, 2009 5:23 pm

Преди малко един познат връщаш се от София ми разказа че министерство на земеделието се говори на турски и някакви се правили че не го разбират.

Иначе е ФАКТ е като беше Костов в Габрово можеше да се разходиш в 2 часа през ноща и да не ти вземат парите. А ченгетата кръстосваха всяка пряка.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Mon Jul 06, 2009 5:36 pm

Гласувах за Коалиция За България. Както и на всички предни избори. Лични причини.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Mon Jul 06, 2009 5:37 pm

Всеки за себе си Jen. Аз лично давам много висока оценка на мандата на СДС, като се има предвид в какво положение поеха страната. А НДСВ по скоро обраха лаврите от работата точно на СДС.

И аз също имам добра представа за правораздаването. Майка ми работи в тази сфера. Развитието в правораздаването е една крачка напред, две назад.

И хич не ми обяснявай на какво ти приличат изказванията ми. Нека не се стига до там. :lol:

Scourge
Mistborn

Post by Scourge » Mon Jul 06, 2009 5:38 pm

Къде е опцията "не гласувах, щото съм против партокрацията"? :)

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Jul 06, 2009 6:11 pm

Така трябваше да гласувам и аз, язък: ;)
Spoiler: show
Image
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Mon Jul 06, 2009 6:27 pm

А, тоя номер е адски готин. На мен много ми помогна на май президентските избори и като не успях да си харесам конкретно нигоко и ги отбелязах всичките за да съм безпристрастен.

Иначе не гласувах. Поради лични причини.

Samail
Sorcerer

Post by Samail » Mon Jul 06, 2009 8:39 pm

Demandred wrote:Ще признам "срамната" си тайна - гласувах за НДСВ. Flame me. 8-)
А точно така е трябвало и да гласуват хората - в смисъл не само за НДСВ, но по принцип за малките партии. Важното е рационалното изясняване на вота от всеки гражданин, а не всеки да си гласува по някакви абсурдни причина, като "Ами да, знам че е мутра, ама ще спре комунистите.." (какви комунисти???!!) НДСВ като изключим Симеон който вече го няма и някои други от бившите министри са си доста прилична партия, и сега като го няма царят ще могат да се реформират.

Аз смятам че най-голям успех на тея избори е 61%-ната активност, нестхо което се доближава, макар и отдалече до еталона които съм си установил - 80% на президентските избори във Франция 07. Но е жалко от друга страна като човек види състоянието на младите в България - ми че те са като роботи един вид, казали им че Бойко ще спаси страната и хоп - айде да гласуваме за него. И не само младите разбира се, ами онези другите които бяха същите които гласуваха за БСП на предишните избори, а преди това за царя - абс. същите хора, не разбраха че само с надежда не става и си гласуват редовно за 'новите' стари. Тъжно, но факт. Другата заблуда е че Сините са истинска партия/коалиция и носят прогреса. Не може една коалиция която се върти около един човек (Костов), на които единствената му цел е да се върне във власта, не може такава коалиция да се смята за демократична, истинна и прогресивна. И тук идва втората наивност на 'младите' - за тях Сините са съвсем нова партия, те са готови да гласуват за тях без да си дават сметка че това са същите хора които приватизираха и разориха България (з изкл. на един нов - Мартинчо:P ). Признавам си, аз повече от всичко исках още от миналата година да гласувам за Сините, но не по тоя начин, не с Костов и ДСБ!!

И пак - поздравления за активноста, едва ли ще има много значение гласуването от сега нататък, но тепърва ще видим, аз лично не очаквам отсега нататък да се чува и една лоша дума по медиите за Бойко/Тато. Това което предчуствам, и дано стане е че въпреки обещанията за етнически мир, а може би точно заради това, Борисов ще гласува закон за това партии като ДПС да бъдат обявени за неконситуционни - искрено се надявам!
"Който ни освободи, той ще ни зароби" - Васил Левски
Живот на високи обороти

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jul 06, 2009 8:49 pm

Колко точно прилична партия са НДСВ? Коя социална или етническа част от обществото представляват? Зад коя идеология стоят? Извинявай, но НДСВ са си просто функция на Симеон, така, както ГЕРБ е просто функция на Бойко. Всяко чудо за два мандата :roll:
And you can't dance with a devil on your back...

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jul 06, 2009 8:58 pm

Samail прави наистина изпълнени с патос изказвания и с крайни определения. Само дето са неподкрепени с факти и аргументи а са общи приказки.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Jul 06, 2009 10:24 pm

Първо, защо хората да е трябвало да гласуват за малките партии? Какво обещават малките партии? За какво се борят? Какво искат? Зад какво и зад кого стоят? Или кой стои зад тях?

Не е ли по-правилно хората да гласуват за тип политика и съответно за партиите, които представляват тази политика? Моят скромен житейски опит ме е научил, че такова чудо като "политически център" няма. Центърът е курва, която е готова да си легне с абсолютно всеки при всякакви условия. Пример - ДПС. Друг пример - НДСВ. Човекът, който рони сълзи, че 50 години бил изгнаник зад граница, застана с лицето си и името си зад правителство, съставено от преките наследници на тези, които навремето са го детронирали. Това дори не е безпринципност. Това е просто отвратително, нагло, долно и изключително курвенско поведение. Това е и причината най-големият губещ от този вот да е именно царското движение. И то без да има масирана медийна кампания срещу тях, а напротив. Ако не беше удобният медиен слугинаж, дори и тези три процента щяха да са им много.

Колкото до Костов, изключително ми е неприятно да се правя на адвокат на дявола. Но това, което става вече осма година, е наистина противно и е толкова тъпо, че би трябвало да рекушира дори у иначе гладкото мозъче на българина. Никога няма да забравя двуметровия Слави, кото всяка вечер хленчеше, стенеше и трепереше в студиото си, мрънкайки колко го било страх от Костов. Тоя човек с бебета да се хранеше верно, нямаше да заслужи подобно отношение, което му засвидетелстваха Славита, Валерии Велеви и разни Тошевци. Дотук ми е дошло от хора, които стоят изправени в съвсем буквалния смисъл на думата пред велчевите бетонни комплекси по морето, гледат очевидното и декламират "ама той Костов е виновен". Осем години минаха, братче. Осем години. Магистрала "Тракия"? Костов е виновен. Спряха ни средствата по САПАРД? ОК, Костов е виновен. Газова криза? О, момент, а, Костов е виновен. Учителска стачка? Ма Костов е виновен бе. И така нататък. Ако утре тоя човек вземе, та умре, какво ще правим? Любопитно ми е, просто.

Симеон навремето кацна с идеята да разбива партийната система. Идея, която незнайно що бе възприета с идиотска радост. Малко хора се сетиха, че хората всъщност са различни, а различните хора имат нужда от различно представителство. И не случайно на света съществува лявото и дясното. Просто щото много преди ние да започнем да си играем на демокрация, хората са установили, че най-общо едно общество може да бъде разделено на дясно и на ляво. Едните не са по-лоши от другите. Просто в определен момент (да кажем световна криза или друга ситуация) е нормално едните да имат превес над другите в зависимост от обстановката. Въртят се като двамата спартански царе - един за военно, а един за мирно време. Глупаво и безмислено е да се обединяват под общ покрив, защото по принцип живеят в различни къщи. Да ги раздробиш, сринеш и да се опиташ да ги направиш на пясъчен замък - това означава просто да лишиш хората в страната си от представителство.

Съжалявам за неуместния си може би патос. Просто ми идва в повече месианството. Драйфа ми се от бабиерите, които преди осем години целуваха ръка на Симеон, четири години по-късно пишеха стигове в прослава на Волен, а днес точат лиги по Бойко. Някакви хорица, които наистина не знаят какво искат, но го искат веднага. Е не става така. Дори в държави с многопартийна система (Дания да речем), дясното и лявото са ясно разграничими и хората са напълно наясно за кого и за какво дават гласа си. Знаят, че ако гласуват за някой, представил се за десен, той няма два дена по-късно да състави правителство със социалистите, защото внезапно е решил, че е център. Хората имат нужда от ясно ляво и ясно дясно. А политическият курвалък да го упражнява Доган, ако му е угодно и ако му се позволи.

А пък на тези избори и аз ще мога да искам сметка от Бойко. Ща не ща, гласувах за мажоритарния му кандидат. Изборът беше или да дам гласа си за неизбираема фигура, или да се опитам да отвоювам града си от БСП и сродните му групировки, с които партийни лидери съвсем открито ядат и пият, без изобщо да демонстрират притеснение. Ми нямаше как.

Много сложна работа се получиха тези избори, верно.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Mon Jul 06, 2009 10:37 pm

. Човекът, който рони сълзи, че 50 години бил изгнаник зад граница, застана с лицето си и името си зад правителство, съставено от преките наследници на тези, които навремето са го детронирали.
Интересно тогава защо си за Костов, който е преподавал полит-икономика по времето на комунягите, а сега се прави на анти-комунист номер едно? :)
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Jul 06, 2009 10:45 pm

и папата е бил член на Хитлеровата Младеж. И не защитава холокоста. Между двете няма нищо общо. Преди 10 ноември единствения начин за напредък е с партиен билет и книжка. Всеки интелигентен човек който се е надявал поне малко да се издигне е бил член на БКП.

(Говоря принципно. Не специално за костов - поне още 10 години политическият ни елит ще има минало закотвено в БКП. Няма как да избягаме. )
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.