Page 4 of 5
Posted: Sat Mar 27, 2010 12:51 pm
by The Dragon
Някой да знае къде се продават метални чукове за месо? Че напоследък много пребивам пържолите, но е голяма мъка миенето на назъбената страна на дървения.
Posted: Sat Mar 27, 2010 1:33 pm
by Cruelty
В Метро и във Халите съм виждала със сигурност. В Била преди имаше едни дървени с метална назъбена част.
Posted: Sat Mar 27, 2010 2:09 pm
by Xellos
Az si gi kecha s darven chuk, prosto sa v debel prozrachen nailonov plik. Chista rabota a moje i podpravki i luk i chesan da ima vatre.
Posted: Sat Mar 27, 2010 2:19 pm
by beliefcontrol
Еретици!
Обезобразяването на пържола с чукче е най-големия грях на човечеството. Мръвката трябва да е минимум 1.5 - 2 см дебела , опечена без никаква намеса след ножа!
Posted: Sat Mar 27, 2010 3:26 pm
by Pugsley
Чукът играе изключително важна роля в поемането на ароматите от подправките. А яденето на пържоли, обработени с подправки, е това, което ни разделя от животните!
Иначе да метални чукове има в кауфланд, метро, както и в 2те магазинчета на Левски, които знам (едното е точно до бар Петък).
Аз предпочитам дървен, някво по-нейтив ми е

Posted: Sat Mar 27, 2010 3:43 pm
by Marfa
И аз дървен ползвам, и аз си увивам пържолата в найлонов плик. Така хем нямам голям зор после при миенето на чука, хем не обирам разни мръвки из кухнята.
Posted: Sat Mar 27, 2010 4:10 pm
by beliefcontrol
Не ви ли стига, че животното вече е заклано и след това разфасовано, ми трябва да го млатите с чук и да му втривате сол и чесън в раните.
Бре, че садисти!
От животните ни разделя ползването на нож и скара, подправките са по линия на прищевки и чревоугодничество.

Posted: Sat Mar 27, 2010 4:28 pm
by The Dragon
Пъгс - аз пържола 3 сантима дебела я правя на 2 милиметра. Няма найлонов плик който да издържи.
Posted: Sat Mar 27, 2010 6:38 pm
by Pugsley
The Dragon wrote:Пъгс - аз пържола 3 сантима дебела я правя на 2 милиметра. Няма найлонов плик който да издържи.
Е плик и аз не ползвам, щото си мажа чукот с лют цървен пипер и деливървам директно в месото. Сичко стаа бербат, разбира се, но пък после е вкусотия. Иначе гледам да я намаля на 1/2 от оригиналния размер, щот кат е прекалено тънка не ми е джуси.
Posted: Sat Mar 27, 2010 7:12 pm
by Marfa
Аз пък мажа месото с квото го мажа, след това го слагам в плика и също като Пъгсли не я правя на хартия, щото бичам да ми е сочна пържолата.
За утре съм обмислила едни котлети от сьомга, ама да видим какво ще се получи.

Posted: Sat Mar 27, 2010 8:43 pm
by Xellos
Най-добрата риба е свинското ;р Утре ше видя в Метро, че отдавна се каня на едни екзотични меса да видя кви са.
Аз най-сетне имам открит балкон и скара на него

. Уви електрическа но пак е нещо.
Posted: Tue Apr 20, 2010 7:54 pm
by The Dragon
Понеже напоследък живея основно на риба тон - някой да се е интересувал от прословутия живак там? Щото на прима виста не можах да намеря някакво изследване със съдържание на живак/поносима доза . Всеки казва колко има в някакви релативни стойности (има 5 пъти по малко от другата примерно), но никой не дава конкретни абсолютни стойности.
Posted: Tue Apr 20, 2010 8:24 pm
by Amelia
Знам само, че моят шеф преди всеки ден е ял риба тон от консерви, но сега е спрял, след като негов колега му е показал статистиките. Той счита, че това му е спасило живота и е много сериозен докато го казва. Та не прекалявай и ти.
На ти тука кво казват канадските власти:
http://www.hc-sc.gc.ca/ahc-asc/media/ad ... 31-eng.php
150г от тия риби на седмица, нали, за възрастни мъже и жени, които не са бременни и не кърмят. Са, канадците са психопати и вероятно са се пооляли в опитите си да направят всичко безопасно, ма числото дава няква представа за здравословното количество. Ние тука набиваме основно сьомга и пъстърва, риба тон хапваме също (от консерва или сурова като сашими, кат си вземем манджа от японския ресторант пред нас), но я се случи веднъж на 1-2 месеца, я не - така че не мисля, че сме застрашени, ако и да изяждаме повече от 150 грама на едно ядене в тоя случай.
Можеш да разцъкаш и нататък по сайта - имат ФАК с въпроси за живака в рибите, а вероятно могат да се изровят и някви доклади с цифри - аз не съм търсила.
Posted: Tue Apr 20, 2010 10:04 pm
by Cruelty
По-добре да я понамалиш. Търсих за допустимите нива в ЕС:
JECFA has established a PTWI of 3.3 μg MeHg/kg bw/week for the general population
- някакво френско проучване, за съжаление това е само от резюмето. Иска платена регистрация за цялата статия.
Pregnant women eating up to two portions of fish per week are unlikely to exceed provisional tolerable weekly intake (PTWI) levels for methylmercury, as long as they do not consume blue fin or albacore tuna. (These species are not likely to be found in canned tuna in Europe).
- демек около 360 грама на седмица. От официалния сайт на EFSA.
И
нива на живак и метилживак. От японско изследване, но поне има някакви замерени стойности за различните видове риба.
Posted: Wed Apr 21, 2010 5:58 pm
by The Dragon
Интересно ми е какво ще стане ако БГ мамите прочетат горните изследвания .... какви протести ще се надигнат.
/На по сериозна вълна - все пак на етикетите да има предупреждение да не се консумира от бременни е желателно. За жалост няма в момента. /