Абсурдистан: Възраждането

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Mar 24, 2015 2:39 pm

Единственият проблем в цялата работа е, че завеждането на съдебно дело премества нещата от равнината на цивилизованата дискусия в равнината на реална агресия, прикрита под лозунг за защита на права.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Mar 24, 2015 2:45 pm

Гиб, дали охраната на мола би спряла някой възрастен да си изяде баничката на пейката в мола? Хората масово си носят храна на крак и извън частта за хранене и никой не се потриса. Аз мога да се сетя много малко обществени места, на които ще ти забранят да ядеш (градския транспорт) и то е заради замърсяване и евентуално безопасност, а не заради някакви норми на приличие. Дори в училище (където все пак се случваше от време на време) идеята е да не пречиш на другите, а не това, че е несвойствена дейност.
Въпросът не е е защо майката не си е планирала храненето на детето, а защо се налага да се съобразява с много повече правила от всеки възрастен (при който планирането е доста по-лесно). А също и как да разбере, че трябва да планира толкова внимателно, при условие, че няма наложена такава забрана. Между другото, и за мен е проява на лош вкус, да. Но не можеш да налагаш наказания за лош вкус.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue Mar 24, 2015 2:51 pm

За жалост цивилизована дискусия с индивиди като шефове на молове и български съдилища трудно може да се отпочне изобщо.

Хриси предложи жената да ги насее и да ги навее във форума на бг-мама, за да не излиза нещата от граждански контекст, което е някакво решение, но пък както казва Драгъна, напоследък оформянето на враждуващи лагери по подобни въпроси е сякаш неизбежно, а бг-мама е не нож с две остриета, ами направо жътварски комбайн, като опре до тия неща.
Кофти ситуация, която според мен трябва да опира до индивидуалното чувство за толерантност - така както като видиш чернокож в България, окото се фиксира върху него едва ли не несъзнателно, но после се сещаш, че си нормален цивилизован човек и отместваш поглед. Така би трябвало да стоят нещата и с кърменето. В смисъл, кърмачките наистина най-често нямат друго решение за кърменето си, освен да го правят и по публични места, освен ако не искат да си стоят по цял ден вкъщи. Така както чернокожите нямат друго решение за цвета на кожата си, освен да си карат с нея и да разчитат, че тези край тях са нормални свестни хора.

Впрочем, почти съм сигурен, че за всекиго от онези, които са се оплакали от конкретната кърмачка, е имало поне по един, който не е имал никакъв проблем с нея, и някои, които са били дори готови да се застъпят за нея. Само дето тях никой от гибоните-охранители не ги е питал, ей-така, информативно.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Mar 24, 2015 3:26 pm

Morwen wrote:Дори в училище (където все пак се случваше от време на време)
Дотук с мита, че си завършила елитна гимназия :mrgreen:

Аз съм в групата на хората, които се потрисат от всякакви хора, плюскащи на неопределени и неподходящи за това места. Некултурно е просто. Съвсем страничен въпрос е дали това ще е пенсионер, който от часове е организирал седянка със свой колега на пейката в мола, поради което аз нямам място да приседна със седемте кила покупки от магазина, за да си сортирам торбите по удобен за носене начин. Примерно.

И не - има норми за приличие и в градския транспорт е забранено да се яде включително и заради тях, а не заради някаква опасност, която очевидно отсъства на други места, където дъвченето не се приветства (например в театъра). Замърсяването е нежелателно дори когато не става въпрос за ядене, това е отделна тема.
Morwen wrote:лош вкус, да. Но не можеш да налагаш наказания за лош вкус.
"Наказанието" се е състояло в молба жената да се премести в стаята за майки с деца. Доколкото знам никой не я е съдил и заплашвал с парични санкции.
Last edited by Ghibli on Tue Mar 24, 2015 3:56 pm, edited 4 times in total.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Mar 24, 2015 3:27 pm

Гибли, може да пробваш да забраниш на пораснал севрноамериканец да яде където и когато му е кеф. Пожелавам ти успех. Порасналият северноамериканец има по-големи изисквания за свободата си да се храни от тези на всяко едно кърмаче.

В лабораториите е абсолютно забранено внасянето на храна и напитки по съвсем ясни животоспасяващи причини. Успяват някак да преживеят три часа без да гнетят нещо. Ако три часа им дойдат свръх ги пускаме да излязат по средата на упражнението, след като си съблекат престилката и си измият ръцете.

Да, точно толкова инфантилни са.

По време на лекции залата прилича на бюфет. След лекции по земята са някакви тонове боклук. Най-любимият ми момент беше като имахме някъв много специален лектор на един от катедрените семинари. Ма почти Нобел левел беше човека. Та един пристигна с кутия китайска манджа, осмърдя цялата зала и мляска съсредоточено по време на лекцията така че го чувах от 10 метра разстояние. Познай дали му направиха забележка.

Бебето има режим. То не е пораснал северноамериканец, когото мога да презра за това, че не може да устиска до междучасието, за да се нагърми. При бебето има и редица други фактори - кърменето изисква усилие. Шишето с биберон - не толкова. Затова кърмачетата могат много лесно да се отбият ако почнат да пият от шише. Не искат цица повече, щото не обичат да си дават зор ори засмукването. Но пък физическия акт на кърмене е по-добър за лицевите им мускули и челюстта, а и за гърдата на майката, която иначе не може да се изцеди ефективно, въпреки наличните помпи на пазара. Затова доста кърмещи майки отбягват шишетата с биберон и се опитват всяко хранене да е истинско кърмене. Това няма как да се планира всеки път - бебето не е робот и не изпива еднакви количества постоянно. Може да огладнее по-рано от плануваното. Не можеш да седнеш и да му обясниш, че ще го нахраниш след малко. То не разбира. То знае просто, че е в дискомфорт и като резултат почва да реве. Не е въпрос на лошо възпитание, убергрижовна майка и лигавщини. Биология е тва. Това да се разреши кърменето навсякъде е единственото смислено решение, щото пък в подкрепа на забраната му друго освен идиотски предразсъдъци няма.
Last edited by Amelia on Tue Mar 24, 2015 3:39 pm, edited 1 time in total.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Mar 24, 2015 3:33 pm

Просто ми е чудно, защото преподавателят/университетската администрация би трябвало да е в силова позиция спрямо студента и да има лостове да го накара да спазва някакви правила.

Но явно не им е било важно.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Mar 24, 2015 3:40 pm

И на мен ми е чудно, но културата тук им е такава.

Ъпдейтнах си поста горе.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Mar 24, 2015 3:51 pm

Amelia wrote:Бебето има режим. То не е пораснал северноамериканец, когото мога да презра за това, че не може да устиска до междучасието, за да се нагърми. При бебето има и редица други фактори - кърменето изисква усилие. Шишето с биберон - не толкова. Затова кърмачетата могат много лесно да се отбият ако почнат да пият от шише. Не искат цица повече, щото не обичат да си дават зор ори засмукването. Но пък физическия акт на кърмене е по-добър за лицевите им мускули и челюстта, а и за гърдата на майката, която иначе не може да се изцеди ефективно, въпреки наличните помпи на пазара. Затова доста кърмещи майки отбягват шишетата с биберон и се опитват всяко хранене да е истинско кърмене. Това няма как да се планира всеки път - бебето не е робот и не изпива еднакви количества постоянно. Може да огладнее по-рано от плануваното. Не можеш да седнеш и да му обясниш, че ще го нахраниш след малко. То не разбира. То знае просто, че е в дискомфорт и като резултат почва да реве. Не е въпрос на лошо възпитание, убергрижовна майка и лигавщини. Биология е тва. Това да се разреши кърменето навсякъде е единственото смислено решение, щото пък в подкрепа на забраната му друго освен идиотски предразсъдъци няма.
Няма спор по нищо освен по последното изречение :)
Last edited by Ghibli on Tue Mar 24, 2015 3:52 pm, edited 1 time in total.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Mar 24, 2015 3:52 pm

"Наказанието" се е състояло в молба жената да се премести в стаята за майки с деца. Доколкото знам никой не я е съдил и заплашвал с парични санкции.
Гиб, аз останах с впечатление, че е трябвало да напусне мола, ако не иска да стои в стаята, но може и аз да греша. Освен това да наречеш онова помещение "стая за майки с деца" е като наречеш съседната тоалетна "будоар" - имат общи черти, но определено не стават за основната идея на понятието.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Mar 24, 2015 4:05 pm

Кърмещата жена, която съди мол, ще дари парите за кампания
"Искът е символичен, не е някаква колосална сума. Ако спечелим, ще вложа парите в кампания за кърменето на публични места".

Това каза пред Нова телевизия Деница Панайотова, която заведе иска срещу столичен мол за това, че са ѝ направили забележка, че кърми детето си на пейка в търговския център.

„Навсякъде има реклами на модели по бельо, но хората не се възмущават, а когато искаш да задоволиш естествените потребности на детето си, хората започват да се възмущават”, коментира Деница.

Според адвоката от Български хелзинкски комитет Даниела Фъртунова, която ще поме защитита в съда на Панайотова, реакцията на охранителя в мола се дължи на женомразството.

"Затова ние сме завели дело за полова дискриминация", уточни тя.

От Нова телевизия са направили проучване как се възприема кърменето на обществени места в други държави.

В САЩ кърменето на обществени е честа практика. Редица световни звезди като Пинк, Жизел Бюндхен и Оливия Уайлд подкрепиха кампанията за кърмене на обществени места, като позираха кърмейки.

Във Франция кърменето на публични места е законно и широко разпространено.

Във Великобритания пък е защитено от закона за половата дискриминация, още от 1975.

В Германия още през 1968 се появява движение в защита на кърмещите жени на обществени места.

В Австралия дискриминацията спрямо кърменето на публични места е забранена със закон още от 1984 година.
Оливия Уайлд съумя да ми стане още по-симпатична.

Иначе леко се съмнявам, че охранителят е действал движен от женомразство, по-скоро някой питекантроп му се е разхленчил и той е показал власт на общо основание, ама трябва правна формулировка.

А за БХК още вторият коментар под първоначалната новина си го казва:
Интересно, БХК за първи път защитават българка...
Тая репутация сами са си я издействали с годините.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Litz
Ascendent

Post by Litz » Tue Mar 24, 2015 4:12 pm

Също така не знаем дали е била в тоя мол с пригодената стая или в друг, където са по-зле. На мен ми е леко лицемерно да се провеждат кампании за кърменето и после да те гонят от мол заради това ти действие. Силно се съмнявам да има забрана за кърмене точно.

Самата аз също съм се скандализирала от кърмене в градския, ама това беше разгологърдена циганка на която от една й гърда сучеше 4 годишният й племенник, а от другата 5 годишният й син. В тролея имаше някви малки деца, които наистина не разбираха какво става и майките им не можеха да отговорят на въпроса. Щото това си беше скандално. Сигурна съм обаче, че ако някой беше направил проблем БХК щяха да скокнат. Случаят с мола е съвсем различен..

Yan
Site Admin

Post by Yan » Tue Mar 24, 2015 4:12 pm

Мдам, за БХК или лошо или... няма друга толкова правеща от мухата слон организация колкото тях.

off topic - като гледам колко се е изписало от сутринта явно яко скучаете на работа :mrgreen:
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue Mar 24, 2015 4:14 pm

Човек, връчиха ми да превеждам на английски едно нещо, започващо така:

"Аз съм професор Албер Беланже и представям нагадената с Нобелова награда формула против бръчки..."

Как мислиш?

Yan
Site Admin

Post by Yan » Tue Mar 24, 2015 4:24 pm

@Trip хем ми се иска да ти вляза в положението, хем не се получава. Дет се вика сами си избираме работата :mrgreen:

Back on topic - Охранителите в моловете с редки изключения са слабоинтелигентни примати, но това е проблем с евтините фирми за охрана по принцип.
Бгмамите обаче са не по-малко зло.
Но пък мен така или иначе почти не са ме кърмили (макар по последни данни да съм имал дойка, ама не помня и не мога да потвърдя :mrgreen:), така че темата не ми е особено интересна. :twisted:
Далеч по-големи и важни проблеми баш с моловете се случиха последните седмици, за да се дава толкова гласност на тая простотия, еле пък с участието на БХК.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Mar 24, 2015 4:27 pm

Ако говориш за убийството във Варна, което спомена и Емо по-назад, ето статия за нивото на развитие на извършителите като подвид от питекантропията българска:

http://www.webcafe.bg/id_689545138_3_ge ... ha_choveka

Имаше и статии на други места, които подробно описваха какво са правили с Нягол на паркинга, но мисля да ви ги спестя.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)