Това е, че предвид типа уроди, дето са начело, няма да е утопия. И да, за близкото бъдеще говоря.Amelia wrote: ↑Sat Jun 29, 2019 7:10 pmЕ то, ще имаме ли професии (така както ги разбираме днес - бачкам нещо, плащат ми, за да не умра от глад)? Според някои хора, машините ще правят всичко, ресурси ще има за всички без пари, а ние ще си правим каквото си искаме като кеф, а не като работа.
Иначе в по-близко бъдеще, преди да достигнем тая технологична утопия, вероятно ще ни останат професиите, за които е нужно човешко въображение и мислене на високо ниво (изкуства, наука, инженерство) и емпатия (тука сигурно ще се появят някви нови професии дето да ни дават нужната социализация и компаниъншип).
The Science Topic
Moderator: Moridin
Re: The Science Topic
And you can't dance with a devil on your back...
В най-близко бъдеще, big data analysis and AI development ще са доходоносните професии и с развитието на AI-a ще почнат да изчезват професиите на разните там mindless drones - шофьори, миньори, склададжии, строители и т.н. В общи линии, очаквайте да бъдем заляти от нискообразовани мъже всеки момент, което ще рече висока престъпност и още по консервативни залитания на обществата ни, щото тея нямат нужният мозък да схванат, че проблемите им могат да се разрешат само с либерални политики за safety net и преквалификация и си искат някой от консервативните месии да ги спаси от имигрантите на Шрьодингер (дето не работят и живеят на помощи и едновременно с това крадат работните места на местното население), гейовете и квото там им пречи да реализират безграничния си (според тях) потенциал. Нашите професии засега са по-скоро в опасност от малоумни бюджетни политики отколкото от автоматизиране. Това вече се случва в Албърта. Със засилващата се автоматизация на oil rigs, осъмнахме с разни лица, които не са завършили даже гимназия и до оня ден са докарвали 6-цифрени суми в къщи, а реално нямат квалификация за абсолютно нищо. Чакам да видя консервативния месия, дето си избраха какви чудеса ще сътвори.
Днес е LGBTQ+ in STEM day. От известно време се говори по темата и е ясно, че е нужно да се направи повече за LGBQT+ комюнитито ни в СТЕМ, защото хората от тези малцинства се чувстват некомфортно в сферата и не са силно представени в нея. Но е трудно да убедиш научното население, щото за разлика от хуманитарките, при нас личните ти сантименти към света и към теб самият се предполага да са без значение за работата ти като учен, отвъд стандартните неща, за които имат значение (т.е. любовта и интереса, които имаш към работата си). Уравненията и научните принципи, които ползваме и създаваме не се вълнуват ни най-малко от това човек от какви точно пол, цвят и сексуална ориентация ги е създал и съответно тея неща не се споменават и обсъждат. На мен по принцип това ми харесва, ама явно или не го правим както трябва (т.е. ние самите като човешки същества извън науката си дискриминираме другарчето, вместо да му оценим уравненията и научните концепции без предразсъдъци - оттам разни другарчета страдат и това засяга ефективността им) или пък трябва да почнем да го правим, щото е нужно за емоционалното и психическото ни здраве да отчитаме, че не сме безчувствени роботи на работа и че имаме и някакви личности, нали...
Аз познавам много малко LGBTQ+ хора в СТЕМ, но всичките до един са брилянтни и светът и науката ни имат нужда от тях.
Аз познавам много малко LGBTQ+ хора в СТЕМ, но всичките до един са брилянтни и светът и науката ни имат нужда от тях.

Виж тука една твоя адашка:)Amelia wrote: ↑Fri Jul 05, 2019 11:38 pmДнес е LGBTQ+ in STEM day. От известно време се говори по темата и е ясно, че е нужно да се направи повече за LGBQT+ комюнитито ни в СТЕМ, защото хората от тези малцинства се чувстват некомфортно в сферата и не са силно представени в нея. Но е трудно да убедиш научното население, щото за разлика от хуманитарките, при нас личните ти сантименти към света и към теб самият се предполага да са без значение за работата ти като учен, отвъд стандартните неща, за които имат значение (т.е. любовта и интереса, които имаш към работата си). Уравненията и научните принципи, които ползваме и създаваме не се вълнуват ни най-малко от това човек от какви точно пол, цвят и сексуална ориентация ги е създал и съответно тея неща не се споменават и обсъждат. На мен по принцип това ми харесва, ама явно или не го правим както трябва (т.е. ние самите като човешки същества извън науката си дискриминираме другарчето, вместо да му оценим уравненията и научните концепции без предразсъдъци - оттам разни другарчета страдат и това засяга ефективността им) или пък трябва да почнем да го правим, щото е нужно за емоционалното и психическото ни здраве да отчитаме, че не сме безчувствени роботи на работа и че имаме и някакви личности, нали...
Аз познавам много малко LGBTQ+ хора в СТЕМ, но всичките до един са брилянтни и светът и науката ни имат нужда от тях.![]()
https://www.youtube.com/watch?v=ZHtIsVqWTME
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Мачките може би не са чак такива социални тъпаци и също се привързват към хората си, не само, както много смятат, към къщата. Експериментите са с доста малко котета, ама отнякъде трябва да се почне, което и стъдиту споменава, тъй като тоя тип връзки са доста по-яко застъпени при изследване на хора-кучета, отколкото с други животни.
https://www.cell.com/current-biology/fu ... all%3Dtrue
https://www.cell.com/current-biology/fu ... all%3Dtrue
Тоя тип изследвания за attachment styles ги учехме в B.Ed. програмата - правят ги с човешки бебета, но там има малко по-различни стилове от тея дето са описали при котките. Но ми се струва, че пресата прекалява малко с раздухването на тази статия с гръмките изявления, че "котките се привързват към хората като кучетата" - тоя тип поведение вероятно може да се види във всякакви животински видове, които взаимодействат с хората и е белег по-скоро на комфорт и safety, а не на това, което бих нарекла истинско "привързване". Ще е интересно да се види съпоставка с други животни по тоя модел.
„Dim dam talélam vacarme
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
- Moridin
- Global Moderator
Бая яка статия за произхода на Луната, бтв за пръв път чувам тая концепция за Theia 
https://theconversation.com/how-the-moo ... rch-133204

This is it. Ground zero.
Това, което прочетох ми прилича на модерен прочит на Енума Елиш.Moridin wrote: ↑Fri Mar 13, 2020 10:14 pmБая яка статия за произхода на Луната, бтв за пръв път чувам тая концепция за Theia