Гръмотен ли е Балгърина ?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Litz
Ascendent

Re: Гръмотен ли е Балгърина ?

Post by Litz » Fri May 21, 2021 11:40 pm

@Mat Kauton и аз писах зо Ноа Уебстър, та не знам що ме менсплейнваш. Само дето пропускаш факта, че тва не е реформа, която е наложена от Уебстър по политически причини, а всичките промени са били, щото хората ги е мързяло да да пишат uта, но той има един куп идеи, които не са били приети от масата като например:

Wimmin, вместо women, beleef, вместо believe и още много други. Тва Ноа Уебстър кви политически идеи е имал няма значение. Причините в разликата между американски и британски английски нямат почти нищо общо с Ноа Уебстър. Има общо с тва че на двете места има различни процеси (миграционни включително) , различни нужди, различни събития, които нямат общо с Ноа Уебстър. Щото нито един човек няма как да има толкова огромно влияние. Повечето промени в езика минават
през хората, а не през някви чичета.

Канадският, австралийският, ирландският и южно африканският английски не съществуват явно.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sun May 23, 2021 10:38 am

Това за телохранителя и храната ще го напиша още веднъж, но по-бавно.

"Храня" в стари времена има значение на "пазя". Съвременните думи "охранявам" и "съхранявам" имат за корен именно "храня". И това въобще не е случайно. Да погледнем например църковнославянския език, който по същество си е старобългарски език и който служи за основа на съвременния руски език. В руския език глаголът "хранить" още си е със значението на "пазя".

Как е станало обаче?

Самото "пазя" е с корен от "пазуха", тоест "пазва". Едно време е било съвсем нормално човек да слага ценни неща в пазвата си, за да си ги съхрани. "Запазвам кесията с парите" = "Слагам в пазвата кесията с парите". (Представката "за-" често има такива значения. "Загащвам"="слагам (ризата) в гащите". "Замрежвам прозореца"="слагам мрежа на прозреца"). Оттам постепенно еволюира и глаголът "пазя", а "храня" постепенно започнал да означава "давам да яде". Можем да гадаем как се е получило, може би защото майката притиска до гърдите си бебето и го кърми - "кърмит" означава "давам да яде", съответно "кърма" е означавало именно "храна", а не майчино мляко, както го знаем днес. И до днес това е глаголът в руския език - "кормить", а друга дума за храна на руски е "корм" - кърма демек, само че и при тях първоначалното значение се е изменило и "корм" се използва основно за хранене на животни - а както вече споменах, руският се основава на църковнославянския (тоест на старобългарския), който навлиза в страната при покръстването ѝ, налага се като богослужебен език и впоследствие става основа на съвременния руски език.

И така, майката притиска бебето до пазвата си и му дава да яде. Явно е отнело известно време, но цялото това действие е довело до еволюцията на "храня" в смиъл на "давам да яде".

Все пак в българския на места още си личи старата употреба на "храня" в смисъл на "пазя". Например в думата "хранител" - тя не означава някой, който ти дава да яде, а има значение именно на пазител. Ангел хранител. Храня надежда. Телохранител.

Ако това те възмущава толкова, ще напомня, че много от думите, които си ги употребяваме днес, имат странни корени в древността. Примерно думата "отрова" е с корен "трева". Причината е, че много отрови се добиват от отровни растения. Стара дума за "отрова" пък е "яд", което идва от глагола "ям", може би защото основният начин човек да бъде отровен е като му се отрови яденето. Постепенно "яд" губи значение на "отрова" и придобива сегашното си значение на "човек, чиято душа е изпълнена с отрова".

И те така. В смисъл, преди да се възмутиш от нещо ей такова, първо провери има ли смисъл да го правиш.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Litz
Ascendent

Post by Litz » Sun May 23, 2021 10:56 am

@Marfa много як и информативен коментар. Между другото знаеш ли защо в жаргона, "ЕЗИКА НА ПРЕСТЪПНОСТТА И БАНДИТЕ", "храня" значи обиждам?

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sun May 23, 2021 11:00 am

Идея нямам. Ма си го има и "сипвам ти с черпака (храна)", демек "много те обиждам". Не съм се интересувала как е тръгнало, но знам, че е сравнително ново явление. :)
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Litz
Ascendent

Post by Litz » Sun May 23, 2021 11:04 am

За мен е малко жалко, че няма толкова поглед върху българския жаргон и сленг, който е супер интересен за академичен труд.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Sun May 23, 2021 3:29 pm

Ако това те възмущава толкова, ще напомня, че много от думите, които си ги употребяваме днес, имат странни корени в древността.
Като чета на киндъла, проверявам от време на време разни думи с речник функцията, за да им видя етимологията. Много е забавно колко много английски думи идват от латински, но значението им нерядко е претърпяло много промени по трасето. Например jewel:
Middle English juel, from Anglo-French, diminutive of ju, jeu game, play, from Latin jocus game, joke — more at joke
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Litz
Ascendent

Post by Litz » Sun May 23, 2021 4:02 pm

Аз като човек на когото историческата лингвистика му беше любим предмет обожавам етимологията на думите.

Най-любима ми е думата bugger
Middle English bougre heretic, from Anglo-French bugre, from Medieval Latin Bulgarus, literally, Bulgarian; from the association of Bulgaria with the Bogomils, who were accused of sodomy
:metal:

Yan
Site Admin

Post by Yan » Tue Oct 05, 2021 2:17 pm

Screenshot 2021-10-05 141414.jpg
Screenshot 2021-10-05 141414.jpg (99.97 KiB) Viewed 7809 times
Браво на Нобеловата награда и със здраве да си го използва :yay: :yay: :yay:
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Shamajotsi
Sorcerer

Post by Shamajotsi » Wed Oct 06, 2021 1:19 am

Може би не съм схванал шегата, ама именно в случая пълният член оказва, че моделът е спечелил наградата (?!?), а не наградата - модела. Но това доказва тезата ми, че пълен член за мъжки род не е достатъчен за избягване на обърквания. Роднатат реч трябва да се обогати и призовавам посетителитет на форума да застанат зад тази кауза.

(иначе заглавиетот, разбира се, е под всякаква критика...)

Yan
Site Admin

Post by Yan » Wed Oct 06, 2021 11:28 am

Пълният член го спасява, но словоредът е... тъжен.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Oct 14, 2021 2:28 pm

Имат добра галерия.

Класика. :mrgreen:
https://ibl.bas.bg/otkriy-greshkite/?co ... to_id=7338
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”

Yan
Site Admin

Post by Yan » Mon Nov 29, 2021 1:30 pm

Screenshot 2021-11-29 132846.jpg
Screenshot 2021-11-29 132846.jpg (99.5 KiB) Viewed 7491 times

Litz
Ascendent

Post by Litz » Sat Aug 06, 2022 12:40 pm

Тази грешка ми избожда очите и ушите от доста време, щото и Петков я прави и имам теория, че от незнание всички говорят за сИнЬо ГоРиВо. Ама неграмотност от точно тази прослойка не очаквах. :ninja:
FB_IMG_1659778452754.jpg
FB_IMG_1659778452754.jpg (43.34 KiB) Viewed 6689 times

Shamajotsi
Sorcerer

Post by Shamajotsi » Sat Aug 06, 2022 11:10 pm

За граматическия род на думата "газ" ли иде реч? Защото ако да, то има грешка, но я намирам за напълно опростима и точно такова буквоядство реално много ме вбесява.

Ето какво казват умните глави от БАН по въпроса: https://kaksepishe.com/gazat-gaza/.

Та да, как може тази умно-красива пача да не вдява, че руската газ е вторичен продукт при обработка на нефт, докато руският газ е това, което се добива паралелно с нефта? Кирчо, Асенчо и Ицака загубиха моя глас: ше гласувам за Възраждането или Възхода, белким накарат мързеливите софиянци да отбият една-две бригади в Нефтохима че да се научат.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Apr 13, 2023 12:35 pm

„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”