Ip Man и други филми с бойни изкуства

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Xellos
Moderator

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by Xellos » Fri Aug 19, 2022 9:06 pm

Малко морски битки :shock: :yay: :thumbsup:

Hansan

https://www.imdb.com/title/tt21109538/
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Aug 23, 2022 5:11 pm

Гледах за пореден път "In the Line of Duty 4":
https://www.imdb.com/title/tt0097539/
Юен Уо Пин от ония времена като режисьор и хореограф на битките. Дони Йен на млади години е абсолютно могъщество. Той и сега рита като Господ, а преди трийсет и три години е :shock: Синтия Кан стои добре в бойните сцени, обаче за тежките падания и за някои от акробатиките очевидно я дублира мъж. Ят Чор Юен също стои добре в патакламите, макар че от един момент нататък само го бият - но пък той е единственият от тримата главни герои, който показва някакви актьорски умения. Дони Йен има адски агресивно излъчване и това е използвано добре, но актьорските качества от по-късните му филми тук ги няма. Синтия Кан е безобразно красива и също има готино излъчване, но актьорстването й се състои в това да издава долната си челюст напред всеки път, когато трябва да изрази емоция. И двамата не пречат де...
Сценарият, всъщност, не е зле като за идиотски полицейски екшън с бой. Бях забравил, че историята започва в Сиатъл - а и не си личи особено, понеже буквално всички там са китайци. Има и китаец в блекфейс :metal: Реално, повече американски актьори има в частта в Хонконг. Бях забравил и откровения антиамериканизъм в цялата история.

А екшънът...
Това е вероятно най-бойният филм в цялата кариера на Юен. Самото количество търкал е меко казано респектиращо, а бойните сцени и каскадите са толкова разнообразни, че човек, който харесва такива филми, няма как да не гледа със зяпнала уста. Това преследвания с мотоциклети, стрелби, бой с всякакви оръжия - включително и с мечове, егати, въпреки че е полицейски екшън... Има бойна сцена в движеща се линейка. :shock: Юен по онова време е имал толкова развинтено въображение, че разни глупости от рода на жанрови ограничения не биха могли да го спрат. Просто във всяка екшън сцена показва нещо ново - я ще е бой на необичайно място, я ще е с необичайно оръжие, а може пък обстоятелствата да наложат различен подход, а може и срещу Дони Йен да се хвърли Джон Салвити с идиотските физиономии и движения, а после докато Синтия Кан и основният злодей се опитват да се изколят, Дони Йен и Майкъл Уудс да се хвърлят в зрелищен двубой, в който и на двамата просто им личи колко се кефят да изпълняват движенията...
Абе, яка работа.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

TheGrimReaper
Sorcerer

Post by TheGrimReaper » Wed Aug 24, 2022 9:21 am

@tigermaster : ако гледаш Tiger Cage 2 ще си имаш дежа вю, пак Дони, пак Салвити и Уудс, както и Синтия Кан и режисьор пак е У Пин. Салвити и Уудс са си аверчета с Дони от щатския му период и той си ги взима за подкрепление в някои от филмите му, да си ги прави на щайги на екран :D Между In the line of duty 4 & Tiger Cage 2 не мога да преценя кой е по-як, двата са супер откъдето и да ги погледна, а и по време на този период излизат доста добри попадения в Хонконгските екшъни.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Aug 30, 2022 2:47 pm

По повод "Tiger Cage 2" и "In the Line of Duty 4" - гледайте кой гостува в предстоящия епизод на шоуто на Скот Адкинс:
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Wed Sep 07, 2022 7:47 pm

Най-после гледах "Pedicab Driver":
https://www.imdb.com/title/tt0098155/
Много фенове на Само Хун казват, че това е най-добрият му филм. Аз не съм сигурен, но пък филмът определено си заслужава да се види - дори само заради бойните сцени. Просто по-добро от това трудно може да се намери - страхотна хореография, динамика, болезнено насилие и така нататък. Ако има някакъв проблем, това са резките смени в тона. Започва като гангстерска история. Оттам съвсем рязко минава на грандиозен кръчмарски бой, в който двама от биещите се откъртват неонови лампи от тавана на кръчмата и ги размахват като светлинни мечове. След това почти без никакъв преход филмът се превръща в романтична комедия. После въвеждат злодея по най-жестокия начин, който изобщо може да съществува - като навръх гадорията му е и абсолютната карикатурност. После продължаваме с романтиката и екшъна. След това има драма. След това - трагедия. След (и по време на) трагедията - абсурдно брутален екшън, на моменти физически болезнен за гледане.

Понеже Само Хун е съвсем приличен актьор и доста добър режисьор, филмът все пак успява да е едно цяло, обаче е просто странно да се лашка от романтична комедия с подчертано детински тон (има и любовен триъгълник) до жестоки сцени, които определено не са за слаби сърца. В тази връзка - Само винаги си е падал по бруталното насилие и този филм не е изключение. Има и доста кръв на моменти. В някои сцени героят на Само Хун изяжда изненадващо много бой. Нямам спомен да съм виждал никъде другаде да го бият така, дори в "Ип Ман 2", а знаем какво се случва с образа му там.

Иначе, филмът е заснет хубаво, историята върви добре и даже не е лошо написана. На моменти е върло мелодраматично. Злодеите са просто отвратителни. Били Чоу е много заплашителен, както винаги. В бойните сцени за пореден път става ясно защо практически всеки, който мине през ръцете на Само Хун и оцелее, става звезда в тая област - просто феноменална хореография и изпълнение. Но може би щеше да е по-добре без изблиците на жестокост.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Wed Nov 02, 2022 11:26 pm

Гледах "Accident Man 2: Hitman's Holiday":
https://www.imdb.com/title/tt9669176/
Продължение на излезлия преди четири години "Accident Man". Горе-долу ми хареса, обаче предишният филм беше по-добре написан и с доста по-сериозен тон, което беше в плюс. Този е по-зрелищен, с повече и по-креативни бойни сцени, по-мащабен е, обаче сценарият не е толкова добър, а хуморът на моменти е прекалено кенефен. (В буквалния смисъл на думата - част от сюжета се върти около необходимостта един от главните герои да се изходи по гигантска нужда в една кофа.)
Реално, върви в същия коловоз като излезлия тази година "Убийствен влак" - пародия на филм за наемни убийци, в която най-важното са идиотският хумор и каскадите. Каскадите всъщност са по-добри - около Скот Адкинс винаги има страхотни бойни сцени, а тук повечето убийци са изиграни от актьори бойци, на които просто им личи, че горят от нетърпение да покажат какво могат - а те могат много. Снимано е разкошно - ако има нещо, в което наистина надминава първия филм, това е операторската работа. Има готини гледки в Малта и играта с цветовете ми хареса, а и визуално филмът изглежда по-скъп, отколкото е. От другата страна обаче е сценарият, който почва в нищото и свършва в другото нищо. В предишния филм образите имаха мегдан да се разгърнат. Тук просто се държат идиотски и се трепят - зрелищно е, радва, ама...
Това май е първият филм, в който Адкинс не само играе главната роля, а и прави хореографията на бойните сцени - справил се е чудесно. Двубоите са зрелищни и доста разнообразни, и скриват топката на много по-скъпи продукции. Адкинс като че ли е единственият западен актьор боец, който консистентно вади битки, които се доближават до хонконгските екшъни. (Което не е изненадващо де - човекът е минал през ръцете на най-великите хонконгски майстори в областта - работил е и с Джет Ли, и с Джеки Чан, и с Дони Йен, и със Само Хун, и с Кори Юен, и с Юен Уо Пин...) Ако и писането беше на същото ниво... Като цяло - радвам се, че гледах филма и бих го гледал пак. Дано има успех - и дано следващият е по-добре написан.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

TheGrimReaper
Sorcerer

Post by TheGrimReaper » Thu Nov 03, 2022 9:43 am

On the run - бях го гледал по същото време с The Outlaws, но ми трябваше повече да отлежи в съзнанието ми, за да си събера мислите за този филм, понеже е една от най-добрите noir драми, които съм гледал с актьор от martial arts жанра. Yuen Biao е част от триото заедно с Джеки и Само, като са се обучавали в едно и също училище по бойни изкуства, акробатика, песни и актьорско майсторство. За жалост Yuen Biao не успява да достигне висотите на другите двама и винаги остава в сянката им. Но с On the Run той показва майсторство, което достига техните изпълнения в драмата, като Heart of dragon, Crime story & The Foreigner.

Историята е за обременен от проблеми полицай, чиято съпруга е застреляна от наемен убиец, понеже е стигнала прекалено близо до разкриването на група корумпирани полицаи, занимаващи се с продажба на наркотици. Когато героя на Yuen Biao разкрива кои са те, започва една гонитба из улиците и копторите на Хонконг, като по стечение на обстоятелствата нашия човек се съюзява с наемната убийца на съпругата му и двамата решават да доведат нещата до справедлив край за престъпниците. Това не е захаросан филм на нито едно ниво, всичко в него е смазващо, черно и обвито в смърт. Няма никакъв лъч на светлина, дори и краят му е мрачен, като всеобщата атмосфера на филма. Тягостно е да виждаш мъката и болката на главния герой, който въпреки всичко иска да доведе нещата до отмъщение на онези, които са го лишили от причина за съществуване.

On the Run се явява и крайъгълен камък за Yuen Biao & Sammo Hung (продуцент на филма), тъй като заради ниските приходи и тъмните краски на цялата история, компанията Golden Harvest решава да изтегли филма от кината и това води до напускането на двамата оттам през 1988. След това кариерите им тръгват рязко надолу с филми, които са просто слаби и зле направени, като ролите за тях стават все по-малко.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Nov 29, 2022 12:27 am

"Tom Yum Goong":
https://www.imdb.com/title/tt0427954/
Гледах го няколко пъти, когато излезе - бях още в гимназията. Оказа се, че съм го позабравил. Все още е готин филм. Сценарият е по-зле, отколкото го помнех, обаче, особено ако гледате разширената версия, на която се нахендрих аз - върху която просто са наплякани на случайни места сцени, които нямат нищо общо с нищо. Идеята е готина де.
Бойните сцени на моменти страдат от синдрома на Жан Клод Ван Дам - уж открито, широко място, обаче противниците се редуват кой да нападне главния герой, вместо да му скочат едновременно и да го потрошат. Все пак - по онова време муай тай се виждаше рядко във филм, самите движения са много зрелищни, а двубоите са страхотни. Плюс, че цялото нещо е на практика учебник по операторска работа за такъв тип екшън. Просто камерата следи Тони Джа на практика съвършено, а той самият и каскадьорите около него правят просто невъзможни неща.
А и другото - когато филмът излезе, беше впечатляващ, особено за осемнайсетгодишното вманиачено по екшън с бойни изкуства тийнейджърче, което бях тогава. Не знаех обаче, че ще окаже сериозно влияние върху целия жанр, което все още, седемнайсет години по-късно, се усеща. От този филм изгря звездата на Латийф Краудър - който впоследствие стана огромно име като каскадьор, да не говорим, че когато за някой екшън с бой потрябва капоейрист, май първо се обръщат към него. (Той играе бойните сцени на мандалореца, ако има някакво значение.) Мисля, че оттук тръгва манията по безумно дълги бойни сцени в един дубъл. (Макар че най-старата такава, за която знам, е в "The Sword of Doom" от шейсетте, едва след "Tom Yum Goong" такива сцени започнаха да се правят доста често, и то в какво ли не - от претенциозна фантастика, режисирана от Алфонсо Куарон, до абсолютното малоумие в "Батуоман".) Само дето тук дори да има скрити кътове някъде, не се забелязват - мисля, че цялата простотия е направена от начало до край наведнъж - изглежда меко казано впечатляващо. (Горките каскадьори конкретно в тая сцена, бтв - чудя се дали да им завиждам за уменията, или да им съчувствам за всичко, което изтърпяха. Няма как да не е било болезнено.)
Сюжетът със сигурност е повлиял поне донякъде на "Джон Уик", само че тук вместо едно кученце има два слона, и главният герой тръгва не да мъсти, а да си ги намери.
Като цяло - радвам се, че го гледах. Ще гледам да минат по-малко от седемнайсет години, преди да го изгледам пак.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

трубадур
Elder God

Post by трубадур » Tue Nov 29, 2022 9:10 am

Най-добрият на джа. Потресаваща тъпотия, ама па с ебаси кеча. Дългите тейкове ги има от бая преди тва, и то за екшън сцени, особено ако говорим за масовки, та нека не придаваме на тоя филм повече от необходимото. Дет се вика олдбой е повече виновен за тая мания последните 20 години, щото се води престижно кино, ама с дълъг бой. С тва на ум, при джа и ко. нема скрити кътове, то му личи, че е на парцал по средата на катеренето и даже няма сила за последния ритник.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Nov 29, 2022 12:38 pm

"Oldboy" тотално го бях забравил - обаче него го гледах преди около един милион години, понеже някой ме излъга, че е филм с Джеки Чан, и не го харесах много, та...
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Dec 20, 2022 5:42 pm

"Tiger on Beat":
https://www.imdb.com/title/tt0095491/
Описват го като хонконгски "Смъртоносно оръжие". Това не е коректно описание, макар че пак става дума за двама полицаи, които разрешават брутален случай във филм, който постоянно се лашка между смъртоносно сериозен екшън и откачена комедия.
Истината е, че филмът е приятен - ако човек си пада по хонконгски полицейски екшън. Каскадите са, разбира се, страхотни, а и досега не бях виждал Чоу Юн Фат да играе такъв олигофрен. Трябва да играе комедийни роли по-често, а и в екшън винаги е стоял чудесно - за разлика от повечето му филми преди "Тигър и дракон", тук има няколко сцени с близък бой, които изнася на практика перфектно.
Екранен партньор му е Конан Лий. Подозирам, че той не е по-голяма звезда, защото прекалено много се опитва да бъде Джеки Чан, само че не е толкова добър актьор, а и не е толкова скоростен в бойните сцени - но пък, реално, се справя чудесно и с акробатики, и със стрелби, и с бой, и с всякакви чисто физически каскади - включително и с абсолютно ненормални дори по хонконгските стандарти неща. В колко филми можем да видим дуел с верижни триони, които очевидно работят и режат съвсем наистина?

Проблемът е, че филмът просто не може да си намери тона. Комбинирането на екстремен хумор и екстремна сериозност е постигнато майсторски в поредицата "Смъртоносно оръжие", обаче тук не се получава - особено като вземем предвид напълно ужасната сцена, в която образът на Чоу Юн Фат помля информаторка от бой, след това я измъчва, след това й навря главата в пълна вана, а после й поднесе чай и тя се влюби в него. Изобщо не знам как и на него, и на Нина Ли Чи (която впоследствие се омъжва за Джет Ли, бтв) не им е било неудобно да го изиграят това, честно.

Каскадите са хубави де.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

трубадур
Elder God

Post by трубадур » Tue Dec 20, 2022 7:07 pm

Не са пуснали тривоньете, верно че там са откачени, ама чак толкова не се оливат, особено пък като има реални звезди в продукцията. Он и фат доста е против сцената с пребиването, бидейки човек с класа, ама публиката много е искала Нина да си вземе, щото да си тъп и не разграничаваш актьори от образи си е призвание.

От тия години фат няма лабаво

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Dec 20, 2022 9:09 pm

Е, значи поне това с трионите са го направили добре. Аз каквото написах, го написах, защото в един момент на единия като му срязаха дрехите, се видя защитното облекло отдолу, което също беше срязано.

А пребиването на Нина Ли Чи до голяма степен беше причината да реша да не правя превод на този филм - понеже вкъщи се кефим на хонконгски екшън, обаче това е гадно и безсмислено.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed Dec 21, 2022 1:24 pm

Индонезийците да не изостанат и те от интернешънъл екшъна. С бая смесени чувства го гледах, ама като цяло е направен добре за гледане в компания с достатъчно пуканки :mrgreen:.
А да, и да не се гледа с английски дублаж в Нетфликса, че е правен след прекаляване с валиум явно. :lol:

„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”

TheGrimReaper
Sorcerer

Post by TheGrimReaper » Thu Dec 22, 2022 12:57 pm

По въпроса с дългата сцена в Tom Yum Goong правили са я 5 пъти и на петия са успели да я заснемат, затова Тони Джаа изглежда видимо изтощен на екран, но се е получила яка сцена. Относно Tiger on a beat предпочитам да видя отново героя на Чоу Юн Фат в God of Gamblers, където има съчетаване на комедия със сериозни теми, в Tiger on a beat неговото изпълнение е единственото запомнящо се за мен, другото е слабо на липов чай. Конан Лий много му се иска да е Джеки, но не му се получава единствения филм с негово участие, който харесвам е Ninja in the dragon's den, който чакам да бъде преиздаден с надежда, че копието което имам е някакъв абсолютен мармалад що се отнася до качеството на картината. Иначе по темата изгледах една документална за живота на каскадьорите в Хонконг Never say No Kung fu stuntmen, доста интересен прочит и поглед на живота на тези хора и какви главозамайващи каскади са правили през кариерите си. Изгледах и трилогията Infernal Affairs и ако третата част е малко хаотична, първите две са супер. Започнах и втората колекция Shawscope и съм удивен от качеството на филмите там, но като я приключа, ще драсна по-пространствен коментар за филмите.