Абсурдистан: Възраждането

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Apr 28, 2015 11:38 am

И пак стигаме до факта, че не става въпрос за нормално предвидим и предотвратим от ръководството риск. От моята гледна точка* няма нищо чак толкова престъпно в това да се остави служителка с добра репутация и дългогодишен опит сама на нощна смяна (доброволно поискана от самата нея, между другото), по време на която от служителката не се изисква да извършва сложни задачи (като да оперира, например).

*Но аз все пак съм неспециалист и не толкова запознат с болничните процедури човек.

Интересно ми е мнението на Алексис по темата.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue Apr 28, 2015 11:43 am

Така е, че няма как да се предвиди. Но то идеята на тия институции и системи е да вземат всички възможни и смислени подсигуряващи мерки - като с обезопасяващите механизми в някоя фабрика примерно. Както и най-вече да се спазва законът - особено в места като болници е хубаво устните договорки и ad hoc натъкмациите да са сведени до абсолютен минимум. (Като човек, расъл с двама родители медицински работници го казвам, вечерно време само за подобни неща се приказваше.) Това, че може да мине, не значи, че трябва.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Apr 28, 2015 11:52 am

Допълвам си горното - ако е интензивно отделение съм съгласна, че трябва да са поне двама човека на смяна.
„Вторият много важен фактор е, че в интензивните отделения, каквато е клиниката, нощем трябва да има двама служители, защото всичко може да се случи с единият. Там се поддържа животът, има деца, които са 800 грама и техните уреди се следят. Това не е дежурство, в което можеш да си подремнеш. Това е дежурство, в което вниманието ти е ангажирано непрекъснато”

проф. д-р Станка Маркова, председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи
Източник

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Apr 28, 2015 7:03 pm

Аз само да кажа, че съм на страната на Гибли в тоя спор. За протокола де.

Колкото до смените... Понеже сигурно 80% от родата са лекари и медицински специалисти, та по тях съдя. Редовно карат и по 24, че и по 48 часа смени, особено ако после искат да си слеят някакви почивни дни. Имам приятелка, дето редовно взима нощни и на практика живее в болницата, щото пък заради допълнителното заплащане.

Са, на сестри и акушерки им е по-гадно, щото по принцип минават, проверят пациентите и ако има някакъв проблем, чак тогава викат дежурния лекар. Но и те лягат и спят.

Въпросната буля не е била акушерка в реанимация, като гледам, били са й поверени нормални здрави бебета, та просто е трябвало да наминава през някой и друг час и да види дали всичко е ОК, така че аналогията с чеховия "Спи й се" е повече от нелепа. По тая логика масово родилки щяха да си трепят бебетата все пак, нали. Сега чета, че може и да била обладана... Боже, кога се върнахме в Девети век?!

===========

Колкото до записа. Не мога да си представя защо АЗ бих изгледала подобно чудо, ако не ми влиза в професионалните задължения. Може би толкова навикнахме да гледаме разстреляни, взривени и умиращи от глад хора в репортажите по телевизията, че вече сме обръгнали ли, не знам и аз.

===========

btw, за доброто на акушерката се надявам, да влезе за продължително време в затвора. Щото инак, и това го твърдя сериозно, че ако бях на мястото на родителите, няколко часа след пускането й щеше да се води безследно изчезнала. МНОГО безследно изчезнала.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Apr 28, 2015 7:18 pm

Мийнуайл, ин Видин:
Spoiler: show
Image
Не я знам таа акушерка кви бърнаут синдроми е имала, ама мен верно ми иде да хвана една пушка помпа и да ги изчеша всички.

Уук.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Apr 28, 2015 7:34 pm

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/ ... shofyorut/
Адвокатът на родителите на убитото бебе пък настоя за максимална присъда от 15 години. Защитата поиска Стоянов да получи от 2 до 6 години за причиняване на не особено тежък смъртен случай.
не особено тежък смъртен случай

Уук.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Apr 28, 2015 7:38 pm

Je suis шпация...
Spoiler: show
Image

Уук.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Apr 28, 2015 10:12 pm

Marfa wrote:Колкото до записа. Не мога да си представя защо АЗ бих изгледала подобно чудо, ако не ми влиза в професионалните задължения. Може би толкова навикнахме да гледаме разстреляни, взривени и умиращи от глад хора в репортажите по телевизията, че вече сме обръгнали ли, не знам и аз.
За мен отговорът е - просто защото е толкова трудно да се повярва, че това наистина е станало. Нивото на абсурдност на случката е такова, че без да го видиш с очите си е трудно да го възприемеш и осъзнаеш.

* * * * *
Marfa wrote:не особено тежък смъртен случай
Искрено се надявам това да е плод на дебилни журналисти, защото ако такава е истинската формулировка на адвоката, вселената би трябвало да имплодира.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Tue Apr 28, 2015 10:19 pm

Чак пък толкоз... Предполагам, че просто има предвид нещо от рода на убийство без утежняващи вината обстоятелствата или по непредпазливост или каквото там формулировки има в бг правото.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Wed Apr 29, 2015 12:31 am

Обаче представи си че в бг правото има дословно формулировка "не особено тежък смъртен случай"...

Jen
Paragon

Post by Jen » Wed Apr 29, 2015 1:38 pm

Няма разбира се такава формулировка.
И няма как да е имал предвид убийство без утежняващи вината обстоятелствата, защото поне две такива са обективно налице. При непредпазливостта също има квалифициращи случаи и тоя е от най-тежките. Та или е журналистическа глупост или тоя адвокат не е с всичкия си.

По случая с акушерката аз също съм категорична, че отделно от нейната наказателната отговорност, болницата също трябва да понесе отговорност. И не виждам как адресирането най-накрая на тоталната липса на стандарт в българското здравеопазване с малки изключения, ще доведе до каквото и да е размиване на проблем. Аз имам челен сблъсък с друго отделение на въпросната болница (няма да разказвам историята, от ония небивалици е, дето сте ги чували много пъти и всъщност са истина, ироничното е, че моята също завърши в Токуда) и изводът от него е точно това - втрещяваща липса на стандарт, не само медицински, което ме кара да смятам за съвсем неизключена възможността пошляпването на бебета да е била "незабелязвана" практика там.
If I never meet you in this life, let me feel the lack.

Litz
Ascendent

Post by Litz » Thu Apr 30, 2015 5:12 pm

Не можах да проследя целия цирк с ТВ7, но това което усрях е толкова циркаджийско...

Trip
Moderator

Post by Trip » Fri May 01, 2015 9:02 am

Шефът на СофияМед казал, че случилото е много добра реклама за болницата, ако и поводът да не бил толкова хубав. Like, what.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sun May 03, 2015 1:52 pm

Гледайки БПЦ, Симеон и Бойко се сетих за този виц ...

Срещнало магарето лъва в гората и му казало:
-Защо ти да си цар на животните? И аз мога да бъда цар.
Лъвът го погледнал насмешливо и му отвърнал:
-Аз имам големи зъби.
Магарето: Аз също.
–Аз имам голяма грива.
Магарето:Аз също.
-Аз мога да е*а много време.
Магарето: Аз също.
Лъвът се усъмнил и предложил да се състезават.Ще се е*ат един друг и който свърши по-бавно ще е цар на животние. Магарето се съгласило..
Първи бил лъвът помпал, помпал и на 30-тата минута свършил.
След това дошъл ред на магарето.Почнало то лъвът и си прави кефа.
10 минути....15 минути....20 минути.Лъвът се уплашил че магарето ще го бие и си помислил:
"Какво правеше лъвицата за да ме накара да свърша? А, да драскаше ме по гърба" И започнал да драска магарето.На него пък му станало готино и почнал още по-яко да помпа лъва. 23-та минути....
Лъвът пак:"Какво правеше лъвицата? А, да шепнеше ми в ушите." И започнал да шепне на магарето в ушите.. Марчо пак се разкефил и продължил 26-та минута...
Лъвът вече умирал от болка и накрая се сетил че лъвицата си въртяла заднка за да го накара да свърши по-бързо. Почнал той да си върти задника и тогава, точно на 29-тата минута магарето свършило и лъвът от кеф, че е спечелил извикал:
-Аз съм царя! Аз съм царя!
А магарето с блажена физиономия му отвърнало:
–Лъвчо ти не си цар, ти си БОГ бате!
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Tue May 05, 2015 3:21 pm

„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”