Великден

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Apr 13, 2004 10:22 am

Добре де, за ко е сега всичко туй? Някой честити празника и веднага почнаха джихади! Че чак и словото ми било горяло, пенели сме се, не знам какво било... Е ми хубаво, аз отде да знам, че ще допусна таква капитална грешка, честитейки ви празника и пожелавайки ви приятно изкарване?! За в бъдеще ще ви честитя само рождените дни и то като се подсигуря предварително, че си ги празнувате, щото току-виж пак съм стъпала накриво - ми откъде да знам, може да се депресирате като остарявате с една година?! Щото то ко стана? Кръстоносни походи, инквизиции, Петър и Павел, древноеврейски обичаи... Аз лично в Църквата не вярвам, не вярвам и произволно избран свещеник, имам си своя лична вяра и си вярвам в Бог. Може да е смешно и нелогично, ама какво да правя, както вика Ланнис - то по хората ходи.
Колкото до това, че християнството било най-разпространената и дълго просъществувала религия - ами къде да го турим тогава будизма? Или той не се класира? Сега, то верно, че последният е по-скоро религия с философска насоченост, ама и чистото християнство си е точно такова, преди, както правилно казаха Мат и Дем, да се появят Петър и Павел и да почнат да постулизират важни дейности от съвремието на новоосенения като например колко дълга коса е позволено да имаш, редно ли е в църква жена да говори и да е с открита глава, какво може и какво не може да се яде... Щото то дори и от тези четири евангелия, дето са Библията, се разбира, че Иисус е говорил за доста по-важни неща от скучното ежедневие. Будизма го споменах като масово разпространен, нали, щото то юдаизмът си е пък бая по-стар, ама евреите на се толкова много. Е та така де. Успяхте да превърнете едно "весели празници" в религиозен диспут. Ма щом ви харесва...
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Tue Apr 13, 2004 1:37 pm

Бе то и на мен не ми харесва, че ще ума, ама какво да направя? Първо за църквата. След справка с ибдивид изучаваш теология ми стана ясно че нищо не е ясно. Петър и Павел ок. Ама понеже те продължавали идеите на христос излиза, че когато попиташ- "христос ли е създал църквата" и ти отговарят с да. После се оказва, че я е създал само косвено.
Така... Сега с малкия си мозък и обща култура се опитвам да пбхвана всичко изписано и разбирам, че това е доста далеч от възможното.....
Полцучи се като на предаването сблъсък. Всеки крещи нещо. Дали другите го слушат не е ясно. Само дето никoй не си променя мнението. А като цяло.... Имам негативно отношеное към религията. Според мен тя е период в развитието на човецеството (в които май все още сме). Тука една забележка. Изразих учудване от вярата на някои умни хора само дотолкова, доколкото тя граничи с ортодоксалността. Защото има и такива хора. Колкото до въпроса има ли бог и хората, които вярват в нещо си... Ами днес те са маса. Просто всеки вярва, че има нещо.... Какво нещо, май на никoй не му е ясно ама.....
И.........
Лично аз съм за толерантност! Това е много, ама много важно. Ако започнем да се горим на клади... Тогава става лошо. Иначе сме демокрация и всеки си има правото да вярва в каквото поиска. И все пак едно е да вярваме в нещо, а съвсем друго то да е истина....
Лично аз приемам тезата с най- голяма степен на вероятност. Защото, че абсолютна истина днеска няма да изведем, това е ясно....
Туй, че хора- смейте се, радвайте се на живота, вярвайте в това, корто искате ако не пречите на другите.....
И все пак в един хубав ден идва революцията. И които не е с нас е против нас и го бесим.....
:) :) :) :) :) :)
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Apr 13, 2004 8:25 pm

Марфа и Ланис: последно, и млъквам. Аз не вярвам. И затова ми е толкова... интересно, в добрия смисъл, да разбера какво мислят хората, които вярват. Откъде се взима вярата. Какво имате вие, което аз нямам. Как... я постигате. Не че това е нещо, към което да се стремиш насила...
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Tue Apr 13, 2004 9:40 pm

Вярата в повечето случай се постига с много, ама много тренировки. Аз не си го представям ей така - от раз.
Таис: Знам, че са братя, на това му се вика "бръщолевене на глупости с цел симулиране на някакво чувство за хумор". Не ме взимай за чак толкова наивен:)
Всички останали: Плагиати! Не ви е срам! Аз пръв се сетих да ви усмирявам, а сега всички ме копирате! Протижета ньедни!

Tais
Jaghut Tyrant

Post by Tais » Tue Apr 13, 2004 10:53 pm

Любовта преминава.
Любовта продължава.
В друга есен и в друг епизод
Любовта, любовта е живот.
Last edited by Tais on Tue Dec 14, 2004 11:16 am, edited 1 time in total.
Tais - 80 lvl, human mage
Guild: Contaminated
Realm: Zenedar

Lannis
Aes Sedai

Post by Lannis » Wed Apr 14, 2004 9:36 am

Ами Ghibli, не мисля, че имам нещо по-различно от това, което имаш ти. Всичко е въпрос на търсене - т.е. да искаш да разбереш какво е това, дето толкова много народ вярва в него, има ли нещо след смъртта и въобще все неща за живота, вселената и т.н. И естествено отговорът 42 не ми беше достатъчен. :wink:

Е, и аз отричах почти всичко в началото. В тази връзка Таис го е казала абсолютно вярно -
кат тухла четворка те перва по чутурата... ако нищо не стане отведнъж - повтаря, потретя... абеее, бая бой отнасяш, докат' не стигнеш до "Еврика!" и въртенето на светлинки около главата ти
И това е вярно, защото, въпреки наличието на свободен избор, Бог много иска да направим верния избор и, понеже си познава чедата, намира индивидуален път към всеки... Ако трябва и като тухла четворка :wink:

Е, това е полу- на шега, полу-сериозно.
Юда, егоист, луда и wow-холик :)

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Thu Apr 15, 2004 5:37 pm

По принцип религията се явява компенсация, компенсация на реалния свят, които си е гаден. Лично според мен да се вярва е хубаво.... за тези които вярват...... :)
Ами съгласете се не е ли лесно? Например аз съм един ортодоксален християнин. Абсолюта ме заставя да правя това и това и ми обещава вечен живот в рая ако слушкам. Ами какво трудно??? Какво трудно ако вярвам наистина? Няма трудно. Живея си праведно. Друг е въпроса че за да съм такъв трябва да зарежа рационалното и да изведа вярата на първо място. Тук достигам до извода, че следователно трябва да стана прост (което всъщност си е много хубаво). Това че не съм приел най- конкурентно способната хипотеза какво ме бърка? Нали все пак има 0,00001 процента вероятност небето да е оранжево..... :)
p.s. а и.... простете ми че ви тормозя още по тая тема.....
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

AND NOW IS FOREVER..."

Image

Lannis
Aes Sedai

Post by Lannis » Fri Apr 16, 2004 8:58 am

Хмммм...., ще прощаваш, Джайм, ама хич не си прав! Лесно било! И като е толкова лесно, ти що не вярваш! И като е лесно да "слушкаш", що никой не слушка на тоя свят, а?
И значи трябва да си прост, за да са си праведен? Я виж колко прост народ има в затворите и още колко прост народ "плаче" за същата дестинация! И какво точно е рационалното в света на атеиста. Я поглеж реалния свят и виж колко ирационалност има в него. Хората успяват да бъдат непоследователни и ирационални и в най-елементарните си взаимоотношения. Не, че аз имам нещо портив ирационалността - поне не и срещу всички нейни проявления.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Sat Apr 17, 2004 4:28 pm

Ланнис, първо кой иска да ходи в затвора е въпрос на съвсем друга тема. Това че някои вярва съвсем не го прави праведен. По тоя въпрос може много да се говори, най- вече повечето хора рзбират религията "криво". Ама сега за самия въпрос. Значи дали човек трябва да е прост? Това е същността доколкото разбирам. За да не стават разминавания първо ето какво значи прост... ХМ.... Това си е мноето разбиране ама мисля че то не се разминава много от общоприетото. Прост е човек, който най- вече не може да мисля, колкото и да е разговорна думата, тя долу горе съответства на глупав, а глупавия е човек, който не знае, не може.... Най вече не може да разсъждава.....
От тази гледна точка.... В случая имаме 2 тези. Едната че има бог и другата че няма бог. Не искам да навлизам в подробности обаче, поне що се отнася до осноните религиозни разбирания, тезата че има бог е много трудно защитима. В общи линии тя не е невъзможна, но е малко вероятна. А това че не може на 100 % да бъде доказано че няма бог е факт..
Следователно... Човек който вярва в бог приема тезата на добрия стар Тертюлиан- "вярвам защото е абсурдно".....
За мен такъв човек е прост. Все едно да покажеш на някои небето и да му кажеш, че е синьо, а той да каже- "ами не червено е!". Естествено ситуацията е съвсем различна ако той каже- "Ами възможно е да е червено"........
Толерантност. :) :) :)

AND NOW IS FOREVER..."

Image

Lannis
Aes Sedai

Post by Lannis » Sat Apr 17, 2004 4:50 pm

Хмммм, няма да ми е много лесно да отговоря на това, защото има известна хаотичност в поста ти, Джайм. Но пък аз хаосът го харесвам (или поне така си мисля - до доказване на противното), та ще се постарая.

Това, което казваш за затвора, ми изглежда не съвсем относимо, към това, което аз съм написала по-горе, но да не се спирам, че много ще се отклоним.
Това че някои вярва съвсем не го прави праведен.
Абсолютно съм съгласна с теб и ако по някакъв начин, съм казала обратното - моя грешка, не съм се изразила правилно. Но пък може и ти да не си ме разбрал.

Но като стигнахме до човешката простота и глупост и връзката им с вярата - не съм сигурна доколко те разбирам правилно. Изглежда като да си съгласен, че и двете тези "има Бог" и "няма Бог" са недоказуеми. Ама защо "следователно" варващият да вярва "защото е абсурдно"? Този мотив май не съм го чувала досега. Някои вярват, защото са възпитавани така, други търсят отговори за живота и по един или друг начин ги намират в една или друга религия или философия. Трети казват, че вярват, ама всъщност и помен от вяра няма у тях. Няма да продължавам нататък.

Обаче, да обявиш вярващите за прости, т.е. глупави, не ми изглежда като проява на толерантност.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Apr 17, 2004 7:03 pm

Ланис, тамън и аз това щях да кажа - хем толерантност, хем вярващ=глупав. Ахъм...
Е, нямам какво да добавя, надявам се, Джайм, че нямаш нищо против обаче да деля едно и също форумно пространство с тебе, досаждайки ти с простотията си. Пък и не е като някой да е тръгнал да ти набива канчето (възползвам се от глупостта си, която ми позволява да се държа просташки, ко да прая ся) със сакралните слова "Покай се, о, невернико!!!!", просто ще те помоля учтиво да спреш дотук. Вярата си е нещо мое и съкровено, аз лично си имам своите Основания (точно така, с главна буква го пиша) да вярвам и ти пожелавам никога да не стигаш по моя път до подобно убеждение; ти пък, от своя страна, си имаш основания да не вярваш... И какво да правим сега? След като днес ме мързи да ставам сериен убиец за Правята Вяра и не ми се дялкат менгемета в мазата, а Желязната девица нещо напоследък ми поръждяса, докато се криех от Федералните, че да не ме изловят, дремейки тука в България, вместо да избивам неверници в Айова, излиза, че двубой от най-чист средновековен вид между силите на Светлината и мрака няма да има. Така че ако обичаш, остави нас, простите души, да си тънем в собствената си умствена ограниченост, проявявайки поне малко толерантност и вземи да прекратиш тоя тъй наречен диспут. Благодаря ти предварително.

Уук.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Mon Apr 19, 2004 8:35 pm

Значи.... Един тип влиза в магазин и казва на родавачката- "Една кутия цигари виктори". Продавачката пита- "Бяло или синио?". А той отговаря- "Няма смисъл".........
Направо не толерантност ами смях.....
Смейте се бе хора......
:) :) :) :) :)

AND NOW IS FOREVER..."

Image

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Apr 19, 2004 9:08 pm

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ...На кое?

Уук.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Mon Apr 19, 2004 9:22 pm

Ами имаше една мисъл на Кърт Кобейн. Беше нещо от рода на-"Каквото и да направиш не можеш да накараш другите да те разберат."....
На това Марфа, на това как хората не могат да се разберат и всеки е сам.
И....
Ами ....
Абе простете ми ако съм ви обидил или засегнал по някакъв начин. Наистина не това е била целта ми....
........
Съжалявам ако е станало така.....

AND NOW IS FOREVER..."

Image

Lannis
Aes Sedai

Post by Lannis » Tue Apr 20, 2004 9:04 am

Джайм, вярно, че хората малко нещо трудно се разбират, комуникацията често хич я няма, ама при добро желание все имаме шанс да се разберем, поне за едно нещо и да се чувстваме "заедно".

В случая май можем да се разберем по въпроса за "добронамереността" - никой никого не е искал да обиди :wink: .