E, аз не съм Рол, но ми стана интересно и мисля да отговоря на някои от нещата.
Ами от тези думи виждам това. А че позицията си е дилетантска, така си е. Неведнъж обаче съм чувал мнения от разни хора на изкуството, че за тях е много по-важно мнението на тези, които нямат реална представа от това изкуство.
Чудно откъде си ги чувал тези мнения. Щото ми звучат като учтиви отговори на въпроси в сутрешния блок на Нова Телевизия. "Е, важното е на хората да им харесва, нали, аз каквото съм направил, направил съм..." Интересно ми е дали тези хора на изкуството са казали после
защо мнението на хората без реална представа им е важно. Тъй де, аз лично не мисля да ти приема аргумента, само щото си чул някакви "творци" да го казват.
А и какво значи хора без реална представа от едно изкуство? Без реална представа от литература? Какво според теб биха представлявали хората без реална представа от литература, тези, чието мнение уж е толкова важно? И като сме тръгнали, какво според теб представляват хората без реална представа от изобразително изкуство? Хора без реална представа от музика? Не че нещо, но на мен самите словосъчетания ми звучат абсурдно.
Аз не те замервам с това клише. Просто го споменавам между другото.
Бе не знам дали го споменаваш между другото, ама е тотално и абсолютно невярно. Откъде идва думата "изкуство"? От "изкуствен" - направен, сглобен, и така нататък. Дори поетите на романтизма от 18-ти век - най-големите поддръжници на "божествения дух", "вдъхновението", "естествеността", и прочие си казват в прав текст, че човек може най-много да
наподоби в поемата си някаква емоция и чувство, а не да ги изрази спонтанно. Логика има, при това желязна, пък била тя и логична само за съответното произведение.
Може би ако знаеш каква техника е вложил художникът при изрисуването на вазата, ще я оцениш по-добре?
Именно, така, както ако знаеш какво един автор може да направи с езика и с историята, която разказва, ще я оцениш по-добре. Проблемът е обаче, че си противоречиш. Тръгна да защитаваш позицията на Гибли, а сега с тоя си коментар си против нея (против позицията).
Гледай сега, аз не съм казвал, че мисля "Колелото" за сериозна литература. Фактът, че тази поредица ми е доставила неоценимо удоволствие, обаче си е налице. А това е е малко.
Това, че ти е доставила удоволствие, е много хубаво. Но между удоволствие и удоволствие има разлика. И на мен ми хареса "Сърцето на скиталеца отвъд", когато бях чел само "Властелинът" преди това, и на мен ми харесваха много от книгите-игри, дето ги четях на 10-12.
Това не е малко, но си остава в миналото. Ако те е страх да почнеш да мислиш повечко върху това, дето го четеш, и ако искаш просто да си повтаряш приятните емоции от четеното на "Колелото" рискуваш да станеш като Цитаделци, дето четат едно и също, колкото и тъпо да е, само и само да получат още от същото. А това смърди.
Значи намираш "Робинзон Крузо" за сериозна литература? А го учих в 11-клас за най-голямо мое съжаление.
Мда, Робинзон Крузо е сериозна литература, да не говорим, че е и първият модерен роман въобще, независимо дали си го харесал или не. Всъщност, от тая ти забележка не може да ми стане ясно. Съжаляваш, че си го учил в 11-ти клас и си си развалил кефа от него, или съжаляваш, че си го учил въобще, щото не струва?
Брукс ме дразни, защото не може да описва битки. Салваторе не съм чел през живота си и не вярвам някога да започна. Под "кеф" може да се разбере и удоволствието от това, че си прочел някакъв невероятен шедьовър, че си прочел нещо, което ще те промени към по-добро. Обаче ако това го четеш по задължение или само защото е класика, произведението няма да има положителен ефект. Трябва да знаеш, че си дорасъл, един вид, за него. А не като едно кретенче в "Стани богат" - десетгодишно да чете Достоевски. Това е странно. Аз още не съм се почуствал достатъчно дорасъл за него, пък камо ли дете на десет години. Явно в самата дума влагаме различни значения, поради което спорът ще е леко безсмислен.
Първо, това дали ще подходиш към книгата като към няква класика, която трябва да прочетеш едва ли не по задължение, или просто като към книга, си зависи изцяло от твоята нагласа. Не е като да нямаш думата в това отношение. Единственият начин обаче да не подходиш към класиката с широко отворени очи и ученическо страхопочитание, е да си изградиш самочувствие като читател. Това става с четене (и осмисляне) на малко повече и малко повече видове книжки от фентъзи и приключенска литература.
Второ, това с израстването - как става това израстване? Как разбираш, че си дорасъл за Достоевски, примерно? Просто се събуждаш една сутрин и си казваш "Ех, вчера какво ми се случи! Мисля, че вече съм дорасъл за един Достоевски, ей така, да го мушна след закуска."
Не, не става така. Става като хванеш книгата в ръка и я прочетеш. Не е задължително една книга да ти "влезе" в мига, в който я четеш. Може да те промени бавно, може да не схванеш точно какво ти е казала дълги години. Един ден ще схванеш обаче и ще вземеш пак книгата и ще я отвориш на някоя страница и ще си кажеш "Да, точно така. Това е прекрасно, наистина. Това ми подейства" Затова са книгите, да си ги препрочиташ или някакви части от тях.
Иначе, Алекс, на Кард съкращението му е "MICE" - Milieu, Idea, Character, Event. Тия неща грубо отговарят на "Сетинг", "Идея", "Герои", "Сюжет". Той със стил не се занимава, щото за него нарочните пънения на автора да докара елегантен стил преди да си свършил цялата останала работа, са безсмислени.
Иначе, да, Дем е прав, не става въпрос за някое от четирите неща, доминиращо над останалите, а за различни пропорции. Ако го сведем за целите на примера до математика, може да имаме "80% сюжет", "60% стил", "30% герои" и "40% сетинг". Сборът е над 100, защото, както казах, нещата са свързани и всеки един от силно засегнатите елементи може да вдигне стойността на всеки един от по-слабо засегнатите.