"Последният" том на Колелото разцепен на 3 части
Дам, поради щото издателя не искал да пусне една толкова дебела книга.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
Което не променя факта, че Толкин е написал ЕДНА книга, която е разцепена на три от ИЗДАТЕЛЯ.Morwen wrote:Властелинът на пръстените е двойно по-малък, а и за мен поне първата спокойно може да се възприема като отделна.
- Interpreter
- Forsaken
Не от всички издатели. Освен това при колелото началото и краят на историите са много по-мъгляви. И други негови части спокойно могат да се събират или цепят в повече или по-малко книги.Yan wrote:Което не променя факта, че Толкин е написал ЕДНА книга, която е разцепена на три от ИЗДАТЕЛЯ.Morwen wrote:Властелинът на пръстените е двойно по-малък, а и за мен поне първата спокойно може да се възприема като отделна.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
Морви умишлено ли се правиш, че не схващаш?Morwen wrote:Не от всички издатели. Освен това при колелото началото и краят на историите са много по-мъгляви. И други негови части спокойно могат да се събират или цепят в повече или по-малко книги.Yan wrote:Което не променя факта, че Толкин е написал ЕДНА книга, която е разцепена на три от ИЗДАТЕЛЯ.Morwen wrote:Властелинът на пръстените е двойно по-малък, а и за мен поне първата спокойно може да се възприема като отделна.
Властелинът в нормалния си вариант е издаден от ВСИЧКИ издателства като три книги. Останалото са Омнибус варианти. Даже в България първото издание е на 2 тома. В последствие Бард пуснаха събрано издание и издание в три книги.
Прав си, написах го по инерция. За кожодерство точно други издателства много повече заслужават обвинения. Посипвам си главата с пепел и се извинявамInterpreter wrote:?Roland wrote:...Това не са ти жалките кожодери от Бард...
off-topic
В контекста на цялата тази полемика не схванах кое точно прави моите хора от Бард жалки кожодери (за разлика от други наши издателства, може би). Надявам се колегата да обясни.

Морви, това ти кво мислиш, че как можело да се чете, е ирелевантно. Властелинът е написан като една книга и издаден като три. As simple as that. Какъв фен си, ако не знаеш това?!
Wikipedia wrote:For publication, due largely to post-war paper shortages, but also to keep the price down, the book was divided into three volumes: The Fellowship of the Ring (Books I, The Return of the Shadow, and II, The Fellowship of the Ring), The Two Towers (Books III, The Treason of Isengard, and IV, The Journey to Mordor,), and The Return of the King (Books V, The War of the Ring, and VI, The Return of the King, plus six appendices). Delays in producing appendices, maps and especially indices led to the volumes being published later than originally hoped — on 21 July 1954, on 11 November 1954 and on 20 October 1955 respectively in the United Kingdom, and slightly later in the United States. The Return of the King was especially delayed. Tolkien, moreover, did not especially like the title The Return of the King, believing it gave away too much of the storyline. He had originally suggested The War of the Ring, which was dismissed by his publishers.
And you can't dance with a devil on your back...
И това, че издателство е имало тази практика преди 50 години я прави добра?
Всъщност за какво се хванахме с този пример? За да ми докажете, че може книга в три части да е едно цяло. Хубаво, но когато тези три части са три книги от 12 части от 17 книги, за мен разделението е чисто формално. Да не говорим, че броят на книгите в поредицата непрекъснато нараства. Бих казала, че след предишните изпълнения имам право на основателно съмнение, че целта е да се вземат още пари за сметка на качеството.
Всъщност за какво се хванахме с този пример? За да ми докажете, че може книга в три части да е едно цяло. Хубаво, но когато тези три части са три книги от 12 части от 17 книги, за мен разделението е чисто формално. Да не говорим, че броят на книгите в поредицата непрекъснато нараства. Бих казала, че след предишните изпълнения имам право на основателно съмнение, че целта е да се вземат още пари за сметка на качеството.
I don't wanna die
Защото се разводнява. Не е като да не й се е случвало преди. Според мен е абсурдно, че книгата се дописва толкова усилено, след като вече дори не може да бъде завършена от оригиналния й автор.
А цепенето на половинки само добавя, че не стига на всичко и плащаш още повече за по-ниското качество.
А цепенето на половинки само добавя, че не стига на всичко и плащаш още повече за по-ниското качество.
I don't wanna die
Извинявай, не се заяждам, просто мислех, че е толкова очевидно, че няма нужда да го изтъквам:
1. Това не е книга 9, 10 или 11. Това е на първо място ПОСЛЕДНА книга. В нея трябва да приключи ЦЯЛАТА история, която за тия 11 книги само се разширяваше, вместо дори да понечва да се затваря към финал. Не съм сигурен дали 2000 страници дори ще стигнат, ти ми приказваш за развлачване...
2. Отличават се по горното.
3. Това не е Робърт Джордан. Щом Сандерсън казва, че са му нужни 800 000 думи, значи са му нужни. Твое право е, като напълно незапознат с автора човек, да смяташ, че лъже. Мое е да ти споря.
1. Това не е книга 9, 10 или 11. Това е на първо място ПОСЛЕДНА книга. В нея трябва да приключи ЦЯЛАТА история, която за тия 11 книги само се разширяваше, вместо дори да понечва да се затваря към финал. Не съм сигурен дали 2000 страници дори ще стигнат, ти ми приказваш за развлачване...
2. Отличават се по горното.
3. Това не е Робърт Джордан. Щом Сандерсън казва, че са му нужни 800 000 думи, значи са му нужни. Твое право е, като напълно незапознат с автора човек, да смяташ, че лъже. Мое е да ти споря.
And you can't dance with a devil on your back...