Насилието в училище

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

mamut
Smallfolk

Post by mamut » Wed Apr 28, 2010 2:40 pm

Ами знам ли, така ме посаветваха много хора, който са били в мойто положение. Аз ако тренирам едва ли ще го разгласявам на който и да било. Знам че половината боксьори за нищо не стават, знам че се иска търпение, време.. Също знам, че това да прозвучи смешно, но преди около 2 години почнах да играя една игра със стрелба, стратегия абе както и да е. От началото всички ме убиваха нищо не знаех, обаче с времето услоявах едно по едно и така задобрях. В бойните изкуства е нещо подобно - ако имаш желание и търпение ще го постигнеш. Боя, обаче не го възприемам като игра. Това е нещо, с което гаменчетата могат да се защитят. Въпроса е там, че при определени ситации си объркан от агресията на другия и не знаеш какво да предриемеш.
Last edited by mamut on Wed Apr 28, 2010 2:43 pm, edited 1 time in total.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 28, 2010 2:42 pm

Честно казано докато стигнеш ниво позволяващо ти ефективна отбрана ще си завършил училището :)

mamut
Smallfolk

Post by mamut » Wed Apr 28, 2010 2:45 pm

Хах, ами при такова положение кво правим? Някой се закача - мълча му, някой ме удря - не правя нищо. Добре да оставим ситуациите извън училище, ами на вън? Пак казвам "Въпроса е там, че при определени ситации си объркан от агресията на другия и не знаеш какво да предриемеш."

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 28, 2010 2:49 pm

Трябва да внушиш че си достъчно луд да се защитиш по безкомпромисен начин без реално да прибягваш до екстремни методи. Това е въпрос на поведение , не на физическа сила. Трябва така да направиш че да си мислят - струва ли си да рискувам да си правя гавра ако вземе и ми забие един пергел в окото?
Last edited by RRSunknown on Wed Apr 28, 2010 2:50 pm, edited 1 time in total.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Wed Apr 28, 2010 2:50 pm

mamut wrote:Ами знам ли, така ме посаветваха много хора, който са били в мойто положение. Аз ако тренирам едва ли ще го разгласявам на който и да било. Знам че половината боксьори за нищо не стават, знам че се иска търпение, време.. Също знам, че това да прозвучи смешно, но преди около 2 години почнах да играя една игра със стрелба, стратегия абе както и да е. От началото всички ме убиваха нищо не знаех, обаче с времето услоявах едно по едно и така задобрях. В бойните изкуства е нещо подобно - ако имаш желание и търпение ще го постигнеш. Боя, обаче не го възприемам като игра. Това е нещо, с което гаменчетата могат да се защитят. Въпроса е там, че при определени ситации си объркан от агресията на другия и не знаеш какво да предриемеш.
Изобщо не сравнявай бойните изкуства с компютърните или каквито и да било игри. Пак ти казвам, като не си тренирал, не пиши.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

mamut
Smallfolk

Post by mamut » Wed Apr 28, 2010 2:57 pm

Дадох пример, че се иска желание и търпение. Напълно наясно съм, че бойните изкуства не могат да се усвоят туко-така.
RRSunknown wrote:Трябва да внушиш че си достъчно луд да се защитиш по безкомпромисен начин без реално да прибягваш до екстремни методи. Това е въпрос на поведение , не на физическа сила. Трябва така да направиш че да си мислят - струва ли си да рискувам да си правя гавра ако вземе и ми забие един пергел в окото?
Това ще е доста трудно. В смисъл аз не мога да се провокирам от обиди, даже ми е смешно, просто не съм такъв. Има такива, който кат им се озъбиш 2-3 пъти спират, има такива, които като поговориш с тях се разбирате, обаче гамените направо са най-противните същества и прибягват до бой.

termit
Jaghut Tyrant

Post by termit » Wed Apr 28, 2010 3:42 pm

tigermaster, не чак толкова с лошо. Защо да не може да пише, като не е тренирал? Не е като mamut да се опитва да обяснява как се прави конкретна техника или да предлага тактики в бой, а просто прави общо наблюдение върху бойните изкуства и хората, които се занимават с тях.
Част от наблюденията му са верни - тренировките определено вдигат самочувствието, особено отначало. Също така искат постоянство и търпение, и способността да не се отказваш при липса на бърз напредък (това във връзка с примера му с играта - не казвам, че щом се е справил с игра ще се хване и ще изучи някое бойно изкуство, но пък демонстрира постоянство). Що се отнася до това:
но ако знаеш някое бойно изкуство хич няма да те грее дали Пешо и Христо имат 5 сантиметвори рамена и могат да се бият.
наистина е много често срещано погрешно разбиране при хора, които не са тренирали бойни изкуства и/или нямат много "опит" с реални ситуации на насилие.

@mamut - с други думи, няма лошо да започнеш да тренираш бойно изкуство, само че просто не очаквай бързи резултати. За момента ако наистина нямаш друга възможност, виж варианта на RRSunknown - демонстрираш че си достатъчно луд, та да не им се занимава да се бият с теб. Не означава точно пергел в окото, но трахеята, топките и носа трябва да са първи цели при бой, при това по възможност с първи удар. Лошото е, че такава тактика значи, че трява да си готов да понесеш голямо количество бой отначало и да не се отказваш, докато биячите не спрат - и не е задължително да успее като вариант.
Elves dig rocket launchers.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Wed Apr 28, 2010 3:56 pm

Аз не съм сред най-социалните хора на тази планета, не съм и сред най-силните. Нито съм прекалено висок, нито съм особено силен, но просто се държа с безразличие и леко снобарски, и до сега най-големите биячи са мили, кротки и добрички с мен. Може би си мислят, че имам страшно много пари и не искат проблеми, а аз по никакъв начин не съм демонстрирал, че имам пари. Просто с държането си човек трябва да внушава нещата, които иска да внушава. Естествено в 7-ми клас такова нещо е трудно, но той mamut голямата му тревога е какво ще стане, ако като порасне, някой му се злоби в автобус или на улицата. Което е доста песимистичен начин на мислене. Или просто София е по-голяма джунгла, отколкото съм си мислил, за което моите съболезнования.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 28, 2010 4:06 pm

Честно казано от един момент нататък шанса да ти налитат в цивилния живот е доста минимален освен ако не движиш в такива кръгове съвсем умишлено или посещаваш рискови места.
Което не значи че няма да те тъпчат на работното ти място ако се държиш без достойнство.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Apr 28, 2010 4:37 pm

mamut wrote:Хах, ами при такова положение кво правим? Някой се закача - мълча му, някой ме удря - не правя нищо. Добре да оставим ситуациите извън училище, ами на вън? Пак казвам "Въпроса е там, че при определени ситации си объркан от агресията на другия и не знаеш какво да предриемеш."
Има едни неща, на които им се казва полиция, за хората закачащи те навън. Има и едни неща казващи се охрана, директор и т.н. за хората закачащи те в училище. Всъщност идеята е въобще да не се стига до бой... така падаш на тяхното ниво. Хубаво е да можеш да се защитиш инцидентно, но нали се сещаш, че следващия път ще дойдат трима? И ти какво - ще си основеш собствена банда за да се пазиш ли?Това е много наклонена плоскост...
Ако единственият изход беше бой, естественият прираст щеше да е много по-нисък.
Last edited by Morwen on Wed Apr 28, 2010 5:26 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 28, 2010 4:41 pm

Морви колкото и да не ти се вярва дирекрора нищо не може да направи, полицията също.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Wed Apr 28, 2010 4:46 pm

Глупости пълни, както винаги редовното дрънкане на българина, че само държавните органи са му виновни.

Някой от нападнатите да е отишъл в полицията случайно?

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 28, 2010 5:03 pm

Muad_Dib wrote:Глупости пълни, както винаги редовното дрънкане на българина, че само държавните органи са му виновни.

Някой от нападнатите да е отишъл в полицията случайно?
Да - много често се случва това в училището на майка ми. Ако няма видими следи нападателя не могат да го барнат, ако има следи от насилието го задържат за кратко и го пускат. В крайна сметка следва отмъщение над оплакалия се.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Apr 28, 2010 5:47 pm

RRSunknown wrote:Морви колкото и да не ти се вярва дирекрора нищо не може да направи, полицията също.
Директорът може да изключи побойника. В моето училище се е случвало, при това на практика беше заради избухване. В смисъл изключеноето момче си беше гаменче, но не е като системно да се биеше.
Ами просто така е в нашето училище, може би и в други. Ето ти една ситуция: вървиш си и те почват "ей зубар", "ей балък", "ей дебел" и т.н. В такава ситация ако си мълчиш така ще е всеки път като те видят.
Именно тук грешиш. Именно ако им реагираш, ще им е забавно да продължават, иначе омръзва.
Като лирическо отклонение, когато бях година по-малка от теб, играех физическо с много стари, дошивани маратонки "Пирин". Принципно имах имидж на зубърка и лесен за нараняване човек, така че всеки път като се явях на физическо с маратонките, следваше небрежна лавина подигравки от няколко съученички. Това спря в момента, в който се ухилих им им обясних, че няма какво да се занасят с моите ръчно тунинговани "Пирин хендемейд спешъл лимитид едишън" или нещо от сорта. Не винаги е толкова моментално, но в този случай в момента, в който на мен спря да ми пука, спря и на тях.
За съжеление нямам особено добри оценки за да сменявам даскалото.

Ми дай малко газ за кандидатгимназиалните изпити, те са главната част от оценката. Бих ти предложила дори помощ, ако решиш.
Пък и аз и да избягам от тия агресивни гамени все ще се намерят други, какво правим при такава ситуация(било то в болница, влак, улица, блок,...)?
Изключително сбъркана логика. Ако ще мислим така, аз направо да ходя запасана с два пищова, защото няма спасение. Може да се намерят, може да не се намерят. Това дали някой ще те нападне на улицата е въпрос на случайност. А гамените, които са непрекъснато около теб не са въпрос на случайност, от тях можеш да се опиташ поне да избягаш. Те не са навсякъде, колкото и да се опитват да те убедят в това.
До колкото социялната фобия http://www.evropea.com/social_phobia.html е описано.
Знам какво е това, въпросът беше конкретно при теб как е:)

Иначе в бойното изкуство няма лошо, ако не прекаляваш. Ще е добро за физическата ти кондиция и може да те научи на дисциплина. Но няма да те предпази от гамени.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 28, 2010 5:57 pm

Директорът може да изключи побойника. В моето училище се е случвало, при това на практика беше заради избухване. В смисъл изключеноето момче си беше гаменче, но не е като системно да се биеше.

Да - така е , но това става само за най-екстремалните случаи. В повечето случаи има разговори които не водят до никъде и дори понякога се казва на жертвата че тя е виновна и че ги предизвиква. Освен това директора няма изгода да изключи който и да е защото всеки загубен ученик е минус пари от делегирания бюджет.
Разбира се ако тормозения ученик заплаши с преместване на училището директора застава в шах но малцина родители на томрозени ученици си правят труда да вземат такива мерки.
Last edited by RRSunknown on Wed Apr 28, 2010 5:59 pm, edited 1 time in total.