Трагедията в Норвегия и християнският фундаментализъм

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Jul 25, 2011 9:50 pm

RRSunknown wrote:
The Dragon wrote:
RRSunknown wrote:Идеята е че се покаял не че се мери с отметки нещо.
И какво като се е покаял? Това нищо не е.
Е как нищо - покайването при грешка е основна форма на човешкото възпитание.
Не не е. Страхът е. А и да стане възпитан какво?
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Mon Jul 25, 2011 9:58 pm

Не знам защо, но изведнъж се присетих за снимката на Варг Викернес, която публикуваха в катехизиса при новината за освобождаването му:
Image
Това е психопат, наръгал човек 23 пъти, подпалил Ен на брой църкви, бягал няколко пъти от затвора и т.н.
Норвежците са интересни хора.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Zeiss_optik
Arcanist

Post by Zeiss_optik » Mon Jul 25, 2011 9:59 pm

Страхът е пътят към Тъмната страна, Драгъне.
Hemos pasado!

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Jul 25, 2011 10:02 pm

тайгъре, точно за тоя говорих на миналата страница.

цайс, като се изключи Стар Уорс форчън куки уисдъма, страхът всъщност е доста добро възпитателно средство и един от любимите похвати на твоята любима религия.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jul 25, 2011 10:08 pm

The Dragon wrote:
RRSunknown wrote:
The Dragon wrote: И какво като се е покаял? Това нищо не е.
Е как нищо - покайването при грешка е основна форма на човешкото възпитание.
Не не е. Страхът е. А и да стане възпитан какво?
Възпритание не означава възпитан.

Супер крайни в приказките сте но ако ми кажете че не сте давали втори шанс на никой няма да ви повярвам.

не говоря за конкретния случай а по принцип. Конкретния трябва да си понесе пълните последствия (което не става защото вместо да има затъмнение по въпроса медиите се вихрят и му привличат хора които се запознават с идеите му )
Last edited by RRSunknown on Mon Jul 25, 2011 10:10 pm, edited 1 time in total.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Jul 25, 2011 10:10 pm

Втори шанс на убиец на над 90 човека не съм давала, не.

Oui. Je suis garbage.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jul 25, 2011 10:10 pm

не говоря за конкретния случай а по принцип. Конкретния трябва да си понесе пълните последствия (което не става защото вместо да има затъмнение по въпроса медиите се вихрят и му привличат хора които се запознават с идеите му )

Знаете ли какво ще стане с конкретния ако го убият публично - автоматично става мъченик и последователите му се задействат с ефекта на падащите кегли.

Трябва изобщо нищо да не казват за него - пълна цензура. Анонимен килър който всички да забравят по най-бързия начин. Така ще му се обезмисли изцяло замисленото.
Last edited by RRSunknown on Mon Jul 25, 2011 10:16 pm, edited 1 time in total.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Jul 25, 2011 10:15 pm

По принцип вторите шансове си зависят от престъплението. Съдебната ни система дава втори шанс на по-дребните нарушители като все пак ги пуска на свобода по някое време. Ма има хора, които НЕ заслужават втори шанс. Не ме интересува дали ще постигнат покаяние, сатори, нирвана и прочее в затвора. Трябва да се гарантира безопасността на обществото - много по-важна е от душевното състояние на ония.

едит: И аз мисля, че ще го направят мъченик за оная странна прослойка от хора, която изповядва идеите му. Така че - доживот у панделата, без право на обжалване и точка.

Oui. Je suis garbage.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Mon Jul 25, 2011 10:44 pm

Emi az vikam toq masov ubiec da se pokae, da si kupi edna burza indulgenciq i da go puskame da si hodi. It's the Christian way!
http://en.wikipedia.org/wiki/Indulgence

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Jul 25, 2011 11:28 pm

Ами ние пък говорим за конкретния случай. Де да знам, аз съм в състояние да дам втори шанс на човек, дето нещо там ме е обидил да кажем или просто е вършил някакви умерени противообществени прояви като да разбива кошчета за боклук или да драска със спрей по стените на сградите, но някак нямам самочувствието, че имам правото да давам втори шанс на масов убиец. Пък дано се покая и остави отметка в Библията. Де да го знае човек.

Точно този конкретен човек няма как да бъде забравен, не и скоро. И не само заради медиите. Начинанието му няма какво да се обезмисля - то си е лишено от смисъл изначално. Но ако наистина норвежците го тикнат за 21 г. в затвора (вместо в лудница до живот) и го освободят след 10-15 г., верно си го търсят.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jul 25, 2011 11:44 pm

Допреди 5 дена никой не беше чувал дори за този човек. Бас държа че след една година ще има книга, сайт с последователи и кой знае - може да издаде албум като Бурзум.

Та викате нищо не бил постигнал и нямал цел.

Напротив - има си цел и за сега сега всичко се развива според неговия план.

Разбира се ако се покае има логически парадокс - не е възможно хем да осъзнава какво е направил хем да иска да избяга от възмездието.

Обичате обаче да изпадате в двете крайности - или смърт с мъчения или щом си против това значи искаш да го пуснат тупайки го по рамото. Според мен мястото му е в лудницата - ако го изкарат луд това му обезмисля писанията и посланията които може да е подготвил (или да пусне по-късно). В лудницата спокойно могат да го държат в състояние на магданоз колкото си искат което е много по-гадно от затвора .

Zeiss_optik
Arcanist

Post by Zeiss_optik » Tue Jul 26, 2011 12:04 am

Мдаммм - засега наистина всичко се развива по плана му: медийна звезда е, намери си и последователи...
Но покае ли се истински - няма как сам да поиска да избегне възмездието.
Боя се обаче, че moonlight и AlDim имат доста объркани представи за прошката. Индулгенции не се продават вече около 300 години. Да не говорим, че са се продавали само в католическите страни. А въпросният тип е протестант.
AlDim, тук можеш да направиш справка кой е Мартин Лутер и 95 тезиса против какво е заковал на вратата на църквата във Витемберг на 31.10.1517 г. и дал с това старта на Реформацията. :lol:
Hemos pasado!

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Tue Jul 26, 2011 5:03 am

Zeiss_optik wrote:Боя се обаче, че moonlight и AlDim имат доста объркани представи за прошката. Индулгенции не се продават вече около 300 години. Да не говорим, че са се продавали само в католическите страни. А въпросният тип е протестант.
AlDim, тук можеш да направиш справка кой е Мартин Лутер и 95 тезиса против какво е заковал на вратата на църквата във Витемберг на 31.10.1517 г. и дал с това старта на Реформацията. :lol:
Ехааа, образова ли ме, а, а? :lol:

Явно подмятането ми те подмина без дори да го усетиш, та ще те оставя да се забавляваш в неведение.

Zeiss_optik
Arcanist

Post by Zeiss_optik » Tue Jul 26, 2011 9:07 am

Aко човек сам няма желание да се образова - никой не може да го направи вместо него.
А ти все пак си направи справката, че ако вземеш да изтърсиш това за протестантските индулгенции някъде извън този форум - ще ти се смеят.
Hemos pasado!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Jul 26, 2011 9:17 am

Алдим е учил история доста, включително и висшето си образование, ако не греша. Уверявам те, че знае и кой е Мартин Лутер, и че при протестантството няма индулгенции. Да не говорим, че в самия линк, който той пусна това е обяснено. Също така никъде не е говорил за протестантски индулгенции.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either