Talkin` about Tolkien
- JaimeLannister
- Forsaken
Това е (ако не се лъжа) петата тема, в която на мен ми причернява покрай коментарите на Роланд и се заричам повече да не пиша в каквато и да било тема, където се споменава Толкин, за да пазя крехкото си душевно равновесие... Така че наистина нищили сме го и преди :)
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
- Lubimetz13
- Mistborn
Ах, тий, предателю подъл! Как смееш да насъскваш Гибли срещу Кай? Така де, не че Ериксон и Зелазни имат кой знае какво да им се критикува, но точно Гай Гавриел Кай е толкова... поетичен и необикновен автор, пък и помощник-редактор на Силмарилиона, че изобщо не виждам за какво може да се хване Гибли, колкото и афектирана да е от безбожните сквернословия на Роланд. Просто ще бъде нечестно.
Никакъв срам нямаш, обаче :Р
Никакъв срам нямаш, обаче :Р
- Ambartanen
- Arcanist
"Фионавар" и на мен никак не ми хареса. Просто идеята за американски студенти, които се шматкат из разни приказни страни, винаги ми е била противна. Виж, "Лъвовете на Ал-Расан" наистина си я биваше, макар че беше по-скоро псевдоисторическа книга, отколкото фентъзи. А ако знаеш английски, препоръчвам ти да си намериш и прочетеш "Тигана", която си е типично фентъзи и според мен най-добрата книга на Кай.
Съгласен съм с Марфа и Ванката. Друг е въпроса, че преводът на Фионавар беше леко плачевен.
Но според мен "Лъвовете" все пак е по-добра книга от "Тигана", която в сюжетно отношение ми се видя недоизпипана.
Но според мен "Лъвовете" все пак е по-добра книга от "Тигана", която в сюжетно отношение ми се видя недоизпипана.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
- Ambartanen
- Arcanist
-
- Paragon
Понеже ме мързи да чета 5 страници мнения, ще пиша направо - на Толкин съм чел Властелина и Хобита - някъде 97-а година и това са едни от малкото книги, които съм чел по цял ден - явно са ми харесали:-))) При положение че фентъзи по принцип не чета, (не щото имам нещо против фентъзито, а просто щото нямам кой знае колко време) а други фентъзи книжки които съм чел са само на Прачет и още двечки - за някакъв върколак и вещица в магически огледален на нашия - за които не си спомням автор и дори име - просто нямам обективна база за оценка, но така или иначе и хобита и властелина ги изчетох на един дъх.
Пеенето не ме изнерви особенно.
Наистина не знам дали ще ги прочета със същото желание и интерес сега (с моя вече толкова циничен мозък:-))) но пък знае ли човек...
Пеенето не ме изнерви особенно.
Наистина не знам дали ще ги прочета със същото желание и интерес сега (с моя вече толкова циничен мозък:-))) но пък знае ли човек...
Life is an illusion, death - just reflexion, heaven is a dream, only hell lies within...
Me
Me
Аз пък ги прочетох тия пет страници.....
Някъде се спомена, че Толкин бил написал "първото" или "оригиналното" фентъзи. Е не е..както не са и Лъвкрафт & Хауърд. Това винаги си е било спорен въпрос, но аз бих започнал с Мабигонион-а и "Смъртта на Артур" на Малори (1471) (Това за всички фентъзи фенове, започнали литературното си образование със "Землемория" и завършили с "Малазан-а").
Ще се повторя тука - Толкин не се критикува! Първо, защото е проява на лош вкус и второ защото, сравняваийки го с неестетичната групичка "модерни фентъзи автори", вие се поставяте в позицията на оня турист дето възкликнал: "Кво му се кефите на тоя Микеланджело, Валехо вади десет пъти по-добър детайл?!"
Някой спомена, че Властелина (например) му се струвал наивен..приказка един вид. Никаква..така..дълбочина и разбиране на фундаменталните житейски проблеми няма! А? Докато в произведенията на американците имаа..и то поднесена на разбираем за нашето поколение език! Не случайно, примерно Ериксън е завършил ""престижния"" Iowa Writers' Workshop и се е научил как се пише! В Айова това.. И като го хванем и го сравним с Толкин..бедния Професор (Два пъти професор по староанглийски) изглежда сух и на места сенилен с песничките си за Том Бомбандил! Но ние ще си направим една тема понеже разбираме и ценим добрата литература, за да споделим ерудираното си мнение...
Не съм "толкинист". Никоя от книгите на Толкин, няма да влезе в личния ми топ 50 на "Най-майсторската литература". Не е и нужно. Толкин не е писател в занаятчийското значение на думата и търсенето на паралели със съвремени такива ме кара да си спомням лилавите корици на "литературните анализи" с които явно доста хора са израстнали...
Някъде се спомена, че Толкин бил написал "първото" или "оригиналното" фентъзи. Е не е..както не са и Лъвкрафт & Хауърд. Това винаги си е било спорен въпрос, но аз бих започнал с Мабигонион-а и "Смъртта на Артур" на Малори (1471) (Това за всички фентъзи фенове, започнали литературното си образование със "Землемория" и завършили с "Малазан-а").
Ще се повторя тука - Толкин не се критикува! Първо, защото е проява на лош вкус и второ защото, сравняваийки го с неестетичната групичка "модерни фентъзи автори", вие се поставяте в позицията на оня турист дето възкликнал: "Кво му се кефите на тоя Микеланджело, Валехо вади десет пъти по-добър детайл?!"
Някой спомена, че Властелина (например) му се струвал наивен..приказка един вид. Никаква..така..дълбочина и разбиране на фундаменталните житейски проблеми няма! А? Докато в произведенията на американците имаа..и то поднесена на разбираем за нашето поколение език! Не случайно, примерно Ериксън е завършил ""престижния"" Iowa Writers' Workshop и се е научил как се пише! В Айова това.. И като го хванем и го сравним с Толкин..бедния Професор (Два пъти професор по староанглийски) изглежда сух и на места сенилен с песничките си за Том Бомбандил! Но ние ще си направим една тема понеже разбираме и ценим добрата литература, за да споделим ерудираното си мнение...
Не съм "толкинист". Никоя от книгите на Толкин, няма да влезе в личния ми топ 50 на "Най-майсторската литература". Не е и нужно. Толкин не е писател в занаятчийското значение на думата и търсенето на паралели със съвремени такива ме кара да си спомням лилавите корици на "литературните анализи" с които явно доста хора са израстнали...
Хеликоптерите са душите на взривени танкове...