Допопрегледах Фантастика 2008..........
Преди малко завърших и едно томче, което случайно си купих от Ориндж, когато бях на гости на Веско, за да си поръчам няколко от томовете на Юнг само че на английски. Томчето се нарича "Човекът и неговите символи" и е "реквиема" на Юнг едва ли не, писан от професора и малцината най-близки нему ученици.
Самото му съществуване ме хвърли в див потрес.
- Spoiler: show
- Причината е интересна само мене ми, ама..... Тъй като школата на К.Г. Юнг (психология, отделяща внимание на несъзналното, сънищата като негово проявление, и въобще подпраговите пространства на съзнанието, както и проявата на символите в човешката история - алхимия, религия, литература) ми се превърна в огромна слабост през последните три години поизчетох немалко писма и дори открих две интервюта на професора. Във всички тях немалко пъти му бива зададен въпроса "Защо не напишете нещо на достъпен и за непрофесионално занимаващите се език?" На което Юнг винаги отговаря твърдо с "Не", обяснявайки, че както няма как да учиш някого на висша математика, без той да може да смята, така няма как да "преразкажеш" отгоре отгоре даден метод и дадена психологическа школа, просто защото няма да бъде разбрана и ще бъде прилагана от лаици и то крайно неправилно. Оказва се, че пет или седем години преди смъртта на Юнг (мързи ме сега да търся точната цифра) един журналист се опитва да убеди Юнг да напише все пак нещо, достъпно за средноинтелигенти любознателни люде без професионални познания. Отначало Юнг отказва, но после сънува как говори и словата му разбират не академици, а творци, математици и прочее хора, нямащи си общо с психологията като наука. Успява да завърши "Символите" година преди смъртта си.
Книгата успява да направи нещо, което ми се е струвало винаги привидно невъзможно. В съвсем кратък вид - "лекционоподобно" и чрез примери на прилагане на психоанализа и тълкуване - да обясни и даде поглед (не твърде задълбочен, но достатъчен) върху естеството на труда на Юнг. В 500 страници вмества всичко необходимо за познаване на школата (познаване в смисъл на обща култура и изграждане на достоверна и солидна представа). Само по себе си това винаги ми се е струвало твърде невъзможно за представяне, защото самият Юнг пише много пространно, с много летящи по привидно отделни линии мисли и на моменти ми е бил безкрайно непонятен дори и само при четене. Само че ето, че можело. Дори мисля, да я пробутам на Шулца 
Аз пък препрочетох днеска тамън Making Money. Кога най-сетне ще им !!(#^&!%*@!( на Вузев в тоя ред на мисли? Evil or Very Mad
Трябва само да съберем достатъчно голяма групичка, въоръжена с камъни, тояги и джинджифил.... Или да им намерим преводач....