Кой какво чете, part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
herairness
Jaghut Tyrant

Post by herairness » Sun Aug 16, 2009 8:12 pm

Ха, явно не само аз забелязвам броевете преди да ги обявите :mrgreen: Иначе по темата, върнах се на старите книжки на Пратчет за Стражата - неизмерим кеф 8-)
Image

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sun Aug 16, 2009 8:24 pm

Аз пък препрочетох днеска тамън Making Money. Кога най-сетне ще им !!(#^&!%*@!( на Вузев в тоя ред на мисли? :evil:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Sun Aug 16, 2009 8:26 pm

Допопрегледах Фантастика 2008.......... :roll:

Преди малко завърших и едно томче, което случайно си купих от Ориндж, когато бях на гости на Веско, за да си поръчам няколко от томовете на Юнг само че на английски. Томчето се нарича "Човекът и неговите символи" и е "реквиема" на Юнг едва ли не, писан от професора и малцината най-близки нему ученици.
Самото му съществуване ме хвърли в див потрес.
Spoiler: show
Причината е интересна само мене ми, ама..... Тъй като школата на К.Г. Юнг (психология, отделяща внимание на несъзналното, сънищата като негово проявление, и въобще подпраговите пространства на съзнанието, както и проявата на символите в човешката история - алхимия, религия, литература) ми се превърна в огромна слабост през последните три години поизчетох немалко писма и дори открих две интервюта на професора. Във всички тях немалко пъти му бива зададен въпроса "Защо не напишете нещо на достъпен и за непрофесионално занимаващите се език?" На което Юнг винаги отговаря твърдо с "Не", обяснявайки, че както няма как да учиш някого на висша математика, без той да може да смята, така няма как да "преразкажеш" отгоре отгоре даден метод и дадена психологическа школа, просто защото няма да бъде разбрана и ще бъде прилагана от лаици и то крайно неправилно. Оказва се, че пет или седем години преди смъртта на Юнг (мързи ме сега да търся точната цифра) един журналист се опитва да убеди Юнг да напише все пак нещо, достъпно за средноинтелигенти любознателни люде без професионални познания. Отначало Юнг отказва, но после сънува как говори и словата му разбират не академици, а творци, математици и прочее хора, нямащи си общо с психологията като наука. Успява да завърши "Символите" година преди смъртта си.

Книгата успява да направи нещо, което ми се е струвало винаги привидно невъзможно. В съвсем кратък вид - "лекционоподобно" и чрез примери на прилагане на психоанализа и тълкуване - да обясни и даде поглед (не твърде задълбочен, но достатъчен) върху естеството на труда на Юнг. В 500 страници вмества всичко необходимо за познаване на школата (познаване в смисъл на обща култура и изграждане на достоверна и солидна представа). Само по себе си това винаги ми се е струвало твърде невъзможно за представяне, защото самият Юнг пише много пространно, с много летящи по привидно отделни линии мисли и на моменти ми е бил безкрайно непонятен дори и само при четене. Само че ето, че можело. Дори мисля, да я пробутам на Шулца ;)
Аз пък препрочетох днеска тамън Making Money. Кога най-сетне ще им !!(#^&!%*@!( на Вузев в тоя ред на мисли? Evil or Very Mad
Трябва само да съберем достатъчно голяма групичка, въоръжена с камъни, тояги и джинджифил.... Или да им намерим преводач....

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sun Aug 16, 2009 8:34 pm

Ми тя Волния Народец е преведена в нета от година :(
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Sun Aug 16, 2009 9:43 pm

Мхм..... Май все пак камъните и тоягите....

termit
Jaghut Tyrant

Post by termit » Mon Aug 17, 2009 12:32 pm

Изчетох "Вихрен свят" на Лари Нивън. История/сюжет - клонят към нулата, направо наивни... но интересното в тази книга е самият шашав свят и научните обяснения към него. Кефи, с други думи, но едва ли ще допадне на всички. Все пак има дървета-интеграли :lol:
Elves dig rocket launchers.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Aug 17, 2009 12:35 pm

На края съм на Сблъсък на крале и противно на очакванията започна да ми дотъпява. През цялата книга действието е как някакви групи рицари търчат наляво надясно а приглаждането на полите от Колелото тук е замстено с описанието кой какво вино пие и с колко дафинов лист и шафран и с описания за герба на поредния рандъм рицар и формата на лявата бивна на глигана на шлема му. Скука. Прословутите битки просто не ги видях никъде - опсаиния с по три реда как стрелците на сър еди кой си застреляли конницата на сър един кой си . В единия момент се готвят за бой в следващия ред ни четат резултатите от мача а какво има по средата - нищо. Виж ако си любител на дворцово феодални интриги и изпадаш в екстаз от хералдика и сложни родословни дървета книгата е велика Специално си бройкам фентъзи елементите за да оборя тези които твърдят че книгата била замаскирана историческа. Досега са наистина много , да не говоря че повечето важни събитие се случват именно с фентъзи елементи.

Raz
Commoner

Post by Raz » Mon Aug 17, 2009 4:22 pm

В Сблъсък на Крале иекшъна е съсредоточен баш в края. Тогава е момента в които Станис набива флотата си а в гръб му влиза Тивин Ланистър :lol: Останалото е както казваш ти "дай си ми куклите, на ти си парцалките" между Станис и Ренли. Което на мен ми дойде добре, щото тъкмо ми беше писнало да чета за малоумните Старки и пререканията им с Ланистър

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Mon Aug 17, 2009 7:05 pm

Търпение RRS, търпение. Става и по-интересно. :)

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Aug 17, 2009 7:34 pm

Ако някой ти е казал, че Песента е пълна с як екшън, сериозно те е подвел. Битките нито са много като страници, нито са описани особено впечатляващо, силата на поредицата е другаде - интригите и развитието на героите.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Aug 17, 2009 8:08 pm

Усетих :). Това което ме дразни обаче са главите от гледна точка на Жон Сняг и Даенерис които са ни в клин ни в ръка спрямо събитията във Вестерос. Но едно нещо мога да ви кажа стопроцентово - Мартин има много хляб да яде доакто настигне Джордан в описанието на свят. Де да можеха двамата да се обединят и да имаше книга със свят измислен от Джордан и герои развивани от Мартин :).

gal.eon
Adept

Post by gal.eon » Mon Aug 17, 2009 9:13 pm

"Мравките" на Бернар Вербер. Сравнително интересно, без да блести с нищо особено. Единствено се изкефих на тънките преходи между двете сюжетни линии.

Сега съм на "Бог да Ви поживи, мистър Роузуотър" на Вонегът. Черен хумор и хаплива сатира, откровени до цинизъм. Железен!
Spoiler: show
"Приличаше на уплашен, застаряващ Исус, чиято присъда за разпъване на кръста бе заменена с доживотен затвор."
В края на краищата няма жив човек, който да може да разбере другия, защото всеки от нас гастролира пред отделни хора с отделни, избрани измислици от собствения си аз!

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Mon Aug 17, 2009 9:35 pm

"Оптимистична теория за българския секс" на Иво Сиромахов.
Голяма простотия. :)
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Dante
Mistborn

Post by Dante » Tue Aug 18, 2009 12:41 pm

Явно се разглезих напоследък от качествени, кратки и добре изпипани книги. В момента съм на "Великият лов" и при все, че има интересни и вълнуващи неща през повечето време умирам от скука. Вече съм на 150 страница- е няма такава тъпотия. Първата беше по-добра. Превзетите реплики и безумните действия на героите, както и непрекъснатите описания ме дразнят откровено ( да не говорим за мега, ултра епичната история (тм) с безброй имена, места и факти, нахвърлени ей така ). Силно се надявам нататък да се подобри...
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Aug 18, 2009 12:44 pm

препоръчвам ти да не почваш Лев Толстой - описанията ще ти дойдат в повече :)