Ок, съгласяваме се да не сме съгласни. Но идеята е да успеем да видим нещата през призмата на отсрещния, защото ако истината се ражда в спора, то в този спор тя няма как да е по средата. И ако няма да се съгласим едни с други, нека поне да се разберем взаимно.
Факт е, че скубитата, предвид през какво са минали предните 5 сезона, би трябвало да нямат много зор с проблемите в 6 сезон. И според законите на реалния свят - съгласен съм, че 6 сезон най-много от всички останали подканя към сравнения с него - проблемите им са "измислени" и "не са проблеми".
Това го разбирам. Мога да видя защо сезонът от подобна гледна точка мирише. И всъщност за мен има един валиден цялостен въпрос, който могат да си зададат хората, нехаресали сезона: "За чий му беше на Уидън да прави сезон, в който нашите се борят с Живота?!"
Но ми се ще да предложа една алтернативна гледна точка.
За мен обаче 6 сезон на Бъфи е най-мащабният експеримент на Уидън и може би затова е толкова широко нехаресван. Не го казвам като рационализация. Аз не съм слушал коментарите на Уидън за 6 сезон, освен този, че животът бил Лошия, и не съм съвсем съгласен с него, че в този сезон метафорите падали. Метафорите не падат - просто са с обратен знак. 6 сезон представлява не развитието на историята за скубитата и даже не толкова някакво развитие, колкото поглед върху това, което те са не като скубита, а като Зандър, Уилоу, Бъфи, Аня, Спайк, Джайлс и Доун. Този сезон поставя на преден план по-мрачните, "човешки" мотиви от характерите им, развивани в предните 5 сезона:
Бъфи - умното, но несигурно в себе и способностите си извън Slayage-а момиче, което изглежда прокълнато във връзките си с мъже.
Зандър - непорасналото момче, нещастно влюбено в Бъфи, неуспяло да постигне нищо с Уилоу, неуспяло да запази връзката си с Корделия.
Уилоу - обсесивната задръстенячка с яростен стремеж към 1)добиване на знания, намиране на обяснения и 2) себедоказване.
Джайлс - възрастният, често неразбиращ отношението на скубитата към живота, който водят, чуждият (от психологическа гледна точка).
Доун - притежаваща живот, който не би трябвало да притежава, чуждата на целия свят в буквалния смисъл на думата.
Аня - сблъсък на противоположности. Човек, който все още не може да гледа на себе си като част от човечеството.
Спайк - цялата му същност е непригодена за съществуване в реалния свят. Единственият нечовек от целия каст.
Сега, ако се абстрахираме от лесната аналогия с реалния свят (пробвайте, плс

) и ако приемем сезона като метафора в РАМКИТЕ НА БЪФИВЪРСА, какво имаме?
Имаме взети от "нашия" свят реални ситуации, които изпълняват ролята на символи. Не демоничността като символ на реалния свят (както в сезони 1-5), а реалния свят като символ на демоничността. И затова, докато в сезони 1-5 скубитата спасяват света от реални демони и така израстват, в 6 сезон те се борят с вътрешните си - и накрая отново израстват.
За проблемите на Бъфи символите от реалния свят са 1) mundane работата и 2) връзка без любов.
За Зандър - женитбата: проява на лична отговорност за друго човешко същество, както и перманентен съюз с жена.
За Уилоу - изкушението към "бягството" от реалността - магията, - която си играе с обсесивните й наклонности.
За Джайлс - заминаването. Липсата на ангажираност с останалите "деца".
За Доун - кражбата като символ на "откраднатото" право на живот. Липсата на внимание от страна на всички останали и опитите им да я "пазят" като символ на това, че тя все още не е част от света.
За Аня - женитбата: опит за приобщаване към човешкото общество и тест за това дали ще успее да промени мисленето си, характера си, принадлежащ към света на демоните, бунт срещу хиляда години нагласа, че мъжете са свине и щастлив финал няма.
За Спайк - несподелената любов. Той не е "достоен" за Бъфи не защото не е пич, а защото това, което е, изключва това да е достоен. Той няма душа. А споделеността изисква да превъзмогнеш себе си, което изисква душа. В случая буквално. Бтв Спайк единствен успява накрая да си реши проблема сам.
В контекста на сериала и на тази метафора, тези проблеми са също толкова сериозни, колкото и Глори, Адам, Кмета и т.н., понеже с тези проблеми се борят не скубитата от предните 5 сезона, а обикновени хора. А и по-сериозни, защото с този враг не можеш да се справиш като просто го убиеш и прогониш.