Търся...

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Tue Sep 28, 2010 12:30 pm

Мор, ако не ти се чете просто си вдигни задника до Бюрото по труда в работното им време - там ще ти дадат формулярите да си ги попълниш, ако те мързи да пишеш.
Ама поне с избора на курс ще трябва да си готов, все пак ще се наложи да поумуваш по въпроса.
А, и с нужните копия на документи, ъф корс, за да не се разкарваш втори път... :wink:

Добавено: пък ако съвсем те мързи, звъниш ей на тоя телефон: (02) 980 87 19 (агенция по заетостта) и ти обясняват всичко подробно

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Tue Sep 28, 2010 12:35 pm

(само да отбележа, че май се загуби на предишна страница, че в последния пост на предишната страница на практика след три минути търсене отговорих на преките му въпроси :) И, да, мислех си да кажа, че вероятно има на кого да се обади за повече информация - а moonlight успя даже да каже на кого :))
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Sep 28, 2010 12:36 pm

А как мога да избера курс, ако цялата информация за тях е къде се провеждат? А в кои дни, по колко часа, ала-бала? На сайтовете им?

Мерси на Пенчев за упътването, аз от първия свален документ реших, че това са документи за фирмите, които предлагат курсове за квалификация, и това ме обърка.

И все пак намирам, че е доста сложно и ненужна бюрокрация :mrgreen: какво пък е толкова проблемното да има интернет-форма, в която да си попълниш данните и да влезеш в някаква опашка на кандидати за обработка? Глупава бумащина...
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Sep 28, 2010 12:40 pm

Абе, Жоро, извинявай, ама как искаш да ти дадат 600+ лева след като на теб дори изискванията за да ти ги дадат не ти се четат? :shock:
Иначе ти трябва да се свържеш с обучаващите институции, да му се не види!!! Те просто ти дават пари да се учиш в някакви места, които са сигурни, че няма да си приберат парите и да драснат, а не те водят за ръчичка до класната стая и не ти обясняват тетрадка с колко листа да си вземеш за домашните. Затова и няма централизирана форма - те не те обучават, дават ти пари да се учиш! Това какво ще стане в конкретния център за обучение и кога ще ходиш ти на курсове не е техен проблеm, а изненада - твой.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Sep 28, 2010 1:09 pm

А каква е разликата между централизирана форма и централизирано чекмедже с документи?

И не виждам смисъл от програма, която не е удобно за бенефициентите си. Ако идеята е само най-детерминираните твърди духом имащи време покрай работата да се занимават с бюрокрация млади квалификанти да вземат пари - ок. Но ако програмата се идентифицира като даваща европейски пари за обучение и квалификация на кадри, то тогава лично според мен тя следва да е нещо повече от каса с усложнен достъп.

Не казвам, че нямаш право, но и не мисля, че коства голямо усилие на администрацията да опрости процеса.
This is it. Ground zero.

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Tue Sep 28, 2010 1:09 pm

Абсолютно съгласна с Морви. Като те мързи толкоз откъде ще намериш сили за учене? Тва са 300 часа - ако не зубриш 3 пъти в седмицата, плюс събота и неделя, туй са 7-8 месеца училище! С тоя мързел... :?

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Sep 28, 2010 1:13 pm

Аз на това не му викам мързел :neutral: Човек трябва да си цени времето

п.п. Но благодаря на всички за помощта :)
This is it. Ground zero.

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Tue Sep 28, 2010 1:28 pm

Абе Мор, аз досега за да кандидатствам по тая програма, съм изхабила всичко на всичко 3 часа - 10мин четене, 10 мин -да изровя из вкъщито копия на нужните ми документи, да принтирам и попълня бланките, и два часа за две пътувания с градски транспорт - веднъж да си подам документите, и втори - за да си взема уведомлението. Останалото време ми отива в телефонни разговори с гадните фирми, които всячески се опитват да ме прецакат с условията на курса (съвсем по нашенски, уви :roll: )

БТВ, да отбележа за уловките на фирмите, с които съм се сблъскала досега:
1) посочените адреси на обучение понякога не са верни. Мен в момента Адеко ми правят дребни номера само и само да се откажа от идеята за курс в Гео Милев (макар че са го посочили като място за обучение)
2) дни на провеждане на обучения - тука е тънък момент, понеже никъде не ти представят в писмен вид график за обучение - ако не си изискаш изрично график от 3 пъти в седмицата след работно време, току-виж са те набутали да ходиш и събота и неделя (което мен хич не ме устройва)
3) засега от фирмата ми предложиха да ми попълнят уведомлението и те да го внесат в бюрото по труда - да не съм се притеснявала, то имало два месеца срок (което не е вярно, понеже срокът след попълване на ваучерите е 1 месец, изрично питах в бюрото по труда). Тук всеки сам да си прави изводите, още не съм стигнала до този етап.
4) Питайте дали ще ви предоставят учебни материали - такива са включени в цената на ваучерите, но дочух че на някои места искат хората да си купуват учебниците и етц.

Може да има и друго, но не ми е известно. Към момента се стремя да си избера фирма, която да дава най-олекотен график на обучение - т.е. максимум 3 пъти в седмицата, след работно време, и да осигурява материали за обучение. Оттам нататък.. каквото сабя покаже.

Засега се оказва, че сертификати не се дават, от фирмата, в която смятам да подам документи, с половин уста споменаха че от общоприетите шест нива се предполага в края на обучението да можем да покрием три, само че послъгаха като казаха че нямало сертификационен инситут по испански (което не е вярно, има DELE)

Та ще видим какво ще стане...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Sep 28, 2010 1:31 pm

А в какъв интерес е на фирмите да те мотаят? Нали държавата ти дава пари да им дадеш на тях?
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Sep 28, 2010 1:37 pm

А, явно аз и Пенчев въобще не си ценим времето. Наивните ние. А и Мунлайт... Бтв, 600 лева би трябвало да струват известно време. Не можеш да получиш нещо, ако не вложиш, включително и на риск. И за отношенията е така.
Иначе, да те метнат само е плюс за тях - ще спестят 20-30 комплекта учебници, ще те запишат да се учиш на място на майната си, където никой не иска да ходи платено... Все неща на ръба или малко отвъд, ценящи да оптимизират техните разходи, но не и твоето удобство.
I don't wanna die

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Tue Sep 28, 2010 1:37 pm

Ми а де... явно не им се плаща наем за помещение в Гео Милев... много е дразнещо. И аз не мога да си го обясня :?

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Sep 28, 2010 1:53 pm

А каква е разликата между централизирана форма и централизирано чекмедже с документи?
Ами това, че аз мога да ги затрупам 32486 заявки, само и само на другия ден да ме пишат по вестниците. Сюреалистично ми е да давам този аргумент на програмист. Също така, че доста трудно се слага подпис на електронен документ, а само той е легално доказтелство, че това е твой документ. Има, разбира се, електронен, но ти ще си платиш ли 50-те лева, за да го ползваш два пъти в годината?
И не виждам смисъл от програма, която не е удобно за бенефициентите си. Ако идеята е само най-детерминираните твърди духом имащи време покрай работата да се занимават с бюрокрация млади квалификанти да вземат пари - ок. Но ако програмата се идентифицира като даваща европейски пари за обучение и квалификация на кадри, то тогава лично според мен тя следва да е нещо повече от каса с усложнен достъп.
Ам, какво му е усложненото? Муунлайт вече ти каза колко време й е отнело. Теглиш си документите и ги носиш. Или ги попълваш на място. Бтв, не забравяй, че за много хората именно достъпът през интернет е усложненият достъп. Наистина се изисква само базова интелигентост.
I don't wanna die

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Tue Sep 28, 2010 2:20 pm

Уфф, явно ще трябва да се примиря с обучението в Бизнес парка, дето е на майната си :(

Мразим да става така :evil:

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Sep 29, 2010 5:28 pm

В знак на благодарност за помощта, няма да споря повече, въпреки че ако аз правех тая програма и система, бих ги направил много по-удобни за потребителите.
This is it. Ground zero.

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Thu Oct 07, 2010 9:31 am

Относно обучението по "Аз мога", специално за езиковите обучения - Софийски Университет също е включен в списъка на доставчици за обучение :D (по-конкретно за немски, английски, испански и френски)
Вчера си занесох Уведомлението да го попълнят, днес ще депозирам попълнената бланка в Бюро по труда, за да ми издадат ваучерчеее :panda: :yay: