@Итилон - аргументът ти принципно има основания, но само донякъде, а освен това е сто пъти по-екстремален от предлаганата промяна. ОПРЕДЕЛЕНО никой няма да престане да може да чете книгите, писани преди 2010

или когато въведат такава реформа, и това мисля е пределно ясно. Да се говори за "радикална промяна" е смешно. Отделно, писменият език не следва да се различава твърде много от устния. За многознайковци в редица стари езици съществуват няколко форми с различни езикови регистри, степен на съобразяване с граматиката и т.н. за мега официалните случаи. Когато писменият език почне да се различава от устния, комуникацията става неефективна за повечето хора. Целта на езика НЕ Е да е тест за интелигентност. Пълният член ВЕЧЕ (и отдавна) е правило, което няма отражение в официалния правоговор.
По въпроса за радикалните писмени реформи, ще дам за пример Китай - там са опростени хиляди йероглифи с правописната реформа и да, вярно е, че сега мнозинството китайци не могат да четат старите йероглифи (доста могат обаче), но пък мнозинството китайци сега не се чувстват идиоти от това, че не могат да четат собствения си език само защото предтечите им не са стигнали до идеята за азбука. Който е начетен, знае и старите йероглифи, което бтв важи и за нас:
КОЙТО СЕ ЧУВСТВА ОЩЕТЕН, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА БЛЕСНЕ С ПЪЛНИЯ СИ ЧЛЕН (pun unintended), ДА БЪДЕ СПОКОЕН, ЧЕ ЩЕ МОЖЕ ДА БЛЕСНЕ ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ С ТОВА, ЧЕ ЗНАЕ ДРЕВНАТА ЕЛИТНА ФОРМА "ПЪЛЕН ЧЛЕН" И МОЖЕ ДА ПРИЙЧВА ЗА НЕЩАСТНОТО СЪВРЕМЕННО ПОКОЛЕНИЕ, КОЕТО НЕ ПОЗНАВА КРАСОТАТА НА "ТОГАВАШНИЯ" ЕЗИК
(, ИЦО!)
Кат сте толкова отворени, знаете ли как да ползвате носовките, а? Не знаете. Шот не сте толко начетени и интелигентни. НО АКО ПЪЛНИЯТ ЧЛЕН ОТПАДНЕ, ВИ СЕ ДАВА ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ БЕЗПЛАТНО
@Морви
(1) Падежите не са усложняване на езика, а различна парадигма, аналогична на предлозите. Защо така са възникнали едикогаси е тема на дълъг разговор, но дори пълният член (от какъвто те не се нуждаят естествено) е явен пример, че нещата не са просто вс сложно.
(2) Да, има въпрос до каква степен трябва да се опростява езика. Понеже съм се интересувал доста, ще ти кажа - езикът рядко се опростява в посока загуба на изразителност и това става, изненада, когато граматиката е прекалено сложна, за да бъде използвана от простолюдието, поради което потъва в забвение. Да, не е ракетно инженерство, но и българите са си прости хора. Това обаче е ирелевантно, ЗАЩОТО ние вече доказахме, че грам изразителност не се губи с липсата на пълен член и не остава много ясно защо пишем толкова текст в момента, освен да се надцакваме с многознайстване извън линията на аргументите.
(3) "всичко това" - всичко кое? Липсата на "онези" легендарни случаи? Майната им бе. Дори НИЕ най-редовно бъркаме пълен член за бога, какво значение има, че знаем правилото, слд като не го спазваме, това не те ли кара да се замислиш? Колкото до поезията, там всеки си използва три милиона стари форми и несъществуващи вече лексики, та не бой се, никой няма да забрани пълния член в стихотворения и да лиши от възможност поетите да творят тези
МИЛИОНИ потенциални рими на -ът
(4) Защо липсата на пълен член в другите два рода е аргумент, не виждам как е само от моята камбанария. Тъй като вече установихме, че от всяка логическа гледна точка езикът трябва да е стегнат и ефективен, и след като ж.р. и ср.р. са пример, че езикът функционира и без пълен член, следва че да, това е непреодолим аргумент. И да, знаем, че от стилистична гледна точка езикът може да не е съвсем ефективен, но тези въпроси вече бяха адресирани по-горе.
(5) Аз разбрах "специфична" като "уникална". В противен случай изречението ти не ми звучи като аргумент, защото българският език уви отдавна не е това, което е с пълния си член, тъй като никой не го ползва правилно
@Веритас - напълно съм съгласен с разсъжденията ти за незаслужилия прост народ, но уви не считам това за достатъчен аргумент в полза на запазването на пълния член. А какво им е на англичаните с умрелия им нефонетичен правопис ли? Ами всички чуждестранни студенти ги псуват, например

Самите им шибани колониални наследници не могат да им следват правописа за бога
Също така бройната форма е неправилен аргумент - нея никой не я бърка (или много рядко), защото се използва масово в разговорния език и следователно веднага ти звучи неправилно, ако я сбъркаш, поне на повечето хора.
ПЪЛНИЯТ ЧЛЕН НЕ СЪЩЕСТВУВА В ОФИЦИАЛНИЯ ПРАВОГОВОР НА ЕЗИКА!!!! Иначе че бройната форма не носи нова изразителност, е вярно, и ако мен питат, определено е за под ножа от гледна точка на ефективност, но за разлика от при пълния член тук би ставало дума да махнем елемент, който е жив в разговорния език, което е ненужно насилствено. Докато пълният член е някаква чисто правописна боза, която отдавна е умряла от езика, и не я махаме само от мързел.
едит:
пак за Морви
Между другото, ако опростяването беше толкова праволинеен процес, би трябвало древните племена да са имали най-сложните езици. А те са ги усложнявали, за което е имало причина.
Езикът има смисъл да се усложни граматически (и това става по естествен начин), когато му липсва изразителност. Когато искам да кажа, че преди да съм ял, съм спал, ми е нужно минало предварително време, защото в противен случай трябва да вкарам още три-четири думи или цяло подчинено изречение, за да обясня какво имам предвид (както е в други езици). Тук ни липсва изразителност и е по-ефективно да въведем нова граматика и знаеш ли ЗАЩО? Защото става по-просто!!!! Защото езикът се развива от група хора с нужда за изразяване, а не от професор, въвеждащ екзотични правила, за да покриват всички случаи. Ако от нещо има нужда (дали с цел ефективност, дали с цел поетика, дали с цел изразителност), то се появява. Ако от нещо няма нужда, то отпада. Като пълния член

This is it. Ground zero.