Trip wrote:Хм, аз на Любо Николов съм чел единствено един разказ (от 2004 г.), който беше извънредно слаб. Онова горе звучи добре, но си личи проблемът, който усетих в оня разказ - многословност и същевременно лека липса на информативност, която в рамките на цял роман може да стане много дразнеща (със сигурност в рамките на един разказ беше доста дразнеща).
Иначе просто ще трябва да се прочете нещо цяло, но ми се струва, че от това, което съм видял, Николов като че ли има склонност да не обръща много внимание на тия неща, на които наблягали англоезичните автори "за сметка на стила": структура, герои и някаква динамика.
Именно! Просто няма поле за твърдения от типа на "по-високата литературна култура" на българските автори.Shayhiri wrote:Съгласен с Емо, важи и за на практика цялата бг фантастика/фентъзи.
Абсолютно голословно твърдение. От дискусията следва най-вече, че народът масово не чете българска фантастика, нищо повече.Itilon wrote:Trip wrote:Хм, аз на Любо Николов съм чел единствено един разказ (от 2004 г.), който беше извънредно слаб. Онова горе звучи добре, но си личи проблемът, който усетих в оня разказ - многословност и същевременно лека липса на информативност, която в рамките на цял роман може да стане много дразнеща (със сигурност в рамките на един разказ беше доста дразнеща).
Иначе просто ще трябва да се прочете нещо цяло, но ми се струва, че от това, което съм видял, Николов като че ли има склонност да не обръща много внимание на тия неща, на които наблягали англоезичните автори "за сметка на стила": структура, герои и някаква динамика.Именно! Просто няма поле за твърдения от типа на "по-високата литературна култура" на българските автори.Shayhiri wrote:Съгласен с Емо, важи и за на практика цялата бг фантастика/фентъзи.
Със сигурност по-голямата част е пълен боклук, което важи не само за българската, а и за всяка друга фантастика, включително англоезичната и руската - повечето неща, които се издават, са пълен боклук, но навсякъде си има върхове и добри книги. Факт е, че тук масово не се познават добрите образци.Roland wrote:Явно като Итилон ли? И понеже отвори дума з абългарската фантастика, а не конкретно за Любо Николов, дали пък го няма факторът, че по-голямата част от нея е пълен боклук? И да, нека е говорен наизуст, но при положение, че единственото редовно издаващо такава литература издателство, го прави основно на шуро-баджанашки принцип, какво друго се очаква да мисля?
Темата малко се разводни, но само да вметна, че макар наистина повечето книги, които се издават на запад, да са пълен боклук, боклуците там са на нивото на нашите класни произведения. Всъщност ако си говорим за фантастика и фентъзи единственото що годе сносно българско произведение, за което мога да се сетя на прима виста е "Пътят на Икар" (това не значи, че няма други, разбира се) и дори то не може да се сравнява с относително качествените творби на англоезични (и не само) автори.Със сигурност по-голямата част е пълен боклук, което важи не само за българската, а и за всяка друга фантастика, включително англоезичната и руската - повечето неща, които се издават, са пълен боклук, но навсякъде си има върхове и добри книги.
Не знам дали си струва да спорим, след като явно си предубеден. Сега, тук не става въпрос да се превъзнася българската фантастика, само защото е българска. Но ти явно не си много добре запознат с въпроса. Виж какъв ти е маниерът на спор - първо изстрелваш едно невярно твърдение (че основния принцип на издаване на книги на Аргус е шуробаджанащината), когато ти казвам, че не е така, казваш, че няма значение, изстрелваш ново твърдение наизуст ("половината от въпросните четат САМО българска фантастика"), ако опровергая и него, ще кажеш, и че това няма значение и т. н. Несериозна работа е това. А всъщност не си чел дори "Десетият праведник". Добре, ако има най-добър български роман във фантастиката до момента, това е "Десетият праведник". Не защото аз казвам така, а защото преди 7-8 г. във фендъма направихме една класация за всички книги, издадени между 1990 и 2000 г., в класацията участваха над 100 книги, гласува кажи-речи целият организиран фендъм за момента, много хора изчетоха огромен брой от книгите, почти за всяка бюлетина се знаеше кой я е пратил и т. н. Не че е нещо особено, но докато не се направи някакво ново, по-масово изследване, така стоят нещата, това е най-близкото нещо до наше "Хюго", което имаме засега. Е, оттук нататък - ако си чел "Десетия праведник" и го разнищиш пред мен - евала, нищо не мога да ти кажа. Но така, да се говори наизуст... Не е сериозно. И забележи, не се опитвам да обяснявам, че имаме по-добра фантастика от англоезичната. Но пък и да не подценяваме малкото добро, което имаме.Roland wrote:Не държа честно казано. Ако изключим двама-трима автори, аз и т.нар. "признати" тук автори ги смятам за пълна излагация в сравнение със западната фантастика. Просто хората, които ги награждават, имат твърде различни критерии за качество от моите... Плюс че, не че нещо, но половината от въпросните четат САМО българска фантастика...
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Users browsing this forum: No registered users and 3 guests