Трябва ли да се чества краят на Втората световна война?
Moderator: Moridin
Локче, докато поутихнат страстите...
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
Тъй като май така и не се разбрахте с Людмила в сплитнатата тема, още веднъж, по-ясно: 9 Май е победата на Сталин, който е несравнимо по-голямо чудовище от Хитлер във всяко едно отношение. Да не говорим, че като българи точно на експанзията на руския комунизъм дължим безвъзвратното унищожение на страната ни. 9 Май, както и 9 Септември, са комунистически празници и никой нормален българин не би празнувал на тях.Red Army veterans and all peoples in Russia customarily celebrate V-E Day (Victory in Europe Day) on May 9 instead of Western European May 8. Several countries in Eastern Europe, former members of the Soviet bloc, still heed that practice.
Победата над Хитлер в Европа - в Белия свят - се отбелязва на 8 Май, вж. пак цитата по-горе.
Ако случайно има още неясноти, с удоволствие ще отговоря в сплитнатата тема, когато бъде отключена.
http://en.wikipedia.org/wiki/Victory_in_Europe_Day
Истината може да бъде провокация само в ушите на човек, който:Muad_Dib wrote:Шайх, направо се чудя как толкова закъсня да пуснеш и ти някоя провокацийка, разочарован съм - по-бързо next time.
а) не е запознат с нея
б) не го устройва
в) и двете
Ти си по алинея а) или в), най-вероятно, така че ако наистина смяташ, че казвам нещо невярно, кажи.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
- The Dragon
- Elder God
Много моля този пост както и моя да бъдат преместени в правилната тема.shayhiri wrote:Тъй като май така и не се разбрахте с Людмила в сплитнатата тема, още веднъж, по-ясно: 9 Май е победата на Сталин, който е несравнимо по-голямо чудовище от Хитлер във всяко едно отношение. Да не говорим, че като българи точно на експанзията на руския комунизъм дължим безвъзвратното унищожение на страната ни. 9 Май, както и 9 Септември, са комунистически празници и никой нормален българин не би празнувал на тях.Red Army veterans and all peoples in Russia customarily celebrate V-E Day (Victory in Europe Day) on May 9 instead of Western European May 8. Several countries in Eastern Europe, former members of the Soviet bloc, still heed that practice.
Победата над Хитлер в Европа - в Белия свят - се отбелязва на 8 Май, вж. пак цитата по-горе.
Ако случайно има още неясноти, с удоволствие ще отговоря в сплитнатата тема, когато бъде отключена.
http://en.wikipedia.org/wiki/Victory_in_Europe_Day
Шайх - ти живееш в свят доста различен от останалите хора. Сериозно. Бих искал да пусна някоя обида относно умствените ти способности, но ще се въздържа.
9 ти е май е победата на Сталин? Въх - значи само Сталин е бил на източния фронт. Сам самичък. Нямало ги е милионите руснаци, които са се били за родината си. Работниците в заводите които са работили дори при валящи над главите им бомби. Танкове са излизали от тракторния завод в Сталинград дори по време на самото навлизане на немците в града. Или тези които са прокарвали петролопровод под замръзналото езеро до Ленинград. Да не забравяме и поколението талантливи руски военначалници - те нямат никаква вина за победата над Третия Райх. Само Сталин. Тази война руснаците не случайно я наричат Великата Отечествена.
9 ти май е празник на германците - защото на доста от тях шансовете им да оцелеят до 46-та година са нарастнали значително. (знам за съветските престъпления и т.н., но другия вариант е бил геноцид ако са упорствали, изискванията и на Рузвет и на Сталин са били тотална и безусловна капитулация)
9ти май е края на една лудост. Това се отбелязва. Както всички вече неколкократно казахме.
Дали Сталин е бил чудовище и дали е бил по-голямо такова от Хитлер са на кантар нещата.
И колкото и да е странно 9ти септември не е бил края на България, все пак още съществуваме. Това тотално демонизиране на предишния режим - е беше интересно около 91-а, но вече се изчерпа. Да не си реститутка случайно? Историята ще прецени след 100на години дали е имал повече плюсове или минуси.
И ако ти си еталона за нормален българин - колко се радвам, че съм ненормален такъв.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
Дори да не съм знаел след псевдо-образователния ти пост вече един вид съм образован, райт?

Омръзна ми навсякъде да чета за лошите "комунистически" неща в твоите и в постовете на много други. Руснаците не са празнували "експанзията" си (от последното наистина ме напуши смях, честно), а са празнували, че войната е спечелена и Европа е спасен (макар че най-вероятно Сталин си го е изтълкувал по друг начин, но едва ли това е важното тук). Аз се имам за нормален българин и празнувам ДЕВЕТИ май, както е било последните 60тина години, а не осми, защото така било в някакви държави, които винаги са били толкова далеч от нас, че не ми се говори (и географски, и политически и всякак).
За провокацията - не се опитай да се въртиш като шугав, много добре знаеш, че никой тук вече не ти се връзва на номерцата (ако въобще някой някога го е правил). Идеално знаеш, че на всички ни беше ясно, че ти ще си един от хората, които ще са с крайно и различно мнение, защото това ти е поведенческият модел, с това ти се мислиш за интересен. Защото ти е кеф някой да ти се връзва. Е не днес, батка.

Омръзна ми навсякъде да чета за лошите "комунистически" неща в твоите и в постовете на много други. Руснаците не са празнували "експанзията" си (от последното наистина ме напуши смях, честно), а са празнували, че войната е спечелена и Европа е спасен (макар че най-вероятно Сталин си го е изтълкувал по друг начин, но едва ли това е важното тук). Аз се имам за нормален българин и празнувам ДЕВЕТИ май, както е било последните 60тина години, а не осми, защото така било в някакви държави, които винаги са били толкова далеч от нас, че не ми се говори (и географски, и политически и всякак).
За провокацията - не се опитай да се въртиш като шугав, много добре знаеш, че никой тук вече не ти се връзва на номерцата (ако въобще някой някога го е правил). Идеално знаеш, че на всички ни беше ясно, че ти ще си един от хората, които ще са с крайно и различно мнение, защото това ти е поведенческият модел, с това ти се мислиш за интересен. Защото ти е кеф някой да ти се връзва. Е не днес, батка.

Решавам и аз да се включа в спора относно българското участие във войната. Като се прави оценка на влизането на България във войната на страната на страната на Оста, не трябва да се пропуска фактът, че след Първата Световна война именно Хитлеристка Германия е носител на ревизията на мирните договори, установени от Версайския ред. Един от тези договори е т. нар. Ноьйски договор, който носи втора национална катастрофа за страната ни. Освен това Германия в този момент е един от основните български търговски партньори. не трябва да се пропуска и фактът, че териториалните придобивки, предложени на България от Хитлер, са доста значителни и са част от изпълнението на националния идеал на България- етап от развитието на историята на Третото Българско царство, който се заражда от несправедливия Берлински договор от 1/13.07.1878 г. Не е без значение, че България се присъединява към Оста в момент, в който нацистка Германия е в ролята на водеща сила във войната (пеирода 1939-края на 1940). При започване на преговорите на Борис III с Хитлер Германия е съсредоточила свой подразделения на дунавската ни граница- въпросът е бил дали те ще влезнат като приятели или като врагове. Изправен пред военна катастрофа, решението на Борис е било правилно и лесно за взимане.
Сега и малко думи по повод твърденията на някои хора колко голям изверг бил Хитлер. На тях мога само да кажа, че комунистическата епоха, през която са пълнили главата на хората с такива глупости, отмина. Бъдете по-обективни в оценките си. Хитлер е явление в световната история. Човек, който катализира енергията и стремленията на един народ, изправен пред икономическа, политическа и социална разруха след Версайския договор. Ваймарската република, която съществува преди Хитлер и била ретроградна и корумпирана институция,а органие на централната и местната власт- обхванати от анархия. Цялата власт и капитали на Германия са били съсредоточени в ръцете на еврейски лихвари и компании, докато обикновениете хора са гладували и умирали в нищета. От тази гледна точка, делото на Хитлер е един вид социална революция, а последвлата расова дискриминация- резултат от естествения ход на историческите събития, един вид изливане на народната мъст в определена посока. Та нима делото на Сталин, който избива милиони руснаци (свой сънародници) е по-хуманно? А това, което вършат днес в Америка с негрите не е ли също един вид расова дискриминация?
И след като тази война свършва какво получават българите- комунистическо робство. И това си е било чисто робство. Докато византийското и османското са били владичества, периода 1944-1989 е бил период на духовно иго и гнет от страна на комунистите.
И войната свършава на 2 септември, а не през август, както беше написал някой.
Това беше от мен. И не, не разпространявам нацистки идеи, ако някой е остаал с такова впечатление. По-скоро оценям обективно от гледната точка на човек, който се занимава малко повече с история от всички в този форум, колкото и нескромно да звучи.
Сега и малко думи по повод твърденията на някои хора колко голям изверг бил Хитлер. На тях мога само да кажа, че комунистическата епоха, през която са пълнили главата на хората с такива глупости, отмина. Бъдете по-обективни в оценките си. Хитлер е явление в световната история. Човек, който катализира енергията и стремленията на един народ, изправен пред икономическа, политическа и социална разруха след Версайския договор. Ваймарската република, която съществува преди Хитлер и била ретроградна и корумпирана институция,а органие на централната и местната власт- обхванати от анархия. Цялата власт и капитали на Германия са били съсредоточени в ръцете на еврейски лихвари и компании, докато обикновениете хора са гладували и умирали в нищета. От тази гледна точка, делото на Хитлер е един вид социална революция, а последвлата расова дискриминация- резултат от естествения ход на историческите събития, един вид изливане на народната мъст в определена посока. Та нима делото на Сталин, който избива милиони руснаци (свой сънародници) е по-хуманно? А това, което вършат днес в Америка с негрите не е ли също един вид расова дискриминация?
И след като тази война свършва какво получават българите- комунистическо робство. И това си е било чисто робство. Докато византийското и османското са били владичества, периода 1944-1989 е бил период на духовно иго и гнет от страна на комунистите.
И войната свършава на 2 септември, а не през август, както беше написал някой.
Това беше от мен. И не, не разпространявам нацистки идеи, ако някой е остаал с такова впечатление. По-скоро оценям обективно от гледната точка на човек, който се занимава малко повече с история от всички в този форум, колкото и нескромно да звучи.
If we did not have bad luck, we would not have luck at all.
Лек офтопик - разсъжденията за 9 май като "лош" празник, защото тогава се чествала "експанзията на руския комунизъм" би трябвало да продължат в логична посока да не празнуваме и 3 март, защото тогава братушките не са ни освободили от турско робство както си мислят някои заблудени люде, а просто са изпълнявали геополитическите планове на руския цар.

The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Именно....Бисерите на Сашенцето, том 513....passer-by wrote:Лек офтопик - разсъжденията за 9 май като "лош" празник, защото тогава се чествала "експанзията на руския комунизъм" би трябвало да продължат в логична посока да не празнуваме и 3 март, защото тогава братушките не са ни освободили от турско робство както си мислят някои заблудени люде, а просто са изпълнявали геополитическите планове на руския цар.![]()
![]()
Дуайт, наблюдавай как самите жертви на комунизма (доколкото ги познавам, бащите им не са ченгета-доносници като управляващите) идолизират най-големия си враг.
Да, хора, комунистите спасиха България от Хитлер, те са и причината България сега да е толкова хубава, реална европейска демокрация, която ше просъществува като държава далеч напред в бъдещето, много повече от петдесетината години, които в заблудата си й давам аз.
Доволни? Аре са вдигнете и един тост за победата на Червената армия.

Да, хора, комунистите спасиха България от Хитлер, те са и причината България сега да е толкова хубава, реална европейска демокрация, която ше просъществува като държава далеч напред в бъдещето, много повече от петдесетината години, които в заблудата си й давам аз.

Доволни? Аре са вдигнете и един тост за победата на Червената армия.

passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Къде видя някой от нас да приравнява края на Втората световна война с превъзнасяне на комунизма?
Точен цитат, моля.
Дуайт - и аз се надявам последният ти пост да е бил буквализъм. Нека е османско владичество, щом казваш. Само не и "османско присъствие".
Точен цитат, моля.
Дуайт - и аз се надявам последният ти пост да е бил буквализъм. Нека е османско владичество, щом казваш. Само не и "османско присъствие".
The Best of Mozart
Още веднъж ме обиди по този начин, тъпак жалък, и ще изхвърчиш от форума с плонж. Нещастникshayhiri wrote:Дуайт, наблюдавай как самите жертви на комунизма (доколкото ги познавам, бащите им не са ченгета-доносници като управляващите) идолизират най-големия си враг.![]()

Аз имам роднини, убити от режима, а ти ще ми разливаш претенциозната си провокативна ДИАРИЯ, за да постигаш това или онова експериментално ефектче. Защо не отидеш във Велвет или директно на Лъвов мост и не оставиш хората БЕЗ напълно ампутирана емоционалност да си говорят на теми, за които явно не си дорасъл?
Last edited by Roland on Fri May 09, 2008 8:13 pm, edited 1 time in total.
And you can't dance with a devil on your back...
Никъде. И аз не твърдя, че сте го превъзнасяли. Само отбелязах, че края на войанта носи комунистическото робство в България. Не си ме разбрал правилно мисля. По-скоро постът ми беше насочен към твърденията какъв изверг бил Хитлер и как България трябвало да не влиза на страната на Германия в тази война.
If we did not have bad luck, we would not have luck at all.
Dалеч не всички големи капиталисти във Ваймарската република са евреи (примерно фамилията Круп). Но дори и да бяха - какво от това? Това не оправдава масовото избиване на всички евреи. Още повече, че икономическата криза е световна, не е само в Германия.
А сравнението на това, което е извършил Хитлер, с положението на негрите в Сащ в момента, е тотален абсурд.
А сравнението на това, което е извършил Хитлер, с положението на негрите в Сащ в момента, е тотален абсурд.
Last edited by Demandred on Fri May 09, 2008 8:15 pm, edited 1 time in total.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Първият ми параграф беше към Шайха, не към теб.Dwight wrote:Никъде. И аз не твърдя, че сте го превъзнасяли. Само отбелязах, че края на войанта носи комунистическото робство в България. Не си ме разбрал правилно мисля. По-скоро постът ми беше насочен към твърденията какъв изверг бил Хитлер и как България трябвало да не влиза на страната на Германия в тази война.

The Best of Mozart