Page 6 of 7

Posted: Mon May 24, 2004 12:21 pm
by Lannis
Малко късно се включвам, но от сърце!

Краставиците - с домати и сирене! Може и с оцет - аз го предпочитам пред лимона - макар, че нечии вежди може и да се повдигнат в недоумение пред концепцията домати и оцет.
Но сиренето е важно! Е, не и в сладоледа (Таис, само кажи - Джимис няма да го пуснем да избяга :wink: )

Толкин - върви добре с хубаво вино :)

Posted: Mon May 24, 2004 12:24 pm
by Roland
Както и, трябва да се признае, всяка книга :Р

Posted: Mon May 24, 2004 12:29 pm
by Lannis
Някои книги и най-хубавото вино не ги спасява. Затова е добре в такъв случай да метнеш недостойния разход на страници и мастило настрана и да пуснеш хубава музика. Но за музиката и виното - в друг топик:)

Posted: Mon May 24, 2004 12:35 pm
by Roland
Не знам, се пак марковото уиски...

Posted: Mon May 24, 2004 12:45 pm
by Lannis
Марковото уиски си е прелест. Ама що да разваляш ефекта с бездарна книга? Вярно, че според погълнатото количество много неща могат да придобият прелест и привлекателност. Т.е. при правилната мярка много логически връзки се освобождават (други се заплитат) и човек придобива нов поглед върху повествованието. Доколкото все още не си стигнал до момента, в който думите да бягат като подплашени пилци пред очите ти, можеш да стигнеш до забавни и все по-странни интерпретации на текста. От тази гледна точка - да, хубавото уиски може да облагороди някоя безнадеждна книга. Но пък какви чудеса могат да се постигнат, ако книгата си я бива!!!!

Ама май се изплъзнахме от водещата тема - за краставиците беше, нали? :wink:

Posted: Mon May 24, 2004 12:47 pm
by Dilvish the Damned
Книгите - особено някои - вървят по-добре с един добър ром с капка лимонов сок или коняк без лимонов сок (и в двата случая без краставици). Ако пък има и, да кажем, "Залезът на боговете" или "Пер Гинт" за заден план, работата е чайшукар хармангель.

Posted: Mon May 24, 2004 12:54 pm
by Lannis
Ромът, със или без капка лимон, върви добре с морски истории (и да промърморваш "Триста дяволи" един вид :wink: )
чайшукар хармангель
- какво ще да означава това? Хвърли малко светлина и просвещение за незнаещите :)

Posted: Mon May 24, 2004 1:20 pm
by Dilvish the Damned
Означава "много добре, много хубаво ("чай" - много, "шукар" - добре/-ър/-ра/-ро; "хармангель" - отлично", "по душа") (на цигански).

А освен морските истории, Ланис, върви и с някои (подчертавам, НЯКОИ) фантастики - на мен ми върви с Бюджолд, например. Друго, с което върви, е Майк Резник. Третото му приложение е за след.

(Минута за реклама): Под "ром" в случая да се разбира "Captain Morgan Jamaican Rum". Вярно, че цената е такава, че разбираш защо са го пили пирати, но си заслужава.

Posted: Mon May 24, 2004 1:43 pm
by Marfa
На мен пък ромът ми върви най-хуу с жега и кола, от книгата не се отказвам, а морските истории принципно пият бира!!!! Особено ако са правилно изпържени!

Posted: Mon May 24, 2004 1:50 pm
by Dilvish the Damned
Марф, върви и със студ и чай, карамфил, захар, канела и портокалови кори (варят се заедно, докато кипнат три пъти).

Posted: Tue May 25, 2004 10:19 am
by termit
Като човек, току що прибрал се от сбор на село, няма как да я пропусна тая тема просто :wink: . Та значи за краставиците - много, много, много и силен оцет, малко олио + сол на вкус, и копър. Това е салатката, и всеки който е против, да се счита за официално предупреден - ще му изпия колата и ще му открадна ракията за лична домашна употреба, ще му изкормя хладилника и ще го оставя без мезе за десет запоя напред, да. Салатка от краставици със студена ракийка си е много правилно нещо.
За книгите - аз не обичам да пия алкохол и да чета книга, така нито от алкохола полза, нито от книгата...

Posted: Tue May 25, 2004 10:45 am
by Lannis
Термит, срещу рецептата ти с краставиците и дума не мога да кажа, при това причината не е в някакъв дълбок страх, че можеш да ми ошушкаш хладилника (то не, че към момента там има нещо дето да си струва ошушкването). Обаче това заключение за алкохола и книгата просто не мога да го приема. Не става дума да се напоиш обилно до момента, в който не можеш да четеш. Обаче кротко умерено пийване с интересна книга е много добра комбинация. Действа стимулиращо и освобождаващо за мисълта и въображението понякога.

Дилвиш, тая рецепта с карамфила, канелата и портокаловите кори звучи като фантазия. Ща се пробва, видяло се е!!! :wink:

Posted: Tue May 25, 2004 10:57 am
by Dilvish the Damned
Ланис, за да не опрапастиш по моя вина алкохола, ето ти рецептата:

500 мл. вода
о/о 75 - 100 гр. захар (да, толкова, не е грешка)
350 мл. ром
30 - 40 гр. чай (аз лично препоръчвам черен, най-добре "Колхида" - грузинците ги бива и в тая област)
Корите от 2 по-големи или 3 по-малки портокала

Варят се около 20 минути, като карамфилът и канелата се слагат чак след като кипне първия път.

Карамба и наздраве!

Posted: Tue May 25, 2004 11:12 am
by Lannis
Дилвиш, първата наздравица ще е в твоя чест!!! :D

Posted: Tue May 25, 2004 11:46 am
by Dilvish the Damned
Наздраве!
За здоровья!
Cheers!
Prosit!
Slohncha!
Skool!
Chin-chin!
A votre sante`!
Kan-pei!

"Ако нема градус, нема радос`"