Гей браковете - за/против?
Moderator: Moridin
- Moridin
- Global Moderator
Аз не твърдя, че хомосексуалните са лоши родители, или учат на хомосексуализъм, нетолерантност, слабост и не знам какво. Просто вярвам, донякъде суеверно, че присъствието на женска и мъжка архетипна фигура влияе по конкретен начин върху зараждането на психиката на детето, и че когато една от тях липсва, някои части от характера се променят, не се развиват, или се развиват други, което не е лошо само по себе си, но по някакъв начин променя поведението ти в свят, в който хората са предоминантно отгледани от двама разнополови родители и екзибират определени психосоциални характеристики, поведенчески парадигми и очаквания към мисленето и поведението на останалите, с които дете-сирак, или отгледано без двама разнополови родители, би имало някакви разминавания.
Както казах, не мисля, че подобна линия на мислене трябва да се форсира със закон. Най-малкото всичко това никак не е доказуемо. А и в крайна сметка всеки има право на дете, някак. А и в еднополовите двойки мисля, че доста често някой от партньорите има по-скоро мъжка роля, а другият - по-скоро женска.
Просто мисля, че не е добра идея.
Както казах, не мисля, че подобна линия на мислене трябва да се форсира със закон. Най-малкото всичко това никак не е доказуемо. А и в крайна сметка всеки има право на дете, някак. А и в еднополовите двойки мисля, че доста често някой от партньорите има по-скоро мъжка роля, а другият - по-скоро женска.
Просто мисля, че не е добра идея.
This is it. Ground zero.
Социалната стигма според мен постепенно ще изчезне, както е изчезнала спрямо децата на разведени родители и извънбрачните деца. И, хубаво, има много добри еднополови родители, ама има Азис и Китаеца (да, знам, че тяхното беше със сурогатна майка, но в една по-различна ситуация)... Така че според мен яко теоретизираме и взимаме само подходящи примери (домове и хетеро тъпанари срещу най-симпатичните хомосексуални двойки). От друга страна, самият факт, че ги има най-симпатичните двойки, е в подкрепа на това да им бъде поверено дете.
За мен проблемът е, че покрай уважението към различните, може да го нямат към нормалните/еднаквите (иронично е, че и двете думи са обидни, но за различни групи), което донякъде покрива архетипите на Жоро. И не, архетипите не са работата на нивата срещу клането на прасето, примерно. Може би в един момент и архетипите ще се размият, но не мисля че му е дошло времето.
За мен проблемът е, че покрай уважението към различните, може да го нямат към нормалните/еднаквите (иронично е, че и двете думи са обидни, но за различни групи), което донякъде покрива архетипите на Жоро. И не, архетипите не са работата на нивата срещу клането на прасето, примерно. Може би в един момент и архетипите ще се размият, но не мисля че му е дошло времето.
Last edited by Morwen on Fri Aug 05, 2011 1:41 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
Брак - да.
Деца - да.
Хора, дори и в думите ви за архетипните роли да има нещо вярно, то от това следва да се забрани отглеждането на деца на всички самотни родители! И на мен включително... Ако някой ми го изтърси още веднъж, моля преди това да ми обясни защо да е особено вредно за сина ми отглеждането му от мен, а не от приемно семейство с мъж и жена, ааамаха!
Деца - да.
Хора, дори и в думите ви за архетипните роли да има нещо вярно, то от това следва да се забрани отглеждането на деца на всички самотни родители! И на мен включително... Ако някой ми го изтърси още веднъж, моля преди това да ми обясни защо да е особено вредно за сина ми отглеждането му от мен, а не от приемно семейство с мъж и жена, ааамаха!
VMITW!
Гласувах с 1, но с едно уточнение - на мен лично, и говоря от гледната точка на човек със стабилна връка, ми е абсолютно през онази работа за брака като институция - живеем си от години заедно с любимата, имаме си вече и дете, и хич не ни е изтрябвало да се удостоверяваме пред държавата за което. Като се има предвид това обаче, щом като възможността я има, не виждам причина да се забранява само защото си падаш по някой от същия пол.
Що се отнася до децата... аз съм на мнение, че едно новородено бебе има чисто физическа нужда от майка и кърменето е най-доброто нещо за него (бащата не играе толкова, особено първата година има основно поддържаща функция на мама), и от тази гледна точка имам някои резерви за двойка мъже, които биха осиновили новородено. От друга страна има достатъчно майки, които минават веднага на АМ и смятат, че бебока не трябва да се носи, за да не се разглезва, така че...
Що се отнася до децата... аз съм на мнение, че едно новородено бебе има чисто физическа нужда от майка и кърменето е най-доброто нещо за него (бащата не играе толкова, особено първата година има основно поддържаща функция на мама), и от тази гледна точка имам някои резерви за двойка мъже, които биха осиновили новородено. От друга страна има достатъчно майки, които минават веднага на АМ и смятат, че бебока не трябва да се носи, за да не се разглезва, така че...
Elves dig rocket launchers.
Има банка за майчина кърма в България - човек може да си взима кърма от нея, ако пожелае. И по света има. Да не говорим, че ти ако сурогатна майка си успял да намериш, да си намериш дойка няма да ти е толкова трудно, ако си го поставиш за цел.
А за брака - още веднъж казвам. НЕОБХОДИМ Е понякога. Явно на болшинството хора не им се е случвало да се занимават с емиграция и т.н. и не са имали тежки медицински драми. В тея случаи администрацията изисква тапийка за доказателство, че сте заедно. На една гола любов няма да вържат вяра.
едит: Тва за архетипите с нивата беше просто някъв супер краен пример. Те архетипите както казах стават все по архи- и изчезват. А това кой как те отглежда и как се повлиява характера ти от това - ми то си зависи от обществото. В общество само от ядрени семейства, сигурно ще се забележат отклонения в деца, гледани по друг начин. Тези отклонения може да се окажат несъвместими с обществото по някаква степен. Да, ама нашето общество много отдавна не е само от ядрени семейства нали. Като туриш в уравнението това, че жените стават все повече като мъжете, а мъжете - все повече като жените, в крайна сметка се оказваме всичките отклонени по някъв начин...
Иначе, за това, което каза Жоро - до нас в Бг дълги години живяха двойка лесбийки. Едната си беше мъжа в семейството - като поведение, психология, всичко... Не знам дали всяка хомосексуална двойка е така обаче.
А за брака - още веднъж казвам. НЕОБХОДИМ Е понякога. Явно на болшинството хора не им се е случвало да се занимават с емиграция и т.н. и не са имали тежки медицински драми. В тея случаи администрацията изисква тапийка за доказателство, че сте заедно. На една гола любов няма да вържат вяра.
едит: Тва за архетипите с нивата беше просто някъв супер краен пример. Те архетипите както казах стават все по архи- и изчезват. А това кой как те отглежда и как се повлиява характера ти от това - ми то си зависи от обществото. В общество само от ядрени семейства, сигурно ще се забележат отклонения в деца, гледани по друг начин. Тези отклонения може да се окажат несъвместими с обществото по някаква степен. Да, ама нашето общество много отдавна не е само от ядрени семейства нали. Като туриш в уравнението това, че жените стават все повече като мъжете, а мъжете - все повече като жените, в крайна сметка се оказваме всичките отклонени по някъв начин...
Иначе, за това, което каза Жоро - до нас в Бг дълги години живяха двойка лесбийки. Едната си беше мъжа в семейството - като поведение, психология, всичко... Не знам дали всяка хомосексуална двойка е така обаче.
Не е. Имаше един доста готин лаф:
"Да питаш хомосексуална двойка кой е "мъжът" и кой е "жената" е като да идеш в китайски ресторант и да питаш коя клечка е "вилицата"."
Цайс, има ли изобщо някъде някакво изследване с дори минимална нотка на официалност, което да си в състояние да цитираш, което да твърди, че "това състояние е обратимо"? Щото според де що източници на информация намирам аз, не е. Помня, че в прайд темата и линкове ти бяха давани. Ти от своя страна освен да приказваш, друго не правиш.
"Да питаш хомосексуална двойка кой е "мъжът" и кой е "жената" е като да идеш в китайски ресторант и да питаш коя клечка е "вилицата"."
Цайс, има ли изобщо някъде някакво изследване с дори минимална нотка на официалност, което да си в състояние да цитираш, което да твърди, че "това състояние е обратимо"? Щото според де що източници на информация намирам аз, не е. Помня, че в прайд темата и линкове ти бяха давани. Ти от своя страна освен да приказваш, друго не правиш.
And you can't dance with a devil on your back...
Ади, извинявай за твърде личния въпрос, ама синът ти нали все пак вижда баща си периодично? Съжалявам, ако нещо съм разбрала криво, но останах с впечатление, че сте в много добри отношения. Също така, предполагам, не си позволила някой друг да заеме мястото на баща му (включително и мъж, имам предвид)? И тук, не говорим за забраняване на някой да има деца, говорим за разрешаване на съдба на вече създадени деца. Аналогията все пак е малко изкривена.Хора, дори и в думите ви за архетипните роли да има нещо вярно, то от това следва да се забрани отглеждането на деца на всички самотни родители! И на мен включително... Ако някой ми го изтърси още веднъж, моля преди това да ми обясни защо да е особено вредно за сина ми отглеждането му от мен, а не от приемно семейство с мъж и жена, ааамаха!
I don't wanna die
Първо, всъщност И за това говорим, понеже сурогатните майки са не по-малко валидна опция от осиновяването. Второ, липсата на КАКЪВТО и да било архетип, каквато е едно сиропиталище, по-добра ли е от липсата на един такъв?
И въобще, много общи са ми тия приказки. Дори синът на Адриана конкретно да се вижда с баща си или да има друга мъжка фигура в живота си, много деца израстват с един самотен родител без НИКАКЪВ контакт с другия или с негов заместител. И някакси оцеляват. Бедните.
И въобще, много общи са ми тия приказки. Дори синът на Адриана конкретно да се вижда с баща си или да има друга мъжка фигура в живота си, много деца израстват с един самотен родител без НИКАКЪВ контакт с другия или с негов заместител. И някакси оцеляват. Бедните.
And you can't dance with a devil on your back...
Вече се обосновавах на Любимеца защо въпросът доста често не опира до избор между сиропиталище и гей семейство, а между семейства, искаше ми се да не се налага пак. Колкото и много сирачета да има, повечето семейства искат русо или поне със сигурност бяло, здраво, малко дете, по възможност бебе. А такива за осиновяване са доста малко. И това не е защото те са ужасни дискриминатори, каквито гей семействата се очаква да не бъдат, а просто защото наистина не знаят какви проблеми може да има детето, дали майката се е друсала през бременността, дали няма скрити тежки заболявания и т.н. Та затова се презастраховат.
Що се отнася до сина на Адриана, обсъждаме го само защото тя го даде за пример и аргумент.
И да, много деца израстват и в най-малкото семейства с кусри, но (отново както казах вече) тук не говорим за оставяне на дете при родителите му, а за промяна на статуквото и поверяването му на определени родители.
Що се отнася до сина на Адриана, обсъждаме го само защото тя го даде за пример и аргумент.
И да, много деца израстват и в най-малкото семейства с кусри, но (отново както казах вече) тук не говорим за оставяне на дете при родителите му, а за промяна на статуквото и поверяването му на определени родители.
Проблемът е и ако единият играе архетипа на другия пол, но не съвсем адекватно. Женственост научена от Азис или мъжественост научена от Манол от Биг Брадър...Иначе, за това, което каза Жоро - до нас в Бг дълги години живяха двойка лесбийки. Едната си беше мъжа в семейството - като поведение, психология, всичко... Не знам дали всяка хомосексуална двойка е така обаче.
I don't wanna die
То и женственост научена от Сашка Васева не е оферта, така ако ще си генерализираме половете и сексуалностите на базата на странни обществено-известни личности...
Що се отнася до възрастта на децата за осиновяване - ако детето е по-пораснало ще е по-ясно дали няма някакъв здравословен проблем или проблеми с развитието, породени от безхаберно поведение на биологичната му майка. И продължавам да не схващам тезата с хетеро/хомо конкуренцията тук, да не кажем, че леко ми призля от това, че небелите-неруси дечица, небидейки лукс, достоен само за хетеросексуалните хора, явно не е чак такъв проблем да се поверят на някви неблагонадежни хомосексуали, щото поначало са си развалени и няма кво да им се трепери вече...
Що се отнася до възрастта на децата за осиновяване - ако детето е по-пораснало ще е по-ясно дали няма някакъв здравословен проблем или проблеми с развитието, породени от безхаберно поведение на биологичната му майка. И продължавам да не схващам тезата с хетеро/хомо конкуренцията тук, да не кажем, че леко ми призля от това, че небелите-неруси дечица, небидейки лукс, достоен само за хетеросексуалните хора, явно не е чак такъв проблем да се поверят на някви неблагонадежни хомосексуали, щото поначало са си развалени и няма кво да им се трепери вече...
Разбирам те, а кой я е развивал тази идея, защото аз съм го пропуснала?да не кажем, че леко ми призля от това, че небелите-неруси дечица, небидейки лукс, достоен само за хетеросексуалните хора, явно не е чак такъв проблем да се поверят на някви неблагонадежни хомосексуали, щото поначало са си развалени и няма кво да им се трепери вече...
Просто посочих факта, че идеята "ама ако не го вземат те, то нали ще страда в гадното сиропиталище" не винаги е функционираща.
Добре, факт е, че повечето родители предпочитат бебета и малки деца, допускам че дори няма нужда да обяснява защо. Ако има, кажи. А това за болестите беше пояснение към "бели и здрави" не към "малко". Макар че безотговорното групово гледане също може да навреди на детето, в домовете често е така.Що се отнася до възрастта на децата за осиновяване - ако детето е по-пораснало ще е по-ясно дали няма някакъв здравословен проблем или проблеми с развитието, породени от безхаберно поведение на биологичната му майка.
Що се отнася до Сашка - факт, би била антипример и не е само тя. Но според мен (макар да нямам и, подозирам да не съм състояние да открия статистика в подкрепа на това) изкривеното женско поведение е по-често сред хомосексуалните, отколкото сред жените. Защото не са израснали като жени, не се чувстват съвсем като жени или просто се опитват да свръхкомпенсират.
Както казах, аз не съм за или против - просто не съм сигурна. Дори може би по-скоро го подкрепям, ако наистина кандидат-осиновителите са свестни. Но когато някой с абсолютна сигурност ми хвърли преекспониран (след като на гейовете не се разрешава да осиновяват, трябва да се вземат и децата на разведените) или грешно обоснован аргумент (хомосексуалните щели да бъдат по-добри родители, защото имали по-малко предразсъдъци,), не мога да се сдържа.
I don't wanna die