Page 6 of 20

Posted: Mon Nov 12, 2012 7:39 pm
by Amelia
Пичове, а аз открих преди години обеззахареното обезкофеинено Пепси и се преродих!!!!!!!!!!!!
Сашко му вика cancer in a bottle и ме гледа лошо като го пия, ама аз се опитвам да му обясня, че нямам намерение да умра здрава, щото ще е някак тъпо. :lol:
Чипсът го ядем и двамата иначе - тук ако знаете кви яки чипсове има... И едни гадости направени от царевично брашно - Тоститос. Петя много им се изкефи. А кви сладоледи... :cry:

Бе въобще, нали се оженихме вече, на кого му е изтрябвало да е слаб и красив? :lol:

Бтв, как може да ядете банани като сте на диета бе? :lol:
Изобщо, ако ше слабете минете на нещо дето има повече целулоза от скорбяла и фруктоза.
И не се плашете толкоз от мазнините, особено ненаситените - далеч не са толкова страшни колкото хората си мислят. :lol:
Това за неяденето вечер си е митология, да. Важно е на нито едно ядене да не преяждаш, пък ако щеш яж вечер. Тъпото е, че точно вечер имаш време и предпоставки да преядеш и съответно преяждаш. Навремето с моята любима диета (Зоната) си имах едно леко хранене точно преди лягане. Щото организмът продължава да бачка през нощта и има нужда от енергия и тогава. Та трябва да му дадеш нещо да се занимава там в продължение на 8 часа.

И всичко е въпрос на дисциплина, мада-фака. Много повече от генетики-менетики, освен ако въпросните не са довели до някво яко болестно сбъркване в метаболизма. Аз съм от тея дето дебелеят по-лесно от разни други, ама да ви кажа, 95% от хората биха дебеляли и те ако ядат квото аз ям. Аз почвам да свалям кила в мига, в който спра да ручам захар и теста, ама на, не спирам да ручам захар и теста. И имам диетата отговор на всичко - преди години свалих 30 кила с нея с лекота. Ама на, не мога да си надвия да я почна. Спортът на мен никога не ми е помагал да свалям кила - дори като ходех на онова бясно кардио-комбо 3 пъти седмично. Щото както Емо каза, там си трябва целодневно изнасилване, като при олимпийските плувци. Спортът ме стягаше и оформяше, освен това всяко движение на тялото ми беше под добър контрол. А и самите спортни сесии ми вдигаха адреналинчето и сичкото ендорфин в мозъка, та се надрусвах с тях и се чувствах безсмъртна.

Та така. В тоя ред на мисли, моцарелата, когато не е узряла още е прекрасен сравнително нискомаслен източник на протеин. Ма защо ще ядете моцарела, след като имате извара в България, не знам. Аз тука нямам извара и страдам.

Posted: Mon Nov 12, 2012 7:47 pm
by Marfa
Ама прави си извара бе, Амелито! Турваш малко лимонтузу или чаена лъжичка лимон в прясното мляко докат си го вариш, можеш да добавиш и малко сол ако искаш, после прецеждаш през тензух или ситна цедка и няма ко да страдаш!

Posted: Mon Nov 12, 2012 7:48 pm
by Trip
Въх, тва работи ли? :shock: С кво мляко? Колко извара излиза накрая?

Posted: Mon Nov 12, 2012 7:53 pm
by Marfa
Ами нормално свястно прясно мляко 3,6% масленост (онова с 0,00000000001% дет е, никога не е било мляко). От литър се изкарва една свястна купичка компотена примерно, не съм го теглила да видя колко точно. Едно време в Куба щото нямахме сирене, а мляко си продаваха хората, използвахме тоя вариант като алтернатива. И после ни остана като навик. И до ден днешен като ми се прияде извара предпочитам да си я направя аз. Не че магазинската е лоша, ама така някак по-вкусна ми става. :)

Posted: Mon Nov 12, 2012 8:00 pm
by Amelia
Марфе, ще пробвам!!!
Ма то млякото тука е някво особено - не вкисва по няколко седмици, та неам му мноог доверие, да ти река...

Posted: Mon Nov 12, 2012 8:01 pm
by Trip
хъх. А по-конкретно, как се приготвя?

Posted: Mon Nov 12, 2012 8:10 pm
by beliefcontrol
Правил съм един път, че бях забравил пълна бутилка мляко да се вкисне и не ми се хвърляше. С лимонов сок от най-евтините, в пластмасовите шишенца.

Стана доста вкусна, но поне за мен не си заслужава разправията - полученото количество беше максимум 150-200 грама.

Posted: Mon Nov 12, 2012 8:11 pm
by Marfa
Ми Амели, аз принципно се смея на биопродуктите, ама примерно в Шампейн имаше фармърс маркет, дето продаваха много такива неща. Те оттам си купих и читаво прясно мляко, като втората кутия вкисна на втория ден, щото я бях забравила навън отворена, а беше 40+ градуса. Нямате ли и там някво такова биопродуктивно магазинче? Сигурно има!

А как се приготвя:

Ами, вземаш литър или два мляко. Може и повече. Най-хубаво става, ако имаш как да си купиш от село и да знаеш, че човекът, от когото го купуваш, се грижи добре за кравата, мие й вимето и пр. Но иначе става и от магазина мляко. Както казах, 3,6%, онези суроватки обезмаслени не стават за нищо.

Млякото се слага на котлона да се вари, като му се добавя примерно четвърт чаена лъжичка лимонтузу (най-добрият вариант, щото не мирише), но може и няколко капки лимон или примерно оцет. Бе киселина, за да ти се пресече млякото, това гоним. При желание може да се добави и сол на вкус. Млякото се пресича и става на едни такива нелицеприятни бели буци, дето плуват в суроватка. Дърпа се от котлона, изчаква се примерно половин час, да се поутаи малко, после се изсипва в тензух и се окача на батерията на мивката да си се отцежда. Алтернативно става и със ситна цедка при липса на тензух. Може да го оставите да си се цеди цяла вечер и на сутринта ще си имате отцедена извара, но не е необходимо чак толкова много време. Час-два обикновено са достатъчни. И те така. :)

Posted: Mon Nov 12, 2012 8:46 pm
by Amelia
Има био магазини с мляко в тях, ама по закон всичкото трябва да е пастьоризирано. Нелегално е да се продава необработено мляко. Та нямам представа кво е останало изобщо от микрофлората в млякото - аз по принцип много рядко си купувам тук, че изобщо не ми понася. Но ще пробвам и с обикновено от магазина, и с някво по-био. Да видим.

Posted: Mon Nov 12, 2012 9:06 pm
by Alexis
Амели, микрофлората няма отношение, само маслеността, белтъка и пресичането на фазите на суспензията. Тук идеята е чиста химична реакция, няма микробиологичен елемент. Идеята е, че био млякото (пастьоризирано или не) ще е с по-висока масленост и ще получиш повече извара от литър мляко, защото тя е функция и на мастната фаза.

ЕДИТ: Коригирани технически грешки

Posted: Mon Nov 12, 2012 9:12 pm
by The Dragon
Откога изварата има връзка с маслеността - тя е чист протеин мисля.

Бтв - домашно масло - кофички сметана и миксер.

Posted: Mon Nov 12, 2012 9:12 pm
by Marfa
Става далеч по-вкусна с пълномаслено мляко. Личен опит. :)

Posted: Mon Nov 12, 2012 9:19 pm
by Alexis
The Dragon wrote:Откога изварата има връзка с маслеността - тя е чист протеин мисля.


Не е чист протеин. Има масленост и наистина от по-високомасленото мляко се получава по-добре. Иначе си прав, че белтъчното съдържание на млякото има голямо значние, но не знам, дали то се променя при процеса на обезмасляване.

Posted: Mon Nov 12, 2012 9:20 pm
by RRSunknown
Просто има няколко различни видове извара, които се произвеждат и по различен начин.

Бодибилдърите ползват за протеини такава която не е преминала термична обработка.

Posted: Mon Nov 12, 2012 10:15 pm
by Moridin
Добре де, ако на пепсито му махнеш захарта и кофеина (единствените неща дето могат да те докарат умерено high), за кво да го пиеш вече?? За гадния вкус на изгорял карамел ли? :lol:

Иначе на село си правим извара по начина, описан от Марфето, от време оно. Не съм се замислял да го правя тук - не съм фен на изварата. Сиренето е далеч по-преуспял продукт. Истината е, че всичко вкусно е мазно, щото мазнините запазват ароматите в себе си :mrgreen:

Иначе ние и сирене правим по същия начин, просто с мая, вместо с лимонтозу. Там вече вероятно играе микрофлората. Иначе извара както и да пресечеш мляко, все става - тя си е денатурираният белтък. Нашите я правеха с кисело мляко (докато още имаше наистина кисело такова) и си беше доста вкусна.