Политическа коректност и толерантност

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Apr 09, 2010 9:28 pm

Аз не бъркам нищо и не защитавам твърда позиция. Просто правя наблюдения. Има ли (питам съвсем сериозно и от невежество) сериозни и задълбочени изследвания по въпроса за интелектуалния и творчески капацитет на различните раси? Говоря за такива, дето да не са ги правили "учени от Тексас" или Нацистки изследователи. Струва ми се една такава доста пипкава тема за разучаване.

Колкото до социалните причини - тях никой не ги оспорва. Всъщност за мен голямото развитие на белия човек е даже по-късно, когато покрай средновековието са се случили едновременно 1000 държави на площ като за пет, които нон-стоп са се млатили и надпреварвали (прочее, Емо, Рим и легионите му да не са били африканци случайно, че говориш за тях като за нещо различно от европейците?).

Напълно съгласен съм и че сме крали кво ли не от кого ли не. Някога ние сме им окрали техническите открития, сега те ни крадат културата. Всеки винаги от някого краде нещо, въпросът е кой как, какво и КОГА е крал и дали зад (не)далновидността му в това отношение стои нещо повече от случайни социо-исторически фактори.

Не виждам причина генетиката тотално да се отхвърля, както не виждам причина интелектът да е ТОТАЛНО независим от физическите разлики. Ако някой иска да ме просветли с нещо повече от "прочети някой учебник" (което, вярвам, на всички е ясно, че няма да направя), с удоволствие ще прочета. При мен мнението винаги е твърдо и винаги съм готов да го обърна на 180 градуса, ако ми се каже нещо убедително :mrgreen:
And you can't dance with a devil on your back...

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Apr 09, 2010 9:29 pm

Кот казаха Амелито и Емича.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Trip
Moderator

Post by Trip » Fri Apr 09, 2010 10:04 pm

Еми Рим е пряк наследник на гърците и като такъв, да го кажем "ненатурална" европейска култура. Иначе са били И африканци, да :mrgreen:

А изследвания за интелекта на "расите" са много пипкави основно по една причина - в днешно време няма чисти раси. Афроамериканците примерно имат средно 20% европеидна кръв в себе си. Няма как и да се проведат адекватни изследвания, понеже съвременните АйКю тестове са силно тенденциозни в полза на типа мислене, установен от "белите". Един вид, няма как да знаеш колко е часът, ако часовникът ти не е верен. Тия изследвания се правят от над 100 години и все още никой нищо не е доказал. Но ако се вярва на страницата в Уикипедия (http://en.wikipedia.org/wiki/Race_and_intelligence), аргументът в полза на културата и социалните фактори силно преобладава.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Apr 09, 2010 10:16 pm

Хммммм чакай малко сега. Интелигентността е много общо нещо за измерване. Защо нямате никакъв проблем да приемете че хората от една раса се различават помежду си дотолкова че да предразположени към различни умения и професии - аз не мога да свиря на цигулка без години тренировка и пак ще съм посредствен, а рольо никога няма да разбере какво е рекурсия и указатели и защо са важни и от него ще стане калпав програмист. Такива наклонности се определят от гените.

Защо тогава в дадена раса да не се срещат по-често хора предразположени към музика отколкото към математика, а в друга да е обратното.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Apr 09, 2010 10:25 pm

Ъм, с леката поправка, че едното е въпрос на информация/знание, а другото - на физически дадености, съм съгласен, да. Горе-долу нещо подобно имам предвид. И си мисля, че ако има такива разлики в наклонностите, логично е да се очаква, че има някакви (може би не ОГРОМНИ) и в общия капацитет за образуване на връзки, да го кажем най-общо.

Емо, да, и аз очаквах, че ще е точно това - ясни изследвания няма. Логично е основно влияние да имат социалните и исторически фактори, така че повечето хора приемат, че САМО те имат влияние. Другото би било политически некоректно :roll:

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Apr 09, 2010 10:34 pm

Мииии не е - специално тези две неща които ги изброих - скоростта им на разбиране не зависи от натрупани вече познания, а си е инстинкт.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Apr 09, 2010 10:34 pm

А беееееееееее... На мене колкото и рекурсия и указатели да ми се наливат с фунийка в тиквата, вероятността да свхана за кво си говорим клони към средномесечната температура посред зима в Лапландия. Тоест не всичко е въпрос на информация/знание, а по-скоро си говорим точно за възможността човек да развива физическите си дадености. Имам предвид, че гениалните математици/музиканти/биатлонисти/лесовъди щяха да са в пъти повече, ако имаха възможността да развиват наклонностите си, а не бяха спъвани от някакви кланови окови, според които ходенето на училище след първи клас е недостойно занимание и пр. Самия факт, че като си пусна фотошопа и се наводнявам в разни индийски имена, е достатъчен да допусна, че от циганите хора става, стига да им се осигури възможността да развиват способностите си. Просто има ли я подходящата среда, с подходящата почва и сподходящия тор, семето ще избуи. В противен случай ще бъде задушено от плевелите, ако ме разбирате.

Извинявам се, ако постът ми е неразбираем и объркан, ама съм с температура и на антибиотици, което няма как да не оказва влияние. :?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Apr 09, 2010 10:40 pm

От друга страна Индия е също толкова тъп пример, колкото и Китай, по простата причина, че като имаш милиард търтеи, все ще завъдиш хиляда таланта, просто статистически е невъзможно да не стане. Въпросът е ако вместо милиард, имаш милион, дали няма да е само един талантът... Ей за това говоря аз.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Apr 10, 2010 12:13 am

Те гентичните наклонности си ги има, ма техният ефект върху крайният резултат е кат на влиянието на планетите нали. :lol:

Генът и геният са хубаво начало, ама без развитие, обучение, труд, ресурси - няма да излезе кой знае кво, ако щеш да имаш капацитет на 5 Айнщайна в главата и на 5 Паганини в ръцете и ушите. Нормално. И да има някви разлики в расите, те ще са пренебрежимо малки в срванение с останалото. Конкретно в случая с циганите, негрите и индийците, сме извън обхвата на малките расови разлики, мисля. В обхвата на кинтите, образованието, възпитанието и културата сме. Виждате, че представителите на една раса са толкова кардинално различни един от друг в способностите си и професионалните си реализации. По-различни от два индивида от две различни раси, дето се занимават с нещо подобно, за всеки случай. На мен това веднага ми показва, че физиологията и генетиката не са кой знае колко важни тука.

Индия и Китай освен милиардите население имат и страшно много бедни и селски райони с неособено добро образование. Ако всичките имаха достъп до кинти и училище, щяха милиони да са тия с добрата реализация.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Apr 10, 2010 12:21 am

Аз продължавам да оставам с впечатлението, че това е просто до кой какво ще предпочете за себе си да е вярно обаче... Ти ми казваш, че ако всички индийци имали нужното обучение, щели да произвеждат също толкова (процентно) таланти, колкото добре образована западна държава. Аз казвам, че не, няма, и че това, че не получават нужното обучение е както причина, така и резултат. Не виждам как кой да е от двама ни може да докаже, че е прав...

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Sat Apr 10, 2010 12:51 am

Обикновено не обичам да се самоцитирам, но... това не го ли казах вече? :)
Roamer wrote:dellusion, ти все пак стигна до това, че *според теб* "пак отчита[ш] вероятността да съм прав, като по-голяма". Моля, върни се и прочети това, което аз написах - лично мнение, нито доказуемо, нито оборимо. Този разговор *няма смисъл* да продължава.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Apr 10, 2010 12:56 am

Тва ти какво си говориш с Делюжън и това аз какво си говоря с Амелия, нямат НИЩО общо, повярвай ми. Ние с Христина сме в паралелна вселена :mrgreen: It's a war of realities!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Apr 10, 2010 1:23 am

Roland wrote:Да, Ицо, правилно виждаш. АЗ СЪМ ЕДИН ИСТИНСКИ АРИЕЦ, ЧИСТ ХИТЛЕР ЮГЕНД! КАТО МАЛЪК ИМАХ ЗАЛИЗАН ПЕРЧЕМ!!!

Никой не им оспорва талантите, когато ги имат, въпросът е, че в общия случай тва са самородни таланти без никво образование и нищо повече от "с квото са се родили". Щото за повече се иска учене, а за учене се иска акъл.

А за индийските програмисти и инженери плс - тук сме заляти от индийци, не е като да не ги знам на кво приличат и колко са зле. Бтв, носят си циганията навсякъде - първият и единствен тежък златен ланец, който съм видял в Америка, беше върху индиец...

Не схващам какво точно ви спъва концепцията, че някои раси могат да са по-малко конкурентоспособни от други, сериозно. Да не би североамериканските индианци да са имали по-малко години да се развият като култура от гнусните европейски колонисти, които са измели пода с тях?
Просто казваме, че някои култури са по-конкурентноспособни, не раси. Гнусните европейски колонисти, бтв не са били много по-развити от индианците, които имат градове, които седят и досега, имали са астрономия и медицина повече от европейците, само дето европейците са имали барут, а пистолет Смит енд Уесън печели пред интелигентност 150 като опре ножа о кокала.
Тва, че циганите не ставали умни, щото социалната среда им пречела, е булшит. Има много държави, където не са сегрегирани и набутани в гета, както е в България. По някаква причина обаче навсякъде са същите оръфляци. Само дето западна и южна Европа имат по-романтична представа за това какви оръфляци са.
Ам, да, защото държавите като цяло са по-добре и си нямат гета. Един циганин, който не живее в гето, а в лош квартал може да е също толкова културно непредразположен да учи, колкото тези в гетата тук. Бтв, кои са тези държави и какви впечатления имаш от тях?
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Apr 10, 2010 3:24 am

Може лесно да се прецени доколко са способни да се справят хора от една раса, като се сложат в обкръжение със сходна професионална реализация в друга такава. Индийци и китайци поне дал господ тука в Унито - човек може да си прави секви статистики. Сред град стюдънтс, индийските и китайските са абсолютно конкурентноспособни на останалите. Ако имаше някви расови разлики, те щяха да си лъснат тука в белия сетинг.

Друг е въпросът, че тук белите град стюдънтс и професори не са чак толкова много. :lol:
Дали не значи, че бялата раса е нещо тъпичка като опре до по-висши нива на науката?
Едва ли - и това е до култура - тук за да правиш големи кинти, не ти трябва кой знае кво образование и следователно никой не се напиня да се образова особено. Малко като циганите, таковата. :lol:

Та за мен тия съпоставки са достатъчно доказателство, че расата тука нема кво да я бутаме.

Морве, най-якото е, че белите и барута не са измислили. :lol:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Apr 10, 2010 6:03 am

Ма са измислили Девета симфония за сметка на тва :lol: И са ползвали барута по-добре от създателите му :lol: :lol: