Колкото до социалните причини - тях никой не ги оспорва. Всъщност за мен голямото развитие на белия човек е даже по-късно, когато покрай средновековието са се случили едновременно 1000 държави на площ като за пет, които нон-стоп са се млатили и надпреварвали (прочее, Емо, Рим и легионите му да не са били африканци случайно, че говориш за тях като за нещо различно от европейците?).
Напълно съгласен съм и че сме крали кво ли не от кого ли не. Някога ние сме им окрали техническите открития, сега те ни крадат културата. Всеки винаги от някого краде нещо, въпросът е кой как, какво и КОГА е крал и дали зад (не)далновидността му в това отношение стои нещо повече от случайни социо-исторически фактори.
Не виждам причина генетиката тотално да се отхвърля, както не виждам причина интелектът да е ТОТАЛНО независим от физическите разлики. Ако някой иска да ме просветли с нещо повече от "прочети някой учебник" (което, вярвам, на всички е ясно, че няма да направя), с удоволствие ще прочета. При мен мнението винаги е твърдо и винаги съм готов да го обърна на 180 градуса, ако ми се каже нещо убедително