Гледах The Wind That Shakes the Barley - http://www.imdb.com/title/tt0460989/ .
Драма за овобождаването на Ирландия ат англичаните с Силиан Мърфи. Филмат е спечелил Златната Палма в Кан през 2006. С две думи - хареса ми. С повече - ако беше наблегнато малко повече на драмата и отношението между двамата братя щеше да се получи още по-разтърсващ и тъжен филм. Малко в повече ми дойдоха разговорите споровете между ирландците за идеите им за свобода, републиканство, човешки права и т.н. Някак си историята не беше фокусирана върху главните герои а върху ирландците по принцип. От това само филмът губи според мен. Не ме разбирайте погрешно - филмът е страхотен и в същото време доста тежък (не е за всеки). Основната идея, която е заложена в него е, че след отвоюването на частична автономия на Ирландия от Великобритания, това което обикновените ирландци и борци за свобода и независимост виждат е просто смяна на цвета на флага и на името на управляващия. Разлика между англичаните и ирландците, които идват на власт, и в методите и идеите им за управление няма. На фона на тези преломни години за ирландците се разказва простичката история за една любов, за отношенията между двама братя, за невъзможноста да избягаш от съдбата си. Повече няма да разказвам за сюжета за да не спойля излишно.
Филмът е много хубав и лично мен ме разтърси. Обаче да предупредя за тези които имат намерение да го гледат: филмът е безобразно евтин. Ако търсите специални ефекти, големи масовки и т.н. това не е вашият филм. Толкова е евтин че от време на време прилича на камерен филм. Надявам се това да не отблъсне някой, който би го изгледал, защото филмът си заслужава. И високата му оценка в IMDB (7,7 при седем хиляди и нещо гласували) и Златната Палма са напълно заслужени.
П.П. Защо не си преместите спора за чуждиците, жанровете и прочее в българския език в отделна тема, за да не съсипвате тази?