Гледано напоследък, Part III

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
DELgado
Elder God

Post by DELgado » Tue Oct 02, 2007 12:34 pm

Да върна малко темата към заглавието. :evil:
Гледах The Wind That Shakes the Barley - http://www.imdb.com/title/tt0460989/ .
Драма за овобождаването на Ирландия ат англичаните с Силиан Мърфи. Филмат е спечелил Златната Палма в Кан през 2006. С две думи - хареса ми. С повече - ако беше наблегнато малко повече на драмата и отношението между двамата братя щеше да се получи още по-разтърсващ и тъжен филм. Малко в повече ми дойдоха разговорите споровете между ирландците за идеите им за свобода, републиканство, човешки права и т.н. Някак си историята не беше фокусирана върху главните герои а върху ирландците по принцип. От това само филмът губи според мен. Не ме разбирайте погрешно - филмът е страхотен и в същото време доста тежък (не е за всеки). Основната идея, която е заложена в него е, че след отвоюването на частична автономия на Ирландия от Великобритания, това което обикновените ирландци и борци за свобода и независимост виждат е просто смяна на цвета на флага и на името на управляващия. Разлика между англичаните и ирландците, които идват на власт, и в методите и идеите им за управление няма. На фона на тези преломни години за ирландците се разказва простичката история за една любов, за отношенията между двама братя, за невъзможноста да избягаш от съдбата си. Повече няма да разказвам за сюжета за да не спойля излишно.
Филмът е много хубав и лично мен ме разтърси. Обаче да предупредя за тези които имат намерение да го гледат: филмът е безобразно евтин. Ако търсите специални ефекти, големи масовки и т.н. това не е вашият филм. Толкова е евтин че от време на време прилича на камерен филм. Надявам се това да не отблъсне някой, който би го изгледал, защото филмът си заслужава. И високата му оценка в IMDB (7,7 при седем хиляди и нещо гласували) и Златната Палма са напълно заслужени.

П.П. Защо не си преместите спора за чуждиците, жанровете и прочее в българския език в отделна тема, за да не съсипвате тази? :twisted:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Oct 02, 2007 12:40 pm

Мен страшно ми хареса Вятърът, като го гледах на СФФ2007. Адски силен филм, както и другият с Мърфи - Закуска на Плутон.
And you can't dance with a devil on your back...

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Tue Oct 02, 2007 12:42 pm

Roland wrote:
Roamer wrote:Рол, забележи в моето мнение частта за ненужните чуждици и напълно ненужните съкращения :) Това, че един език не може да бъде опазен напълно чист, е яс... ъъъъ, то всъщност дори и това не е така, германците и французите се справят много добре според тях самите, макар и създавайки доста неприятни кошмари за всеки чужденец, който се опита поне малко да проникне в средата и културата им.

Естествено, че не съм против използването на вече наложилите се чуждици като цяло. Не е чак толкова трудно да определи човек дали една чуждица вече се наложила или не - и нямам предвид само справка в Речника на чуждите думи в българския език, знам, че не всички на практика наложили се думи не са включени там; има и други начини - и не всички свързани с Google :) Но и моето тихичко ръмжене е основно срещу безсмислените опити за налагане на нови чуждици и още по-безсмислените опити за налагане на нови съкращения, които понякога дори са не съвсем разбираеми и водят до още уточнения и какво ли не :)
ПОНЕ 1/3 от немския е чист английски с АНГЛИЙСКО ПРОИЗНОШЕНИЕ. За французите вече не знам, предполагам, че си прав.

За безсмислените опити казах, че съм съгласен, постът ми беше насочен срещу "ма тва го няма в българския". Езикът е динамично животно и се променя ежедневно. Една дума може да не присъства в него днес, но да е напълно валидна догодина, или да се използва масово сега ("имо/емо" ениуан?), а скоро никой да не я помни. Вече дали е нужно, или ненужно, е съвсем друга бира, но уви, е неизбежно...
Ммм, така де, явно точно в този случай се опитваме да кажем почти едно и също, само че от леко различни гледни точки, и сме почти in violent agreement :)

Просто да си кажа, че за немския и френския нямах предвид езиците им такива, каквито са били преди 100 години, а имах предвид това, което се започнало да се случва преди 50 и се случва още повече сега - че те просто отказват да приемат нови чуждици, особено англицизми, които целият останал свят вече е приел. Говоря за неща като компютър, калкулатор, файл, компакт-диск и други подобни почти-технически термини, които обаче все по-често навлизат и в "истинския" живот - и те отказват да използват английските термини, стигайки почти до ситуацията с драсни-пални-клечица (за която "дума" в частност Богоров е обвиняван несправедливо, ама това е съвсем друг въпрос). Сега... и аз се боря за чистота на езика и при опитите за превеждане на документация на български се опитвам все пак да разпространявам термини като пощенски списъци, хранилища и т.н., но т'ва тяхното вече е прекалено :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Tue Oct 02, 2007 12:49 pm

Roland wrote:Мен страшно ми хареса Вятърът, като го гледах на СФФ2007. Адски силен филм, както и другият с Мърфи - Закуска на Плутон.
Туко-що хвърлих едно око на Закуска на Плутон из нета. Определено изглежда обещващо. Въпреки че Мърфи играе травестит ще го потърся из нета :? . Все пак режисьор е Нийл Джордан. А в каста са още Лиам Нийсън и Стивън Рия - доста впечатляващо.

Което ме подсеща че очаквам новия филм на Джордан с нетърпение - драмата с Джуди Фостър The Brave One. 8-)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Oct 02, 2007 12:56 pm

Повярвай ми, това, че играе травестит, изобщо не е фокус на филма. Ще видиш, адски е добър... Яд ме е, че така и никой не го внесе на двд :(
And you can't dance with a devil on your back...

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Tue Oct 02, 2007 4:27 pm

И аз по темата: догледах третият Борн. И има същите кусури и добри неща от предишните 2 филма. Много зрелищен (и това че го гледам на лап-топ), оригинална добре замислена история, разказана някак ччастично и мътно. Абе, добра разсейвачка. Дори, много добра, ама само за зяпане. А Грийнграс сигурно можеше да се напъне още малко.
За кога се очаква 4я?
А по темата за офтопика - аз мога да говоря, освен за българите, за французи и испанци. И ще ме извините, но колкото и французите да ползват шаланж или испанците - дреболийки; до сега такава голяма любов към чуждиците като у нас не съм срещала. Факт който не разбирам много. Когато ми се налага някой превод от български, редовно срещам по повече от 3 български синонима за нужната ми дума. И при такова богатство - не виждам нуждата от толкова чуждици. Освен научни или технически думи. :roll:
:idea:
А Шайхири да си пише каквото си иска; нямам проблем с това да не разбирам какво пише. И без това много пъти не схващам защо точно го пише. :bigtongue:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Delegat
Aes Sedai

Post by Delegat » Tue Oct 02, 2007 5:05 pm

Baya, 4ти едва ли ще има, книгите на Лъдлъм за Борн са три, без да броим продълженията на Лустбадер.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Tue Oct 02, 2007 5:09 pm

Това едва ли е пречка, след като историята във филма (когато я има) следва съвсем бегло тази в книгите? Да не говорим, че и Мат Деймън, и Питър Грийнграс са споделяли в интервюта, че биха направили и четвърти ... А пък и поне могат да приключат историята от първата книга, ако не друго. Като се замисля сега, практическата липса на история в третия филм не ме подразни толкова, защото съм чел книгите, и знам как стоят нещата. Обаче, за някой който си няма и представа от книгите, сюжетът във филмите сигурно е пълна каша. Така че има какво да се довършва, и според мен ще има четвърта част.
This signature is not yet rated

Delegat
Aes Sedai

Post by Delegat » Tue Oct 02, 2007 5:14 pm

zhivik wrote:Това едва ли е пречка, след като историята във филма (когато я има) следва съвсем бегло тази в книгите? Да не говорим, че и Мат Деймън, и Питър Грийнграс са споделяли в интервюта, че биха направили и четвърти ... А пък и поне могат да приключат историята от първата книга, ако не друго. Като се замисля сега, практическата липса на история в третия филм не ме подразни толкова, защото съм чел книгите, и знам как стоят нещата. Обаче, за някой който си няма и представа от книгите, сюжетът във филмите сигурно е пълна каша. Така че има какво да се довършва, и според мен ще има четвърта част.
И ще я озаглавят как? Въздухарството на Борн? :lol: Yeah right :roll:

thunder
Forsaken

Post by thunder » Tue Oct 02, 2007 5:34 pm

И без това книгите не са чак толкова свързани с филма :) Има наистина много разлики, едва ли ще е проблем да направят 4-та част, стига да решат, че има пари в тази идея :wink:
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Tue Oct 02, 2007 5:56 pm

zhivik wrote:Това едва ли е пречка, след като историята във филма (когато я има) следва съвсем бегло тази в книгите? Да не говорим, че и Мат Деймън, и Питър Грийнграс са споделяли в интервюта, че биха направили и четвърти ... А пък и поне могат да приключат историята от първата книга, ако не друго. Като се замисля сега, практическата липса на история в третия филм не ме подразни толкова, защото съм чел книгите, и знам как стоят нещата. Обаче, за някой който си няма и представа от книгите, сюжетът във филмите сигурно е пълна каша. Така че има какво да се довършва, и според мен ще има четвърта част.
x Вillions :mrgreen:

За съжаление, точно това имах предвид. За мен е една забавна каша, така да се каже. Та не смятам да се товаря и с книгите; и без това има жестока опашка по лавиците на библиотеката ми.
Питах за четвъртата част най вечеч по 2 причини:
- Обирканият сюжет и в трите филма.
- Края на 3я - оставя доста ясна врета за 4-ти
Но като няма - намя; май ще го преживея без проблеми! :plez:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Tue Oct 02, 2007 7:19 pm

Като гледам приходите на третия Борн нищо чудно да се навият и за четвърта част. Не че има нещо лошо. Напротив даже ще е хубаво, защото поредицата е един от малкото хубави екшъни които са излизали напоследък. :mrgreen:

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Oct 02, 2007 8:59 pm

"Dragon Fight" - един от най-незначителните за кариерата на Джет Ли филми. Наистина. Но пък е готин. След безумието "Единакът" ми дойде доста добре. Сюжетът е леко глупавичък, актьорската игра не е на ниво, обаче пък бойните сцени са в доволно количество и са на ниво. Високо ниво, бих казал. И това е. Ако решите да гледате филма, недейте да очаквате нещо особено. Далеч е от върховете на Джет Ли, но не е никак лош боен екшън. Ако си падате по такива, няма да сбъркате, ако го гледате. 6/10.

Изредените по-горе приказки важат с почти пълна сила и за "Righting Wrongs" - който обаче е доста по-див екшън със Синтия Ротрок и Юен Бяо в главните роли - и режисьор е всеобщият любимец Кори Юен("Dead or Alive", дето още не съм го гледал) - страхотни каскади, неотстъпващи с нищо на повечето от тези на Джеки Чан, както и наистина великолепни бойни сцени. Кеф. 8/10.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Tue Oct 02, 2007 10:05 pm

Delegat wrote:И ще я озаглавят как? Въздухарството на Борн? :lol: Yeah right :roll:
Сякаш това е най-голямото препятствие, нали ...

Иначе филмите нямат нищо общо с втората и третата книга, и вземат само общата история от първата, и дори не използват цялата.

Всъщност историята в първата книга е по-интересна, накратко:
Spoiler: show
Борн всъщност е агент под прикритие на ЦРУ, представящ се за наемен убиец, с цел да примами Карлос Чакала. Дейвид Уеб (истинското име на Борн) е бил в елитна военна част в Камбоджа, след като семейството му е убито по погрешка от приятелски бомбардировач във Виетнам (действието се развива в 70-те години). Борн се доближава доста близо до Чакала, но някой от ЦРУ го предава, и Борн е ранен тежко. След това губи паметта си, и получава само откъслечни спомени, които го карат да мисли, че наистина е наемен убиец. В същото време, Чакал го търси, за да го убие, мислейки че е наемен убиец като него, докато от ЦРУ мислят че Уеб е превъртял и наистина е повярвал, че е Борн.
This signature is not yet rated

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Oct 02, 2007 11:53 pm

Малко късно, но да кажа и аз, че препоръчвам горещо за Закуска на Плутон. Много, много, ама много добър, а аз това го казвам наистина рядко.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either