Политическа коректност и толерантност

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Mon Apr 12, 2010 3:22 pm

:dash: :dash: :dash:
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

thunder
Forsaken

Post by thunder » Mon Apr 12, 2010 3:30 pm

Положи малко усилия да разбереш какво се опитват да ти напишат хората бе пич! Не е чак толкова много написаното. Не чакай наготов някой да ти го снесе. И как само ТИ не разбра...
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Apr 12, 2010 3:32 pm

Отговор на Делюжъна - смятам, че поведението на циганите не е вродено, защото човешкото поведение се определя от социални и културни фактори, а не от "расови" и генетични.

Което и казаха почти всички на последните няколко страници. И то доста разбираемо и с нагледни примери.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Apr 12, 2010 3:48 pm

Делюжън, мисля, че ако не знаеше становището ни, нямаше така упорито да скачаш срещу него, да?
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Apr 12, 2010 5:23 pm

Днес в Израел и в някои европейски държави се отбелязва Денят в памет на жертвите от Холокоста.

Без значение дали са били 6 милиона жертви или друг брой, за мен от значение е начинът, по който едни хора хладнокръвно, целенасочено и планово са избивали други.

От наша информация:
"ООН определи за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста 27 януари, когато през 1945 г. съветските войски освобождават нацисткия концлагер Аушвиц (в днешния полски град Освиенцим). В Израел обаче по традиция възпоменанията се състоят на 27-мия ден от еврейския месец нисан - седмица преди Деня на независимостта, който символизира раждането на еврейската държава от пепелта на Холокоста."

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Tue Apr 13, 2010 9:43 am

thunder wrote:Положи малко усилия да разбереш какво се опитват да ти напишат хората бе пич! Не е чак толкова много написаното. Не чакай наготов някой да ти го снесе. И как само ТИ не разбра...
Добре бе човек, нали обясних защо исках такъв пост. Само 8 мнения по назад е. Ето причината отново: когато някакъв спор зацикли, единственият възможен изход е да се опростят становищата и това не съм го измислил и казал аз. Ебати 3 дни се разправяме за това, разни хора пускат омг смайлита и такива на удрящо главата си човече, вместо да драснат 2 реда. Както направи passer-by. Машала. Само дето вече наистина не искам да се задълбавам в темата, понеже знам какъв отговор ще получа, някой интелигентник ше ми пусне остроумно смайли.

EDIT: passer-by, са като ти прочетох поста, видях че ти си казал какво мислиш, а не защо го мислиш.Смисъл... пределно ми е ясно какво си мислите и за какво спориме, исках да прочета някакъв аргумент... Примерно - леля ми е социолог и след 14 години експерименти в Южна Африка установи че... Или пък - четох в онова списание как група учени установили... или аз съм живял еди къде си, където циганите не са дискриминирани и работят в университети и болници, а белите хора чистят улиците.
Look at the darkness...
...around me.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Apr 13, 2010 10:01 am

А на теб леля ти социолог ли е и установила ли е как хората от други раси, отглеждани в различна от традиционната си културна среда пак стават същите изпрошляци като гледаните в гето?

Ето, да вземем азиатската раса и после да вземем виетнамците, славещи се като най-мързеливите работници стъпвали в България някога. И после да се сетим, че това е същата раса, от която са и японците.

Да вземем Щатите, където не че всички негри са цъфнали и вързали, но негрите израснали извън гетото си остават извън него, а някои дори стават държавни секретари и разни подобни. Да, има си опасните квартали с негърска престъпност. Културна особеност. Но негрите живеещи извън тях не са престъпници повече от останалите принципно. Расова особеност.
I don't wanna die

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Apr 13, 2010 10:53 am

Аз ще ти дам пример Делюжън - армията. Когато бях там 2007 година съотношението циганин -българин беше близо 50/50. Имах 9 месеца да наблюдавам поведение и интелект на над сто човека. В казармата ако не знаеш се ходи на училище - има часове в класна стая с тетрадката и т.н. Тоест има теория. Съвсем отговорно ти заявявам че циганите не бяха по-глупави от българите и от 100 човека на тестовете разделението не беше 50 българина отгоре и 50 циганина отдолу а си беше горе долу по-равно.

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue Apr 13, 2010 10:59 am

А напролет нещата цъфтят, зиме вали сняг, през есента листата капят, а лятото е топло..................о.м.ф.г. Тва към дилюжъна

thunder
Forsaken

Post by thunder » Tue Apr 13, 2010 11:53 am

dellusion wrote: EDIT: passer-by, са като ти прочетох поста, видях че ти си казал какво мислиш, а не защо го мислиш.Смисъл... пределно ми е ясно какво си мислите и за какво спориме, исках да прочета някакъв аргумент...
Обобщение накратко ок, възможно е, минувача ти написа. Обаче аргумент с две изречения - не. Не всеки проблем може да се опрости толкова и това не съм го измислил и казал аз ;)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Apr 13, 2010 4:20 pm

dellusion wrote:Както направи passer-by. Машала. Само дето вече наистина не искам да се задълбавам в темата, понеже знам какъв отговор ще получа, някой интелигентник ше ми пусне остроумно смайли.

EDIT: passer-by, са като ти прочетох поста, видях че ти си казал какво мислиш, а не защо го мислиш.Смисъл... пределно ми е ясно какво си мислите и за какво спориме, исках да прочета някакъв аргумент... Примерно - леля ми е социолог и след 14 години експерименти в Южна Африка установи че... Или пък - четох в онова списание как група учени установили... или аз съм живял еди къде си, където циганите не са дискриминирани и работят в университети и болници, а белите хора чистят улиците.
И всичко това - мнение и аргументация - да е кратко и ясно в 2 приказки?

Е много искаш.
Аргументацията ти я дадоха подробно и прегледно в предишните мнения, благоволи да я прочетеш и осмислиш.

Впрочем и аз не разбрах в кои други държави с цигани въпросните са голям социален проблем освен в България и Румъния, както Рол твърдеше по-назад (според него циганите били проблемна общност, тъпи и необразовани където и да са)?

Ей това твърдение имам предвид:
Roland wrote:Тва, че циганите не ставали умни, щото социалната среда им пречела, е булшит. Има много държави, където не са сегрегирани и набутани в гета, както е в България. По някаква причина обаче навсякъде са същите оръфляци. Само дето западна и южна Европа имат по-романтична представа за това какви оръфляци са.
А у нас (за Румъния не знам) привилегированото им положение (например откъм неплащане на данъци, такси и консумативи) плюс освобождаване от учене в комбинация със сключване на брак на по-ниска от законната за България възраст се насърчава по политическа линия, за да има удобни избиратели, които много-много не разсъждават, а гласуват за когото им кажат.
Без да пропускаме тъпия страх от правозащитните организации, които пищят не само когато човешки права на цигани реално са нарушени, а и когато от тях се иска освен правата да си упражняват и задълженията като граждани на тая държава.

Така че проблемът у нас (а подозирам и в Румъния) си е по-скоро политически.

Също така проблемът с цигани в други страни в огромното мнозинство от случаите е с български и румънски цигтани. Достатъчно информации съм превеждал за инциденти из Европа, за да заявя това с увереност.

Освен ако някой ми даде инфо, че в Чехия, Унгария и други държави със статистически значим брой цигани от тях са пропищели не само расистите, а и всички други граждани. Аз по-скоро обратното съм чувал, но ако някой може нека ме опровергае.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Tue Apr 13, 2010 4:54 pm

В Унгария имат огромен проблем с ниското ниво на образование и сегрегацията, но има и маса програми и проекти, с които се работи в насока това да се промени.
Имат и зверски проблем с расистките организации (миналата година, като ходих в командировка там бяха пропищели от случаи на линчуване...). Приходящите цигани баш от България и Румъния са едни от сериозните дразнители.

Edit: С коментара на Рол не съм съгласен, най-малкото щото лично съм работил и се познавам с достатъчно цигани/роми/наречете ги както щете, за да знам, че хич не е булшит.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Apr 13, 2010 5:04 pm

В Словакия в едно село градиха стена срещу цигански набези.

Но пак казвам, това няма значение. ТОВА НЕ Е БИОЛОГИЧНА ПРИЧИНА.
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Apr 13, 2010 5:10 pm

Мисля, че беше в Чехия и беше град...
I don't wanna die

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Apr 13, 2010 5:13 pm

@делюжън - хората аргументи даваха всякакви. Това, че ти не можеш да ги различиш като такива, си е лично твой проблем. Може да е расово нещо, кой знае...
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.