Все пак можеше да погледнеш темата с правилата

viewtopic.php?t=1758
Съответно Олд ХХХ пред темите е, че са били от еди кой си кръг на уъркшопа.
Moderators: Trip, Random, Marfa
Имам две възражения, но тъй като не участвам в този кръг, те са чисто протоколни и ги пиша само като организатор. Ако участниците в кръга нямат проблем, значи проблем няма.kalein wrote:Пояснявам схемата, по която ще коментирам разказите в новия кръг:
1. Ще се ръководя от критериите, които ползвам като оценяващ в Копнежа за български фантастични разкази за чудо и показ - ето ги.
1A. Това в частност означава, че сравнявам текстовете тук с най-добрите, които съм чел въобще. Моля да го имате предвид и да не се чувствате зле от по-ниски оценки. Ако сега започвате да пишете (или още нямате публикации): 60+ е чудесен резултат.2. Ще бъда максимално лаконичен - общо впечатление по критерия + 2-3 примера за илюстрация.
- Spoiler: show
2А. Ако авторът на разказа има желание да обясня по-подробно каквото и да е от коментара ми, нека ми задава конкретни въпроси. Ще доизяснявам колкото ми стигнат силите, стига да нямам по-належащи задачи.
(Ще сложа линк към това и в началото на оценките си за конкретните разкази, поне първите няколко.)
Ако няма възражения в следващите 2 часа - ще демонстрирам как работи схемата върху "Ренесанс". (Ако после има възражения, ще мислим заедно какво да променя.)
Конкретно в уъркшопа разказите отговарят на критерия "фантастичност", ако имат какъвто и да е фантастичен елемент. Добрият разказ не е вързан за жанр и не мисля, че трябва да се изтъква като недостатък на качествено произведение липсата му на "фантастичност", ако тя не е във фокуса му.1. Фантастичност: До каква степен фантастичното - най-общо, онова, което не ни се случва (в съзнателно състояние)/не се среща в света, който познаваме - присъства в и оформя разказа.
Оценки:
1 - фант. елементи (ако въобще ги има) са само за украса; те не оказват никакво влияние в/у развитието на историята или осн. идеи
5 - историята/идеите се градят изцяло в/у фантастични предпоставки; махнем ли ги, рухва всичко останало
Мисля, че поантата на Рол (която подкрепям изцяло) е, че в работилницата не може да се говори за "крайни оценки". Ти не си изпитващ и не идваш от позицията на по-разбирачkalein wrote:За цифрите - трябват ми по няколко причини, най-важната от които е изчисляването на крайната оценка.
Users browsing this forum: No registered users and 2 guests