Ода за една напитка
Posted: Sat Oct 08, 2005 11:14 am
Млякото и неговата употреба в ежедневието на обикновените хора и на боговете
Няма по-вкусна и по-мултифункционална напитка от Прясното Мляко. Защото то може да се пие без нищо (тук, разбира се, визирам пастьоризираното такова и въобще млеката, които са претърпели някаква топлинна обработка), топло или студено. Може да се пие със захар или мед(количеството зависи от вкуса на потребителя, аз самата съм с минимум четири лъжички захар), а за диетиците – продават се и подсладители (в момента вкъщи няма ни захар, ни мед, а само някакъв мизерен подсладител, който отговарял на 2.5кг захар...дрънци, за няколко дни почти свърши, а с едно кило захар си карам 1-2 седмици). Ако към захарта прибавим и малко какао и/или кафе (нес за предпочитане), при качествено разбъркване на неса със захарта се получава пяна или така нареченото домашно фрапе (Млякото с какао и/или с нес може да се пие и топло, но отнема повече време приготвянето, а ако сме много зажаднели и нямаме търпение да чакаме, не си е опция). А пък разните там производители на млечни продукти ни показаха, че можем да си правим и плодови напитки, смесвайки Прясно Мляко с натурален сок (за предпочитане от кайсия), получава се вкусно, но не знам защо, не мога да отпия повече от две глътки преди да ми стане лошо.
Прясното Мляко е и основна съставка на много яденета. Хубавият домашен бабин кекс няма да има същия мек и благ вкус, ако липсваше задължителната чаша Прясно Мляко (а за да се преглъща по-лесно въпросният специалитет, си трябва и втора чаша Мляко със захар и какао). Какво са палачинките без Прясно Мляко? Какво е крем-карамелът без Прясно Мляко? Какво е крем-супата без Прясно Мляко? Какво е сладоледът без Прясно Мляко? Какво е шоколадът без Прясно Мляко(да, знам, знам, натурален шоколад е, но не е опция;р)...Какво е тараторът без Прясно Мляко? (тук може някой да погледне странно, но да знаете, че качествен таратор се прави вместо с вода, с Прясно Мляко...)
Не бива да забравяме и нещо от изключителна важност – ако го нямаше Прясното Мляко, нямаше да се наслаждаваме и на прекрасните кисели млека, сирена, кашкавали, масла, извари, сметани...А на тях самите колко още приложения могат да им бъдат намерени..Но ще се получат твърде много оди в одата, та да не се офлянкваме..
Прясното Мляко може да се използва и като козметичен продукт – например във ваната добавяме един литър Мляко към топла, а не гореща вода, потапяме се за около 15 минутки в тази млечна благодат и ефектът върху кожата е поразителен – става мека и блага като гореспоменатия бабин кекс...
Извод – няма по-блага напитка от Прясното Мляко, мисля си, че и нектарът и амброзията също трябва да съдържат Мляко – все пак това е Напитката на Боговете (в частност – напитката на Една Богиня).
Няма по-вкусна и по-мултифункционална напитка от Прясното Мляко. Защото то може да се пие без нищо (тук, разбира се, визирам пастьоризираното такова и въобще млеката, които са претърпели някаква топлинна обработка), топло или студено. Може да се пие със захар или мед(количеството зависи от вкуса на потребителя, аз самата съм с минимум четири лъжички захар), а за диетиците – продават се и подсладители (в момента вкъщи няма ни захар, ни мед, а само някакъв мизерен подсладител, който отговарял на 2.5кг захар...дрънци, за няколко дни почти свърши, а с едно кило захар си карам 1-2 седмици). Ако към захарта прибавим и малко какао и/или кафе (нес за предпочитане), при качествено разбъркване на неса със захарта се получава пяна или така нареченото домашно фрапе (Млякото с какао и/или с нес може да се пие и топло, но отнема повече време приготвянето, а ако сме много зажаднели и нямаме търпение да чакаме, не си е опция). А пък разните там производители на млечни продукти ни показаха, че можем да си правим и плодови напитки, смесвайки Прясно Мляко с натурален сок (за предпочитане от кайсия), получава се вкусно, но не знам защо, не мога да отпия повече от две глътки преди да ми стане лошо.
Прясното Мляко е и основна съставка на много яденета. Хубавият домашен бабин кекс няма да има същия мек и благ вкус, ако липсваше задължителната чаша Прясно Мляко (а за да се преглъща по-лесно въпросният специалитет, си трябва и втора чаша Мляко със захар и какао). Какво са палачинките без Прясно Мляко? Какво е крем-карамелът без Прясно Мляко? Какво е крем-супата без Прясно Мляко? Какво е сладоледът без Прясно Мляко? Какво е шоколадът без Прясно Мляко(да, знам, знам, натурален шоколад е, но не е опция;р)...Какво е тараторът без Прясно Мляко? (тук може някой да погледне странно, но да знаете, че качествен таратор се прави вместо с вода, с Прясно Мляко...)
Не бива да забравяме и нещо от изключителна важност – ако го нямаше Прясното Мляко, нямаше да се наслаждаваме и на прекрасните кисели млека, сирена, кашкавали, масла, извари, сметани...А на тях самите колко още приложения могат да им бъдат намерени..Но ще се получат твърде много оди в одата, та да не се офлянкваме..
Прясното Мляко може да се използва и като козметичен продукт – например във ваната добавяме един литър Мляко към топла, а не гореща вода, потапяме се за около 15 минутки в тази млечна благодат и ефектът върху кожата е поразителен – става мека и блага като гореспоменатия бабин кекс...
Извод – няма по-блага напитка от Прясното Мляко, мисля си, че и нектарът и амброзията също трябва да съдържат Мляко – все пак това е Напитката на Боговете (в частност – напитката на Една Богиня).