Мисля, че всички коментари биха били полезни за хората, които тепърва смятат да гледат конкретен сериал или филм.
Да пристъпя към съществената част

Now and then, here and there

Анимето е 13 епизода, изгледах го вчера и да си призная не останах особено очарована, да не кажа никак.
Началото ни запознава с Шу, главният мъжки персонаж, който е енергичен младеж, трениращ не особено успешно кендо. Героят е особено клиширан и дразнещ, поне мен през цялото време не спря да ме дразни - вписва се идеално в клишето 'готов да защитава на всяка цена децата и жените' и 'следва тъпо и упорито принципите си, колкото и бой да яде, без особено да е наясно защо точно'; доста злобно пребиван и мачкан.
Шу среща мистериозно синекосо/синеоко момиче, което наблюдава мълчаливо залязващото слънце от върха на един заводски комин. Малко след като успява да изкопчи от нея единствено името й: Лала Ру (да, смешно е, направо е идиотско) от нищото се появява мистериозна мацка, която отвлича синекосото момиче. В следващия момент повествованието ни изсипва (да, и Шу по погрешка), ни в клин, ни в ръкав в друг свят-пустиня, който е обект на болните желания за всеобхватна власт на напълно умопобъркания диктатор Хамдо. Той междувременно е и капитан на Hellywood - гигантски свръхмощен боен кораб, закотвен в пустинята. Защо Хамдо така силно желае Лала Ру, каква е причината за войната, истината зад военните части на Хелиууд, се разбира постепенно с напредването на повествованието.
И понеже така и така не съм тръгнала да пиша ревю, смятам само да кажа по няколко думи за това, което не ми хареса в сериала и това, което ми:
Минусите:
- Клишетата са твърде много (най-големият пример за това са героите);
- Анимацията не е точно от най-красивите, поне за мен;
- Музиката е супер незабележима; ОP and ED темите са доста тъпи;
- Сюжетът не е интригуващ, предсказуем е;
- Има твърде много сцени с категорично неоправдан брутализъм и натурализъм;
- Сериалът не успява да накара зрителя да бъде съпричастен към съдбата на героите;
- Липсва мотив/причина за много от действията на героите; Липсва отговор на въпроса 'Защо го правя?'.
- Финалът беше прибързан, предсказуем и смея да твърдя безинтересен;
Единственият плюс, но затова пък голям:
+ Злодеят е дотолкова добре представен в своята психическа нестабилност (той си е напълно луд шизофреник), че няма начин да не ви побият тръпки като го гледате; той е първия злодей, който ми докарва физическо отвращение, докато го гледам.
За финал --> има доста по-добри сериали, които си заслужават повече губенето на време, този за мен не е един от тях, независимо от учудващо високия му рейтинг в Anime News Network.