Моята интерпретация тук е друга. По скоро Адам и Ева и т.н., а не спасение на праведните. Т.е. мисля че само тези 2 деца ще бъдат спасени, а не всички непровинили се още малки невинни вярващи дечица, които обичат животните...passer-by wrote:Внушението за мен беше, че
- Spoiler: show
Тук също може да се интерпретира малко по-различно. Не видях някакви стабилни мотиви, сочещи към греховност на този свят и че за това се restart-ира. Има някои неща, които могат да бъдат и така разтълкувани, но определено са много вяли. Ако целта беше да се демонстрира опадък на човечеството (като причина), това можеше да се направи по много по силен начин и покрай главните герои, и фоново. Двама човека, пиещи уиски (Кейдж и бабата), няколко обезверени героя и неориентирана тълпа, когато бедствието е обявено са си нищо.passer-by wrote:И в общи линии намеците, че човечеството върви по погрешен път защото се е отдалечило от вярата в бог и е наблегнало на науката, поради което загива, а децата му получават шанс да почнат отначало - и да направят по различен начин... какво точно? Не е ясно.
Моята интерпретация по-скоро клони към една цикличност на цялото нещо и просто "thats just the way the cookie crumbles". Или -> света ще си загива така или иначе (shit happens), извънземните/божества считат за достатъчно да запазят тези форми на живот с по някой друг екземпляр и нямат ресурс/желание да спасяват масите.
Категорично най-дразнещото за мен нещо вътре. В директен вид информация, която НЕ може да е случайно съвпадение от цифри. Много елементарно беше това с колегата - първо с подценяването на информацията и второ с незаинтересоваността от нея.passer-by wrote:И леко пренебрежителното отношение към науката, особено в реплики като тази на колегата на Кейдж, че научната му нагласа го ВЪЗПИРАЛА да се занимава със списъка с числата и да го проучи по-подробно - а според мен точно научното мислене би тласнало (тоест би следвало да тласне) персонажите да са любознателни и да разчепкат въпроса.
Други моменти, които ме издразниха
- че откриха с 11 септември смисълът на числата; беше ми ясно отпреди да гледам филма даже че така ще стане, понеже американците не знаят друга дата, на която се е случило нещо въобще
- не видях защо точно главния герой трябваше да открие това за изригването на слънцето и по какъв начин го установи "научно", получавайки инфо от списъкът; доста lame ми се стори