Knowing - дискусия със (spoilers)

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
pnv_Creator
Misting

Knowing - дискусия със (spoilers)

Post by pnv_Creator » Thu Jun 25, 2009 12:47 pm

passer-by wrote:Внушението за мен беше, че
Spoiler: show
човешкият род е съгрешил и следва да бъде затрит, а само невинните деца, които "вярват" ще бъдат спасени. Странно впрочем защо дълбоко религиозните възрастни биват оставени от ангелите да минат под ножа...
Моята интерпретация тук е друга. По скоро Адам и Ева и т.н., а не спасение на праведните. Т.е. мисля че само тези 2 деца ще бъдат спасени, а не всички непровинили се още малки невинни вярващи дечица, които обичат животните...
passer-by wrote:И в общи линии намеците, че човечеството върви по погрешен път защото се е отдалечило от вярата в бог и е наблегнало на науката, поради което загива, а децата му получават шанс да почнат отначало - и да направят по различен начин... какво точно? Не е ясно.
Тук също може да се интерпретира малко по-различно. Не видях някакви стабилни мотиви, сочещи към греховност на този свят и че за това се restart-ира. Има някои неща, които могат да бъдат и така разтълкувани, но определено са много вяли. Ако целта беше да се демонстрира опадък на човечеството (като причина), това можеше да се направи по много по силен начин и покрай главните герои, и фоново. Двама човека, пиещи уиски (Кейдж и бабата), няколко обезверени героя и неориентирана тълпа, когато бедствието е обявено са си нищо.
Моята интерпретация по-скоро клони към една цикличност на цялото нещо и просто "thats just the way the cookie crumbles". Или -> света ще си загива така или иначе (shit happens), извънземните/божества считат за достатъчно да запазят тези форми на живот с по някой друг екземпляр и нямат ресурс/желание да спасяват масите.
passer-by wrote:И леко пренебрежителното отношение към науката, особено в реплики като тази на колегата на Кейдж, че научната му нагласа го ВЪЗПИРАЛА да се занимава със списъка с числата и да го проучи по-подробно - а според мен точно научното мислене би тласнало (тоест би следвало да тласне) персонажите да са любознателни и да разчепкат въпроса.
Категорично най-дразнещото за мен нещо вътре. В директен вид информация, която НЕ може да е случайно съвпадение от цифри. Много елементарно беше това с колегата - първо с подценяването на информацията и второ с незаинтересоваността от нея.

Други моменти, които ме издразниха
- че откриха с 11 септември смисълът на числата; беше ми ясно отпреди да гледам филма даже че така ще стане, понеже американците не знаят друга дата, на която се е случило нещо въобще
- не видях защо точно главния герой трябваше да открие това за изригването на слънцето и по какъв начин го установи "научно", получавайки инфо от списъкът; доста lame ми се стори

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Jun 25, 2009 12:57 pm

Добавям моя пост, който може би трябваше да е преди горния на pnv. :)

Болдвам последната част на спойлъра ти и отговарям на нея.
pnv_Creator wrote:Относно knowing
passer-by wrote:Юдейско-християнската представа за Рая, Дървото на живота от Книга Битие, Адам и Ева, Ноевия ковчег, пророк Езекил и най-вече Книга Откровения (Апокалипсис), естествено.
Бих добавил още и визията на space-ship-a при разтварящите се небеса, бялата светлина, загатнатите ангелски крила на посетителите, начинът по който падна на колене главният герой, когато ги видя, репликата на малкия "Не можеш да дойдеш, защото не вярваш в книгата" (което пък не се вързваше с идеята така или иначе) и доста други такива мотивчета, всичките разбира се много по-несъществено от изброените от теб основни неща; но просто ги имаше обилно наръсени :)

Но като цяло не мисля че имаше натрапчиви манипулативни моменти в религиозна насока и за това не ме подразни. По скоро се ползваха за мистика и краят беше по скоро като разглеждане на един фантастичен вариант, а не пласиращ нови внушения и схващания.
Внушението за мен беше, че
човешкият род е съгрешил и следва да бъде затрит, а само невинните деца, които "вярват" ще бъдат спасени. Странно впрочем защо дълбоко религиозните възрастни биват оставени от ангелите да минат под ножа... Ной е бил дълбоко вярващ, обаче възрастен, когато бог му е възложил да спаси каквото може от потопа и да почне начисто.
Също идеята, че всичко е наред, защото има задгробен живот. И критиката на мисленето на хора като Кейдж, който отначало каза на учениците "Shit just happens" - и съответно мощна защита на идеята за предопределението (детерминизма).
И леко пренебрежителното отношение към науката, особено в реплики като тази на колегата на Кейдж, че научната му нагласа го ВЪЗПИРАЛА да се занимава със списъка с числата и да го проучи по-подробно - а според мен точно научното мислене би тласнало (тоест би следвало да тласне) персонажите да са любознателни и да разчепкат въпроса. Поне Кейдж беше показан като учен в подхода си, обаче чрез разкритията на списъка се твърди, че променя светогледа си и почва да вярва, че има бог, ангели, предопределение и прочие. Интересно впрочем защо той (а и други възрастни) не можеха да чуят призива на ангелите. Ако са искрено вярващи, би трябвало да могат. Но идеята е може би, че възрастните са омърсени, пък дечицата са чисти...
И в общи линии намеците, че човечеството върви по погрешен път защото се е отдалечило от вярата в бог и е наблегнало на науката, поради което загива, а децата му получават шанс да почнат отначало - и да направят по различен начин... какво точно? Не е ясно. Да създадат отново човешко общество в старозаветен стил ама преди "грехопадението" може би... :mrgreen:
Такива нещица. :)

Интересно, че някои западни зрители споделиха, че краят на филма им подействал като
сциентоложка проповед. :mrgreen:
Пък то имаше къде по-наблизо да погледнат. :wink:

Всъщност то и мен не ме дразнеха въпросните внушения, по-скоро се усмихвах с разбиране, когато ми се сервираха (неизбежни са, ама това не е причина да лапна по тях, един вид) и минавах нататък. Просто филмът си е направен около тази идея и няма как да се избегне моментът
с проповядването
или поне това, което аз приех като такова. :wink:
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Jun 25, 2009 1:01 pm

Предполагаш, че не е имало други деца? Да, възможно е, но тогава какво имаше в другите кораби? Само животни в стил добавка към товара на Ноевия ковчег ли? Възможно е...

То всъщност тук се смесиха мотивите "Адам и Ева" и "Ноев ковчег" и без това. Но ако приемем, че краят на света е според Книга Откровения - Апокалипсиса, демек - тогава би трябвало да има и други "спасени" в "новия свят". Само дето във въпросната последна книга от Библията си бяха и деца, и възрастни - просто най-"заслужилите". Абе мешавица си е - това накрая на филма беше хем "Новата земя" след Апокалипсиса, хем "Раят от началото на Стария Завет".

И така и не разбрах какво символизират черните камъни. Дано Базил (или някой друг сведущ) да изгледа скоро филма и да осветли въпроса.
The Best of Mozart

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Jun 25, 2009 1:13 pm

Всъщност направо ще сложа тук и двете мнения за филма от другата тема, щом вече си има негова.
pnv_Creator wrote:Knowing
Зяпах го в домашни условия, има го на blue ray дори и не бях наясно дали искам да го рискувам на кино така или иначе.
Добри места
Като цяло идеята на филма е доста добра и ако беше по-качествено направен можеше да е от филмите, които остават.
Визията ми допадна, не знам какъв е бил бюджета, но има доста ефекти и за мен си бяха идеални; особено последните 20-30 минути (и най-вече последните 2-3), супер красиви.
Динамиката вътре е 6, бих казал че имаше и предостатъчно съспенс. Мистичните мотиви не са лоши.

Слаби места
Не ми хареса колко елементарно се предава филмът, колко предвидими са някои неща, колко куци са реплики, диалози, реакции на героите. Артистите играха сякаш е театрално представление, струва ми се че въобще не бяха добре ръководени.
Звукът ме издразни поради несъществуването на ниво на настройка, при който хем да чувам НЕЩО в тихите моменти, хем да не събуждам съседите през 2 етажа 5 минути по-късно, когато се случи нещо. Това може би ме дразни само когато гледам филми вкъщи, но в случая беше така.
Драматичните моменти; слаби, не ги почувствах въобще; нито един, а ги имаше доста често.

Като цяло мнението ми е високо и определено има много много неща вътре, които си струват да се видят на голям екран, така че ви препоръчвам да посетите киносалоните на този.

7,5/10
The Best of Mozart

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Jun 25, 2009 1:14 pm

Knowing

Интересно се получи. Май за пръв път гледам филм, който толкова да ми хареса като художествено произведение, а с тезата и посланието му да не съм съгласен. Ама хич. Може би защото (вече) не съм
християнин.
:wink:

pnv_Creator до голяма степен описа впечатленията ми. Като идея страхотен, като изпълнение не толкова. Сцените с катастрофите обаче са великолепно заснети и дори само за тях този филм просто трябва да се гледа на голям екран. Както и финалната сцена, разбира се.

Имаше и доста силни моменти в последните 20-ина минути.
От момента, в който Кейдж се сбогува със сина си на практика до края - сцените в града, събирането със семейството, напускането на Земята, пристигането в Рая - и почване от нулата, вероятно. Hit reset and start a new game. :mrgreen:
Алюзиите, за които спомена Силвър в другата тема, за мен си бяха бая директни препратки.
Юдейско-християнската представа за Рая, Дървото на живота от Книга Битие, Адам и Ева, Ноевия ковчег, пророк Езекил и най-вече Книга Откровения (Апокалипсис), естествено.
Само за черните камъни не се сещам какво символизират, ако някой може, нека подскаже. (Базиле?)

Уважението ми към Алекс Прояс нарасна след гледането на този филм. Колкото и да не съм съгласен с внушенията в него, това си е мое лично мнение въз основа на мои схващания и то с нищо не намалява художествените качества на филма.

(Всъщност и трите други филма на Прояс, които съм гледал, ми харесват - най-вече Град на мрака, но също Гарванът, пък и Аз, роботът.)

Ако тепърва излиза по кината у нас, с удоволствие бих го гледал пак на голям екран. А предвид несъгласието ми с основната идея аз самият съм учуден, че ми се гледа отново. Като кинотворба обаче си заслужава.
The Best of Mozart

pnv_Creator
Misting

Post by pnv_Creator » Thu Jun 25, 2009 1:52 pm

добрем, така е по-читаво;
някой от модераторите може да затрие частта в която вече дискутираме от основната тема;
Предполагаш, че не е имало други деца? Да, възможно е, но тогава какво имаше в другите кораби? Само животни в стил добавка към товара на Ноевия ковчег ли? Възможно е...
Да, нещо такова. Имаше и реплики от сорта на "Вие двамата сте избрани да започнете нещата отначало" ако се не лъжа.

Относно мешавицата - определено го имаше този момент, но това е единствено когато търсим конкретно асоцииране с моменти от библията; За това го виждам като "ползване" на тези мотиви в някаква комбинация с цел изграждането на фабула и идея на филма, но не се търсеше "Ето, точно както го описват в библията е". Тук го виждам точно и като "употребяващ", а не "манипулиращ" спрямо религията.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Jul 11, 2009 10:56 am

За черните камъни:
Изход 28:9-12 Да вземеш и два ониксови камъка и да изрежеш на тях имената на синовете на Израел, шест от имената им на единия камък и имената на останалите шестима на другия камък по реда на раждането им. С изкуството на резбар, който изрязва печати, да изрежеш на двата камъка имената на синовете на Израел; и да ги вложиш в златни гнезда. И да сложиш тези два камъка на презрамките на ефода, камъни за спомен на израелтяните; Аарон ще носи имената им за спомен пред Господа на двете си рамена.

Изход 28:30 На нагръдника за отсъждане да положиш и Урим и Тумим, които да бъдат на Аароновото сърце, когато влиза пред Господа; и Аарон да носи винаги средството за вземане на решения от израелтяните на сърцето си пред Господа.

Левит 8:8 Тогава му сложи нагръдника и в нагръдника положи Урим и Тумим.

Числа 27:21 Той да стои пред свещеника Елеазар, който ще се допитва до Господа за него според съда на Урим; и по неговата дума да излизат, и по неговата дума да влизат, той и всички израелтяни с него, и цялото общество.
Според някои богословски изследователи Урим и Тумим са се използвали за гадаене. Единият е бил бял, другият - черен. Поставя се някакво запитване, първосвещеникът бърка и вади камък. Белият дава положителен отговор, черният - отрицателен.

Едновременно с това ако проследим "Когато Слънцето беше бог" ще видим, че в древността светилото се е почитало под формата на черен камък.
-----------------------------------------------

Така или иначе на мен филмът ми беше прекалено директен. Ако знаех какво ме чака, нямаше да го гледам. Страхотни ефекти, чудесна актьорска игра, но тази прекалено буквална екранизация на избрани моменти от Книгата на пророк Йезекиил, от Книгата на пророк Даниил и от Откровението (Апокалипсиса) ми дойде наистина в повече. Смятам да пиша ревю за това нещо така или иначе. Но има неща в сърцевината на филма, които много не ми харесаха и ме оставиха с доста смесени чувства.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Jul 11, 2009 12:44 pm

Не мога да кажа, че е слаб, но и не ми остави кой знае какво. Имаше няколко наистина великолепни визуално и/или атмосферично сцени, но като цяло ме остави по-скоро безразличен.
ВСИЧКИ ИЗВЪНЗЕМНИ БЯХА ДЖЙМС МАРСТЪРС!!!! :mrgreen:
And you can't dance with a devil on your back...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Jul 11, 2009 5:16 pm

Марфе, благодаря за инфото. :) :thumbsup:

Иначе и мен филмът ме остави със смесени чувства. Някои сцени - най-вече катастрофите и финалът - ме докоснаха, но на други места някак като че ли се напъваше да се получи вместо да протича плавно и естествено - не знам как точно да го опиша, но на моменти мязаше на прилежно писано домашно, особено откъм актьорска игра. Като цяло все пак ми хареса.

Рол, само на външен вид, не като поведение от знаем-къде. За жалост. :mrgreen:
The Best of Mozart

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Sat Jul 11, 2009 5:58 pm

Финалът и мен ме докосна, но опасявам се не по планирания начин. :lol:
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Jul 11, 2009 6:24 pm

А как? :)
Пораздуй и за филма като цяло.
The Best of Mozart

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Sat Jul 11, 2009 10:23 pm

Докосна ми...желанието за смях.
Не знам, всичко ми седеше толкова безумно нелепо с този ми ти епохално мелодраматичен край, в който Кейдж се просна да се пържи под слънцето, а двете дечица се разщъкаха със зайчета насред поле, в което имаше космическа трева-жито от Гладиатор...
Филмът ме остави дълбоко разочарована, най-вече защото не беше решил сам за себе си какво му се иска да бъде. Пълно пропиляване на таланта на режисьора.
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Jul 13, 2009 10:27 am

На мен по-скоро ми хареса. Сега, няколко дни по-късно вече ми избледнял емоционално, но имаше силни моменти. И въпреки че генералното послание нещо беше сбъркано, ми хареса човешкият елемент във филма, както и първоначалната сюреалистична мистериозност...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Mon Jul 13, 2009 10:38 am

На мен не само генералното послание ми беше сбъркано, а и самият тон. Отпочнаха ми го като М.Найт Шаямалановски филм, после минаха на филм-бедствие и свършиха с религиозна алегория...в крайна сметка не получих нито едно от трите, а само по семпъл от тях...Ъъъ...

Да не говорим, че Кейдж е станал умопомрачително слаб актьор, отдавам го на честите му злоупотреби с алкохола. И азиатците. :lol:

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Jul 13, 2009 10:53 am

Хич даже не беше алегория. Религиозна да, но алегория? Такъв див буквализъм, ей Богу, въобще не бих могла да очаквам от Прояс. Имахме си дори Рай със съвсем реално Дърво на Живота в него. :shock:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.