Page 1 of 11

The Wire

Posted: Mon Feb 08, 2010 7:10 pm
by Matrim
Вчера догледах The Wire. Не мога да опиша колко изумителен е този сериал. Няма празно просто. При все, че тематиката му прнципно не ми е много интересна, това чудо ме завладя от самото начало и не ме пусна докрая. Добре, че е завършен, че иначе чакането с години щеше да ме съсипе. :) Това е засега единственият live-action сериал, на който без никакво замисляне и угризения бих лепнал оценка 10/10.

За какво иде реч - макар и да се води полицейски сериал, The Wire е нещо съвсем различно от CSI, Bones и другите такива. Разследванията могат продължават повече от един сезон, вместо по едно на епизод, а и в почти всички случаи няма никаква загадка, защото към половината сериал, ако не и повече е от гледната точка на престъпниците и хората около тях. Идеята е за педантично реалистичен поглед върху войната срещу дрогата и влиянието на тази "война" върху жителите на Балтимор, най-престъпния американски град.

Защо трябва да се гледа? Сценарият без никакво преувеличнение е на нивото на класен роман, а актьорите не са някакви суперзвезди, но се справят чудесно. Независимо, че тематиката предполага нравоучения на килограм, тук те са много редки и на практика всеки герой си има немалко недостатъци - няма неща от рода на гадните полицаи срещу готините недоразбрани престъпници или обратно. И не на последно място - създателите на The Wire уважават акъла на зрителите - няма инфодъмпинг за хоата изпуснали епизоди (напук на факта, че този сериал не може да се гледа от средата ама хич), няма деус екс махина, няма хепиенд в края на всеки сезон напук на всичко станало преди това. Любимци на зрителите могат да умират и това се случва на практика всеки сезон.

Но най-вече - поне според мен това не е крими сериал, а драма която ни занимава с хора въвлечени с престъпна дейност. Драма с изпипани персонажи и сетинг, която често стига до неизбежния си трагичен край.

Posted: Tue Feb 09, 2010 5:27 pm
by Silver
Жесток е, това е факт. Много сериозен, не само с топки да е реалистичен и адекватен, но и със смелостта да предлага интерпретации и решения. Жалко, че хич не е популярен толкова, колкото заслужава. Бтв, и аз много трудно понасям съдебни/криминални драми, така че... :)

Posted: Mon Feb 22, 2010 5:38 pm
by Muad_Dib
Мисля и аз да го пробвам при първа възможност, то не са хвалби из нета, не е чудо.

Posted: Tue Feb 23, 2010 8:10 pm
by Silver
Да, пробвайте го с благоверната и после не забравяй да дойдеш и да кажеш колко е умрял. За съжаление, на тоя форум не виждам някой, който би минал първите 5 епизода, а това е сериал който изисква много от теб, за да останеш доволен в крайна сметка.

Posted: Tue Feb 23, 2010 8:56 pm
by Matrim
Някой от форума все пак изгледа целия сериал, че и тема пусна... :lol: Хайде малко по-полека с квалификацииите тип "моят вкус е по-як от твоя'. То не че и аз не съм в тотален ступор как точно The Wire няма един милион награди, особено в ерата на политическата коректност, но разни хора, разни идеали.

Posted: Tue Feb 23, 2010 9:02 pm
by Silver
Хайде малко по-полека с квалификацииите тип "моят вкус е по-як от твоя'.
Тва сериозно ме оставя ей така :arrow: :shock:
Добре де, кажи ми откъде точно следва, че говоря за якост на вкусове? Откъде обективно следва това, не откъде на теб ти се иска да следва.

Posted: Tue Feb 23, 2010 11:11 pm
by Grumpi
Засега ми е втория най-як сериал (след The Shield)

Posted: Wed Feb 24, 2010 2:49 am
by Beric
И аз съм го изгледал целия. Наистина е от страхотен. Няма един герой, който да не ми стана симпатичен в даден момент. А Омар кърти отвсякъде. Няма втори като него :lol:

Posted: Fri Apr 09, 2010 8:27 pm
by passer-by
Още съм на първия сезон, но вече поръчах това:
http://www.amazon.co.uk/Wire-Complete-H ... rvi_cart_2

Рядко ми се случва да правя такава покупка на толкова ранен етап от запознаване с дадено заглавие, но това просто приковава вниманието. И то въпреки че, както споменах другаде, обикновено избягвам творби, които са депресиращо правдиви в безмилостния си реализъм, защото ми е все по-неприятно да се натоварвам психически.

Наркомрежата обаче е изключение от това ми правило.

Posted: Sat Apr 10, 2010 1:43 am
by Silver
passer, престани най-сетне да наричаш The Wire - "Наркомрежата", защото почва да ми се ака. Плс.

Posted: Sat Apr 10, 2010 1:48 am
by passer-by
Silver wrote:passer, престани най-сетне да наричаш The Wire - "Наркомрежата", защото почва да ми се ака. Плс.
Чудесно, дано помогне на хроничния ти форумен запек.

Posted: Sat Apr 10, 2010 3:29 am
by Silver
Wow, човече, как успя да интерпретираш заяждане с българските преводачи като заяждане с тебе бе? Баси реакциите. :lol:

Posted: Sat Apr 10, 2010 1:09 pm
by Muad_Dib
Silver wrote:Да, пробвайте го с благоверната и после не забравяй да дойдеш и да кажеш колко е умрял. За съжаление, на тоя форум не виждам някой, който би минал първите 5 епизода, а това е сериал който изисква много от теб, за да останеш доволен в крайна сметка.
Моля те освободи себе си, света и форума ни, размазвайки мозъка си на най-близката стена? След като съм издържал и дори смея да кажа силно съм се изкефил на 6 сезон Оз не мисля, че the Wire няма да ми хареса, нито пък, че няма да изгледам повече от 5 епизода (принципно ако ми пука за сериала - досега не се е случвало поне да не навъртя един сезон).

И въобще говори малко по-човешки и по-скоро ако продължаваш така не се чуди защо повечето хора се държат с теб като с форумния боклук :lol:

Баси Шайха започна да ми липсва на фона на тоя катил, честно...

Posted: Sat Apr 10, 2010 1:46 pm
by Silver
Wow, вадиш пост отпреди 2 месеца, само за да ме заядеш и наставляваш... :lol: Единствената прилика между Шайха и мен е, че нито той, нито аз си позволяваме директни обиди като "катил" и "форумен боклук".

Ти даваш ли си сметка, че между The Wire и Oz няма нищо общо?

Posted: Sat Apr 10, 2010 3:35 pm
by Muad_Dib
Ти даваш ли си сметка, че нямаш право да ме съдиш дали ще издържа даден сериал и как ще го коментирам в последствие, нито да си позволяваш каквито и да било лични коментари по отношение на мен, при условие, че тотално не ме познаваш? И сега да не ми кажеш как аз съм си бил позволявал по твой адрес - правя го само и единствено като реакция на честите и неоправдани заяждания.